FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 18:07 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
Mam taka małą dygresję otóż,

mam np :

2 ule - 1 to silna rodzinka obok 2 ul niezamieszkały pod rójkę

wiec na wiosne mozliwa rójka i zakładam na wylotek krate przeciwrójkową ale inna z dołaczoną rurą perforowaną fi 50 mm do drugiego ula tego pustego tez z ktata odgrodową by matula nie uciekła -

i pytanie czy matula jak wyjdzie z ula to przelezie z tego ula nr 1 do ula nr 2 przez taka rurke czy to - utopia ??

bo po co siedzieć i czekac na wyjście roju jak matula sama może przeleśc a pszczoły swobodnie mogą latać

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korpusowe jednościenne
qrcze nie czaje :leży_uśmiech:
Krata rura krata a kto miód będzie nosił :leży_uśmiech:

Pozdr
Witamina

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witamina, dobrze kumasz - a miód bedzie nosiła pszczółka z nowego ulika a jak ci rój ucieknie to żadna -

głównie chodzi mi o to czy matula przejdzie przez rurke ok 50cm do drugiego ula i zacznie czuć sie w nim jak w nowym domku a na dłuższy spacer jej nie zmuszam :oczko:

Witamina, nie każdy siedzi w pasiece i czeka na rójke a tak problem z głowy i prosiłem zeby śmeichy zachować dla siebie - ech ta młodziez dorosła :uśmiech: :uśmiech:

Tytuł:
a po co kombinować ? opalitkujesz matkę opalitkiem z metalu na wylotku zakładasz kratę z magnesem ,albo na odwrót opalitkujesz matke opalitkiem z magnesem ,a krata moze byc zwykła metalowa. :bosie: Problem z głowy ,oczywiscie musisz ta matke pozniej zdjąć z tej kratki ,ale to juz chyba bedzie trochę sucha i moze nie dawac odznak zycia. :bosie:
a z tą rura też mozesz przetestować , sprawdzisz jak sie zachowuja pszczoły i nam napiszesz czy weszły do nowego ula czy tez nie. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

miodnik, no to masz pszczoły przybite jak matula z żelastwem łazi - no chyba ze ją z magnesem szukach po ramkach - to by było rozwiązanie :oczko:

ja jestem kombinator i z teorii przechodze w czyn i w tym roku nie zdazyłem z testem ale moim skromnym zdaniem to bedzie działać w przyszłości - bo matula nie usiedzi w ulu jak jest skłonnośc do rójki i rurka 50 cm-owa to dla niej pikus przejść

może inni sie też wypowiedzą

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korpusowe jednościenne
chlasnąć matce skrzydełka i nie ma wyjścia musi pójść rurą :rolf:

Powiem szczerze że mi teraz to w wolnym czasie łażą pomysły jak zrobić bardzo silne rodziny na wierzbę :o bozie: później będę się zastanawiał jak to opanować :D ale już widzę że nie będzie u mnie przerwy w pożytkach chyba że rzepak wymarznie i go zaorzą :bezradny:

Pozdr
Witamina

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

harpia Przestań bujac w obłokach i zejdz na ziemie do pasieki. Na wiosne tak pod koniec maja zrobisz odkład ze starą matka i bendziesz miał 50% wiecej rodzin. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
harpia pisze:
ja jestem kombinator i z teorii przechodze w czyn i w tym roku nie zdazyłem z testem ale moim skromnym zdaniem to bedzie działać w przyszłości - bo matula nie usiedzi w ulu jak jest skłonnośc do rójki i rurka 50 cm-owa to dla niej pikus przejść

może inni sie też wypowiedzą

Okratuj poczatkiem maja , wejdz w czerwcu i zobacz co sie stało ,podejrzewam ze w obu ulach bedzie pusto plus w jednym ulu czerw trutowy , w wersji optymistycznej w tym drugim ulu bedzie stara matka . Kokosów z tego nie bedzie podejrzewam.

harpia pisze:
Mam taka małą dygresję otóż,

mam np :

2 ule - 1 to silna rodzinka obok 2 ul niezamieszkały pod rójkę

wiec na wiosne mozliwa rójka i zakładam na wylotek krate przeciwrójkową ale inna z dołaczoną rurą perforowaną fi 50 mm do drugiego ula tego pustego tez z ktata odgrodową by matula nie uciekła -

i pytanie czy matula jak wyjdzie z ula to przelezie z tego ula nr 1 do ula nr 2 przez taka rurke czy to - utopia ??

bo po co siedzieć i czekac na wyjście roju jak matula sama może przeleśc a pszczoły swobodnie mogą latać

Taki sposobem to możesz sobie ususzać ramki teraz na zime
nie lepieju ci zrobic odkład i podac młoda matke wtedy
po 1 ul nr. 1 ci sie nie wyroi a miód z niego odwirujesz a odkład do zimy dojdzie do siły i bedziesz miał dwie rodzinki
:śmieję się z ciebie:

Tytuł:

harpia, Nie próbowałem takich sposobów, ale myślę że matula może przejść do drugiego ula, nie pierwszego dnia gdy będą się roić to może trafi za drugim lub trzecim razem jak ją będą pszczoły gonić po ulu, jeśli jej tym gonieniem nie zamęczą. Natomiast z pszczołami rojowymi może być różnie, najpierw uwieszą się gdzieś na gałęzi, później mogą iść za matką, ale mogą wrócić do macierzaka , a za matką podąży tylko garstka pszczół.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
A od czego są rojołapki,urządzenia zakładane na wylotek [różny spoób montażu i konstrukcj] łapią matke przy próbie zmiany lokum.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Warszawki posz. i wielkopolski
A nie lepiej raz w tygodniu dokładny przegląd gniazda pod kątem mateczników - jesli stwierdzisz, że są to do tego ula obok zabierasz 3 ramki z czerwiem i pokarmem oraz starą matką - i po rójce.

Końcem lata możesz połączyć z macierzakiem lub zakarmić na zimę i powiększyć pasiekę.

W pasiece niestety trzeba od czasu do czasu zajrzeć do ula - conajmniej raz w tygodniu - częściej nie ma potrzeby.

Człkiem inaczej jest w pasiekach zawodowców - oni gospodarują korpusami - jak wymieniają matki to hurtem - jak robią odkłady to nie czekają na nastrój rojowy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sądze że lepszą metodą jest tworzenie odkładów,czy zabieranie krytego czerwiu,masz racje ale jak ktoś chce wymyślać urządzenia techniczne to sygnalizuje że coś już wymyślono.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oj koledzy to żeście mnie ładnie skołowali - jedni wyśmiali inni ciut z powagą - lepiej już Wam nic nie pisać

pozatym gdyby kazdy sie trzymał waszych opini to odrazu doła by miał heheh

i po co pisać jakiekolwiek pomysły - lepiej trzymac dla siebie i zarazem koło sie zamyka - po co to forum :cisza:

Tytuł:
harpia pisze:

Zapomniałeś jeszcze o kominie wentylacyjnym ;-) w sezonie wylot ma być na cała długość dennicy co przeliczając na Fi ok 100 mm rura
Nie lepiej odkład zrobić zamiast męczyć pszczoły przeciskając przez rury ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

BoCiAnK, jak bede u Ciebie przed zima to Ci powiem konkretnie o co mi chodzi z tym pomysłem :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

odkład zrobisz z każdej rodziny bez ceregieli, nie ma sensu odkrywac kola jeszcze raz :oczko:

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

harpia pisze:

Ten rodzaj "rojołapki - /nowatorski pomysł/ " był już przedstawiony na naszym forum / nawet są schematy tego urządzenia / . Matka nie ma wyjścia - musi przejść do nowego ula.

Tytuł:
harpia pisze:
BoCiAnK, jak bede u Ciebie przed zima to Ci powiem konkretnie o co mi chodzi z tym pomysłem :)

Zapraszam
Ale jak byś to zwał to zgodzę się z wypowiedzią
miodnik pisze:
Okratuj poczatkiem maja , wejdz w czerwcu i zobacz co sie stało ,podejrzewam ze w obu ulach bedzie pusto plus w jednym ulu czerw trutowy , w wersji optymistycznej w tym drugim ulu bedzie stara matka

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Tehnicznie pewnie da się, ale czy zadałeś sobie pytanie ( w przypadku powodzenia ) kiedy rójka w nowym ulu i macierzak dojdą do siły produkcyjnej ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]