FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 sierpnia 2025, 14:46 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
Ciekawy jestem co Polscy pszczelarze mysla na temat ksztaltu ula korpusowego, czy kwadratowy jest "lepszy" dla rodziny pszczelej niz prostokatny czy nie ma to znaczenia?

W Polsce kwadratowy jest wielkopolski i chyba ten rodzaj Dadanta uzywany w Polsce.

Takze w Anglii ich "National Hive" jest kwadratowy, ul Warrego (Warre) francuskiego mnicha jest takze kwadratowy, japonski tez i pewnie o wiele wiecej.

W USA przyjal sie 99% ul Langstroth powszecnie nazywany tu "Lang" ktory jest prostokatny i ma bardzo dluga ramke w porownaniu do wiekszcosci uli na swiecie.

Wyglada na to ze Langstroth nie przemyslal wogole ksztaltu ani wymiarow swojego ula,
czytalem w amerykanskich zrodlach ze zastosowal pierwsza lepsza skrzynke jaka mial pod reka.

Okazuje sie ze standartowy ul Langstrotha tzw "deep super" (19 7/8 X 16 X 9 7/8 cala w USA ma dokladnie dokladnie ksztalt i wymiary skrzynki w ktorej wysyla sie hurtowo warzywa w USA

Ja bylem nie dawno w hurtowni warzyw i zakupilem skrzynke ogorkow, w domu uderzyl mnie fakt ze wszystkie trzy wymiary sa jak "Deep super Lang" z tolerancja do pol cala.

Czyli ze Langstroth zastosowal do swego ula skrzynke do kapusty. Czy to nie smieszne?

Ale teraz serio, pomijajac moje teorie i domysly odnosnie Langa, czy ul kwadratowy jest bardziej korzystny dla rodziny pszczelej czy nie.

Takze dlaczego "Lang" w Polsce sie nie przyjal chociaz ma prawie identyczna kubature i powierznie plastrow jak kwadratowy ul wielkopolski.

Czy to tylko tradycja? Jezeli tradycja to dlaczego Dadant staje sie popularny w Polsce? Oczywiscie nie znam polskich statystyk ale czytajac Wasze forums wyglada mi na to ze po Wielkopolkim i Warszawskim Dadant jest #3 czy jestem w bledzie?

Wiekszosc pszczelarzy w USA zgadza sie ze matka lubi bardziej glebsza ramke, mysle ze w Polsze tez takie zdanie przewaza.

Gdybym moja teorie o "skrzynce do kapusty" wyglosil na Amerykanskim forum pszczelarskim to bylaby to herezja nie do przebaczenia i prawdopodobnie dostalbym "bana" He He

Pozdrawiam milosnikow pszczolek w kraju.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
Oczywiście że ul o przekroju kwadratowym jest dobrym ulem do zimowli pszczół.
Ramki w ulu kwadratowym sa w pełni dostosowane do kłębu.Jeden problem tylko że wielkość kłębu musi być dostateczna do przekroju ula kwadratowego.
Nasze wielkopolskie mają wewnętrzny wymiar korpusa 375mm.x375mm.
Dadan ma przekrój prostokątny 450mm.x375mm.
Żeby był kwadratowy to trzeba by wpakować 12 ramek do korpusu 450mm.x 451mm.
Nie słyszałem o 12 ramkowych-10 ramkowe na 1/2 dadana tak,sa
Zachwalany je Czeski Optimal kwadratowy 435mm.x 435mm.na 11 ramek -420mmx170mm.
Landstrot puki co mało popularny.Jednak z uwagi na zwiększona plenność matek wydaję mi się być przyszłościowym ulem-ale niestety przekrój nie jest kwadratem.

Pozdrawiam

Tytuł:
Mysle ze ten czeski kwadratowy to podobny Amerykanski Dadant 12 ramkowy wiem ze jest kwadratowy ten typ ula prawie wyszedl z uzycia w USA. 19 7/8 cala na 19 7/8 cala 11 1/4 gleboki co jest 435 mm X 435mm X 285mm.

