Cytuj:
Jest to ideal pszczelarstwa które chcialbym osiagnac
Masz moje błogosławieństwa.
Proszę dowiaduj się jak najwięcej na ten temat, jak najwięcej wprowadzaj to w życie i dziel się z nami swoimi doświadczeniami.
[ Dodano: 2007-08-02, 10:43 ]Cytuj:
Pszczelarze biodynamiczni korzystaja takze z osiagniec Mattiasa Thuna czyli uwzglednieniu rytmów kosmicznych w prowadzeniu pasieki.
Ja o tym wspomniałem na forum pożytki opisując w skrucie (stosuje to również), ale tutaj w tym temacie jest wspaniała okazja abyś mógł to Ty jako zwolennik tej metody przedstawić wyczerpująco ten temat na ile jesteś w stanie na ten czas to zrobić.
[ Dodano: 2007-08-02, 10:47 ]Cytuj:
I na koniec- uzywanie plastrów naturalnych nie wyklucza korzystania z uli w pelni rozbieralnych
Tak. Może w przyszłym roku lub za dwa lata ja będę mógł to zademonstrować w gnieździe o kształcie okrągłym.
[ Dodano: 2007-08-02, 10:52 ]Cytuj:
Choc co do laczenia rodzin mam pewne obiekcje. Czemu nie laczyc rodziny slabej ale zdrowej z silna? Wiadomo ze nikt nie polaczy rodziny chorej ze zdrowa.
Takie rzeczy możesz dociekać i może się okazać, że jest tak jak Ty to widzisz, albo będziesz mógł wpłynąć na pewne poprawki. Ważne jest abyś dowiedział się dlaczego nie jest to polecane.
[ Dodano: 2007-08-02, 10:55 ]Cytuj:
Odpowiadajac na Twoje pytanie dotyczacej warrozy- Wynika z tego ze zakaz dotyczy takze warrozy przy czym zaklada sie ze niektóre rodziny majace stworzone jak najbardziej naturalne warunki bytowania (naturalne plastry, "dzikie" matki') sa wstanie sobie z nia poradzic. Oczywiscie mozna stosowac preparaty homeopatyczne ( np. metoda spopielania).
Czyli nie ma zakazu leczenia, tylko zastosowania odpowiedniej metody. To duża różnica.