FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
WIROWKA ODSKLEPIN THOMAS http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=11&t=4107 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | IMKERTECHNIK [ 01 lutego 2011, 22:40 - wt ] |
Tytuł: | WIROWKA ODSKLEPIN THOMAS |
mial kr=tos stycznosc z taka wirowka odsklepin |
Autor: | mateusz1234 [ 05 kwietnia 2011, 19:24 - wt ] |
Tytuł: | |
http://www.youtube.com/watch?v=YXPG6ZlAi0k Myślę że powinno być dobre |
Autor: | IMKERTECHNIK [ 05 kwietnia 2011, 21:41 - wt ] |
Tytuł: | |
nie to badziewie ![]() |
Autor: | mateusz1234 [ 05 kwietnia 2011, 21:44 - wt ] |
Tytuł: | |
no to pieluch tetrowa i wykręcanie tak jak to na jakimś filmiku na you-tube było tylko teraz jak na złość nie mogę go znaleźć ![]() |
Autor: | mendalinho [ 06 kwietnia 2011, 13:25 - śr ] |
Tytuł: | |
Nie polecam wirowanie odsklepin z przeznaczeniem do sprzedazy. Miód z odsklepin jest bardziej podatny na fermentacje |
Autor: | Czarnotrzewiak [ 06 kwietnia 2011, 13:54 - śr ] |
Tytuł: | |
Witam ! Proszę Kolegę z poprzedniego postu o wyjaśnienie mi dlaczego miód z odsklepin miał by być narażony na fermentację.Miałem styczność z takim miodem wlanym w oddzielne słoiki i moim zdaniem ten właśnie mód jest najmniej narażony na fermentację ponieważ ma bardzo małą zawartość wody , szybko się krystalizuje , to właśnie duża zawartość wody w miodzie jest głównym z czynników powodujących fermentację.Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam |
Autor: | mateusz1234 [ 06 kwietnia 2011, 17:09 - śr ] |
Tytuł: | |
Właśnie dlaczego miód z odsklepin ma niby fermentować ja sam osobiście mam taki przeznaczony dla siebie do spożycia i jakoś nie fermentuje. |
Autor: | swiwojtek [ 06 kwietnia 2011, 18:14 - śr ] |
Tytuł: | |
Po odsklepieniu ramek odsklepiny leżą przez pewien czas i miód na nich zawarty ciągnie wodę z powietrza dlatego miód ten ma dużo większą zawartość wody. Z tego co wiem to zaletą miodu z odsklepin jet to ze ma on o wiele więcej pożytecznych substancji lotnych. |
Autor: | Czarnotrzewiak [ 06 kwietnia 2011, 19:50 - śr ] |
Tytuł: | |
To nie jest dla mnie żadnym argumentem.Miód będzie chłonął wodę z powietrza wtedy gdy będzie jej procentowo więcej w powietrzu niż w miodzie zaś gdy będzie mniej będzie oddawał.Odsklepiny czasem leżą dłużej , aż obcieknie z nich miód , ale nie zawsze dłużej niż miód w odstojniku zanim się go ponalewa w słoiki a mimo to się z nim nic nie dzieje a odstojniki nie zawsze są szczelnie zamknięte.Kiedyś powiedziała mi moja teściowa u której pszczoły były od zawsze że miód spod odsklepu jest najlepszy i moim zdaniem miała rację. |
Autor: | swiwojtek [ 07 kwietnia 2011, 13:06 - czw ] |
Tytuł: | |
W odstojniku mamy dużo dużo dużo mniejszą powierzchnię wchłaniania wilgoci przez miód. Jak SŁOŃ AFRYKAŃSKI i mrówka. |
Autor: | mendalinho [ 07 kwietnia 2011, 13:17 - czw ] |
Tytuł: | |
Dziadek mi powtarzał że miodu z odsklepin się nie sprzedaje tylko dla siebie. Odsklepiny zawieraja duzo więcej(brudów) niz jest w miodzie.nie wszystko wychwyca sita .Tak robie od kilkunastu lat i potwierdzam ze taki miód ma tendencje do fermentacji |
Autor: | Czarnotrzewiak [ 07 kwietnia 2011, 13:57 - czw ] |
Tytuł: | |
Jeśli chodzi o powierzchnię w odstojniku to jest pojęcie względne i zależy od ilości miodu do średnicy odstojnika.Nie wiem o jakich brudach piszesz , jedynym zanieczyszczeniem może być wosk lub pierzga bo chyba z czerwiem nie wirujesz.Proponuję kupić sita stożkowe , dziadek na pewno takich nie miał.Nadal twierdzę że miód z odsklepin ma większą wartość . |
Autor: | swiwojtek [ 07 kwietnia 2011, 14:00 - czw ] |
Tytuł: | |
Czarnotrzewiak pisze: Jeśli chodzi o powierzchnię w odstojniku to jest pojęcie względne i zależy od ilości miodu do średnicy odstojnika.
