FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 01 sierpnia 2025, 02:08 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Czytaja książke pt Pszczelnictwo bądz co bądż pokaznych rozmiarow pod redakcja samych znakomitosci pszczelarskich na stronie 203 znalazłe ciekawe stwierdzenie ze matka bada wielkosc komórki na plastrze nogami i wzaleznosci jak szeroko rostawi nogi to zloży jajko zaplodnione lub niezaplodnione . Zrobiono eksperyment założono zaciski na nogi matce i czerwiła na ramce trutowej jajka zaplodnione . Ciekawe jakie z tego sie wygryzły pszczoly chyba WIELKIE . A jakby tak przeniesc jajka zaplodnione do komorek trutowych może ktos z was probowal . Co o tym sadzicie. :shock:

leszekone pisze:
A jakby tak przeniesc jajka zaplodnione do komorek trutowych może ktos z was probowal . Co o tym sadzicie. :shock:

Jajek przenieść się nie da można tylko larwy - zawsze można po eksperymentować :mrgreen:
Myślę że każdy owad w tym przypadku pszczoła ma genetycznie ukształtowany rozmiar
Gdyby jednak przenieść a pszczoły karmiły ję mleczkiem jak matki a nie papką miodowo - pyłkową jak pszczoły to wyrosło by to coś o podobiźnie matki :mrgreen: :wink:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jajka można przenieść przy pomocy urządzenia wycinającego denko komórki wraz z jajkiem - mam coś takiego . Już nie jeden próbował takich eksperymentów , zawsze z marnym skutkiem.
Pozdrawiam.

Tytuł:
Witam. Myślę, że jestem w stanie wnieść coś nowego do tego tematu. Na ramce z komórkami trutowymi zaizolowałem matkę w celu wychodowania trutni,nastepnie okazało się, że z komórek trutowych zaczęły wygryzać się nie trutnie lecz pszczoły. Niczym się nie różniły od pszczół wygryzionych z typowych komórek pszczelich. Dr Polaczek komentując ten fakt stwierdził że spotkał się już z takim zjawiskiem.Na potwierdzenie zobowiązuję się każdemu zainteresowanemu przesłać krótkie filmiki (na maila, bo tutaj nie wchodzą filmy) zarejestrowane aparatem cyfrowym.

Tytuł:
http://www.przeklej.pl

tataj mozesz wklejac filmiki do 500mgwłasnie z aparatów cytrowych a krotsze

http://www.dailymotion.pl

tutaj do 150 mg tylko potrzebne jest logowanie sie

Tytuł:
Oto film nadesłany przez kol Marian.barc
Film Cześć 1

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]