FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 sierpnia 2025, 21:45 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Właśnie sobie wymyśliłem, jak pozbyć się części uli wielkopolskich z pasieki. Poprawcie mnie, jeśli coś źle pokombinowałem. Rodziny na ramce 26cm zamierzam przenieść nad kratę. Po spód dać korpus z ramkami 18cm i wpuścić do niego matkę. W ulach które zostały do przerabiania cukru pozbędę się 26 jako rodni. Zostanie ona zalana cukrem i będe miał ramki do wstawienia do innych pracujących 26. Rodzina natomiast przejdzie na 18cm. Matka powinna zaczerwić ramki 18 cm a później za około 1-2 tygodnie poddany zostanie kolejny korpus 18cm. Ten już zostanie prawdopodobnie zalany cukrem. Za 3 tygodnie, czyli około 10 września korpus 26 będzie bez czerwiu, prawdopodobnie zalany, a rodzina zostanie na 2x18cm.

Teraz pytanie - jak ułożyć ramki do korpusu 18cm. W środek czarne, czy w środek dziewicze. Niestety tych pięknych 1-2x przeczernionych jeszcze się nie dorobiłem, a te, co się dorobiłem, siedzą w innych ulach.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Najlepiej taka operacje się robi na wiosne. Teraz matki nie chcą czerwić na dziewiczym suszu. Jak nie bendą czerwić to rodziny puja osłabione do zimowli. Moim zdaniem lepiej dać stary susz w srodek gniazda a dziewiczy na bokach. Jak matka zaczerwi stary susz to jak bendzie pozytek to może i troche zaczerwić dziewiczy. Pozdrawiam miły_marian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
adamjaku, trochę za późno na takie manewry. Matki stopuja juz z czerwieniem. Dwa w dolnym korpusie tym bardziej nie będą chciały czerwic. Poczekaj z tymi operacjami już do wiosny.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Na wiosnę to mi tylko wyrzynarka pozostanie. Całą operację chcę przeprowadzić na 3 rodzinach - 3 odkładach lipcowych.

I tak muszę im dać korpus na miód, Kwestia tylko, czy wpuszczać na niego matkę. Jeśli dam go na górze, na pewno chętniej będzie czerwiła, ale pszczoły zaraz zaleją korpus cukrem.

Jeśli jest ciepło, jest stały pożytek pyłkowy i są karmione, nie sądzę, aby matki stopowały czerwienie.. jeszcze 2-3 tygodnie.

Czarne ramki - niestety w większości naprawdę czarne do tego czasem składane z 2 pociętych 26.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski 20% reszta 18
Też borykam się z tym samym problemem bo przechodzę ze standardowych ramek WK na 18. Ja uzbroiłem się w cierpliwość i wolę poczekać z tym do wiosny tym bardziej że nie mam kompletu odbudowanych ramek 18 z przeczerwionym suszem.Obawiam się że jest już na to za późno i pszczoły nie będą w stanie odpowiednio do swoich potrzeb ułożyć gniazda do zimowli ( generalnie chodzi mi o zaopatrzenie w pierzgę i jej rozlokowanie)
Mam kilka ulików weselno odkład-owych na ramki 18 i je zamierzam połączyć z rodzinami ze standardową ramką i po połączeniu rodzin, przenieść ramki 18 pod korpus gniazdowy.
Przypuszczam że matka będzie z czerwieniem podążać ku górze i w sumie przed utworzeniem kłębu zimowego z tych ramek 18 wszystek czerw się wygryzie a korpus 18 pozostanie na zimę jako poduszka powietrzna.
Na wiosnę z kolei w zależności od siły rodziny zamknę kratą odgrodową matkę w dolnym korpusie 18 a po wygryzieniu się czerwiu w górnym korpusie 26 zamienią go na 18.

Awatar użytkownika

adamjaku, a co jakbyś dał im te 18 na górę i zimował w zestawie na dole 26 a góra 18? wiosną matka czerwiłaby na 18 bo cieplej i blisko pokarmu, a Ty mógłbyś zabrać 26 a dać potem drugi z 18?

Awatar użytkownika

Rodziny na których chcę tą operację przeprowadzić, to rodziny przerabiające cukier. Mają napełnić rameczki dla innych. Za chwilkę zaczną zalewać gniazda, więc gdzieś coś im muszę postawić, kwestia tylko gdzie. Najlepszy byłby opisany układ, bo pozbyłbym się kilku uli wielkopolskich.

