FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2025, 09:07 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
Dlaczego pszczelarze żyją dłużej , bardzo proszę o rozwinięcie tematu.
Ostatnio spotkałem się z stwierdzeniem że jestem pszczelarzem i będę żył
dłużej , i już to stwierdzenie słyszałem kilkakrotnie od różnych osób .
Patrząc z perspektywy czasu , osobiście zauważam tą przypadłość choć
nie mam jeszcze czterdziestki że faktycznie tak jest , bo nigdy nie znałem
pszczelarza który by młodo zmarł , co Wy koledzy pszczelarze o tym myślicie .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
vigor,
można się zastanowić co jest przyczyną a co skutkiem :)
Równie dobrze można powiedzieć że do pszczelarstwa idą ludzie o cechach sprzyjających długowieczności (np: spokojni, bezstresowi itd)

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP.WZ.WP.
Coś w tym jest.Ja znam starszego Pana po 80 jest pszczelarzem i jest w świetnej formie.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Jak sie ma pszczoły to sie odycha przy przeglondach ulowym powietrzem. Ktere jest bardzo zdrowe jeszcze nie spotkałem pszczelarza co choruje na astme. Codziennie jest sie na swiezym powietrzu chodzenie przy ulach jest też zdrowym relaksem. Pszczelarz wiencej zjada miodu zjada też pyłek a w lato przy zrywaniu mateczników też liznie mleczka kture jest bardzo pozywne. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP.WZ.WP.
Dzisiaj w wydarzeniach też mówili że kto prowadzi siedzący tryb życia żyje kilka lat krócej. A w pszczelarstwie zawsze jest ruch.To chyba najzdrowszy zawód na świecie :)

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 12r, Dadant
mi się wydaje że to dlatego iż pszczelarze przez mniej więcej cztery miesiące w roku sporadycznie widują swoje małżonki ..............:lol:

vigor pisze:
Dlaczego pszczelarze żyją dłużej

vigor pisze:
co Wy koledzy pszczelarze o tym myślicie

Pierwsze słyszę. Ale według mnie przy tej robocie czynnikami mogącymi pozytywnie wpływać na zdrowie i długość życia są użądlenia pszczele oraz specyficzna praca pozwalająca oderwać się od problemów dnia codziennego. Mam tu na myśli niwelowanie stresu poprzez kontakt z "przyrodą" na łonie natury..

I tu Ci Malcolm przyznam rację.
Ja też jak odpalę podkużacz i otworzę ul to cały świat mi jest "muszką".
Jestem tylko ja i one.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
A czy nie jest tak że: piszę o ludziach którzy się z tego utrzymują , pracują tylko kilka miesięcy w roku ???? Bądźmy poważni nie są eksploatowani w fabrykach na max-a . Nie ma u nich aż takiego stresu jak u pracownika który haruje jak wół za 1200 zł . Nie pracują w nocy , ileż oni mają tych nocy nieprzespanych w ciągu roku ??? I do tego swój własny miód bo tak naprawdę nie wiemy co kto sprzedaje .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ci eksploatowani ludzie o których piszesz też dłużej żyją. Pszczoły to samo zdrowie. Nie zmienia to jednak faktu, że każdy ma swoją świeczkę, a gdy ona się dopali, to trzeba żegnać się z tym światem. Życzę wszystkim najmniej stu lat życia w dobrym zdrowiu i kondycji.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
Myślę że są to po części odpowiedzi na pytanie.

Malcolm pisze:
czynnikami mogącymi pozytywnie wpływać na zdrowie i długość życia są użądlenia pszczele oraz specyficzna praca pozwalająca oderwać się od problemów dnia codziennego.

kolopik pisze:
Ja też jak odpalę podkużacz i otworzę ul to cały świat mi jest "muszką".

Bączek pisze:
Bądźmy poważni nie są eksploatowani w fabrykach na max-a . Nie ma u nich aż takiego stresu jak u pracownika który haruje jak wół za 1200 zł . Nie pracują w nocy , ileż oni mają tych nocy nieprzespanych w ciągu roku ??? I do tego swój własny miód bo tak naprawdę nie wiemy co kto sprzedaje .

Podpisuję się pod tym

Bączek pisze:
A czy nie jest tak że: piszę o ludziach którzy się z tego utrzymują , pracują tylko kilka miesięcy w roku ???? Bądźmy poważni nie są eksploatowani w fabrykach na max-a . Nie ma u nich aż takiego stresu jak u pracownika który haruje jak wół za 1200 zł . Nie pracują w nocy , ileż oni mają tych nocy nieprzespanych w ciągu roku ??? I do tego swój własny miód bo tak naprawdę nie wiemy co kto sprzedaje .

No się nie zgodzę z tym co piszesz a to dlatego, że w moim kole jest cała kupa starszych gości którzy całe życie pracowali na maksa a dodatkowo mieli 50-100 uli i musieli to wszystko łączyć. Zgodnie z tym co piszesz jeszcze bardziej się eksploatowali, a mimo to mają po 80-90 lat i jak sami mówią po miodku wrzosowym nie potrzebują viagry bo jeszcze im bryka :D. Ja bym stawiał na to o czym pisze miły_marian - życie z pszczołam jest po prostu zdrowe :D

Ule na jakich gospodaruję: Leciejewskiego, wielkopolski
Rob pisze:
No się nie zgodzę z tym co piszesz a to dlatego, że w moim kole jest cała kupa starszych gości którzy całe życie pracowali na maksa a dodatkowo mieli 50-100 uli i musieli to wszystko łączyć.

