FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 22:07 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam
Mam takie pytanie jak w temacie a dlatego, że : mam ule typowe warszawskie poszerzone i nie typowe tj. korpusowe gdzie gniazda mam na jednym korpusie i w nim jest 13 ramek o wym. 30 cm szer. na 32 cm wys. W tych typowych warszawiakach miałem znacznie wiecej miodu zarówno z rzepaku, akacji i widzę, że teraz z lipy tez będzie więcej jak w tych korpusowych. W korpusowych miodnie stanowią nadstawki tj. 1/2 ramki gniazdowej z tym, że szerokość listewek tych ramek w miodni to 35 mm. Pszczoły są takie same a dlaczego jest taka różnica w ilości zebranego miodu tego nie wiem. Myślałem, że może za małe gniazdo ale przeliczyłem i wychodzi mi, że to gniazdo ma 249,6 dm2 gdzie korpus wielkopolski 10 ramkowy ma tych dm2 187,2. Nigdy nie miałem uli wielkopolskich ale może rodziny produkcyjne macie Koledzy na 2-uch takich korpusach i wtedy się okaże, że moje gniazdo jest za małe. Jak sadzicie ? Mówi się, że ul miodu nie nosie a może jednak "nosi" :)

Nie umiesz gospodarować na korpusach bo jesteś przyzwyczajony do leżaków lub/albo/i pszczoła inna i nie chce iść w nadstawki a w leżakach na bokach gniazdo może zalewać wspaniale.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Ja mam ule wielkopolskie 10 ramkowe i już na akacjie mam na 3 korpusach czyli na dole gniazdo i 2 korpusy miodnia ale jeszcze do miodni daje ramki na wygryzieniu z dołu z rodni. Jak jest dobry rok to sto kg z ula to nie problem ale trzeba miec dobrą matkie. Mam kolege po fachu i jak miał ule warszawiaki a teraz ma wielkopolskie to twierdzi ze o wiele wiencej zbiera miodu z ula wielkopolskiego niz z warszawiaka. Duzo pszczelarzy esperymetuje na ulach ruznych typów niech zabiorą głos jaki ul daje wiencej ;miodu; Pozdrawiam miły_marian

miły_marian. pisze:
Jak jest dobry rok to sto kg z ula to nie problem ale trzeba miec dobrą matkie.
Oczywiście szanowny Marianie, potwierdzam to w 100%.

miły_marian. pisze:
Mam kolege po fachu i jak miał ule warszawiaki a teraz ma wielkopolskie to twierdzi ze o wiele wiencej zbiera miodu z ula wielkopolskiego niz z warszawiaka.
Gospodarka na wz a na wlkp to przepaść jest całkiem inna, widocznie kolega nie dopracował tej na wz, na wlkp jest łatwiej bo to konstrukcja korpusowa ale znów na zimę dla kogoś kto nie ma właściwej wiedzy jak zapewnić odpowiednią wentylację, jak ułożyć gniazdo, jak ocenić siłę rodziny względem ilości plastrów na zimowlę to wlkp może się okazać gorszym ulem bo jak zbyt dużo błędów się popełni to rodzina ma trudniej przezimować lub może nie przezimować bo to jak wiesz ramka szeroko niska a w wz wąsko-wysoka, jak to mówią wybaczająca błędy pszczelarza- adepta.

miły_marian. pisze:
Duzo pszczelarzy esperymetuje na ulach ruznych typów niech zabiorą głos jaki ul daje wiencej ;miodu
Żaden nie daje więcej miodu, można mieć z każdego tyle samo tylko należy umieć w określony typie gospodarować. Miałem wp, wz na 20 ramek z nadstawką na 20x1/2 wz, teraz mam wlkp, w dobrym roku z każdego z tych typów ula wyjmuję podobne ilości miodu. Jak ul jest za mały rozmiarowo a takie bywają niektóre stare leżaki (max np 16 ramek się mieści) bez nadstawek i przy tym nie ograniczają niektórzy pszczelarze gniazda kratami pionowymi to i miodu mało a pszczół dużo i rójki na drzewach.

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Typ ula ma znaczenie w pozyskiwaniu miodu. Jest sprawą wiadomą że pojemność ula jest ściśle związana z ilością przyniesionego nakropu po odparowaniu mamy średnio 1/3 miodu , musi być komu przynieść ten nakrop a więc musi być odpowiednia ilość pszczół, tu też ma znaczenie wielkość ramki, mała ramka jest szybciej zasklepiana, można szybciej pozyskać miód i uwolnić ramki na następny miodzik, ale tu mówimy o takich samych warunkach pożytkowych i pogodowych dla wszystkich typów badanych uli,

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Powiem tyle. Z WP (wielkość komody plus nadstawki) wziąłem 10 L, z 2 nadstawek wlkp-prawie 30. Jest jeszcze kwestia czasu:) średnio 1 h Mniej na ul. WP jest typowo amatorskim ulem wg mnie. Pozdrawiam.

