BoCiAnK pisze:
Szczupak pisze:
to dam tak jak piszesz

Mądrego warto posłuchać " A przy mnustwie doradców plany sie powiodą"Daj na ramki tylko nie wyciągaj wszystkich beleczek lub nie od sklepiaj wszystkiego na raz bo wyciekający pokarm czy to miód czy syrop wleje się Ci do ula
Najlepszym do tego celu odsklepiaczem jest Rozluźniacz do wrzosu wałkowy robi małe otworki w za sklepie przez które pszczoły same wybiorą pokarm powiększając otworek same
hehehe właśnie sobie przypomniałem jak Boguś opisywał ten temat ze 3 lata temu chyba na polance to były początki nasze pisania hehe i mu się troszkę oberwało ode mnie hehehe
wracając do tematu to jak jest możliwość to można ramkę położyć, według mnie dobrze jest połozyć na odstępnikach, wtedy będzie pokarm dobrze dostępny dla pszczół, tak kiedyś próbowałem i wychodziło fajnie, aczkolwiek trzeba dobrze okryć a tu już jedna powałka nie wystarczy którą mamy na ramkach, jeżeli już zdecydujesz na odsklepienie to warto delikatnie to zrobić aby się nie lało do ula, jeszcze lepiej odsklepiaczem porysować zasklep i to chyba będzie najlepsze rozwiązanie, oczywiście ten cały zabieg odnosi się do sytuacji gdzie pszczelarz wie, że w ulu jest brak pokarmu a pogoda jest taka jaką mamy teraz i prognozy na najbliższe dni są podobne, w takim przypadku warto, ze swoich obserwacji mogę powiedzieć, że różnie może być i ja sam osobiście mam dadana na 6 ramkach i pokarm pozostał na jednej ramce co przyznam nie umiem odpowiedzieć jak one to zrobiły