FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 18:10 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
Post: 26 lutego 2012, 18:23 - ndz 

Rejestracja: 30 sierpnia 2011, 09:22 - wt
Posty: 230
Lokalizacja: Sufczyna
Co sądzicie o tym substytucie jak przyrządzacie, jak pobierają to pszczoły, jak podajecie? Czy na prawdę działa jak pisze na opakowaniu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2012, 18:31 - ndz 

Rejestracja: 30 sierpnia 2011, 09:22 - wt
Posty: 230
Lokalizacja: Sufczyna
Mam zamiar rozmieszać z cukrem pudrem i podać pszczołom na ramki w woreczku z zamknięciem strunowym oczywiście przeciętym na pół


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2012, 18:35 - ndz 

Rejestracja: 13 stycznia 2010, 19:35 - śr
Posty: 149
Lokalizacja: Choroń
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
viewtopic.php?f=52&t=2050&hilit=Feed+BEE


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lutego 2012, 21:54 - ndz 
adimaj13 pisze:
Co sądzicie o tym substytucie jak przyrządzacie, jak pobierają to pszczoły, jak podajecie? Czy na prawdę działa jak pisze na opakowaniu?

Kup lepiej pyłku i podaj


Na górę
  
 
Post: 26 lutego 2012, 22:01 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Podłącze się pod ten temat.. Kupiłem z ciekawości 1kg. Mam również 3kg pyłku naturalnego. Dzisiaj również przytaszczyłem do domu 5kg cukru pudru. Posiadam również wolne 5 litrów inwertu. Mam 9 rodzin, jak myślicie przeprowadzić karmienie tym zestawem?? Wszystko razem?

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2012, 08:05 - pn 

Rejestracja: 13 listopada 2010, 22:09 - sob
Posty: 463
Lokalizacja: ALEKSANDROW KUJ
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
Ja mieszałem cukier puder ze zmielonym pyłkiem i miód jako lepiszcze.Proporcja pół na pół.

_________________
Pozdrawiam Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2012, 08:32 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 listopada 2008, 21:00 - ndz
Posty: 276
Lokalizacja: Mrągowo i okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 1x1+3x1/2
U mnie w zeszłym roku zupełna porażka. Słabiutko to pobierały. Został mi jeszcze kilogram i w tym roku spróbuję jeszcze raz. Mam plan, żeby do dwóch uli poddać FeedBee, a do dwóch ciasto miodowo pyłkowe. Będę widział wtedy różnicę w prędkości pobierania.

_________________
Pensjonat na Mazurach
Mój blog pszczelarski - Pasieka w Lipowie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2012, 09:00 - pn 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 21:54 - ndz
Posty: 1492
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Witam panowie ja już przekonałem się w zeszłym roku co do tego substytutu FED BE nie chciały go pszczółki pobierać leżał na ramkach trzy tygodnie i zabrałem go a podałem ciasto miodowo pyłkowe pobrały w mig , więcej tego nie kupię

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2012, 09:22 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Rozsądnym byłoby sporządzenie ciasta miodowo pyłkowego oraz z feedbee i ułożenie w jednym ulu. Wtedy jasno będzie widać, co pszczoły pobierają i odpadnie ryzyko różnic w rodzinach. Wtedy obiektywnie będzie można powiedzieć o użyteczności tego substytutu.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2012, 10:18 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 12:56 - czw
Posty: 752
Lokalizacja: Dabrowno / Mazury
Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
Ja w zeszlym roku kupilem 4 kg feed bee. Teraz wymieszalem z cukrem pudrem i invertem. podalem do kilku rodzin, do pozostalych podalem apifonde, ktora pobieraja bardzo chetnie. Natomiast feed bee niestety nie cieszy sie popularnoscia wsrod pszczol.

