FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 06:44 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Lubin
Witam,
czy jak pszczoły są bez matki, a pociągną mateczniki ratunkowe to pracują? Czy czekają aż matka się wygryzie i dopiero wtedy podejmują pracę?

Pracuja .warunek ,musi byc pozytek by cos uzbieraly. Z pustego nawet Salomon nie naleje :wink: :wink:

Kolego jeżeli są to ratunkowe to pszczoły po zasklepieniu ostatniej larwy. Nie zużywają pokarmu na karmienie dodatkowo karmicielki idą w pole i bardziej widać przypływ nektaru przy niewielkim pożytku jednak trzeba mieć na uwadze że ta pszczoła będzie ginąć a będzie okres gdzie niebedzie młodej pszczoły i rodzina będzie slabnac

Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
cacek pisze:
Kolego jeżeli są to ratunkowe to pszczoły po zasklepieniu ostatniej larwy. Nie zużywają pokarmu na karmienie dodatkowo karmicielki idą w pole i bardziej widać przypływ nektaru przy niewielkim pożytku jednak trzeba mieć na uwadze że ta pszczoła będzie ginąć a będzie okres gdzie niebedzie młodej pszczoły i rodzina będzie slabnac

nie znam się i nie ma doświadczenia ale z autopsji:
Rodzina silna z której zrobiłem odkład ze starą matką prawie całkowicie zaprzestała pracować pszczoły siedziały w ulu i na wlotku wszędzie, wylatywało kilkanaście na minutę (nie były w nastroju rojowym)
intensywne loty zaobserwowałem w momencie podjęcia czerwienia młodej matki. Nie wiem, nie znam się może to przypadek. A może to taka dziwna rodzina, która się tylko rozwijała i zbierała tyle ile im na życie wystarczy :-(

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Białystok
U mnie w bezmatkach pszczoły też stają się leniwe.

W bez matecznych rodzinach pszczoły normalnie latają na pożytek i pracują noszą miód dlatego że tak mają zakodowane w głowach.Nakrop składają w gnieździe nie mają potrzeby wynoszenia go do góry .Ten miód pojawi się w miodni dopiero wtedy jak młoda matka zacznie czerwić a pszczoły zrobią jej miejsce do czerwienia.

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
Jak zrobiłeś odkład ze starą matką na tym samym pasieczysku, to normalne, że nie latały po pożytek. Stara lotna pszczoła powróciła do macieżaka, po upływie kilku dni dopiero widać jak odkład pracuje.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
pisiorek pisze:
W bez matecznych rodzinach pszczoły normalnie latają na pożytek i pracują noszą miód dlatego że tak mają zakodowane w głowach.

Widzisz a moje bezmateczne rodziny biegają bez ładu i składu po plastrach zakładają kilkanaście mateczników ratunkowych, w poważaniu mają choćby najlepszy pożytek , sa skłonne do rabunków(zmiejsza się obronność gniazda). Wylatują po wode bo muszą.
zojka pisze:
Witam,
czy jak pszczoły są bez matki, a pociągną mateczniki ratunkowe to pracują? Czy czekają aż matka się wygryzie i dopiero wtedy podejmują pracę?

kolego rodzina bezmateczna nie pracuje, choćby miała sto mateczników ratunkowych. Po wygryzieniu sie matki zaczyna się robienie porządków w gnieżdzie po ponad 2 tygodniowym bezkrólewiu. Pszczoły zaczynają coraz chetniej wylatywać po pyłek, pokarm przenosza w górną część ramki robiąć w jej środkowej części miejsce dla powracającej z lotu godowego matki pszczelej Jednak prawdziwa praca takiej rodziny zaczyna sie dopiero w chwili pojawienia się młodych larw po nowej matce. Pszczoły nie mają wyjścia musza wykarmic młode pokolenie i znowu gromadzą pokarm
Pozzdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
glazek7777 pisze:
Jak zrobiłeś odkład ze starą matką na tym samym pasieczysku, to normalne, że nie latały po pożytek. Stara lotna pszczoła powróciła do macieżaka, po upływie kilku dni dopiero widać jak odkład pracuje.

Glazek :-)))

Nie pisałem o odkładzie, tylko o macierzaku.
Pisałem o bezmatecznej rodzinie, a w odkładzie była przecież matka, więc rodzinka nie była bezmateczna :-)

mendalinho pisze:
pisiorek pisze:
W bez matecznych rodzinach pszczoły normalnie latają na pożytek i pracują noszą miód dlatego że tak mają zakodowane w głowach.

Widzisz a moje bezmateczne rodziny biegają bez ładu i składu po plastrach zakładają kilkanaście mateczników ratunkowych, w poważaniu mają choćby najlepszy pożytek , sa skłonne do rabunków(zmiejsza się obronność gniazda). Wylatują po wode bo muszą.

Jaki właściciel takie pszczoły :?: :wink:
W tym roku na rzepaku miałem w dwóch rodzinach zrobione odkłady ze starą matką ,pszczoły w tych ulach zalały gniazdo miodem nie przeszkadzało im to że matek nie ma ulu

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
pisiorek pisze:
Jaki właściciel takie pszczoły

leser właściciel a pszczoły dla odmiany pracowite, na tym tramwaju to ci się w głowie poprzewracało bo nawet kierownicą nie musisz kręcić i tylko jazda cały czas do przodu jak u Krzynówka :haha:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]