Ten ul uzywal Brother Adam w Buckfast Abbey.

Pszczelarze w USA sie starzeja nie moga dzwigac takich ciezarow, duzo amatorow uzywa teraz 8 ramkowy "gleboki" Lang i 8 ramkowa "srednia" nadstawke, albo nawet tylko "srednie" na gniazdo i na miodnie co ulatwia manipulacje.

Zawodowi wedrowni pszczelarze uzywaja prawie wylacznie Lang 10 ramkowy gleboki ale oni potrzebuja mase pszczol na zapylanie, maja wozki widlowe 4 albo i 6 uli na jednej palecie.

Ul kwadratowy można zrobić tak aby ramki można ustawiać do wyboru na zabudowę ciepłą albo zimną, co czasami bywa zaletą.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Nie prościej obrócic korpus o 90 stopni.
W poziomie :wink:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
Kwadratowy w kształcie sześcianu najlepszy do zimowli.
3 razy 1/2 Dadanta.
W obsłudze - nie rewelacja.

polbart pisze:
Kwadratowy w kształcie sześcianu najlepszy do zimowli.

A jak w okrąglaku zimują ?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

polbart pisze:
Nie prościej obrócic korpus o 90 stopni.
W poziomie :wink:

Można, ale przy większych różnicach w wymiarach może to być problematyczne.

A co byście Panowie i Panie powiedzieli na zmodyfikowany korpus ula WPL 10-cio ramkowego o wysokości ramki 14 cm.
Byłby w miarę lekki, zimowla na 2 lub 3 korpusach, nie trzeba pólkorpusów, rozbudowa w "nieskończoność". Węza typowa dzielona na pół.
Chodzi mi po głowie taki pomysł z uwagi, że zawsze marzyłem o korpusach ale odpada dźwiganie, taki korpus nawet pełny miodu byłby niewiele cięższy od typowego pólkorpusa a w pasiece byłaby tylko jedna ramka i jeden korpus.
Pytanie w zasadzie tylko o zimowlę. Co sądzicie ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
A po co kombinować. Nie lepiej przejść na gospodarkę 1/2 wlkp.

pozdro

Rav pisze:
A po co kombinować. Nie lepiej przejść na gospodarkę 1/2 wlkp.

pozdro

Chodzi o to, że cięcie węzy pozostawia pasek który jest praktycznie do przetopienia.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
o gospodarce na półkorpusach wypowiadał się Henryk Skowron na III Lubelskiej Konferencji Pszczelarskiej", zastosował połączenie ula snozowego z ramowym, co przy zimowli na dwóch połówkach jest wysoce uzasadnione. Materiałów poszukaj na stronie apis-polonia.pl , temat wykładu "Ul w nowoczesnej gospodarce pasiecznej"

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Można zamówić węze na wymiar. np u kolegów z forum.

Standardowa ramka jest o niebo lepsza nawet kosztem kawałka węzy.

Ewentualnie można ten nieszczęsny kawałek przykleić do górnej beleczki ramki i włożyć do nadstawki między susz, zazwyczaj pszczoły odbudowują prawidłowo całą powierzchnie ( ot uroki niskiej ramki )

pozdro

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
a ja powiem że to może i nie takie złe rozwiązanie, szczególnie podoba mi się jedna ramka w całym ulu, operujesz już wtedy całymi korpusami. Myślę że na zimę wystarczyłby dwa korpusy. Zbuduj ze dwa takie ule a za rok się dowiesz jak się w nich zimuje, innego sposobu żeby się o tym przekonać nie widzę.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Do 1/2 wielkopolskiego stosuje się węzę ostrowską na pół i nic nie zostaje
Pozdrawiam Mariusz

