FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

WIROWKA ODSKLEPIN THOMAS
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=11&t=4107
Strona 1 z 1

Autor:  IMKERTECHNIK [ 01 lutego 2011, 22:40 - wt ]
Tytuł:  WIROWKA ODSKLEPIN THOMAS

mial kr=tos stycznosc z taka wirowka odsklepin

Autor:  mateusz1234 [ 05 kwietnia 2011, 19:24 - wt ]
Tytuł: 

http://www.youtube.com/watch?v=YXPG6ZlAi0k
Myślę że powinno być dobre

Autor:  IMKERTECHNIK [ 05 kwietnia 2011, 21:41 - wt ]
Tytuł: 

nie to badziewie :)

Autor:  mateusz1234 [ 05 kwietnia 2011, 21:44 - wt ]
Tytuł: 

no to pieluch tetrowa i wykręcanie tak jak to na jakimś filmiku na you-tube było tylko teraz jak na złość nie mogę go znaleźć :uśmiech:

Autor:  mendalinho [ 06 kwietnia 2011, 13:25 - śr ]
Tytuł: 

Nie polecam wirowanie odsklepin z przeznaczeniem do sprzedazy. Miód z odsklepin jest bardziej podatny na fermentacje

Autor:  Czarnotrzewiak [ 06 kwietnia 2011, 13:54 - śr ]
Tytuł: 

Witam !
Proszę Kolegę z poprzedniego postu o wyjaśnienie mi dlaczego miód z odsklepin miał by być narażony na fermentację.Miałem styczność z takim miodem wlanym w oddzielne słoiki i moim zdaniem ten właśnie mód jest najmniej narażony na fermentację ponieważ ma bardzo małą zawartość wody , szybko się krystalizuje , to właśnie duża zawartość wody w miodzie jest głównym z czynników powodujących fermentację.Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam

Autor:  mateusz1234 [ 06 kwietnia 2011, 17:09 - śr ]
Tytuł: 

Właśnie dlaczego miód z odsklepin ma niby fermentować ja sam osobiście mam taki przeznaczony dla siebie do spożycia i jakoś nie fermentuje.

Autor:  swiwojtek [ 06 kwietnia 2011, 18:14 - śr ]
Tytuł: 

Po odsklepieniu ramek odsklepiny leżą przez pewien czas i miód na nich zawarty ciągnie wodę z powietrza dlatego miód ten ma dużo większą zawartość wody. Z tego co wiem to zaletą miodu z odsklepin jet to ze ma on o wiele więcej pożytecznych substancji lotnych.

Autor:  Czarnotrzewiak [ 06 kwietnia 2011, 19:50 - śr ]
Tytuł: 

To nie jest dla mnie żadnym argumentem.Miód będzie chłonął wodę z powietrza wtedy gdy będzie jej procentowo więcej w powietrzu niż w miodzie zaś gdy będzie mniej będzie oddawał.Odsklepiny czasem leżą dłużej , aż obcieknie z nich miód , ale nie zawsze dłużej niż miód w odstojniku zanim się go ponalewa w słoiki a mimo to się z nim nic nie dzieje a odstojniki nie zawsze są szczelnie zamknięte.Kiedyś powiedziała mi moja teściowa u której pszczoły były od zawsze że miód spod odsklepu jest najlepszy i moim zdaniem miała rację.

Autor:  swiwojtek [ 07 kwietnia 2011, 13:06 - czw ]
Tytuł: 

W odstojniku mamy dużo dużo dużo mniejszą powierzchnię wchłaniania wilgoci przez miód. Jak SŁOŃ AFRYKAŃSKI i mrówka.

