FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 02:23 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
prosze o podpowiedzi czy warto budowac pawilon i w nim wstawic ule - z gory dziekuje ,pozdrawiam pawel

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Paweł i będzie reprymenda na forum. :nonono: Napisałeś już podobny temat;

rozwazam zbudowanie drewnianego baraczku na ok 20 uli , jako poczatkujacy pszczolkarz prosze kolegow pszczelarzy , o cenne uwagi za i przeciw usytuowania uli w pomieszczenu , z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkch pawel [ ule wlkp korp stacjonarnie ]

postanowiłem go połączyć z istniejącym na tym forum -Całoroczna Gospodarka Pasieczna w pawilonach a na toczku-.
Posłałem do Ciebie na PW informację co zrobiłem (informacje przeczytałeś) a Ty z powrotem zakładasz podobny temat. Kolego tak się nie da, mogłeś odpisać że Ci się to nie podoba i przywróciłbym temat.

Sami widzicie, choćby na tym przykładzie że to walka z wiatrakami. :wnerw:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
uporządkujcie forum to i wiatraki znikną.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Paweł po ostatnich wyczynach kolegów na forum, postanowiłem że nie. Postaram się poprzenosić i usystematyzować tematy do odpowiednich działów oraz na bieżąco wywalać zbędne posty i tyle. Niech będzie groszek z kapustką. Ja bez problemu na forum potrafię sobie odsiać potrzebne informacje a jeśli coś pominę, no to moja strata. Reszta niech błądzi.
Jeśli komuś podpowiadasz i prowadzisz za rączkę a i tak robi co chce, to zamierzam ignorować taką osobę niech się męczy. Sądzę że po jakimś czasie wiele postów będzie bez odpowiedzi albo pojawią się ironiczne docinki lub zostaną zignorowane. Później ich miejsce docelowe ? śmietniczek.
Choćby sytuacja powyżej opisana. Na zadane pytanie postarałem się znaleźć już istniejący temat aby pociągnąć go obecnie dalej. Efekt jest taki że teraz delikwent musi śledzić oba tematy zamiast jeden. Wydaje mi się że na forum zaistniał efekt ?kanapki?, część osób chce aby to jego temat był jako pierwszy, choć podobnych jest już kilka. Lepiej by było pociągnąć i odświeżyć już istniejący ale co niektórych ?boli? że nie jest się inicjatorem danego tematu więc zakładają nowy.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
pozdrawiam kolege Krzysztofa przepraszam ale naprawde nie zalezy mi na przepychankach na forum tylko na skutecznej podpowiedzi , wydawalo mi sie wiec ze zapytujac na dzis pytanie dzis odpowiedz , ze bedzie ok , tym niemniej przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam, pawel

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
a może jakiś mały instruktarz dla rejestrujących się na maila razem z linkiem aktywacyjnym? albo opiniowanie nowego tematu przez moderatora? przecież nie pojawia się ich tak wiele że nie dacie rady.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Kolego Krzysztofie! Myślę, że koledzy zakładający nowe tematy nie czynią tego z powodu satysfakcji bycia pierwszym w temacie, ale być może z braku umiejętności poruszania się po forum. Te umiejętności zdobywa się z czasem. Jedni są na forum już parę lat inni zaczynają. Ja zawsze jestem wdzięczny za podpowiedź bardziej doświadczonego kolegi. I nikt się nie powinien obrażać, ani ten któremu podpowiadamy, ani podpowiadający.
Więc Kolego Krzysztofie, proszę podpowiadać, bo na Pana liczymy, przynajmniej tacy jak ja. Pozdrawiam. Leszek J.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: brak
Lemon pisze:
Myślę, że koledzy zakładający nowe tematy nie czynią tego z powodu satysfakcji bycia pierwszym w temacie, ale być może z braku umiejętności poruszania się po forum. Te umiejętności zdobywa się z czasem

Pozwoliłem sobie wyróżnić tę wypowiedź, ponieważ uważam ją za kluczową. Takie są już uroki forum, jeśli chodzi o powtarzające się tematy. Zauważcie jednak że na pytania zadawane po raz kolejny odpowiadają już pszczelarze jakby z kolejnego roku, wyedukowani przez starszych użytkowników forum.

Awatar użytkownika

pawelpszczola pisze:
pozdrawiam kolege Krzysztofa przepraszam ale naprawde nie zalezy mi na przepychankach na forum tylko na skutecznej podpowiedzi , wydawalo mi sie wiec ze zapytujac na dzis pytanie dzis odpowiedz , ze bedzie ok , tym niemniej przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam, pawel

Dobra nie ma sprawy Pawle. Fajnie by było jednak jak by użytkownicy postarali się odnaleźć przez wyszukiwarkę tematy nawet stare z lat 2009 i tam umieszczali swój post. W tedy dany temat by nadal ?żył? aktualizował się.
Co do forum -Dziś pytanie dziś odpowiedź- najlepiej by było umieszczać zapytania które faktycznie wymagają nagłej odpowiedzi, typu: wichura przewróciła mi ule co robić, zgniotłem matkę co robić i czy może ktoś mi sprzedać zapasową, podałem ciasto i się rozpływa jak je najlepiej podać, ktoś zaoferował mi ule w takiej cenie czy warto je kupić. Reasumując chodzi mi o umieszczanie tematów które nie będą rozwijały się wielowątkowe debaty.
Z takiej wiedzy łatwiej będzie skorzystać nowej osobie jak i nam Wszystkim.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]