_________________
www.pasiekadabrowno.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2012, 10:22 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 listopada 2008, 21:00 - ndz
Posty: 276
Lokalizacja: Mrągowo i okolice
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 1x1+3x1/2
adamjaku pisze:
Rozsądnym byłoby sporządzenie ciasta miodowo pyłkowego oraz z feedbee i ułożenie w jednym ulu. Wtedy jasno będzie widać, co pszczoły pobierają i odpadnie ryzyko różnic w rodzinach. Wtedy obiektywnie będzie można powiedzieć o użyteczności tego substytutu.


Bardzo fajny pomysł. Zmienię moją koncepcję i tak też zrobię.

_________________
Pensjonat na Mazurach
Mój blog pszczelarski - Pasieka w Lipowie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2012, 10:39 - pn 
cieply pisze:
U mnie w zeszłym roku zupełna porażka. Słabiutko to pobierały.

Nie wiem czemu Ci słabiutko pobierały mi pobierały dobrze
ale miałem porównanie
i nie widzę żadnej różnicy a nawet większą ciut na pyłku jest więcej czerwiu
niż FIBI tak że zrezygnowałem z kupna wolę kupić pyłku mrożonego przynajmniej wiem że jest to produkt naturalny i żadne substytuty nie są go w stanie niczym zastąpić :wink:


Na górę
  
 
Post: 27 lutego 2012, 17:06 - pn 

Rejestracja: 30 sierpnia 2011, 09:22 - wt
Posty: 230
Lokalizacja: Sufczyna
Zastanawiałem się jeszcze nad Apifondą? co sądzicie na jej
temat?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2012, 19:56 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 października 2009, 08:21 - pt
Posty: 165
Lokalizacja: Nowy Sącz
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski styropianowy
Witam kolegów uczestniczę teraz w kursie pszczelarskim i na wykładach padło pytanie do Pani Profesor Doktor Czekońskiej na temat substytutu pyłku i zdecydowanie poleciła pyłek nawet mrożony nie polecała feed bee.

_________________
Laureat pierwszej nagrody w konkursie pasiek 2012 :) :)
viewtopic.php?f=21&t=8704


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lutego 2012, 20:58 - pn 
Ja dzisiaj dostałem za free 1kg Feed Bee w proszku i zobaczę jak to działa , wymieszam feed bee , cukier puder i rozrobię z syropem cukrowym i w takiej postaci ciasta podam pszczołą na górne beleczki ale tylko jednej max 2 rodziną żeby zobaczyć jak one będą się rozwijały po tym a jak te co tego nie dostały


Na górę
  
 
Post: 27 lutego 2012, 21:12 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 19:29 - śr
Posty: 2634
Lokalizacja: Stara Rudna
pop1970,

A jaka jest róznnica w jakości
między suszonym a mrożonym ?

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lutego 2012, 16:05 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 października 2009, 08:21 - pt
Posty: 165
Lokalizacja: Nowy Sącz
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski styropianowy
Szczupak pisze:
pop1970,

A jaka jest róznnica w jakości
między suszonym a mrożonym ?
Taka sama jak między mrożonym mięsem a normalnym.Oczywiście to żart .Ale myślę że suszony jest na pewno lepszy od mrożonego.Podejrzewam że kolega SZCZUPAK z takim doświadczeniem powinien wiedzieć najlepiej.

_________________
Laureat pierwszej nagrody w konkursie pasiek 2012 :) :)
viewtopic.php?f=21&t=8704


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lutego 2012, 22:18 - wt 
pop1970 pisze:
.Ale myślę że suszony jest na pewno lepszy od mrożonego

to zależy jak był suszony(w jakiej temperaturze ) myślę że mrożony trudniej schrzanić :wink:


Na górę
  
 
Post: 28 lutego 2012, 23:04 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lutego 2012, 16:26 - wt
Posty: 736
Lokalizacja: Włocławek
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Gdzieś czytałam, że przy mrożeniu pyłku giną różne mikroby w nim mieszkające, a mogące zaszkodzić pszczołom, więc wychodzi, że mrożony lepszy od suszonego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lutego 2012, 23:11 - wt 

