FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 01:40 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
Witam wszystkich. Podpowiedzcie mi co tu zrobić, pokarm już kupiony, do podkarmiania się przymierzam a tu ramki w gnieździ do połowy zalane nawłocią i zasklepione ;/ co więcej jak miodobranie przeprowadzić jak do miodni cały czas donoszą jeszcze, co prawda w niewielkich ilościach ale jednak.... nie spodziewałem się że nawłoć tak w tym roku pomiodzi...

Ramki pszczele

W gnieździe zostaw im niech mają tą nawłoć, z miodni jak odparują odwirujesz sobie i zakarmisz dopiero, jeśli karmisz inwertem nie ma obawy możesz spokojnie i po 10 września zacząć zakarmianie. :wink:

No tak, tylko jeśli gniazdo jest tak na 8-9 ramek wz to i tak więcej do zimowli nie będzie... czyli pokarmu mało co wezmą...a jak zimują na tej nawłoci ? już wiele poglądów tu przeczytałem na ten temat, że aż się sam zacząłem gubić :P
tak jak mówisz, zakarmiam inwertem, tylko że czas niezwykle szybko leci i 10 za pasem ;/ zostaje czekać na załamanie pogody aby przestały donosić... albo w pole i nawłoć wykosić :haha: :haha: :haha:

Ramki pszczele

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP.WZ.WP.
Cordovan pisze:
W gnieździe zostaw im niech mają tą nawłoć, z miodni jak odparują odwirujesz sobie i zakarmisz dopiero, jeśli karmisz inwertem nie ma obawy możesz spokojnie i po 10 września zacząć zakarmianie. :wink:

A dlaczego inventem można karmić tak próżnio ?

Bo sama nazwa mówi, że to inwert czyli przeinwertowany cukier i robi to fabryka a nie pszczoły. Do pszczół należy tylko pobrać go z karmideł i po swojemu poukładać.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Ja na nawoci zimuje już pare sezonów i szystkie zazimowane doczekaja wiosny . Ja zimuje na wielkopolskich i dopiero podkarmiam po 15 wrzesnia ale tylko 2 do 3 kg na rodzine zeby tylko zalały do dolnych beleczek w górnym korpusie a w dolnym jest czerw. Do przezimowania rodzina jak ma 15cm zasklepionego pokarmu to smiało przezimuje. Jak niema czerwiu to średnia rodzina potrzebuje w zimie tylko 20 gramów na ogrzanie kłebu i utrzymania 25* ciepła w srodku kłebu gdzie jest matka. Pozdrawiam miły_marian

no nie jest to zupełnie tak że one tylko biorą i przenoszą... ale na pewno jest im łatwiej i nie spracowują się tak jak na cukrze ;) najgorsza jest sacharoza jak wiadomo której jako takiej w inwercie nie ma ;)

Ramki pszczele

skoro tak dobrze zimują to niech sobie ją mają ;) teraz tylko co z miodobraniem ? kosić tą nawłoć ? :haha: :haha: czy co robić ?;) a tak na poważnie to pewne nieprzemyślane posunięcia tak właśnie skutkują ;/ i potem trzeba się zastanawiać co zrobić żeby był pszczelarz syty i pszczoła cała :D

Ramki pszczele

xsiek, jeśli karmisz inwertem to zaczekaj na dwa, trzy dni ochłodzenia i deszczyku, odparują nawłoć jaką naniosły, zabierzesz i dopiero dasz nad gniazdo wiadro inwertu do góry nogami z zrobionymi w deklu 40 dziurkami gwoździkiem 2mm. :wink:

tylko żeby się im ze szczęścia od tego nadmiaru pokarmu w głowach nie poprzewracało ;)
ps. nigdy nie praktykowałem tak natychmiastowego podkarmiania.... ale w sumie też nie podkarmiałem późnym sezonem ;)