Autor:  mendalinho [ 07 kwietnia 2011, 13:17 - czw ]
Tytuł: 

Dziadek mi powtarzał że miodu z odsklepin się nie sprzedaje tylko dla siebie. Odsklepiny zawieraja duzo więcej(brudów) niz jest w miodzie.nie wszystko wychwyca sita .Tak robie od kilkunastu lat i potwierdzam ze taki miód ma tendencje do fermentacji

Autor:  Czarnotrzewiak [ 07 kwietnia 2011, 13:57 - czw ]
Tytuł: 

Jeśli chodzi o powierzchnię w odstojniku to jest pojęcie względne i zależy od ilości miodu do średnicy odstojnika.Nie wiem o jakich brudach piszesz , jedynym zanieczyszczeniem może być wosk lub pierzga bo chyba z czerwiem nie wirujesz.Proponuję kupić sita stożkowe , dziadek na pewno takich nie miał.Nadal twierdzę że miód z odsklepin ma większą wartość .

Autor:  swiwojtek [ 07 kwietnia 2011, 14:00 - czw ]
Tytuł: 

Czarnotrzewiak pisze:
Jeśli chodzi o powierzchnię w odstojniku to jest pojęcie względne i zależy od ilości miodu do średnicy odstojnika.

Nikt nie używa jako odstojnik basenu olimpijskiego smarując jego powierzchnię paroma litrami miodu. Może się mylę ale raczej nie. :foch:

Autor:  Czarnotrzewiak [ 07 kwietnia 2011, 15:28 - czw ]
Tytuł: 

Mylisz się na pewno.Mój odstojnik ma pojemność 280 l , średnica jego to ok 80 cm , czasem mam w nim 50 l a czasem właśnie te 280.Powierzchnia jego na ilość miodu więc będzie miała wpływ , ale przyznam że nigdy z tym nie miałem problemu.Odstojnik ten ma zamontowany specjalny zawór swojej roboty który umożliwia mi szybkie nalewanie miodu w słoiki.Poza tym zamontowałem w tym zbiorniku mieszadło służące do kremowania miodu , piękna sprawa , polecam.

Autor:  mateusz1234 [ 07 kwietnia 2011, 15:33 - czw ]
Tytuł: 

Czarnotrzewiak, a masz może zdjęcie tego odstojnika ??

Autor:  swiwojtek [ 07 kwietnia 2011, 15:35 - czw ]
Tytuł: 

Nie mylę się :D :oczko:
Nawet gdy w tym odstojniku jest 50l to nijak nie można tego porównać do odsklepin. By mieć porównanie trzeba by wlać do tego odstojnika na dno z litr miodu.
Ale nie o to chodzi by się sprzeczać prawda jest jedna: miód jest higroskopijny i ciągnie wilgoć z powietrza, im większa powierzchnia miodu mająca dostęp do powietrza tym szybciej nabiera on %.

Autor:  Czarnotrzewiak [ 07 kwietnia 2011, 19:22 - czw ]
Tytuł: 

To prawda że miód jest higroskopijny i wchłania wilgoć z powietrza , ale pod warunkiem że w tym powietrzu ta wilgoć jest , zaś gdy jej nie ma to sytuacja jest odwrotna.Nie mniej ważną sprawą jest to że miód wchłania obce zapachy , wystarczy obok słoika otwartego z kiszonymi ogórkami postawić otwarty słoik miodu na kilka godzin i powąchać ten miód.

Autor:  PawełS. [ 07 kwietnia 2011, 23:02 - czw ]
Tytuł: 

Dlatego przy miodobraniu nie powinno sie nadużywać dymu bo możesz mieć uwędzony miód. A dodatkowo zawsze trzeba mieć nowe wieczka do słoików, bo też idzie zmienić smak miodu, nawet jak się zakręci wieczkiem po kompocie truskawkowym.

Autor:  Slav3c [ 10 maja 2011, 09:17 - wt ]
Tytuł: 

Wracając do tematu to worek u mnie się sprawdza ale nie kupuj jednego, ja mam 2 , porcję do wirowania dzielę na 2 i nie mam kłopotów z wyważeniem miodarki.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/