FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 00:23 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
toba94 pisze:
A czym powinienem się kierować przy dokładaniu nadstawek? Ilością pszczół czyli ile ramek i jak gęsto je obsiadają czy ilością złożonego przez nie nakropu?
Pozdrawiam

Przedostatnia ramka daję z węzą. Dla mnie to 9 ramka. Jak jest odrobiona to i pszczoły tam są i na 10 ramce też są to zakładam kolejną na górę lub odpowiednio rotuję korpusami zależy co chcę uzyskać . Teraz w maju ustawiałem gniazda na dennicę to tylko przestawiałem dolne korpusy na górę ,które już zostały zalane w kilka dni .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Przed wylotkiem może być czysto, bo pszczoła chora oddala się od ula. Opisz co masz/miałeś na dennicy. I jak leczyłeś na jesieni. I czy jakoś leczyłeś na wiosnę (początek marca), czy były śladu kału na zewnątrz i wewnątrz ula?
toba94 pisze:
czy po ramce pracy można rzeczywisty stwierdzić stan warrozy w ulu?
Na niezaczerwionym za wiele nie ocenisz (wątków na forum od groma). Jaką masz siłę roju (ile czerwiu, ile ramek na czarno). W tej chwili żeby ocenić V - leczenie chemiczne (jak masz jeden ul, to nie licz na miód, odwiruj sobie parę ramek na swoje potrzeby, zrób szybko odkład i lecz, bo zaraz będzie to ul ostatni a tak, 2 na akację jeszcze może dojdą). Jeśli leczenie i miód, to tylko zioła lub Apiquard, (profilaktycznie cukier puder ew.), wtedy być może odbijesz z siłą i coś pociągniesz z późniejszych pożytków. Pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]