Rejestracja: 12 września 2010, 20:06 - ndz
Posty: 175
Lokalizacja: Warszawa
Warzywa i owoce świeżo zebrane i zamrożone zachowują więcej wartości niż przechowywane w inny sposób więc myślę że może podobny mechanizm występować w przypadku pyłku. Jestem za mrożonym :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lutego 2012, 23:14 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2008, 19:29 - śr
Posty: 2634
Lokalizacja: Stara Rudna
pop1970,
w moim pytaniu nie ma podstępu - poprostu nic na ten temat niewiem :bezradny:
myślałem że masz jakieś informacje - z ciekawoscią bym je poznał .
Miałem pyłek mrożony i suszony lepiej smakował mi mrożony i tyle mojej wiedzy w tym temacie :mniam miodek:

_________________
Pozdrawiam Szczupak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lutego 2012, 23:21 - wt 

Rejestracja: 06 czerwca 2008, 23:01 - pt
Posty: 1139
Lokalizacja: Stargard Szczec.
Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
chyba chodziło o to, że świeża ryba jest duuużo smaczniejsza od mrożonej :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lutego 2012, 23:48 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
a może lepszy jest w mieszaninie z cukrem czyli świeży pyłek i taka sama część cukru odpowiednio ubita i na wierzchu jeszcze warstwa cukru na 2cm.to wszystko dobrze ubite i zakręcone w odpowiednim pojemniku na szczelnie .Nadmienię że miód do tego nie daje się .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lutego 2012, 00:05 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 września 2010, 21:42 - wt
Posty: 288
Lokalizacja: Grodziczno/Bydgoszcz
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
A ja z żoną zjadamy po łyżce stołowej pyłku rano bez dodatków.

Pozdrawiamy i życzymy SMACZNEGO


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lutego 2012, 00:10 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
lelo1i5 pisze:
A ja z żoną zjadamy po łyżce stołowej pyłku rano bez dodatków.

Pozdrawiamy i życzymy SMACZNEGO
Kolego zjadać to ty możesz swieży albo mrozony jaki sie tobie podoba ja pisze o konserwacji pyłku ja go można przechować smacznego .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lutego 2012, 00:51 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
pawel pisze:
a może lepszy jest w mieszaninie z cukrem czyli świeży pyłek i taka sama część cukru odpowiednio ubita i na wierzchu jeszcze warstwa cukru na 2cm.to wszystko dobrze ubite i zakręcone w odpowiednim pojemniku na szczelnie .Nadmienię że miód do tego nie daje się .pawel
natomiast pyłęk zgromadzony w komórkach zalany miodem pszchowuje się dobrze bo w komórkach zachodzi proces fermentacji mlekowej a wytworzony kws dobrze go konserwuje .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lutego 2012, 01:02 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
marcyha pisze:
Gdzieś czytałam, że przy mrożeniu pyłku giną różne mikroby w nim mieszkające, a mogące zaszkodzić pszczołom, więc wychodzi, że mrożony lepszy od suszonego?
pyłek który przechowuje się w temperaturze -20 ni traci niczego przez kilka lat natomiast zaraz po rozmrożeniu musi być natychmiast zużyty i musi być w szczelnym naczyniu pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lutego 2012, 01:04 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
JA się tak zastanawiam.. pyłek + puder.. niby fajne zestawienie, ale czy pszczoły przypadkiem przerabiając cukier nie tracą możliwości karmienia larw i produkcji mleczka? Kupiłem cukier puder, ale zastanawiam się, czy go dodawać do pyłku i FB.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 lutego 2012, 01:11 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 12:56 - czw
Posty: 752
Lokalizacja: Dabrowno / Mazury
Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
jak juz jestesmy przy wzmacnianiu pszczol cukrami to w sklad jednego z preparatow wchodzi dekstroza - pochodna glukozy ...wiec czy ktos probowal poddawac w malych ilosciach glukoze ? pytam czysto hipotetycznie bez zadnego wdrazania sie merytoryznego w temat.

_________________
www.pasiekadabrowno.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji