FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 12 sierpnia 2025, 19:21 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Za puzno zaglondałeś do rodziny i jak zerwałeś mateczniki to juz matka była odchudzona zdolna do lotu i dlatego poszła na drzewo.Przed podaniem rójki do tego samego macierzaka jeszcze raz sprawdz czy są mateczniki. Jak są to zerwji wpusc rójkie. Ale rano zakratuj wylotek zeby matka została w ulu bo jak jest silnie roiliwa to moze śię wyroic ale pszczoły posiedzą z 20 minut i wrucą do ula do matki. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przed chwilą sprawdziłem ten ul, miał 4 mateczniki, wszystkie zerwałem.Zrobiłem też miejsce w środku ula na 4 ramki z węzą tak jak mówiłeś. Czyli mam pszczoły wpuścić do ula i zamknąć wylot na noc? Kratka taka?Innej nie znalazłem. Obrazek

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Koledzy mam pytanie po ilu dniach (tak średnio oczywiście) jeżeli brak matki w ulu powstaje trutówka??? Ile mam dni na upewnienie się czy jest matka w ulu? i podłożenie świeżego czerwiu.

Z którychś uli wyszły mi rójki, a ja pozrywałem wszystkie mateczniki we wszystkich ulach.

Tytuł:
Ted07 pisze:
po ilu dniach (tak średnio oczywiście) jeżeli brak matki w ulu powstaje trutówka???

Nie powstanie takowa, jeśli pszczoły miały jakiekolwiek jajo lub larwę pociągną na tym matecznik ratunkowy nie mając matki. Skoro poszły ci rójki przejrzyj rodziny i oceń ilościowo pszczoły, będziesz widział w którym ulu pszczół jest zdecydowanie mniej i nie poddawaj im czerwiu tylko do wszystkich uli boś napisał że we wszystkich miałeś mateczniki, poddaj wartościowe matki a to zaowocuje ci tym że przy dobrej gospodarce i odpowiednim zabiegom w przyszłym sezonie rójki ci szły nie będą. :oczko:

Tytuł:

Myślę, że pszczołą pozwolę pociągnąć mateczniki ratunkowe z czerwiu, a w późniejszym czasie spróbuję dokonać wymiany (na nowe zakupione matki)

Moje pytanie brzmi:
1. jeśli pszczoły pociągną z czerwiu kilka mateczników ratunkowych czy mam pozostawić tylko jeden matecznik a resztę wyciąć czy pozostawić wszystkie???

2. Gdzie zakupić najlepiej matki pszczele, u kogo, odbiór osobisty czy wysyłka pocztą? Mieszkam w małopolsce.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Ted,
nie czekaj na to co dostaniesz z matecznika, najtaniej a dużo lepiej to zamów matki nieunasienione (koszt do 20zł) i poddaj je do tej rodziny.
Jak będziesz tak zwlekał i gdybał to w końcu ją stracisz.

Ja w tym roku zamawiałem od p.Gembali i jest OK, w zeszłym roku zamawiałem od Imago (p.Kolek) i też było OK.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:

CYNIG, w jaki sposób zamawiasz od pani Gembalowej (mail, telefon) masz może jakieś namiary na nią? (BocianK też chyba bierze matki od niej)

Spróbuje zamówić i podłożyć, podobno wymiana matek powoduje, że są mniej rojliwe.

Jeśli miałbym matkę powiedzmy od pani Gembalowej co proponujesz twoim zdaniem:
1. zakupić nieunasiennioną czy unasiennioną?
2. jaką linię polecacie na nierojliwość i łagodność (teren górski)?
3. wymienione matki co jaki okres należy wymieniać? Co sezon czy co dwa lub trzy sezony tak aby utrzymać tą nierojliwość?
4. Czy nie ma znaczenia (ze względu na nierojliwość) że matka zostanie zapłodniona przez trutnie nie rasowe?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Tu masz namiary http://www.pasiekamellifera.com/index.p ... 1&Itemid=8, zadzwoń i złóż zamówienie. Ja brałem PRIMY ale opierałem się tylko na opiniach innych pszczelarzy, sam nie mam z nimi doświadczenia.

Ja co roku wymieniam 50% matek wiec każda jest wymieniona co dwa lata.

Unasienniona naturalnie zacznie czerwić niemal od razu ale jest droższa
Nieunasieniona jest sporo tańsza, ale musi mieć czas na unasiennienie i rozczerwienie - wybór należy do Ciebie :)

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wczoraj wieczorem wgoniłem rój do macierzaka. I zatkałem wyloty tą kratką windurową (wyzej na zdjeciu). Zauważyłem że pszczoły mają utrudniony dostęp do ula i gromadzą sie na wylocie. Kiedy mam zdjąć tę kratkę aby umożliwić pszczołom swobodne przechodzenie do ula?

Tytuł:

Witam 18czerwca zakupilem 2matki jedną wymienilem 2 zostala bo nie mogłem znalezc starej,w 1 ulu mialem trutówkę i podłożylem tę matkę zakupioną.Dziś robiąc przegląd znalazłem matkę zakupioną spacerujacą po ramkach,pszczół jest w ulu dużo 5 ramek na czarno WZ wlożylem 1ramko z czerwiem krytym.Czy zrobiłem dobrze.

Tytuł:

stasio47 pisze:
Witam 18czerwca zakupilem 2matki jedną wymienilem 2 zostala bo nie mogłem znalezc starej,w 1 ulu mialem trutówkę i podłożylem tę matkę zakupioną.Dziś robiąc przegląd znalazłem matkę zakupioną spacerujacą po ramkach,pszczół jest w ulu dużo 5 ramek na czarno WZ wlożylem 1ramko z czerwiem krytym.Czy zrobiłem dobrze.

Nie jest to błąd ale ja bym wstawił ramkę z młodym czerwiem lub jajeczka.

Tytuł:
stasio47 pisze:
Dziś robiąc przegląd znalazłem matkę zakupioną spacerujacą po ramkach

Czerwi ci ta poddawana matka już? Poddawałeś jednodniówkę tak i to do ula w którym była matka strutowiała czy trutówki anatomiczne?

stasio47 pisze:
pszczół jest w ulu dużo 5 ramek na czarno WZ wlożylem 1ramko z czerwiem krytym.

Pięć ramek to niewiele, obecnie mam w wz na czarno obsiadanych 16 ramek a te co nie mieszczą się na ramkach gniazdowych siedzą w nadstawce. W jakim celu włożyłeś do ula ramkę z czerwiem zamkniętym ? :oczko:

Tytuł:

Poddałem matkę jedniodniówkę,ramke z czerwiem włożyłem aby zasilic ul pszczolami do chwili czerwienia.

Tytuł:
stasio47, czyli powinna ci lada dzień zacząć czerwienie jeśli się już unasienniła. Z pięciu ramek pszczół to raczej już za wiele miodku w tym roku nie pociągniesz, doprowadź je do siły na zimowolę byś miał co zazimować. Jeśli masz susz daj im z ramkę suszu by matka miała gdzie czerwić bo nie napisałeś jaka jest sytuacja czy nie zalały lub nie podlały już całego gniazda w wolnych komórkach miodkiem. :oczko:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]