Nikt nie używa jako odstojnik basenu olimpijskiego smarując jego powierzchnię paroma litrami miodu. Może się mylę ale raczej nie. ![]() |
Autor: | Czarnotrzewiak [ 07 kwietnia 2011, 15:28 - czw ] |
Tytuł: | |
Mylisz się na pewno.Mój odstojnik ma pojemność 280 l , średnica jego to ok 80 cm , czasem mam w nim 50 l a czasem właśnie te 280.Powierzchnia jego na ilość miodu więc będzie miała wpływ , ale przyznam że nigdy z tym nie miałem problemu.Odstojnik ten ma zamontowany specjalny zawór swojej roboty który umożliwia mi szybkie nalewanie miodu w słoiki.Poza tym zamontowałem w tym zbiorniku mieszadło służące do kremowania miodu , piękna sprawa , polecam. |
Autor: | mateusz1234 [ 07 kwietnia 2011, 15:33 - czw ] |
Tytuł: | |
Czarnotrzewiak, a masz może zdjęcie tego odstojnika ?? |
Autor: | swiwojtek [ 07 kwietnia 2011, 15:35 - czw ] |
Tytuł: | |
Nie mylę się ![]() ![]() Nawet gdy w tym odstojniku jest 50l to nijak nie można tego porównać do odsklepin. By mieć porównanie trzeba by wlać do tego odstojnika na dno z litr miodu. Ale nie o to chodzi by się sprzeczać prawda jest jedna: miód jest higroskopijny i ciągnie wilgoć z powietrza, im większa powierzchnia miodu mająca dostęp do powietrza tym szybciej nabiera on %. |
Autor: | Czarnotrzewiak [ 07 kwietnia 2011, 19:22 - czw ] |
Tytuł: | |
To prawda że miód jest higroskopijny i wchłania wilgoć z powietrza , ale pod warunkiem że w tym powietrzu ta wilgoć jest , zaś gdy jej nie ma to sytuacja jest odwrotna.Nie mniej ważną sprawą jest to że miód wchłania obce zapachy , wystarczy obok słoika otwartego z kiszonymi ogórkami postawić otwarty słoik miodu na kilka godzin i powąchać ten miód. |
Autor: | PawełS. [ 07 kwietnia 2011, 23:02 - czw ] |
Tytuł: | |
Dlatego przy miodobraniu nie powinno sie nadużywać dymu bo możesz mieć uwędzony miód. A dodatkowo zawsze trzeba mieć nowe wieczka do słoików, bo też idzie zmienić smak miodu, nawet jak się zakręci wieczkiem po kompocie truskawkowym. |
Autor: | Slav3c [ 10 maja 2011, 09:17 - wt ] |
Tytuł: | |
Wracając do tematu to worek u mnie się sprawdza ale nie kupuj jednego, ja mam 2 , porcję do wirowania dzielę na 2 i nie mam kłopotów z wyważeniem miodarki. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |