FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 00:21 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Witam.
Równo tydzień temu na rzepaku pojawiły się pierwsze kwiatki, teraz kwitnie w najlepsze.
Nie wiem czy wywozić pszczoły na niego więc proszę was o radę.
Musiałbym wywieźć jakieś 20km, rodzin mam 10, czerwiu 8-9 wielkopolskich, obsiadają 1 cały korpus i nadstawkę na czarno.
Bez wywożenia mam jakieś 10 hektarów pastwisk na powierzchni których mniszka jest tyle, że aż żółto.
Przez ten mniszek nie wiem czy warto wozić pszczoły skoro pod domem tyle mniszka.
Jak myślicie? Czy takie rodziny warto wywozić na rzepak czy z mniszka pożytek będzie porównywalny bez kosztów transportu.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
Jarek pisze:
Witam.
Równo tydzień temu na rzepaku pojawiły się pierwsze kwiatki, teraz kwitnie w najlepsze.
Nie wiem czy wywozić pszczoły na niego więc proszę was o radę.
Musiałbym wywieźć jakieś 20km, rodzin mam 10, czerwiu 8-9 wielkopolskich, obsiadają 1 cały korpus i nadstawkę na czarno.
Bez wywożenia mam jakieś 10 hektarów pastwisk na powierzchni których mniszka jest tyle, że aż żółto.
Przez ten mniszek nie wiem czy warto wozić pszczoły skoro pod domem tyle mniszka.
Jak myślicie? Czy takie rodziny warto wywozić na rzepak czy z mniszka pożytek będzie porównywalny bez kosztów transportu.

Tak się zastanawiasz jak mój kolega ...... :) On też się nie może zdecydować i myśli na tym tematem już dwa tygodnie , a rzepak ma 7 km od domu ....:)
Myślcie dalej , to może się do przyszłej wiosny zdecydujecie :):)

PS. A ja sobie wywiozłem tydzień temu i już rodziny maja prawie całym korpusiku za te parę dni ..... :)

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Chojnice
Gdybym miał pod nosem 10 ha mniszka nie woziłbym części pasieki na rzepak. Może miodu będzie mniej, ale za to porządny wielokwiat. Osobiście nie lubię miodu rzepakowego.
Z drugiej strony trzeba przyznać, że na rzepaku pszczoły świetnie dochodzą do siły i w czerwcu, jeśli masz wartościowy pożytek, o miód nie musisz się martwić.
W związku z powyższym dzielę co roku pasiekę na pół, część jedzie na rzepak, a druga zostaje na miejscu na mniszku, którego nie ma u mnie aż tyle.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
U mnie stoją na rzepaku - wszystko zalane, na mniszku - pusto w ulach. W takich warunkach to chyba mniszek nie nektaruje. Jest go kilkukrotnie więcej niż rzepaku.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Chojnice
adamjaku,

wszystko zależy od terenu i pogody.
U mnie rzepak kwitnie od około tygodnia. Dzisiaj był dopiero pierwszy dzień gdzie widać było porządny przybytek nektaru. Do tej pory było słabo, ale tak to jest na rzepaku-wystarczy kilka ładnych dni i przy silnych rodzinach nadstawki pełne.

Ule na jakich gospodaruję: WZ
Witam, adamjaku ma rację - mniszek aby mógł nektarować musi mieć odpowiednie warunki ( a powiedziałbym nawet , że szczególne ) , więc wywieź na rzepak, powinien jeszcze ok tygodnia kwitnąć.Przy dobrej pogodzie i odpowiednim gatunku rzepaku masz jeszcze szansę na :lol:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]