Ramki pszczele

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
xsiek pisze:
tylko żeby się im ze szczęścia od tego nadmiaru pokarmu w głowach nie poprzewracało ;)
ps. nigdy nie praktykowałem tak natychmiastowego podkarmiania.... ale w sumie też nie podkarmiałem późnym sezonem ;)

Ja moze zaczne zakarmiac dopiero gdzies kolo 20.wrzesnia i to cukrem
rodziny dostana moze po 6 kg a reszte to nawloc i juz tak od kilku lat
trzeba tylko dobrze sciesnic gniazdo wtedy miod z nawloci nie zfermentuje na ramkach nie obsiadanych przez pszczoly.

ja dziś patrze, tu niby pogoda lekko jesienna ;) a te nic sobie z tego nie robiąc targają i targają... i kto mówił że nawłoć nektaruje tylko przy wysokich temperaturach ? no chyba że jakaś mszyca gdzieś jeszcze nie najedzona... ale jakoś tego nie widzę ;)

Ramki pszczele

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
xsiek pisze:
no chyba że jakaś mszyca gdzieś jeszcze nie najedzona... ale jakoś tego nie widzę ;)

Takie miało być całe lato temp. do 25 stopni ,mżawki ,poranne mgły , deszczyk mocniejszy od czasu do czasu plus ciepłe noce .

Teraz jest super pogoda na pszczoły nosza pyłek i spadź sie chyba pokazała 1 września :haha:
Pozdrawiam Tomek

xsiek pisze:
Witam wszystkich. Podpowiedzcie mi co tu zrobić, pokarm już kupiony, do podkarmiania się przymierzam a tu ramki w gnieździ do połowy zalane nawłocią i zasklepione ;/ co więcej jak miodobranie przeprowadzić jak do miodni cały czas donoszą jeszcze, co prawda w niewielkich ilościach ale jednak.... nie spodziewałem się że nawłoć tak w tym roku pomiodzi...

xsiek pisze:
olemiodek, jakbyś czytał uważnie co inni piszą a nie tylko skupiał się na tym co sam chcesz udowodnić to byś nie zadawał takich pytań... między innymi w tym temacie pisałem już dużo wcześniej że pozyskuje miód z nawłoci już kilka lat i wiem coś o tym... a to że biorą bo im smakuje to jaki ma związek z tym o czym mówimy... Różne doświadczenia robiłem... tylko zasklepiony, odstany w odstojniku, bez odstania w odstojniku, kremowany itd itp.... nie ma na to reguły czy po jakimś czasie nie wzburzy a krystalizuje oczywiście w ciągu kilku dni... oczywiście w lodówce można trzymać i kilka lat i nic się nie dzieje.... tylko problem każdego do tego namówić bo przecież z innym nic się nie dzieje to dlaczego ten w lodówce a inny w szafce....

Najbardziej interesują mnie te doświadczenia jakie kolega przeprowadził w ciągu roku byłbym wdzięczny za ich opisanie z góry Dziękuję i Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam
Gniazda pelne pokarmu srodkowe ramki to w 3/4 z pokarmem, pszczol tyle ze hoho
gniazda srednio na 10 ramkach i tu problem w korposowych to podlozylem 1/2 korpusu i pszczoly wisza w nim natomiast w lezakach leza na dennicy? ???
Pytanie czy nic im nie bedzie? ?
a moze za mocno je podkarmilem i brakuje im miejsca na ramkach
Bo to moje pierwszy raz
Pozdrawiam Mariusz Mazurczak

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Pszczołom nic bendzie one sobie poradzą, tylko pytanie ile ich bendzie w lutym w kłebie czy dadzą rade się ogrzać i wychowywać nowe pokolenie. Bo jak zalały ramki w sierpniu to zimowej pszczoły bendzie bardzo mało. Trzeba pamientać ze zimowa pszczoła jak się wygryzie po 20 sierpnia to doczeka wiosny, a przed 20 topadnie w kłebie i nie doczeka wiosny. Pozdrawiam miły_marian

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]