Dzięki, Twoje słowa są jak miód na moje serce. Już lekko zacząłem się denerwować bo jakby nie patrzeć to pracuję po 12 godzin, w tym również w nocy. Już myślałem że chyba czas się rozstawać z tym światem, ale widzę że jednak jest nadzieja. :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
zawodowcy taaak maja lekka prace, i treningi jak zawioza na pozytek rodzine na pograniczu nastroju i tydzien leje oj sie wtedy nabiegają, ale powaznie, pszczoły daja komfort psychiczny, zapominamy o swiecie mamy tez jad który leczy, i zajecie które nas absorbuje, ludzie bez celu w zyciu umieraja z nudów a pszczelarz ma co robić mój wójek ma 93 lata i od kilku ładnych lat mi daje swoje ule pod opieke bo juz nie daje rady, i tak co rok na jesien mowi ze przezimuje tylko i mam se je zabrać a wiosna ze po sezonie se mam je wziasc, a jak do mnie przyjedzie to siedzi w sadzie pije herbatke i za kazdym razem powie ze to ze sie nie zajoł zawodowo pszczołami to był jego zyciowy błąd

sali pisze:
jak do mnie przyjedzie to siedzi w sadzie pije herbatke i za kazdym razem powie ze to ze sie nie zajoł zawodowo pszczołami to był jego zyciowy błąd

Powiem Ci, że sam mam coraz częściej takie myśli, hamuje mnie tylko obawa przed podjęciem ryzyka bo to i kredyt na dom trzeba spłacać i dzieciaki dorastają...jedno jest pewne gdybym stanął z pracą (to znaczy jej brakiem) nie daj Boże pod ścianą to przechodzę na pszczele zawodowstwo i potem byle do setki :wink:

Awatar użytkownika

Myśli o ryzyku hamują wielu. Ja mam ciężką pracę fizyczną i już kilkadziesiąt rodzin. Jakoś różnicy nie odczuwam w zdrowotności, za to czasem z brakiem czasu tak. Do tego jeszcze rok studiów, dom, znajomi, rodzina, kobieta, wyjazdy, itd itp. Czasem chciałbym pierdyknąć robotą, ale te dodatkowe kilkadziesiąt tysięcy rocznie, opłacany zus i poczucie bezpieczeństwa jednak trzyma człowieka. Często ludzie się mnie pytają jak to robię, że haruję jak wół, a pomimo to chodzę z uśmiechem na twarzy. W tedy delikwentów biorę do pasieki i pokazuję życie w całej okazałości. Dla kogoś pracującego zawodowo, uczącego się i prowadzącego życie towarzyskie pszczoły potrafią stać się drugim życiem, ucieczką we własny mały świat. Dodatkowe źródełko dochodu też daje jakiś komfort psychiczny, bo na więcej można sobie pozwolić. Miód, pyłek, pierzga, propolis, jad i wdychane powietrze z uli mają wlaściwości zdrowotne. Jestem osobą palącą, ale gdy jestem z maleństwami, to często potrafię cały dzień nie spalić jednej fajki, nie pić kawy, a obiad jeść przy wylotku jakiegoś ula, rozkoszując się widokiem pracujących pszczół. To jest cały sekret. Pszczoły to zdrowie dla ciała i dla psychiki człowieka, ruch przy przeglądach i wysiłek przy miodobraniu, często śmiech, a przy nastroju rojowym jakaś tam daweczka adrenaliny.

Awatar użytkownika

Zdrowy jest przede wszystkim ruch ---
zdorwe jest posiadanie hobby - bo nie ma czasu na kłotnie i głupie myśli

JA mam stresującą pracę umysłową "kierownik produkcji"
i bardzo mnie praca przy pszczołach odstresowuje.

A przejście na zawodostwo no cóż lepiej jednak w zimie gdzieś dorobić :)

Awatar użytkownika

Panowie jak ktoś chce to wszystko pogodzi. Ja ma 2 etaty i pszczoły. O żonie i córce nie wspomnę. :haha: Bywa tak że do domu wracam jak do hotelu (na noc) i to nie zawsze bo na ogół 2-3 noce śpię poza domem. A że pomocy nie odmawiam to często ktoś mi jeszcze d... zawróci. Ale jak sobie pójdę do pszczółek - to jest to co tygryski lubią najbardziej na świecie. Odskocznia od zabieganego dnia codziennego. Spokój , cisza, telefon na bok klienci niech czekają. Wracam po 3 dniach do domu. Przejechane setki kilometrów i pierwsze kroki gdzie??? Oczywiście do pasieki. Ta cisza, ten spokój, powietrze w pasiece, te pracujące pszczółki to nas trzyma. Jak by się dało to nie jeden z nas by się wyprowadził do pasieki mieszkać, ale wtedy byśmy żyli po 200 lat i zus miałby z nami problem. :haha:

Awatar użytkownika

pięknie napisane :)

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Co prawda ja dopiero zaczynam przygodę z pszczołami, ale jeszcze tylko 4 lata pracy a później już tylko pszczoły pszczoły pszczoły, oczywiście rodzina także.

Awatar użytkownika

No widzisz Sławek ale w jakiej kolejności to napisałeś
Sławek.K pisze:
jeszcze tylko 4 lata pracy a później już tylko pszczoły pszczoły pszczoły, oczywiście rodzina także.

To powodzenia w tej pracy i pszczelarzeniu :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Pięknie piszecie, wzruszyłam się :oops:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]