FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 06:46 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Starokrzepice,śląski
Witam . Zrobiłem źle - zbyt wcześniej zacząłem zakarmianie zimowe . Wprawdzie pożytku jest u mnie zero , zrobiłem błąd . dzisiaj patrzyłem do uli i zastałem zalane gniazda . Pszczół jest dużo , po jakieś 2 ramki czerwiu na wygryzieniu . Matki nie mają gdzie czerwić .Teraz możecie mnie opiepszyć . Ale dajcie mi jakieś rady . Obmyślałem już różne rzeczy - np. odwirować ramki , albo wyciągnąć je narazie do magazynu ? , a podać im susz . Już mam mętlik w głowie --- Napiszcie coś proszę

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Ja bym polecił ułożyć gniazda, dokończyć karmienie i niech już zimuja.
Sam na dniach chcę podać syrop.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Jarek pisze:
Ja bym polecił ułożyć gniazda, dokończyć karmienie i niech już zimuja.
Sam na dniach chcę podać syrop.
A jeśli w ulu jest dużo pszczół spracowanych które pójdą w osyp zimowy albo odpadną prędzej ? .pawel

pantruteń, .odwiruj syrop i wstaw ze 2 puste ramki do gniazd niech jeszcze czerwia .jak masz susz to wycofaj zalane ramki a daj susz .pozniej dolozysz te ramki z pokarmem lub wykozystasz wiosna .
Tak wczesne zalanie gniazd wcale nie jest dobre z kilku powodow ale to inny temat ,ja zaczynam karmienie 10go wrzesnia ,teraz w ulach jest po kilka ramek czerwiu.

pantruteń, acha i jeszcze bardzo wazna sprawa ,teraz jak masz malo czerwiu odym rodziny ,strujesz ogromna wiekszosc warozy .zapakuj im susz i niech jeszcze poczerwia .
Ide spac ,jutro pobodka 3,30 :?

Awatar użytkownika

pisiorek, rada dobra z wycofaniem ramek ale jest jedna sprawa czy pokarm w tych ramkach jest odpowiednio odparowany jeśli nie i sfermentuje to wiosną do baniaka na wodę ognistą a może ramki do górnego korpusu a w gniazdo susz matki mając zapas pokarmu zaczerwią jego potem odpowiednia operacja ramkami i sprowadzenie tego bałaganu do odpowiedniej równowagi jest jeszcze inna opcja ale on sobie nie poradzi z nią narazie tyle moich rozmyśleń co ty o tym sądzisz czy to dobry pomysł .pawel

pawel., można odwirować taki syrop i zrobić z niego bimber tak jak piszesz ale jeżeli on stosował już jakieś leki na warrozę jakieś taktiki lub apiwarol to ja bym raczej takiego cukru do bimberku nie używał :) po takim bimberku mozna zostac impotentem 8) :wink:

pisiorek pisze:
Tak wczesne zalanie gniazd wcale nie jest dobre z kilku powodow ale to inny temat ,ja zaczynam karmienie 10go wrzesnia ,teraz w ulach jest po kilka ramek czerwiu
A ja mam odmienne zdanie,uważam,że lepiej zakarmić trochę wcześniej jak zbyt póżno,jak zakarmił wcześniej,to syrop przerabiały pszczoły letnie,a te co są obecnie i co się jeszcze wygryzą to już pszczoły zimowe.Zaczynając karmienie 10 kończy się je około 20 września ,zakładam,że karmimy cukrem w 3 dawkach ,spracowuje się już pszczołę zimową.Z jaj złożonych około 10 a 20 września pszczoły wygryzą się miedzy 1 a 10 pażdziernika.To już póżno,bo zgodnie dotychczasową wiedzą w skład pszczół zimowych wygryzionych w tym terminie tylko 30-40% przeżyje zimę,podczas gdy z tych między 27 lipca a 26 sierpnia zimę przeżyje 82%.Ja bym posłuchał Jarka.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Nic nie rób. Ja juże kończę zakarmianie i robię tak od lat. Jeszcze matki poczerwią , miejsca im wystarczy. Nie popełniłeś błędu.

manio pisze:
Nie popełniłeś błędu.

