FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 19:13 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: bezmateczność
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wuzetki nadstawkowe i dadanty
Witam

Czy któryś z kolegów zna może link na youtube gdzie można by zobaczyć i usłyszeć zachowanie bezmatecznej rodziny?

Z góry dziękuje

Tytuł:
Cześć mam niewielka wiedzę na temat pszczół ,szukałem ,ale nie mogę wyszukać.
Pierwszy objaw to pszczoły chodzą po wylotku i po korpusie zaraz nad wylotkiem i szukają matki ,gdyby jednak było juz zimno i pszczoły były schowane w ulu to po otwarciu ula na ramkach pszczoły nie siedzą w kłębie są rozluznione i wydaja specyficzny odgłos zaraz po otwarciu ula taki szum , upewnic sie mozna wchodząc do gniazda powinny byc mateczniki.
Jeżeli pomogłem bardzo sie ciesze z tego powodu pozdrówki Artur

Tytuł:

Przede wszystkim rodzina z matką wydaje dźwięk tylko przez kilka sekund 2-4 s a rodzina bez mateczna brzęczy i brzęczy, tak jak kolega wyżej wymienił nie jest w zwartym kłębie tylko biega sobie po ramkach, co ważne występuje mrowienie się pszczół na przedniej ścianie ula. Pewnie chcesz zimą i wiosną sprawdzać czy pszczoły mają matkę, wystarczy włożyć po cichu przez wylot taką rurkę do przelewania bimbru i delikatnie puknąć w ul. od razu usłyszysz że coś jest nie tak. Zimą nie polecam tego robić, daj im sobie spokojnie odpoczywać, wiosną owszem przed pierwszym oblotem. :oczko:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak rodzina pszczela niema matki to po otwarciu ula pszczoły podnoszą odwłoki i silnie wentylują jest bardzo dużo wentylujących pszczół. Przejżyji tą rodzine i jak stwierdzisz ze niema matki to tylko Łonczenie jescze tobie pozostało. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
tikcop pisze:
Witam

Czy któryś z kolegów zna może link na youtube gdzie można by zobaczyć i usłyszeć zachowanie bezmatecznej rodziny?

Z góry dziękuje

Proszę Cie bardzo

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
a ten trzepotanie odwłoka przy bezmateczności ? jest ?
bo jakoś nie dostrzegam

vitara, bo one poruszają odwłokami minimalnie zadzierając je w górę przy bezmatku, nie będą przecież rzucały tyłkami na boki jak młoda dziewczyna na dyskotece. :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
ahaaa:)
początkującemu ciężko zauważyć :)

Prawdę mówiąc / pisząc / nie bardzo wiem gdzie swój problem przedstawic, więc postanowiłem tu, w BEZMATECZNOŚCI.
W poniedziałek robiłem planowy przegląd rodzin i w jednej stwierdziłem oznaki braku matki, / ani w rodni, ani miodni nie było jajeczek ani młodych larw, nie było też mateczników ratunkowych/. W rodni był zasklepiony czerw pszczeli w kształcie podków a w środku nich świeży nakrop. Prawdę mówiąc taka sytuacja w mojej prawie czterdziestoletniej praktyce wydarzyła się pierwszy raz, co mnie niesamowicie zaskoczyło. Gdyby matka była felerna- byłby matecznik cichej wymiany, gdyby matka zginęła / zagnieciona itp/ byłyby mateczniki ratunkowe, gdyby był nastrój rojowy- byłyby mateczniki rojowe. A tu nic. Oczywiście nie próbowałem szukać matki ze względu na full pszczół więc wykonałem myk z poddaniem ramki jajeczek i b. młodych larw z innej rodziny i wczoraj obejrzałem tą ramkę i jest na niej założonych pięć mateczników / 4-ry na dole ramki na jajeczkach i jeden na środku plastra na góra jednodnioewj larwie.
Dodam, że rodzina nie wykazuje jakichkolwiek objawów chorobowych, rozwijała się normalnie, dała ok 10 l miodku wielokwiatu rzepakowego i zanosi się ze 30 l lipowo-malinowego, więc jak na leżak wkpol nie jest źle.
Matka była rasy tubylczej, po wyjściu w ubiegłym roku rójki z tego ula. W tym roku na pewno rójki z niego nie było.
Co Wy na to ? Czy ktoś miał kiedyś podobny przypadek i do jakich doszedł przemyśleń ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
może jednak była rójka a nie zauważyłeś, mogła być niewielka więc nie szło zauważyć po lotach, a w między czasie się młoda matka wygryzła i pościnały resztki mateczników, i wtedy robiłeś przegląd, a że w ten dzień albo następny poszła na lot i zginęła to pociągły mateczniki, albo ją ścięły bo dałeś ramkę z jajami,

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Niemożliwe. Robię przeglądy co tydzień, góra 10 dni, rodnię przeglądam dokładnie ze względu na ramkę-pułapkę warozy. Nie ma ch. zauważyłbym matecznik, choćby był na płask pod dolną beleczką ramki a brak jajeczek na pewno-mam takiego fioła, nie szukam nigdy matki tylko jej "śladów".
Jedyne co mogę dopuścić to tak silne ograniczenie matki w czerwieniu. Ale ? Skąd mateczniki ratunkowe ? Nie dopuszczam też myśli o samozagładzie rodziny tym bardziej, że wybitnie silnie pracują.

kolopik, na moje oko choć osobiście tego nie widziałem ty się przyjrzyj czy czasami nie znajdziesz częściej teraz czerwiu trutowego. Przerwała czerwienie bo z jakiegoś powodu brakło jej nasienia, czerw masz teraz tylko starszy, ale masz pewnie i trutowy, mateczniki są na cichą wymianę , mało ważne że jest ich pięć, zerwij te dolne i zostaw ten na środku plastra. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Cordovan pisze:
mateczniki są na cichą wymianę

Po włożeniu plastra z czerwiem otwartym?
Moim zdaniem nie ma tam matki i sa trutówki . Ten rok jest dziwny bo trutówki bardzo szybko sie uaktywniają i składaja jajka z których próbują wyhodować matke ,a później ciężko jest poddać nowa matke unasienioną mi już 2 matki ścięła jedna rodzina ,w tym roku jest tez stosunkowo duzo cichych wymian i dziwnie ginących matek nawet tegorocznych .
Pozdrawiam Tomek

Fakt przeoczyłem że poddał ramkę z czerwiem otwartym. :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]