FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 lipca 2025, 15:03 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość

No i jest ciekawie! Już mi ludzie pokazują artykuły jaki to ja biznes robię na pszczołach. I jak tu nie opodatkować pszczelarzy jak takie kokosy robią. Jak to jest, że przez ostatnie lata mówiło się, że z pszczołami kiepsko, że giną itp a tutaj takie ważne postacie życia społecznego podają przepis na bezrobocie za pomocą pszczół.
O zgrozo jak łatwo ludzi nie związnych z pszczelarstwem omotać. W połowie lat 90 udało się obronić przed tą głupotą i wizjonerstwem ciekawe ilu teraz na to się nabierze.

DROBNY pisze:
No i jest ciekawie! Już mi ludzie pokazują artykuły jaki to ja biznes robię na pszczołach.

To Nie Ludzie pszczelarze zrobią interes to kombinatorzy robią wiedzą gdzie uderzyć by ich coraz to mądrzejsze pomysły realizować za pomocą unijnej kasy
zacznie się produkcja uli jednolitych :haha: odkładów do nich i całego osprzętu a Bezrobotnemu pocisną kit że to dostanie na rozwój :haha: tylko że do pszczół trzeba mieć zamiłowanie
Jedni nazywający się wielkimi pszczelarzami którzy zaczęli od 1 ula co mu kupili z zamiłowania pszczół umiłowali robienie Kasiory :haha:
Dopiero gdyby ten Durny program wszedł w życie OJJJJ było by syfu i chorób

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
i uli na sprzedaż :haha: :haha: :haha:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Toruń
BoCiAnK pisze:
tylko że do pszczół trzeba mieć zamiłowanie

Część osób to zamiłowanie odkryć w sobie może. Ale co taki program narobi bałaganu, to jeden Pan Bóg wie.
I może nie dopuści...

piko pisze:
BoCiAnK pisze:
tylko że do pszczół trzeba mieć zamiłowanie

Część osób to zamiłowanie odkryć w sobie może. Ale co taki program narobi bałaganu, to jeden Pan Bóg wie.
I może nie dopuści...

Zamiłowanie jak zamiłowanie ale trochę praktyki by się przydało chcąc od razu usawić się na takie zyski. Miłość z czasem przychodzi lub nie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
Ale na jakie zyski ?,przecież ładniej brzmi dochód .Ten program to totalna ściema jak i wiele innych przerabianych już przez bezrobotnych,jak czytam to to wszystko oparte na ogólnikach ,medialnie pięknie wygląda

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Juz pierwszy kontakt bezrobotnych z pszczołami i ich żądłami zweryfikował by marzenia o biznesie a następnie można by było kupić wirówki do miodu stoły do odsklepiania i wiele innego sprzętu za parę groszy nie mówiąc już o ulach

Awatar użytkownika

Aby legalnie sprzedawać nieprzetworzone produkty pszczele nie wystarczy jednolity ul ,, apipal ,,
trzeba dodatkowego sprzętu - typu miodarka , pracownia pojemniki na miodek itd.....( jest tego sporo)
Wiem z własnego doświadczenia ze gdybym teraz zaczynał pszczelarzenie nie siliłbym się na sprzedaż bezpośrednią i nie załatwiał tych wszystkich formalności z tym związanych , co prawda nie spełniał bym wymogów które spełniam wiec mógł bym wówczas tylko sprzedawać swe produkty w skupie po cenach daleko odbiegających od rentownych . :haha:
Nikt o tym w tym programie nie wspomina, ale jest już potencjalny kandydat do upłynnienia swej produkcji choć na pewno to nie miód :haha:
Szkoda tylko tej kasy bo mogła by naprawdę wspomóc pszczelarstwo i szkoda ludzi którzy dadzą nabić się w butelkę , ja tam nie bardzo się boje takiej konkurencji ,nawet pomogę jeśli ktoś zarzuci sobie taki stryczek na szyję :luzik:
Niech tam ludziska próbują co to za miód - ten miód :chytry: :chytry: :chytry:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
Szczupak pisze:
trzeba dodatkowego sprzętu - typu miodarka , pracownia pojemniki na miodek itd.....( jest tego sporo)

W założeniu jest podobno ,że nie mają mieć swojego sprzętu tylko płacić za usługę wirowania z odbieranych korpusów.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
sławek k.., to co apipol sie tak rozrosnie ze bedzie jezdzic i wirowac miod ? znaczy sie taka pracownia objazdowa nie do wirowania tylko do rozwożenia chorob myślę ze dbebizm polskiej nauki sięgnoł zenitu ktoś za ten pomysł powinien dostac nobla ja sie nie boje konkurencji ja mam z czego życ poczekam popatrze zrozumie więcej hehehe

henry

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ruszyła kampania reklamowa:
http://www.portalspozywczy.pl/slodycze- ... 425_1.html
http://praca.wp.pl/title,Pasieki-sposob ... omosc.html
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,155 ... a_wsi.html
http://www.ekologia.pl/wiadomosci/srodo ... 19182.html
http://metromsn.gazeta.pl/Portfel/1,135 ... ntow_.html
http://www.polskieradio.pl/42/273/Artyk ... esiecznie-
itd.....

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: barć
Miejscowość z jakiej piszesz: Kraków
Chociaż sam program opiera się na zbyt optymistycznych wyliczeniach to sam fakt pozytywnej promocji, zainteresowania mediami jest sam w sobie pożyteczny. Wiele osób zaczyna się interesować pszczelarstwem, właściwościami produktów pszczelich. To dobrze! Pomimo niedoskonałości wyliczeń może być inspirujący. Przypuszczam, że głównie temu miało służyć całe zamieszanie.

A projekt, jak projekt. To jedynie luźny pomysł do szerszych dyskusji. Nie ma tam słowa na temat ewentualnego wdrożenia, rozdysponowania funduszy, czy ich zebrania.

Jak nie ma ? Przecież napisali że chcą wydoić kasę z UE i budżetu RP, wszystko ma być na ulach w systemie apipol. Ziołomiody chyba tylko apipol wprowadza do obrotu.
Inspirujące to jest czytanie że są ludzie którzy dobrze żyją z pszczelarstwa.
Kierowanie się optymistycznymi wywodami teoretyków może się skończyć sznurem i suchą gałęzią. Swoją drogą ciekawe co apipol zrobi z 224t ziołomiodu.

Awatar użytkownika

Kurs szybkiego czytania dla pszczół ,to kolejna gałąź jaką pociągnie do dobrobytu mini fabryka jeden korpus z napisem miód,a dwa kolejne z ziołocośtam tak by wiedziała gdzie co na jaką półkę.A co tam jak fantazja poniosła ekonomistów to ja sobie pozwolę, a część pszczół w linii produkcyjnej nauczyć zakręcać słoiki, z ekonomicznego punktu ma to sens i pasuje do programu:pl: :pl: :głupek ze mnie:

Ule na jakich gospodaruję: będzie WP.
Miejscowość z jakiej piszesz: świętokrzyskie
I znowu ......polityka. Na samą myśl, ciśnienie szybciej i bardziej mi skacze, niż....w innych przypadkach :pala: :pala: :pala: .

Mogę napisać co o tym myślę, czy lepiej będzie dla wszystkich, jeśli wezmę na wstrzymanie ? Ostatnio obiecalem, że "będę się hamowal".

I jeszcze jedno, my niedostajemy unijnych pieniędzy, tylko te z których nas unia obdarla, oczywiście, poniejszone o koszty...nie nasze rzecz jasna.

Awatar użytkownika

''ziołowy pierdoł apipolu ''- OK .

Awatar użytkownika

Ten pomysł będzie szkodził prawdziwym pszczelarzom bo zakłada produkcje 80 kg tzw. ziołomiodu , produktu który powinien zniknąć ze słownika polskiego , bo czegoś takiego nie ma i nie będzie, bo to produkt wytworzony przez człowieka przy pomocy pszczół , niech to nazywają
''ziołowy pierdoł apipolu ''- OK . ale bez słowa miód . Czołowe organizacje z naczelnym p. Sabatem z'' Innymi Wodzami'' powinni to głośno i skutecznie oprotestować i zająć się tym tematem , bo za chwile pszczelarze będą miód sprzedawać za symboliczną złotówkę , bo zaleje nas miód z dopiskiem drobnym maczkiem ziołowy , który może być bardzo tani .
A najsmutniejsze będzie to że będzie duży napis ; POCHODZI Z POLSKICH PASIEK , i to będzie prawdą......
Ps.
na wszelkich spotkaniach pszczelarskich dyskutować na ten temat i i domagać się od '' prezesów '' aby zajęli stanowcze stanowisko w tej sprawie ; NIE DLA OKREŚLENIA ZIOŁOMIÓD

henry650 pisze:
to co apipol sie tak rozrosnie ze bedzie jezdzic i wirowac miod ? znaczy sie taka pracownia objazdowa

Heniu
A Pamiętasz jak to było jedna maszyna do młócenia a wszyscy byli ba wsi wymłóceni Te co deptały słomę Też :haha:
henry650 pisze:
chorob myślę ze dbebizm polskiej nauki sięgnoł zenitu ktoś za ten pomysł powinien dostac nobla

A Po noblu granat i 100m sznurka by następny głupi nie wpadł na jeszcze głupszy pomysł :pala:
henry650 pisze:
ja sie nie boje konkurencji ja mam z czego życ

Konsument to nie idiota nadal będzie szukał Prawdziwego Miodu
Bardzo Często rozmawiam z pracownikami różnych sklepów znanych sieci i wiesz co twierdzą że wolą sprowadzić miód z Niemiec na sklep jak od znanych Polskich Firm bo ten Niemiecki mimo że jest drogi nawet 300% od Polskiego ale schodzi a ten stoi i sprzedaż coraz więcej spada
henry650 pisze:
poczekam popatrze zrozumie więcej hehehe

Ja Też nie żyję z pszczół i patrzę na rynek miodowy
Może Podać przykład
Rok temu stałem na przeciwko Firmy Apipol w Krakowie
Sprzedawali Miód płynny w cenie promocyjnej 26 zł /sł 09
Ja sprzedawałem swój Wielokwiatowy skrystalizowany w cenie 43 zł /09 ja sprzedałem wszystko Oni zabrali z powrotem Wiesz Jaką miałem frajdę bo przychodzili klienci i pytali czemu ja mam skrystalizowany a oni płynny
jv2m pisze:
Ten pomysł będzie szkodził prawdziwym pszczelarzom bo zakłada produkcje 80 kg tzw. ziołomiodu

Nie bój się Marku Takie Miody Nigdy nie zaszkodzą tym Co Mają Prawdziwe Jak MY MIODY

Ule na jakich gospodaruję: dadant
http://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1059649,Problem-bezrobocie-rozwiaza-pszczoly-Mozna-zarobic-5-tys-zl-miesiecznie-
Jaka to linia pszczół na zdjęciu w artykule?
Może japończyka bym założył z takimi, całkiem ładne.
Ważne żeby były miodne, łagodne, nierojliwe i urodziwe. :D :D :D
I jeszcze pytanie do fachowców odnośnie tego programu.
Jak 1500kg pokarmu przerobić na 4200kg ziołocukru i jeszcze zakarmić pszczoly na zimę?
Toż to lepsze jak perpetum mobile....

Awatar użytkownika

BoCiAnK pisze:
Nie bój się Marku Takie Miody Nigdy nie zaszkodzą tym Co Mają Prawdziwe Jak MY MIODY

Ja o swój produkt nie mam obawy , ale wiem jak działa marketing i reklama , i będzie mnie trafiało jak będą ludzie narzekać że pszczelarze takie dziadostwo robią , a młode pokolenia wychowają się w przekonaniu
że taki pierdoł apipolu jest miodem. Wielu młodych ludzi już dziś nie wie jak smakuje prawdziwa wędlina czy rosół z domowej kury , bo dla nich wyznacznikiem jest coś różowego z dodatkiem białka i chemii , czy kurczak hodowany w cztery tygodnie . To chyba nazywa się postęp czasu !
Dla mnie Apipol to może i '' Gów... '' w słoiku sprzedawać niech tylko nie używa słowa miód , bo to wpływa na świadomość konsumenta pozostaje , ''Starzy "" wiedzą ''Młodzi '' poznają dopiero i zanim zostaną świadomym konsumentem wiele wody upłynie .

jv2m pisze:
Ja o swój produkt nie mam obawy , ale wiem jak działa marketing i reklama , i będzie mnie trafiało jak będą ludzie narzekać że pszczelarze takie dziadostwo robią , a młode pokolenia wychowają się w przekonaniu

Marek
POpatrz na to innym Okiem dawniej klient chciał nawet w grudniu miód płynny ... Weź spróbuj dziś go sprzedać u siebie podejrzewam że musiał byś Kurzenie rzucić :haha: :haha: :haha:
A Ja myślę że jak to młode pokolenie zacznie myśleć logicznie i patrzeć na to co robią i jak ich strzygą tacy jak Apipol i inne
to szybko dojdą do tego że lepiej hodować pszczoły i mieć Miód przez Duże " M " A wiesz Czemu bo Unia otwarła jedną furtkę zbytu za granicą a tam nikt takiego H...a nie kupi
A Jak masz dobry produkt to go opchniesz nie za 5 euro za za 10 /kg

Awatar użytkownika

Masz rajcie na całej półce stoją dwa słoiki po de krystalizacji , i Ich nikt nie kupuje , biorą tylko skrystalizowany / Lata edukacji konsumenta przynoszą efekty /
Od lat na św. bożonarodzeniowy handluje karpiem z dobrego żródła nie jest może tani ale dobry , dwa lata temu w ramach eksperymentu kupiłem w ''sieciówce '' kilka tanich
dla tych który tamten wydawał się za drogi , był 30% tańszy nie kupił ich żaden klient
, za to okoliczne koty do Trzech Króli miały uciechę. Droższych brakło , a czy były lepsze ?
nie wiem , ale wiem że ludzie wyedukowani przychodzą po ""TEN' produkt, - po ten MIÓD.

Awatar użytkownika

Jest moda na naturę. Apipol pewnie z powodu spadającego popytu szuka kasy gdzie indziej. Te ich coś będzie coraz trudniej sprzedać.

jv2m pisze:
Masz rajcie na całej półce stoją dwa słoiki po de krystalizacji , i Ich nikt nie kupuje , biorą tylko skrystalizowany / Lata edukacji konsumenta przynoszą efekty /

Widzisz no to teraz niech się martwią Ci co mają Boskie Miody Wiecznie Płynne a wieszcze czemu Boskie :haha:
Bo Tylko Bóg Wie Co Jest w Słoiku
Cenami Też bym się nie martwił
jv2m pisze:
bo za chwile pszczelarze będą miód sprzedawać za symboliczną złotówkę ,

Kiełbasa W Sklepie Jest po 4 i 44
Która lepiej smakuje Coooo

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 10-ramkowe
jv2m pisze:
en pomysł będzie szkodził prawdziwym pszczelarzom bo zakłada produkcje 80 kg tzw. ziołomiodu , produktu który powinien zniknąć ze słownika polskiego , bo czegoś takiego nie ma i nie będzie, bo to produkt wytworzony przez człowieka przy pomocy pszczół , niech to nazywają
''ziołowy pierdoł apipolu ''- OK . ale bez słowa miód

W meritum programu Apipolu nie będę już wchodził, ale błagam, dajcie spokój z tymi lingwistycznymi popisami! Kolega jv2m spać nie może z powodu słowa ziołomiód? Dobrze, że kolega nie jest ornitologiem, bo by pewnie osiwiał z powodu mysikrólika. Bo co to za ptak, składający się z gryzonia i futrzaka, prawda?

Nektariada na You Tube:
https://www.youtube.com/channel/UC0NIIf ... mW2-TVL_8w

Polub nas na Facebooku - będziesz otrzymywał informacje o promocjach, konkursach, wyprzedażach i nowych produktach:
https://www.facebook.com/Nektariada-1041724232557200/