Czas pokaze...

Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
Tak piszecie jakby matki, o tej porze roku miały jakiś niesamowity pęd do czerwienia.

pisiorek pisze:
manio pisze:
Nie popełniłeś błędu.

Czas pokaze...

U mnie pokazuje juz ponad 50 lat ,że tak jest OK. Od pokoleń mamy zakarmione do końca sierpnia.
Rację ma też Czcigodny Przedpiszący :)

manio, nie obraz sie ale Ty juz dziadeczek jestes :wink:

Nie wiemy od jak dawna w ulach pantruteń, jest tak duzo pokarmu ,jezeli zalal je z poczatkiem sierpnia to troche lipa.
manio, jesli karmisz tak wczesnie czy pszczoly nie zuzyja do jesieni czesci pikarmu ? Podkarmiasz jesienia jeszcze ?

Nie pszczelarzę 50 lat :) , ale jestem już faktycznie młodym dziadeczkiem. Zakarmiam rozwojowo po 20 lipca na "odbudowę populacji" po 2-3 litry 1:1. Po 20 sierpnia zakarmianie zimowe i do końca miesiąca juz zimowla. Coś tam zjedzą , coś doniosą. Jak to pszczoły. Za to zimują doskonale bo nie ma w nich pszczół spracowanych czy chorych. Nie dostają nigdy syropu po 1 września. Tak robił mój Tato i nie ma potrzeby zmian w tej kwestii. Tak też radziła u nas dr W.Ostrowska.

manio pisze:
Nie pszczelarzę 50 lat :) , ale jestem już faktycznie młodym dziadeczkiem. Zakarmiam rozwojowo po 20 lipca na "odbudowę populacji" po 2-3 litry 1:1. Po 20 sierpnia zakarmianie zimowe i do końca miesiąca juz zimowla. Coś tam zjedzą , coś doniosą. Jak to pszczoły. Za to zimują doskonale bo nie ma w nich pszczół spracowanych czy chorych. Nie dostają nigdy syropu po 1 września. Tak robił mój Tato i nie ma potrzeby zmian w tej kwestii. Tak też radziła u nas dr W.Ostrowska.

kończąc sezon po lipie można zrobić tak jak opisałeś.dawniej nie było pożytku z nawłoci teraz jest i trzeba działać nieco inaczej.

teoria o tym że pszczoły męczą się i padają od przerabiania cukru jest w mojej ocenie trochę nadmuchana.mnóstwo rzeczy w pszczelarstwie jest jeszcze nie poznanych do końca, teorie które były kiedyś dziś już trochę inaczej się o nich mówi itd ,temat rzeka.

pisiorek pisze:
teoria o tym że pszczoły męczą się i padają od przerabiania cukru jest w mojej ocenie trochę nadmuchana.mnóstwo rzeczy w pszczelarstwie jest jeszcze nie poznanych do końca teorie które były kiedyś dziś już trochę inaczej się o nich mówi.

Naukowcy i Instytuty muszą coś robić , bo brać pieniądze za darmo to nie wypada, więc powstają nowe teorie :oczko:
A życie swoje ......!
W powyższym sporze ten ma racje , którego pasieka przezimuje w 99%, a pszczoły będą w dobrej kondycji wiosną.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
[quote="pisiorek"]manio, nie obraz sie ale Ty juz dziadeczek jestes :wink:
?