STANI pisze:
Typ ula ma znaczenie w pozyskiwaniu miodu.
Jestem zdania że nie ma, znaczenie ma umiejętność gospodarki na danym typie ula.
STANI pisze:
est sprawą wiadomą że pojemność ula jest ściśle związana z ilością przyniesionego nakropu po odparowaniu mamy średnio 1/3 miodu , musi być komu przynieść ten nakrop a więc musi być odpowiednia ilość pszczół, tu też ma znaczenie wielkość ramki, mała ramka jest szybciej zasklepiana, można szybciej pozyskać miód i uwolnić ramki na następny miodzik
Tylko policz sobie np 16 ramek wp ile da Ci to ramek wlkp jeśli chodzi o pojemność plastrów. Dlatego piszę że trzeba na każdym typie umieć gospodarować bo działania w leżaku a w stojaku to przepaść jeśli chodzi o gospodarkę. Miodu można wziąć i z tego i z tego tyle samo.

Warszawiak pisze:
Powiem tyle. Z WP (wielkość komody plus nadstawki) wziąłem 10 L, z 2 nadstawek wlkp-prawie 30. Jest jeszcze kwestia czasu:) średnio 1 h Mniej na ul. WP jest typowo amatorskim ulem wg mnie.
Oznacza to że nie dopracowałeś gospodarki w leżaku za to lepiej potrafisz to robić w ulu korpusowym. Ule wp czy wz są równie dobrymi ulami jak wlkp, jedne i drugie mają swoje plusy i minusy. Faktem jest że w wlkp przegląd zrobi się szybciej niż w wp czy wz, mitem że z wlkp więcej miodu można wziąć. Przerabiałem wszystkie te typy uli i w 2011 roku z leżaków nie miałem wcale mniej miodu jak w tym roku a 2011 był identyczny (narazie jeśli się nic nie zmieni) jak ten rok jeśli chodzi o warunki pogodowe i układ pożytków - przynajmniej w moim rejonie.

a dlaczego nikt nie powie o matkach, bo to głównie chyba od pszczół zależy, a konstrukcja ula to chyba dalsza sprawa.

jino2 pisze:
bo to głównie chyba od pszczół zależy
zakładam że na ulach wp/wz i wlkp masz taką samą pszczołę - z którego ula weźmiesz więcej miodu ? czy z obu weźmiesz może tyle samo jeśli właściwie potrafisz na obu gospodarować? Nie odnoszę się do tego że Kowalski ma inne pszczoły a Iksisński inne, przy czym jeden pracuje na wp a drugi na wlkp bo wtedy faktycznie ten co ma np. leżaki może mieć więcej miodu niż ten co ma korpusowe i odwrotnie. Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę rejon i pożytki ale zakładam, że rozpatrujemy to samo stanowisko na danej pasiece dla obu typów uli z takimi samymi pszczołami.

niestety mam inne pszczoły WP, inne WZ,dadant i inne wlkp, jakoś samo to się poukładało.

No to możesz mieć z każdego inne wydajności.

tak, bo wynika to z tego iż przed pożytkiem, czy przeglądzie czasami wyrównuję siłę rodzin i typ ramki jest powiązany z rasą ,czy linią pszczół.
staram się równać siłę rodzin aby wszystkie dawały i były mniejwięcej w porównywalnej sile.

Awatar użytkownika

Wyrównywanie siły to jedno a dobieranie się do WP i Wlkp, to drugie. Albo pszczelarstwo albo rzexbiarstwo ;)

Warszawiak pisze:
a dobieranie się do WP i Wlkp, to drugie. Albo pszczelarstwo albo rzexbiarstwo
Brednie.

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Cordovan pisze:
STANI pisze:
est sprawą wiadomą że pojemność ula jest ściśle związana z ilością przyniesionego nakropu po odparowaniu mamy średnio 1/3 miodu , musi być komu przynieść ten nakrop a więc musi być odpowiednia ilość pszczół, tu też ma znaczenie wielkość ramki, mała ramka jest szybciej zasklepiana, można szybciej pozyskać miód i uwolnić ramki na następny miodzik
Cordovan pisze:
Tylko policz sobie np 16 ramek wp ile da Ci to ramek wlkp jeśli chodzi o pojemność plastrów. Dlatego piszę że trzeba na każdym typie umieć gospodarować bo działania w leżaku a w stojaku to przepaść jeśli chodzi o gospodarkę. Miodu można wziąć i z tego i z tego tyle samo.