Ule na jakich gospodaruję: dadan,wz
Dobrej jakości miód w dzisiejszych czasach staje się towarem ekskluzywnym a oznacza to że nasz rynek nabywców się kurczy, to jest wynik tego że społeczeństwo nasze ubożeje i nie stać go na prawdziwy miód,większość ludzi nawet nie zna smaku miodu. Mam znajomych co mają nie dużą pasiekę i mają problem ze sprzedaniem miodu bo drogi .Podobnie jest w innych branżach ,wyroby seropodobne margaryny tanie wędliny itd itp ogólnie tylko taniocha sie liczy ,i jaka popularność tanich sieci handlowych.
Może dlatego pomysł by robić ziołomiody ,po prostu taka tania podróba :thank:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Prawda jest taka, że pszczelarz to bardzo specyficzny zawód, to człowiek, który jeśli ma dobry, nieoszukiwany miód, co w słoiku u klienta nie sfermentuje, tylko ładnie równomiernie skrupieje, to przyzwyczaja tym do siebie klientów. A jeszcze jak ule na widoku i tubylcy widzą jak się przy nich za...iwania, to cała społeczność patrzy na nich łaskawym okiem.
Początkujący niech nie reklamują miodu. Niech idą na wioskę do sadów, na ogródki działkowe, pogadają z ludźmi, aby ich do nich wpuścili, by zobaczyli i pochwalili się tym, że ich pszczoły im owoce i warzywa zapylają. Że bez pszczelarzy na dzień dzisiejszy pszczół by praktycznie nie było. A bez tego to owoce i warzywa będą rarytasem. To jest dobro wszystkich. I tyle.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

arturborat pisze:
W meritum programu Apipolu nie będę już wchodził, ale błagam, dajcie spokój z tymi lingwistycznymi popisami! Kolega jv2m spać nie może z powodu słowa ziołomiód? Dobrze, że kolega nie jest ornitologiem, bo by pewnie osiwiał z powodu mysikrólika. Bo co to za ptak, składający się z gryzonia i futrzaka, prawda?

Siwiec to już nie muszę , a niedługo nie będzie co miało , ale dla mnie czarne jest czarne , białe jest białe ,a Pani Grodzka to Chłop.!!!!

Awatar użytkownika

Czy znajdzie się na forum osoba chętna napisać artykuł krytyczny wobec projektu? Nie chodzi mi o wylewanie żalów, ale rzetelny tekst do zamieszczenia na stronie internetowej, który by zwrócił uwagę na jego wady, iluzoryczne założenia, brak pokrycia z rzeczywistością oraz ewentualne zalety, pożyteczne aspekty.

Jeśli tak, proszę o kontakt kamil<malpa>2099.pl

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL
jv2m pisze:
arturborat pisze:

Siwiec to już nie muszę , a niedługo nie będzie co miało , ale dla mnie czarne jest czarne , białe jest białe ,a Pani Grodzka to Chłop.!!!!
jestem za choc to skomplikowany temat mowie o miodzie choc pewnie pan/i G. tez, konsument ktoremu beda wbijac do glowy ze to miod z czasem sie do tego przyzwyczai i jak wspominanymi kurczakami jeszcze dwadziescia kilka lat temu nikt nie chcial takich z fermy i jak mial byc taki w rosole bo sytuacja zmusila to jakie bylo halo dzis malo kto wie jak smakuje kura tu problem moze byc podobny nasi klijeci z czasem sie wykrusza nie za rok czy dwa ale kiedys napewno

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Masz do wyboru margarynę, albo masło – czy to ci przeszkadza kupić masło, czy przestałeś być klientem sklepów spożywczych?
Po co to pisać takie głodne kawały.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
Jerzy pisze:
Masz do wyboru margarynę, albo masło – czy to ci przeszkadza kupić masło, czy przestałeś być klientem sklepów spożywczych?

Z tym masłem to też tak nie do końca Jerzy, jak bym chciał prawdziwe masło to muszę od gospodarza mleko kupić zebrać śmietanę i sobie utrząsnąć tego masełka - wtedy będę miał prawdziwe masło :wink:
Pozdr tczkast

Dobre by byli te ziołomiody wyparły by cukier i zlikwidowały by cukrownie OBCE OOOO NIE w pierwszej kolejności to chyba Polskie bo cukier do ziołomiodów sprowadza nam z UE i spoza UE