Woziłem i na nawłoć i na wrzosy ( te byly zawsze i kiedyś bardzo popularne u nas) wybrane rodziny , ale to nie koliduje w zakarmianiem w sierpniu. Te zakarmianie szykowały pokarm tym delegowanym . Od lat tego nie robię bo za dużo pracy ,a za mało miodu. Suche , upalne sierpnie stały się zasadą.
W reszcie tez się mylicie, ale to mi wisi i jest OT. :blee:
Zimuje zawsze 100 % nie wiem też co to choroby pszczół.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
pisiorek pisze:
bym raczej takiego cukru do bimberku nie używał :) po takim bimberku mozna zostac impotentem 8) :wink:

Bimber to destylat, tam nic nie przechodzi. Miód pitny to bym się bała zrobić. :wink:
A w sprawie zakarmiania, jak nie ma pewności czy jest wystarczająco zimowej pszczoły i czerwiu ja bym poprostu odsklepiła ze dwie ramki w środku nad czerwiem i nie karmiła. Druga wersja, jedną odsklepić nad czerwiem, drugą wstawić ciemną pustą, a jedną do magazynu zasklepioną. Same wstawienie suszu nic nie da jak nie ma pożytku, a pszczoły o tej porze nie chcą odsklepiać zapasów już przygotowanych na zimę. W większości rejonów obecnie nie ma wziątku. Zostawić tak jak jest można tylko wtedy jak wiemy, że zimową pszczołę mamy w ulu w wystarczającej ilości. Właściciel wie najlepiej, a jak się niepokoi to już zły znak.

Awatar użytkownika

idzia12, I tym pytaniem można by było temat zakończyć czy w ulu mamy dostateczną ilość pszczoły zimowej jeśli tak to wszystko jest dobrze ja czuje że coś jest nie tak kolega wie wszystko jak jest .pawel

idzia12, widzę że znasz się nie tylko na pszczołach ,ale i na mocniejszych trunkach :mrgreen: :róża:

pisiorek pisze:
pantruteń, .odwiruj syrop i wstaw ze 2 puste ramki do gniazd niech jeszcze czerwia .jak masz susz to wycofaj zalane ramki a daj susz .pozniej dolozysz te ramki z pokarmem lub wykozystasz wiosna .
Tak wczesne zalanie gniazd wcale nie jest dobre z kilku powodow ale to inny temat ,ja zaczynam karmienie 10go wrzesnia ,teraz w ulach jest po kilka ramek czerwiu.
_____ A więc odwirowałem im 3 ramki i wstawiłem susz (więcej suszu nie miałem) . Ale po ruchu pszczół zauważyłem , że gdzieś coś zakwitło , no i zauważyłem , że 1 km dalej właśnie zakwitła gryka . I co tu robić , żeby nie doniosły tego miodu do cukru , bo podobno gryka nie nadaje się do zimowania pszczół . myślałem dać nadstawkę , ale teraz gdzie , na górę , czy na dole gniazda . Proszę o podpowiedź

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Gdzie słyszałeś że pszczoły nie mogą zimowac na gryce?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Bez obaw gryka się nadaje. Na dole teraz nic nie złożą, oprócz pyłku. Na górze można, ale trzeba dać odstępniki, wtedy złożą tam nadmiar, a jednocześnie w gnieździe będzie ciepło. (1-2 uliczki przejście)Zaraz pszczół zacznie ubywać i noce będą chłodne. Ja jednak jestem zdania, że pszczoły które mają zimować nie powinny teraz pracować, na koszt pszczelarza. Rodziny pracujące teraz, powinny być połączone lub zasilone 1/2 rodziny.
Lecz to tylko moje skromne zdanie.

Jarek pisze:
Gdzie słyszałeś że pszczoły nie mogą zimowac na gryce?
___no tu : http://pasiekamichalow.weebly.com/dlacz ... im281.html

Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
pantruteń, na spazi się nie zimuje. To wina spadzi a nie ogólnie miodu jak pisze autor. Jak pszczoły nie zostały zamknięte w ulach czy barciach przez człowieka to skąd miały cukier, co? Rozumu trochę :haha: :haha:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]