FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 sierpnia 2025, 06:05 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: robicie czy nie

witam kolegów chciałbym was zapytać czy po oblocie (ja zrobiłem) robić przeglądy czyszczenie dennic ścieśnianie gniazda pytam dlatego ze po zebraniu koła pszczelarzy gro pszczelarzy patrzyło na mnie ze zdziwieniem gdy w czasie rozmowy powiedziałem ze po oblocie otworzyłem ule zeby uporządkować plastry i oczyścić dennice (nawet tacy co mają po 20 i więcej uli) oni powiedzieli ze otwierają ule końcem marca albo w kwietniu.Podajcie swoje za i przeciw :?:

Ja nic takiego nie robię. Gospodaruję w leżakach. Mam średniej wielkości rodzinę z 15 kg zapasów, które dostała na zimę. Powinno jej starczyć, jak zrobi się cieplej to dam im jeszcze ciasto i tyle.

jajek, Tak czyści się dennice jeśli masz na to warunki i nawet przed możesz, ścieśniają gniazda ale osuwają skrajne ramki nie obsiadane, nie żadne uporządkowania przekładania gmerania w ulu nie wolno.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
jak masz odejmiowane dennice to mozna je wyczyscic ale przeglad po co, co tam chciałes zobaczyć czy matka czerwi wystarczy połozyć reke na powałce i juz wiesz, ile masz pszczół widac nie potrzeba rozbierać gniazda, co do pokarmu to musisz na jesien wiedziec ze na wiosne pszczołą jest potrzebny bardziej niz kiedykolwiek, nie wystarczy ze pszczoły przez zime przetrwaja musz miec na rozwój do kwietnia pokarmu . ogólnie jestem przeciw grzebaniu w ulu w tej chwili , ale z tego co widze to jestes zeszłorocznym pszczelarzem wiec dla twojej ciekawosci mogłes, swiat sie nie zawali, a doswiadczenia masz nowe choc ja np tez wsadziłem im w srodek ogrzana ramke z pokarmem .pozdrawiam

sali nie mówie o typowym wiosennym rozbieraniu gniazda tylko o otwarciu ula wyjęciu niepotrzebnych ramek odsklepieniu części pokarmu ewentualnie podjęcie decyzji o podkarmianiu czyli szybko i i na temat

Awatar użytkownika

stara szkoła mówiła o tym ze do ula wolno isc jak mozna załozyc krótki rekaw czyli załozmy 18 20 st. i powinno sie wtedy robić pierwszy przeglad, czasy sie zmieniaja ale pewne zasady nie powinny jesli to miał byc taki przeglad to ok choć nie powinno sie zabierać zadnej ramki z ula na wiosne najlepiej tak dostosować gniazdo na zime zeby wiosną nie musiec w nie ingerować (moje zdanie osobiste) ile im sie zostało ramek i jak chcesz zeby doszły do siły poza tym w jaki sposób oceniłes siłe rodziny, przecierz ona jest jeszcze scisnieta, a jak oceniałes siłe na jesien to obsiadały wszystkie ramki, tak to ile miałes osypu ze im tych ramek zabrałeś,

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

sali A wiesz czy nie podzieliłes czerw na dwie czensci bo jak dałes w środek ogrzaną ramkie to bardzo dobrze ale trzeba było zobaczyc jak juz zdecydowałes się pszczołom pomuc ile maja czerwiu i dac tą ramkie obok czerwiu. Bo jak podzieliłes czerw to pszczoły maja bardzo dużo do ogrzania i moga jeden czerw zaziebić. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

miły Marianie nie ma takich szans czerwiu jest o tej porze co kot napłakał po drugie jak sie ma silne rodziny a do takich kazdy dazy to dadza sobie rade a po trzecie z tym zaziebianiem nie przesadzajmy rodzina co obsiada 5-6 ramek ogrzeje spokojnie taka ilosc

