FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 19:11 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Górki Wielkie
Witam. Parę dni temu z ogłoszenia przytachałem 2 stare ule warszawskie, lipowe nawet dobrze zachowane. Od 10 lat podobno nie były używane W środku były jeszcze ramki zabudowane, jakieś gniazdo ze zdechłymi osami i w ogóle niesamowity bajzel. Dowiedziałem się też, że pszczoły w tym ulu padły. Na forumie poczytałem trochę o dezynfekcji, po czy wziąłem się za wypalanie ula, najpierw oczywiście wyskrobałem resztki no i palnik. Tu moje pytanie, jak bardzo ten ul opalić, czy z zewnątrz też ? Czy ramki też opalić i w sodzie kaustycznej czy spalić i zakopać ? Chciałem nadmienić, że za parę dni mam mieć pierwsze pszczoły, które będę puszczał do swego pierwszego nowego ula. Te stare stoją obok, więc może je zabezpieczyć, ofoliować zanim ich nie doprowadzę do stanu używalności.
Pozdrawiam.
Seba.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
sebusz pisze:
Tu moje pytanie, jak bardzo ten ul opalić, czy z zewnątrz też ? Czy ramki też opalić i w sodzie kaustycznej czy spalić i zakopać ?

zanim cokolwiek zrobisz sprawdz czy to ul typowy a ramki są wymiarowe, jeśli nie szkoda roboty
a jeśli tak to wypal do brązowego koloru, ja takie cuda wypalałem od środka dając więszą garść słomy i podpalając ją, jeśli farba jest ok możesz przemyć sodą ściankę od strony wylotu, jeśli nie szczotka druciana czy papier ścierny i ogień (znaczy się do pracy) później malowanko i ul jest do zasiedlenia jeśli dach szczelny

ramki kup nowe bo to nie majątek a stare użyj jako rozpałki w piecu

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
kudlaty pisze:
sebusz pisze:
Tu moje pytanie, jak bardzo ten ul opalić, czy z zewnątrz też ? Czy ramki też opalić i w sodzie kaustycznej czy spalić i zakopać ?

zanim cokolwiek zrobisz sprawdz czy to ul typowy a ramki są wymiarowe, jeśli nie szkoda roboty
a jeśli tak to wypal do brązowego koloru, ja takie cuda wypalałem od środka dając więszą garść słomy i podpalając ją, jeśli farba jest ok możesz przemyć sodą ściankę od strony wylotu, jeśli nie szczotka druciana czy papier ścierny i ogień (znaczy się do pracy) później malowanko i ul jest do zasiedlenia jeśli dach szczelny

ramki kup nowe bo to nie majątek a stare użyj jako rozpałki w piecu
Chyba całość opisana. Tylko przed opaleniem ula najpierw go mechanicznie oczyścić. Przy grubszej warstwie, jej spód może ogień nie strawić, i syf wewnątrz pozostaje.
Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]