FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 21:01 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ul z trutowkami

Ule na jakich gospodaruję: national/wielkopolski
Witam. Jest u mnie słabnąca rodzina z rozstrzelonym czerwiem trutowym. Proby poddawania matecznikow i ramek z jajami spelzly na niczym. Matki nie widzialem w tym roku. Zapewne czerwia juz dawno trutówki.
Tu pytanie. Co sie stanie jak otworze ul i wsypie chamsko do srodka zlapany roj?
Rojke zaproponowal mi znajomy.
Alternatywą jest tylko wysypanie pszczol na trawe i zabranie ula. Nieprzyjemna sprawa
Dziekuje i pozdrawiam
Maciej

Ule na jakich gospodaruję: korpus wielkopolski
Ja bym zrobił tak... Rójkę osadził w nowym uli, jak ja wstępnie zagospodarują to dać pomost do rójki i wysypać na niego pszczoły strutowiałej rodzinki. Co zdrowe to wpuszczą a trutówki :pojedynek:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
maciek ciszewski pisze [color=#004080]Tu pytanie. Co sie stanie jak otworze ul i wsypie chamsko do srodka zlapany roj?
Rojke zaproponowal mi znajomy. [/color
I zrób tak to dobra metoda bo pszczoły rojowe po prostu spływają po ramkach i zetną trutówki

maciek ciszewski pisze:
Alternatywą jest tylko wysypanie pszczol na trawe i zabranie ula. Nieprzyjemna sprawa
I ja bym tak zrobił i to z 30 metrów od pasieki, przed ich wysypaniem kilka kłębów dymu i kilka stuknięć dłutem o ul by się pszczoły opiły miodem wtedy będą przyjęte do każdej rodziny na jaką nalecą. Moim zdaniem mimo wsypanego roju w rodzinę z trutówkami istnieje ryzyko, że któraś dziabnie matkę z rójki albo rójka wyjdzie z tego ula zaraz po wsypaniu i pójdzie w siną dal. Rój bym osadził w ulu i postawił na miejscu tego z trutówkami jak masz taki rój do wzięcia, pszczoła z ula z trutówkami wróci i zasili rój.

maciek ciszewski, rob tak jak pisze PasiekaCordovan ten Gosc ma pojecie i wie co pisze :wink: .

mialem w zeszlym tygodniu taki ul trurowki byly w nim na 100% zrobilem mniej wiecej tak jak podpowiada Cordovan .udalo sie matka juz czerwi trutowki co prawda dolecialy ale pszczoly broniac matke wyjechaly na nich jak na burej suce :shock: :tasak: .
pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Ja wczoraj wysypanej pszczoły z mini ulica, który. Ie przyjął matki, a ta, która sobie wychował, nie nasienia się. W komórkach po kilka jajek, powiększyła je lub miały drutowe. Wysyłane leżały cały dzień w trawie i nigdzie nie poleciały.. mimo 3x posypywania...

Ule na jakich gospodaruję: national/wielkopolski
Dziekuje za odpowiedzi. Bardzo przydatne pomysly.
Kakich plastrow z rozstrzelonymi trutniami w tym ulu mam 11. Plastry do przetopu czy pszczoly potrafia trutowe komorki przerobic na male komurki robotnic?

maciek ciszewski pisze:
Plastry do przetopu czy pszczoly potrafia trutowe komorki przerobic na male komurki robotnic?

Maciek nie jestem ekspertem i dlugo jeszcze nie bede, ja te plastry wsadzilem od razu do topiarki ,po jakiego grzyba pszczoly maja sie meczyc karmic taki czerw? szkoda ich zaangazowania i czasu.
pozdrawiam

maciek ciszewski pisze:
Plastry do przetopu
Tak.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]