Tylko policz sobie ramka wp 435 mm x 300 mm x 16 ramek = 20,88 dcm2
w moim ulu ramka 360 mmx 200 mm x 40 ramek = 28,8 dcm2 i tu jest różnica w pojemności ula która jest bardzo istotna przy takich samych posiadanych umiejętnościach pracy na obu typach uli ( mój ul 4-ro korpusowy)

Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
Warszawiak pisze:
a dobieranie się do WP i Wlkp, to drugie. Albo pszczelarstwo albo rzexbiarstwo
Brednie.
wiem kolego, że masz monopol na wiedzę i nikt się równać z Tobą nie może. Gratuluję i pozdrawiam.

STANI pisze:
Tylko policz sobie ramka wp 435 mm x 300 mm x 16 ramek = 20,88 dcm2
w moim ulu ramka 360 mmx 200 mm x 40 ramek = 28,8 dcm2 i tu jest różnica w pojemności ula która jest bardzo istotna przy takich samych posiadanych umiejętnościach pracy na obu typach uli ( mój ul 4-ro korpusowy)

a może byś tak jeszcze wyliczył stosunek pow gniazda do rodni, bo im skromnym zdaniem też może mieć znaczenie, no chyba że nie stosujesz izolacji.

jino2 pisze:
bo im skromnym zdaniem też może mieć znaczenie
bo ma znaczenie, dużo zależy kto jakie gniazda w jakim typie ula utrzymuje więc nie da się określić że w jednym ulu jest 16 ramek a w drugim 40 to z tego co ma 40 weźmie się więcej miodu bo to nie jest prawdą.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Powiem tak - powierzchnia jest czysto teoretyczna. Jeśli rodzina zawali pyłkiem po 10 ramek znacząco spada, jeśli matki zostają ograniczone pożytkiem - spada do zera. W ulu rozbieralnym - korpusowym można to korygować w zależności od zaistniałej sytuacji - w leżakach o określonej pojemności - już niestety nie.

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
adamjaku, nie wszystkie leżaki są o pojemności 16 czy 18 ramek warszawskich poszeżanych, mam od Sułkowskiego 16- sto ramkowe + 15 nadstawki 1/2 wlkp i sprawują się dobrze, pojemność tego ula w razie takiej potrzeby jest duża. Takie ule leżaki wp mam wszystkie oprócz tego mam wp korpusowe z nadstawkami 1/2 wlkp i tak po cichu powiem że leżak jest wygodniejszy do obsługi niż korpus.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Duży, ale nadal ograniczony. Czekając na zasklepienie mam w silnych rodzinach pozakładane po 6 korpusów.. jeśli trzeba założę i 7 i 8.. W leżaku objętość jest ograniczona. Mam znajomego co w takich gospodaruje. 16+16. Miesiąc temu doszedł już do maksymalnej pojemności ula, a pszczoły przestają się mieścić. Porobił odkłady - przestają się mieścić na pasiece. I co w takim wypadku? Najczęściej rójka.. jak mogę się domyślać.

Żeby nie doszło do takiego wypadku, można stosować izolatory.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLP18
Miejscowość z jakiej piszesz: Siemianowice Śląskie
adamjaku pisze:
Duży, ale nadal ograniczony. Czekając na zasklepienie mam w silnych rodzinach pozakładane po 6 korpusów.. jeśli trzeba założę i 7 i 8.. W leżaku objętość jest ograniczona. Mam znajomego co w takich gospodaruje. 16+16. Miesiąc temu doszedł już do maksymalnej pojemności ula, a pszczoły przestają się mieścić. Porobił odkłady - przestają się mieścić na pasiece. I co w takim wypadku? Najczęściej rójka.. jak mogę się domyślać.