Chyba poszukam ładnego suszu..

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski 20% reszta 18
Oba sposoby są rozwiązaniem tylko trzeba sobie postawić pytanie który będzie mniejszą ingerencją w to co pszczoły uważają za najlepsze dla siebie i nie spowoduje nadmiernego wyziębienia gniazda wiosną oraz umożliwi jak najszybsze wycofanie korpusu 26
Jeśli 18 dam pod spód i solidnie podkarmię na zimę ,wiosną w górnym korpusie pozostanie nadmiar pokarmu tak że matka będzie zmuszona czerwić na 18.Jeśli dodatkowo po oblocie dam kratę w górnym korpusie będzie niewiele czerwiu i szybko będę mógł wymienić górny korpus na 18 .Oczywiście zamieniając je miejscami tzn dolny z czerwiem na górę a pod spód z węzą . Tak robiłem w tym roku ze standardowymi WK, pod gniazdo dałem im cały korpus 10 ramek węzy i wszystko pięknie mi odbudowały.Silne rodziny bez problemowo odbudowały mi100% ramek gniazdowych.Wydaje mi się że ten sposób najmniej zakłóci równowagę termiczną w ulu oraz znacznie skróci czas pozostawania korpusu 26 w ulu.
Ramki z górnego korpusu z nadmiarem cukru można zużyć potem do podkarmiania tego ula bo zostanie ogołocony z pokarmu lub odkładów

Awatar użytkownika

balwro pisze:
wiosną w górnym korpusie pozostanie nadmiar pokarmu tak że matka będzie zmuszona czerwić na 18.Jeśli dodatkowo po oblocie dam kratę w górnym korpusie będzie niewiele czerwiu i szybko b
matka wiosną nie będzie czerwiła w dolnym korpusie, a w górnym blisko pokarmu, chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego? a Ty im jeszcze chcesz dać kratę zgonić siłą na dół i zabrać pokarm cały? wiosną? kiedy zimno i matki tak czy siak nie chcą zejść niżej? do tego zabierzesz pokarm i jak przyjdzie ochłodzenie dupa blada.....

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
adamjaku pisze:
Właśnie sobie wymyśliłem, jak pozbyć się części uli wielkopolskich z pasieki. Poprawcie mnie, jeśli coś źle pokombinowałem. Rodziny na ramce 26cm zamierzam przenieść nad kratę. Po spód dać korpus z ramkami 18cm i wpuścić do niego matkę. W ulach które zostały do przerabiania cukru pozbędę się 26 jako rodni. Zostanie ona zalana cukrem i będe miał ramki do wstawienia do innych pracujących 26. Rodzina natomiast przejdzie na 18cm. Matka powinna zaczerwić ramki 18 cm a później za około 1-2 tygodnie poddany zostanie kolejny korpus 18cm. Ten już zostanie prawdopodobnie zalany cukrem. Za 3 tygodnie, czyli około 10 września korpus 26 będzie bez czerwiu, prawdopodobnie zalany, a rodzina zostanie na 2x18cm.

Teraz pytanie - jak ułożyć ramki do korpusu 18cm. W środek czarne, czy w środek dziewicze. Niestety tych pięknych 1-2x przeczernionych jeszcze się nie dorobiłem, a te, co się dorobiłem, siedzą w innych ulach.

pszczoły na węze czerw na 26 rozdać do pozostałych rodzin a od tych na 18 zabrać kilka ramek czerwiu dla równowagi i karmić w krajach skandynawskich zimują na odbudowanej węzie własnie koncem sezonu
matki będą czerwiły bo nie beda miały wyjscia najlepiej pomiedzy dwie ramki z czerwiem dac ramke wezy wtedy szybciej budują ten myk z przeprowadzką dotyczy mocnych rodzin bo w innym wypadku jest już pozno, kwitnie nawłoc to sobie pyłku nazbieraja

ja dwa lata temu w lutym robiłem przeprowadzke 10 rodzinom z ramki nietypowej na wielkopolską, nie było jeszcze czerwiu zabrałem im te ramki i dałem wielkopolskie z zapasem pokarmu i pyłkiem pszczoły od wczesnej wiosny pracowały na nowych ale to już raczej wyższy poziom wtajemniczenia :oops:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]