FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 00:21 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: WZ
Czy waszym zadaniem podoba w przyszłym tygodniu będzie sprzyjająca rójkom?. U mnie (okolice lublina) do środy pochmurna bez deszczu potem opady przelotne. Pytam się gdyż wczoraj nie podzieliłem jednej silnej rodziny i jak z rójka to polecą chyba z ulem :) Na klika dni wyjeżdżam z domu. W czasie wczorajszego przeglądy nie było mateczników a pszczoły latają jak oszalałe. Dołorzyłem im 2 ramki węzy WZ i ramkę szuszu i ul jest pełny ramek. (14 ramek).

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
W deszcz nie pójdzie, ale jak się przejaśni na parę godzin to czemu nie ? Daj nadstawkę z węzą niech mają zajęcie i więcej miejsca to na jakiś czas się nie rozmnożą .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
radek.jan pisze:
W czasie wczorajszego przeglądy nie było mateczników a pszczoły latają jak oszalałe.

Pszczoły pracują,mateczników nie ma -na razie bez obaw.
Pszczoły do rójki muszą się przygotować:odchudzić matkę,podkarmić pszczoły,wyhodować matkę(mateczniki-przynajmniej jeden zasklepiony),tak że same obawy pszczelarza nie wystarczą do wyjścia roju.

emka24 pisze:
Pszczoły do rójki muszą się przygotować:odchudzić matkę,podkarmić pszczoły,wyhodować matkę(mateczniki-przynajmniej jeden zasklepiony)

kolego o czerwiu trutowym nie wspomniałeś, najpierw gucie a potem mateczniki.
14 ramek WZ to mało.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Sporo zalezy od genetycznych predyspozycji rodziny ,rójki [ wielorakie] mogą wychodzić i ze słabszych rodzin w sprzyjających warunkach ,
mogą wychodzic roje w przypadku mateczników niezasklepionych lub zgoła dopiero zaczerwionych [zasklepienie mateczników nie jest warunkiem niezbędnym].

ja już zebrałem 1-na rojke :roll:
ciezki temat, nic nie wskazywalo na to ze się wyroją miały miejsce pożytek jest (rzepak) tydzień temu przegladalem rodzine i było ok, 7 dni im wystarczylo :wink:

w kolejnej rodzinie miałem 6 matecznikow 5 zerwałem a 1 przegapiłem he pszczoly go zasklepily ale się nie wyroily .mam 8 rodzin pracujacych i we wszystkich sa już mateczniki ,ciężko mi to ogarnac 1-dyna rodzina która pięknie pracuje i nie ma zamiaru się roic jest elgon od polbarta.
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
radek.jan pisze:
Czy waszym zadaniem podoba w przyszłym tygodniu będzie sprzyjająca rójkom?. U mnie (okolice lublina) do środy pochmurna bez deszczu potem opady przelotne. Pytam się gdyż wczoraj nie podzieliłem jednej silnej rodziny i jak z rójka to polecą chyba z ulem :) Na klika dni wyjeżdżam z domu. W czasie wczorajszego przeglądy nie było mateczników a pszczoły latają jak oszalałe. Dołorzyłem im 2 ramki węzy WZ i ramkę szuszu i ul jest pełny ramek. (14 ramek).

Jeśli chcesz być spokojny daj na wylotek kawałek kraty metalowej. Jeśli się wyroją, to i tak wrócą bo matka zostanie w rodzinie. Po powrocie przegląd gniazda i zobaczysz czy są mateczniki posklepione.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]