FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 sierpnia 2025, 14:11 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam. Macie jakiś ciekawy pomysł na lub projekt na wykonanie skrzynki do transportu ramek np z miodem??? Taka np. na 5 ramek.

Tytuł:
Awatar użytkownika

kiban,
To jest fajna krzyneczka na przenoszenie ramek z miodem i nie tylko :oczko:
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/dow ... =4047tylko

Tytuł:
a moze rojnica? taka jak np. u Sułkowskiego, link http://www.sulkowski.com.pl/index.php?m ... tem&id=109 nie wyglada na ciężką a jest poręczna :zeby:

Tytuł:
kiban, Można zrobić z wielu rzeczy OSB, sklejka, pliśnia, płyta laminowa itd :
Robisz 4sciany, sufit i spód pod wymiar i dwa wieszaki i gotowa skrzynka :oczko:

Tytuł:

Właśnie zrobiłem sobie transportówkę na dwa wymiary - szerokość pod ramkę warszawską poszerzoną - długość na dadanta , wysokość na warszawiaka (mam takie ule). Fajna - teoretycznie. Jak przy miodobraniu władowałem tam 12 czy 13 ramek kręgosłup po kilkunastu krokach powiedział - koleś, na pewno tego chcesz? Pomyślałem - no dobra zrobię sobie jeszcze jakiś prosty wózek, a na razie lecę po taczkę. Polecam sklejkę 3mm i listewki 15mm grubości dokręcane z zewnątrz. Naprawdę lekkie , nosisz tylko miodek (prawie).
Pozdrawiam tragarzy miodu.
P.S. W naszych Tatrach to już zanikło ale po słowackiej stronie funkcjonuje instytycja tragarza, którzy za małą gratyfikację (najczęściej młodzi ludzie majacy taki pomysł na wakacje) noszą zaopatrzenie w często olbrzymich pakunkach po górskich ścieżkach do niedostępnych dla samochodów terenowychschronisk. Sam widziałem klienta targającego na plecach nową sporą lodówkę, innego z chyba 5 transporterami piwa. Są ustanowione jakieś niebotyczne rekordy ( ponad setka kilogramów na plecach) ale wszystko zależy od trudności i długości trasy.
Mimo wszystko - oby było co nosić i był jakiś cel.
Najlepszego.

Tytuł:
Szczupak pisze:
kiban,
To jest fajna krzyneczka na przenoszenie ramek z miodem i nie tylko :oczko:
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/dow ... =4047tylko

No to teraz dałeś po nabiale :leży_uśmiech: to rojnica z taką skrzyneczką to ja bym zapalenia płuc przy miodobraniu się nabawił od chodzenia :leży_uśmiech:
Ja mam Taką mieści się w niej 25 ramek 1/2 wielkopolskich lub 1/2 Dadanta bub 13 wielkopolskich gniazdowych lub 13 Dadanta gniazdowych aby tego nie tachać ręcznie mam wózek ;-)
Obrazek

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Ja mam Taką mieści się w niej 25 ramek 1/2 wielkopolskich lub 1/2 Dadanta bub 13 wielkopolskich gniazdowych lub 13 Dadanta gniazdowych aby tego nie tachać ręcznie mam wózek ;-)

Skrzyneczka super jest chodź nawet sam ją obsługiwałem :leży_uśmiech:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
Miałem ponad 20 lat transportówkę którą przewoziłem ustawioną w poprzek taczki.
Jak byłem młodszy nie było problemu aby ją zdjąć (mieściło się w niej ponad ok 20 ramek warszawskich posz.) - teraz też dam radę zdjąć, ale oszczędzam na starość kręgosłup - nie ma co się wygłupiać i dźwigać ponad 60kg - w dodatku była już nieszczelna (czas zrobił swoje miała z 40 lat) więc zrobiłem nową.

Na allegro kupiłem 2 nowe kółka, pompowane takie jak do taczki (28zł sztuka w sklepach są zdecydowanie droższe. Ze sklejki 6mm zrobiłem skrzynię na 2 rzędy ramek wielkopolskich. Mam również ule warszawskie posz. (są węższe od wielkopolskich) więc mam wkładaną jedną listwę do zawieszania ramek, którą mozna zdemontować.
Od góry mam z 2 kawałków pleksi wsuwane szczelne przykrycie (widzę ile ramek jest w środku).

Teraz mogę zabrać z pasieki ponad 40 ramek lub 20 warszawskich, nie dźwigam tego tylko jadę jak taczką. Mało tego ustrojstwem tym wjeżdżam, a właściwie wciągam nie narażając kręgosłupa transportówkę po 4 schodkach do budynku gospodarczego gdzie jest miodarka.

Jak teraz będę na pasiece to zrobię zdjęcie i wkleję.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
kółka dobra rzecz i w sklepie też bywają po 20 zł jak tu:

http://allegro.pl/kolo-taczki-kola-tacz ... 39430.html

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]