Witam Cię. Jestem młodym adeptem pszczelarstwa i za "twoją sugestią" zaszalałem i zrobiłem leżak WP nadstawkowy... może da radę obsłużyć twoje 8 korpusów.... :) tj. porównanie:
WLP 18cm x 8 korpusów to. 1,6 dm x 3,4dm x 10ramek x 8korpusów =435,2dm2;
WP nadstawkowy 27 ramek gniazdowych możliwość podziału na dwa gniazda :) i nadstawki 6x 1/2WLP x 11:
4,1dm x 2,8dm x 27ramek= 309,96dm2
plus nadstawki: 1,1dm x 3,4dm x 11ramek x 6nadstawek= 246,84dm2
Razem pojemność ula: 556,8dm2 wiem że to ilość ograniczająca nadal wielkością ula :) więc......
i do tego zrobiłem otwory rewizyjne w bokach ula o wielkości 10cm x 31,5 pozwalające łączyć WP modułowo - szeregowo w ilości praktycznie ograniczonej wielkością pasieczyska tj. tak jak w górę nadstawki WLP tylko się nie przewróci pod wpływem grawitacji i wiatru :)
Doradźcie czy to wystarczy na wszelkie ewentualności na pasieczysku, a czy jeszcze wprowadzić jakieś modyfikacje bo dopiero pierwszy zrobiłem....
Pozdrawiam
Leszek

Marian. pisze:
tak po cichu powiem że leżak jest wygodniejszy do obsługi niż korpus.

To mnie pociesza.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Warsz-posz, Dadant
Marian. pisze:
adamjaku... oprócz tego mam wp korpusowe z nadstawkami 1/2 wlkp i tak po cichu powiem że leżak jest wygodniejszy do obsługi niż korpus.

Kombinuję aby zrobić takie korpusy WP ale z nadstawką 1/2 dadanta. Na razie do kilku warszawiaków dorobiłem kołnierze i wstawiłem właśnie nadstawki 1/2 dadanta. Na dole jest 20 ramek WP, w nadstawce 9 1/2 dadanta. Nie ograniczam matek, kraty poziomej też nie stosuje, jak dla mnie jest dobrze :D Matula zaczerwia nie więcej niż 12-13 ramek w gnieździe, reszta miód i pyłek. Do nadstawki nie wchodzi.
Z korpusami wygodniej by się wędrowało, leżaki są piekielnie ciężkie.

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

A ja nie dzwigam warszawiaków Obrazek

Awatar użytkownika

Marian. pisze:
A ja nie dźwigam warszawiaków

A jak wysuwasz ten środkowy rząd to nie dźwigasz ?. Ja mam podobna platformę na 14 uli WP korpusowych po 7 w rzędzie to to wszystko waży od groma - podnośnikiem "farmerskim" mam cop dźwigać aby zapakować na przyczepkę.

waldek6530, to jest na podwójnej szynie wyciągane do połowy z podpórką na kółku i podparcie i następna połówka tak samo, wyciągam i składam sam a na nim stoją 4 ule wp. Specjalnie tak robiłem żeby nie dzwigać, na nierównościach jedynie wyrównuje podnośnikiem tz. kolejowy używany w samochodach terenowych, wszystko to łatwizna. Czas do przygotowania do jazdy bez pośpiechu w pojedynkę około 30 minut i odwrotnie.Dodam że mam już 66 lat.

mardrak pisze:
Nie ograniczam matek, kraty poziomej też nie stosuje, jak dla mnie jest dobrze
Jak byś zastosował dwie pionowe kraty i matce zostawił do czerwienia 8 ramek miałbyś na tych 4 jakie nadmiarowo zaczerwia po 3,5 kg miodu na każdej, zastosowanie kraty poziomej natomiast nad samym gniazdem dało by zabezpieczenie że nie wejdzie w nadstawkę przy takiej ilości ramek gniazdowych. Po co hodować dużą ilość "mięsa". Dużo pszczół jest ważne by mieć przed samą zimowlą a w sezonie powinno się utrzymywać umiarkowanie silne rodziny by odbierać miód w większej ilości chyba że intensywnie powiększasz pasiekę to rozumiem bo kosztem miodu potrzebujesz bardzo silnych rodzin by robić odkłady.

Ule na jakich gospodaruję: wz,wlkp
A te nadmiarowe pszczoły miodu nie noszą? Rozumiem ograniczyć przed np. lipą ale wcześniej? to, że czerwiu jest na 12-13 ramkach to nie znaczy, że są CAŁE zaczerwione, wątpie, najlepiej by spytać o to kolege mardrak'a, :P

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Warsz-posz, Dadant
Nie ograniczam ze względu na układ pożytków. Moc musi być cały sezon. Ostatnie lipy kończą kwitnąć u mnie ok.15-20 lipca, często po nich występuje spadź liściasta, a początkiem sierpnia zaczynają się wrzosy.
Oczywiście nie wszystkie ramki są zaczerwione od góry do dołu ale większość. Jak dobrze poleje w polu, pszczoły same ograniczają matkę.
Pasieka też ciągle się powiększa, to i odkłady jest z czego robić :D

mardrak pisze:
a początkiem sierpnia zaczynają się wrzosy.
no i kukurydza, cokolwiek z niej biorą.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]