elvis i Rav. Tyle to ja rozumiem, jestem przecież pszczelarzem tyle, że leżakowym. Chciałbym aby korpusowcy uświadomili mnie jak zimować na takim zestawie, czy typowe 2 pólkorpusy nie będą zbyt ciasne dla silnej rodziny, choć w leżakach zimuję na 7 ramkach. Sęk w tym, że nie mam pojęcia o gospodarce w korpusach. To ta jakby zmienić wiarę.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
twoja ramka ma mieć 14 cm, czyli na zimę dwa korp. były by wystarczające, zimujesz np. 2x 7 -8 ramek, mógłbyś dać trzeci na dennicę jako wiatrołap (zależy jakie byś miał dennice) ja swoje zimuję na 1 pełnym wlkp, bez pół nadstawek na dennicy i nie marudzę.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Kolopik zasada w ulach korpusowych jest prosta.
Najpierw wybierz sobie typ ramki-szerokość.Wysokość tej ramki sam sobie ustalasz na podstawie wiedzy i potrzeb .Czyli idziesz dobrym tropem.Myślisz o węzie,wykonaniu takich uli.
Do ustalonej przez ciebie wysokości ramki budujesz korpusy.Czy to będą ocieplone ,czy jednościenne-twoja sprawa.
D o zimowli idą pełne korpusy 10 ramkowe.Nikt nie bawi się w system 7+7 ,8+8.
Zrobisz sobie niską ramkę przykładowo 1/2 wiekpol.-do zimowli trza dać trzy korpusy,30 r..
Wysokość ,,ramki "to3x13+2=41cm.
Jedyna zaleta to lekkie korpusy.
Dasz 20 cm.wysokość -do zimowli idzie dwa korpusy na 20r.Wysokość ramki 2x20+1=41cm.Ta sama wysokość co wyżej a o jeden pełny korpus mniej .
Ważna jest wysokość ramki.Do zimowli musimy uzyskać taka wysokość jaka ma ramka warszawska ,[plus minus 43,5cm.] która jest najbardziej dostosowana wysokością dla zimujących pszczół w układzie ,,dziupla".
Szerokość ramki też jest ważna ale nie tak jak wysokość.

Pozdrawiam

metror. mnie chodzi o to czy zimowla w takim "wynalazku" przebiegnie prawidłowo bo; na pełnej ramce mam 24 cm plastra, w moim wynalazku też z tym, że będzie to 2 x 12 + 3 cm odstęu miedzy nimi. Czy kłąb ułoży mi się na niższym korpusie co by było super, czy na górnym, czy na obu. I tu najbardziej mnie głowa boli.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
metror. mnie chodzi o to czy zimowla w takim "wynalazku" przebiegnie prawidłowo bo; na pełnej ramce mam 24 cm plastra, w moim wynalazku też z tym, że będzie to 2 x 12 + 3 cm odstęu miedzy nimi. Czy kłąb ułoży mi się na niższym korpusie co by było super, czy na górnym, czy na obu. I tu najbardziej mnie głowa boli.
Pozdrawiam.

2x12+3=27 cm
Co to jest.To już na pełnej ramce wielkopolskiej ma lepiej pszczoła.A w dadanie ma jeszcze lepiej.
Trzeba jeszcze jeden korpus aby mieć wymiar 41cm.
Na trzech korpusach zakarmiać.Miód zawsze jest u góry.
Kłąb zimowy wiąże się tak że obejmuje dolną część zapasów .Potem ,,jedzie" na nich do góry.
W korpusowych ulach karmi się pszczoły.One układają zapasy .Kłąb ma dość czasu na odpowiednie usadowienie w ulu.A potem zimują i jest nadzieja na dobra zimowlę.