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
może ja coś od siebie napiszę :2 marca podmieniałem dennice na czyste aby wyrzucić osyp zimowy i poddałem do wszystkich rodzinek po 0,5kg ciasta ,wszystkie rodziny były tak samo zakarmione na jesieni i we wszystkich korpusach oceniając po ciężarze było sporo pokarmu a jeden korpus był lekki nie dawał mi to spokoju i podgrzałem jedną ramkę pokarmu przy grzejniku i dzisiaj po pracy było +8 poszedłem do tej rodzinki i co zobaczyłem skrajna ramka pusta a na przedostatniej ramce z obu stron czerw się wygryza ,dalej nie zaglądałem tylko wymieniłem ostatnią ramkę i ociepliłem z powrotem .Pszczółki zimowane były na wysokiej osiatkowanej dennicy i jeszcze pół korpus pod spodem,i co o tym powiecie ? W tym ulu młoda matka wymieniona na początku września

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp, WP
Ja po pierwszym oblocie robię szybki wgląd do ula: wymieniam dennice, odbieram nie obsiadane lub zawilgocone ramki, jeśli jest potrzeba podkarmiam. Wszystko.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

I to jest prawidłowe podejscie na wiosne do rodzin pszczelich. Pozdrawiam miły_marian

Dennice i podmiatanie robię przed oblotem ,
Po oblocie ewentualnie jak mi coś nie pasuje to zaglądam a tak to nic nie robię do prawie końca marca no ok 10-15 podaję ciasto pyłkowe
Generalny przegląd z od sklepianiem ramek to ok10 kwietnia :wink:

Mam jedną rodzinę mocną ale ul podejrzanie lekki, faktycznie pokarmu mało, dałem ciasto na ramki - mam powałki styropianowe, bez beleczek,
więc dałem pod powałkę pierścień 3cm - i nie wiem czy nie zawaliłem ( za bardzo ochłodzę gniazdo?) , jak dajecie ciasto przy niskich temperaturach?
Czy dać w słoiku na pajączki i duże dziurki w nakrętce, czy folia na ramki ciasto na górę i szpary w folii żeby miały dojście, czy jeszcze inaczej?

wielki stach 13 pisze:
więc dałem pod powałkę pierścień 3cm -

A niby po co ??
wielki stach 13 pisze:
jak dajecie ciasto przy niskich temperaturach?

Normalnie jak masz pajączki to uformuj kule i opłuż na pajączku jak zjedzą jedną dasz drugą i następną :wink:

:D proste dzięki

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ja po oblocie podmieniłam dennice na czyste. Poza tym nie ruszam nic w ulu

U mnie dzisiaj był pierwszy oblot, przezimowało 100%. Zimowałem po raz pierwszy na dwóch korpusach WKp i teraz mam pytanie czy zrobić przegląd zapowiadają 18* i czy zaglądać do pierwszego korpusu nad dennicą, dennice są oczyszczone mam szufladki, czy tylko ten podstawowy z ścieśnić drugi korpus i dopasować gniazdo.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Stanisław Ł pisze:
U mnie dzisiaj był pierwszy oblot, przezimowało 100%. Zimowałem po raz pierwszy na dwóch korpusach WKp i teraz mam pytanie czy zrobić przegląd zapowiadają 18* i czy zaglądać do pierwszego korpusu nad dennicą, dennice są oczyszczone mam szufladki, czy tylko ten podstawowy z ścieśnić drugi korpus i dopasować gniazdo

Pewnie.Jak jest odpowiednia temperatura mozna grzebać. Do dolnego korpusu nie trzeba zaglądać ale jeśli jest tam pokarm to go odsklep przeniosą do góry.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Stanisław ja tez zimuje zawsze na 2 korpusach i 80% zimujacych rodzin ma czerw na dolnym korpusie o tej poże roku. Jak bendziesz przeglondał i benda miałyczerw na góże to nie musisz całe ramki odsklepiać na dole bo to nie ta pora mozesz z 2 ramki odsklepic tak z jeden decymetr to jest wystarczajaco. Jak ocenisz ze pszczoły nie obsiadają dolnych ramek na czarno bo tam jest czerw to ujmnji po 1 ramce z dołu i góry zeby ocieplic gniazdo ruwnomiernie dół i góra. Pozdrawiam miły_marian

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]