FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 01:40 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: dadan,wz
Z tego co wiadomo bakterie kwasu mlekowego są korzystne dla organizmów żywych ,ale jest jeden szczegół o którym nikt nie wspomina ,że są aktywne jedynie lokalnie na danym terenie ,natomiast przewiezione na inne tereny tracą swoje zdolności czyli giną i nie namnażają się samoczynnie , także nie zobaczy się efektów ich działania.

robert-a pisze:
Był juz temat tu na forum o probiotykach warto poczytać. Ja w zeszłym roku stosowałem w tym odpuszczam.

Bo to jest identyczny Bajer jak Cudowne działanie Feedbee :haha:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
no tak pierw proponuje wyjałowić ul z wszelkich mikroorganizmów a potem szczepmy nowe inne lepsze za kasę. To jak u człowieka pierw antybiotyk a potem aktimelka abo nowa florę do jelitek. A wszystko za nasza cenna kaskę ;) bo jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi by nas wycyckać ;)

Ule na jakich gospodaruję: wz,wkl
robert-a pisze:
Oj BoCiAnK, to ja Ci zazdroszczę ;) choć nie powiem jedznko mam pierwsza klasa a po kolacje szklaneczka kwasu buraczanego. No i poważnie myślę po ostatnim szkoleniu w ODR o pasiece Eko ;)

Jak masz takie możliwości żeby mieć pasiekę eko to zazdroszczę:P, nie mam wokół siebie aż tak dużego areału ekologicznych gospodarstw żeby w takie coś wejść.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
No tak bo wszystko co zrobimy w sposób naturalny nie grzebiąc w tym i nie dając śmieciowej chemii jest lepsze i smaczniejsze ;)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
asan pisze:
BoCiAnK pisze:
wole kwaśne mleko

Tylko mleko teraz nie kwaśnieje, a się psuje :(
Żeby zrobić kwaśne mleko muszę jechać na kleparz i kupować od Pani Baby bo w sklepie wszystko tak sterylne że terminy przydatności do spożycia mają dłuższe niż mój przewidywany czas życia ;>

Poszukaj mlekomatów, może w Twoim rejonie też są zainstalowane. We Wrocławiu całkiem dobrze się przyjęły i jak mam ochotę na kwaśne mleko to jadę ze słoikiem, wrzucam 3PLNy i za 2 dni mam mleko kwaśne które można kroić nożem :mrgreen:

Trochę się poboczny wątek rozwinął, ale chyba podsumowanie tematu jest jedno: lepsze jest wrogiem dobrego :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10 ramkowy
Dla mnie bardzo pouczająca dyskusja. Dzięki wszystkim. Wywołałem ta dyskusją bo przedstawiciel dystrybutora w mieniu producenta powiedział, że preparat ApiBioFarma niszczy warozę i zwalcza zgnilca. Nawet twierdził że zarażonych rodzin zgnilcem nie powinno się likwidować a wystarczy zastosować ApiBioFarmę . Dla mnie to było olbrzymie zaskoczenie.
Moje wnioski:
- Preparat nie szkodzi pszczołom a zawartość ziół może poprawiać higienę w ulu w różnym zakresie wpływać pozytwywnie na czynności fizjologiczne pszczół,
- nikt z wypowiadajacych nie potwierdził leczniczego działania tego preparatu na zgnilca i niszczenie warozy - o którym mówił prelegent w Łosiowie. Producent w tym zakresie nie posiada również potwiedzenia tego faktu w badaniach.
Czyli - dobra reklama dźwignią handlu.
Pozdrawiam wszystkich!

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
o to pojechał - zapytaj czy zwraca za rodziny i miód jak padną przez zgnilca albo warrozę ..

Ule na jakich gospodaruję: zander+wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
paraglider, Drogi kolego bardzo popieram twe zainteresowanie EM bo są one naprawdę fantastyczne.Od kilku lat gdy tylko wprowadzone je na Polski rynek sam stosuje Em w pasiece. Dowiedziałem się o nich od kuzyna który prowadzi farmę kwiatów no i sam spróbowałem.
Dzięki EM nie mam problemów z czynnikami chorobotwórczymi tak powszechnie występującymi w pszczelarstwie w obecnej chwili i jak najbardziej potwierdzam twoje spostrzeżenia co do korzystnego oddziaływania Em-ów na pszczoły. Mało tego spostrzegłem iż susz opryskany roztworem EM-ów nie jest atakowany przez motylice. Nie zauważyłem żadnych niekorzystnych symptomów u pszczół.
Co do badań to takie badania słono kosztują, jeśli by chcieli prowadzić badanie na skuteczność EM to ja jedną z pasiek chętnie urzecze. Poczytajcie szerzej o Em-ach bo naprawdę warto wdrożyć go do użytku w swej pasiece w trosce o nasze kochane pszczoły. Koszt 25 l gotowego preparatu EM dla zwierząt od dystrybutora to około 200 PLN a zioła rosną dookoła.
Pozdrawiam Miłosz

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp 300 rodzin produkcyjnych
Przez rok stosowałem EM-y i żadnych efektów nie widzę ani pozytywnych ani negatywnych także lepiej iść na piwo z żoną. Kluczem wg. mnie do sukcesu to higiena w pasiece i walka z warrozą reszta to zbędne wydawanie kasy.

pozdrawiam rever

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Najwazniejszy jest zdrowy pszczelarz :pl: coby to nie znaczyło.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Nakło
ja-lec
Ta woda bociana była wydestylowana z twojego płynu do spryskiwaczy.
Czyli wszystko się zgadza . W przyrodzie zawsze musi być równowaga.

rever pisze:
Przez rok stosowałem EM-y i żadnych efektów nie widzę ani pozytywnych ani negatywnych

A jakich efektów się spodziewałeś gdybyś je określił łatwiej dostał byś odpowiedź.

waldwielki41, No tak jeszcze wytłumacz mi co z pozostałością po destylacie :D

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
rever pisze:
Przez rok stosowałem EM-y i żadnych efektów nie widzę ani pozytywnych ani negatywnych także lepiej iść na piwo z żoną. Kluczem wg. mnie do sukcesu to higiena w pasiece i walka z warrozą reszta to zbędne wydawanie kasy.

Skoro miałeś zdrowe i silne rodziny to zdrowsze raczej być nie mogły.
EMy działają raczej uodparniając na ewentualne zagrożenia chorobowe po przez poprawę flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Ule na jakich gospodaruję: zander+wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
U mnie na Kujawach w przeciągu ostatnich 2-3 lat wielu pszczelarzy borykało się z nosemą i plagą warozy, ja tego nie miałem, a pasieki zimują w dość zróżnicowanym terenie. Owszem dbam bardzo o higienę i siłę rodzin pszczelich, natomiast od czasu kiedy stosuje EM nie mam wiosennych problemów z nosemą co kiedyś się zdarzało. Natomiast aby nie było tak pięknie to borykam się z imbecylem który truje mi pszczoły i kradnie matki, gdyż jemu to nie wychodzi to jak inni mają mieć lepiej. Sprawę jak na razie załatwiły foto pułapki bo złapałem dwóch podglądaczy na mojej pasiece powiedziałem o tym na forum związkowym i jest spokój. Zobaczymy dalej.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]