Pozdrawiam

Jeszcze "meteor" ?
Wedłu Ciebie ile takich moich korpusów muszę mieć aby nie zagnać się w kozi róg przy niezłym pożytku ? 5 wystarczy ? Zakładając jedno miodobranie w sezonie ? Następna sprawa. Jeśli rozbieram tą wieżę sam, bez pomocy w celu zamiany miejscami korpusów to gdzie to wszystko się stawia ? Przecież nie na trawie czy gołej ziemi? Rozumiem, że jeden na daszku a reszta ? Jakieś stołki, rusztowania ? A jakie zadania ma spełnić powałka ? tzn jak zrobię to zebym nie musiał poprawiać albo przerabiać.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
Moim zdaniem jeżeli już chcieć zrobić taki ul to tylko połówki wielkopolskie nie ma co dodawać tego centymetra. Na sezon potrzebne będzie minimum 6 korpusów. Przy przeglądzie odstawiasz gdzie ci pasuje np na odłożony obok daszek kładziesz jeden po drugim możesz nawet postawić korpus na trawie na bocznej ściance, przykitowane ramki nie powinny się przemieszczać, uważaj tylko na rabunki. Zimowla na minimum 3 korpusach dennica osiatkowana i powałka, a najlepiej powałkodaszek matka ma na czerwienie w zależności od pory od 3 do 1 korpusa. Fajny ul tylko 6 korpusów to 60 ramek, trochę dużo... Ale jeżeli chcesz to poczytaj wszystko co znajdziesz o ulu korpusowym a przede wszystkim posty paraglidera i po jakimś tam czasie możesz mieć naprawdę super wyniki.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
Jeszcze "meteor" ?
Wedłu Ciebie ile takich moich korpusów muszę mieć aby nie zagnać się w kozi róg przy niezłym pożytku ? 5 wystarczy ? Zakładając jedno miodobranie w sezonie ? Następna sprawa. Jeśli rozbieram tą wieżę sam, bez pomocy w celu zamiany miejscami korpusów to gdzie to wszystko się stawia ? Przecież nie na trawie czy gołej ziemi? Rozumiem, że jeden na daszku a reszta ? Jakieś stołki, rusztowania ? A jakie zadania ma spełnić powałka ? tzn jak zrobię to zebym nie musiał poprawiać albo przerabiać.

Szczerze to ja nie widzę siebie w pasiece o ulach korpusowych 1/2 wielkopolskich.
Moje małopolskie ,,dwudziestki"wśród uli wielkopolskiej rodziny sa najlepsze.
Nawet gdy już sił do dźwigania korpusów nie będzie to nie wejdę w półnadstawkowe wielkopolskie.Przejdę na leżaki 25 ramkowe warszawskie poszerzone.Niema w Polsce lepszej ramki na leżak.
Jeśli chodzi o pytanie ile korpusów-nie wiem.Bo i skąd mam wiedzieć.Wiadomo matka ma czerwić na maxa do........Potem jesli trzeba ograniczamy ,lub nie.Kolopik -to Twoja decyzja.Miodnia ma zapewnić miejsce na nektar-aby pszczoły nie ograniczyły matki w czerwieniu.Ile korpusów na miód -kolopik Twoja decyzja.
Jak będzie wysoka wieża -podest,i dosięgnie.
Jak będziesz rozbierać więżę-nie przejmuj się ,możesz stawiać na dowolnym z dwóch boków korpusa.
Kolega polbart stawia na dowolnie wybranym boku.
Powałka super.Lepszy jeszcze powałkodaszek.
Kolopik poco pytasz przecież wiesz dobrze wszystko.
Pozdrawiam

Kolego meteor, jestem ciekaw jak u Ciebie jest z przeżywalnością matek w trakcie zimowli przy ramce 36x20cm. W 1/2 dadanta kłąb formuje się zazwyczaj na dwóch korpusach i z pszczołami jest ok, ale są stosunkowo duże straty matek. Podejrzewam, że przy 1/2 wlkp jest podobnie. Czy ramka 36x20 daje możliwość operowania całymi korpusami, jak robisz odkład (czy pełny korpus zabierasz) i jak jest z odbiorem wczesnych niewielkich pożytków przy tej wysokości ramki - z zasklepianiem miodu (czy długo to trwa)?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]