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL
Jerzy, moze wedlug ciebie sa glodne z racja jest jak z dupa kazdy ma swoja dla mnie sprawa tak wyglada nie ma masla, mleka, czy miesa prawdziwego bo zyskow nie bylo ze zdrowego jedzenia a klijetem sklepu jestem bo nie mam innego wyjscia , co do naszej zdrowej zywnosci to zapraszam do kliniki radioterapi w Gliwicach tam sie leczy raka bedac tam widzialem jak umieraja kinkunastoletnie dzieci a glowna przyczyna po rozmowach z lekarzami jest to co jemy wiec dla podtrzymania rownowagi jeszcze spaprajmy miod ja do konca zycia bede mial swoj i Ty pewnie tez ale setki ludzi...a i jeszcze w roku 2020 65 % ludzi bedzie umierac na raka takie mamy prognozy pozdrawiam

Planowano ze będzie nas 15 milionów bo więcej do roboty nas nie trzeba eutanazja nie weszła gdzie jeden z punktów mówił ze ubezpieczyciel będzie mógł decydować czy nas leczyć czy nie, to zniesione zostały {zmienione } normy dopuszczające zawartość chemii w żywności i to od tylu przez ogródek i tak zostanie osiągnięty cel 15 milionów

Awatar użytkownika

to 70kg z ula mają brać ziołomiodu i dostawać za to 14zł/kg a w tej chwili u nas spółdzielnia apis płaci 9zł za kg nie za ziołomiód tylko za miód. to nie źle zakręcone :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
pszczelarstwo to nie jest hodowla kur to trudny kawałek chleba

ruki123 pisze:
to 70kg z ula mają brać ziołomiodu i dostawać za to 14zł/kg a w tej chwili u nas spółdzielnia apis płaci 9zł za kg nie za ziołomiód tylko za miód. to nie źle zakręcone :)

Ciekawe ile kosztuje kilogram "ziolo-paszy".

Wygląda na to że firma Apipol dostanie dofinansowanie na ten program.
Jest tu precyzyjnie określona grupa docelowa, która uzasadnia otrzymanie środków bo pozwala zaktywizować osoby z grup w których jest stosunkowo duże bezrobocie (coś podobnego jak w przypadku tworzenia nowych firm gdzie z UE dają 40 tyś i do tego jaką kasę co miesiąc przez 6 miesięcy).
Zakładający pasieki niekoniecznie muszą produkować miód wystarczy że będą na sztukę trochę miodu oddadzą do Apipolu a resztę sprowadzą z zagranicy i będą mogli sprzedawać jako polski. Poza tym zarobi na ulach, ramkach inni producenci na miodarkach i sprzęcie (na 6 pasiek jedna pracownia którą trzeba wyposażyć).
W latach 80-tych na początku Apipol zaczął swoją dzialalność i wtedy była podobna sytuacja także można się było zgłosić do programu trzeba było kupić ule (chociaż początkowo nei było tego wymogu) w pierwszym roku dostarczano pożywkę na ziołomiód i odbierano ziołomiód w beczkach bez kosztów ze strony pszczelarza. W drugim roku już pszczelarz musiał wyłożyć kasę na pożywkę i potem okazało się że sam musi zatroszczyć się o zbyt.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Przecież to nie jest program dla bezrobotnych, dla pszczelarzy, dla pszczół.. tylko dla apipolu.. jeśli uda im się to zrealizować, przytula potężne $ na sprzedaży systemu.. reszta to już nieważna. Dziwię się, że Lysoń nie wpadł na taka "promocję".

Łysoń też się załapie podejrzewam tak samo i inni (sprzęt też trzeba mieć) ale głównie firma Apipol przytuli kasę. A i pszczoły skądś trzeba wziąć

Awatar użytkownika

Jerzy pisze:
Przez przypadek trafne porównanie,mamy margarynę,mamy masło i dochodzi jeszcze jeden produkt w którym będziemy szukać masła w maśle :cry:

Awatar użytkownika

Ponawiam propozycje. Być może któryś z forumowiczów jest chętny na napisanie rzetelnego artykułu na temat wad tego programu. Chętnie opublikuję go na stronie instytutmiodu.pl i roześlę do pozostałych, potencjalnie zainteresowanych mediów. Jeśli sprawa się ma tak jak piszę większość osób powyżej to niewątpliwie powinna być poddana publicznej dyskusji.
Proszę o kontakt kamil<malpa>2099.pl
pozdrawiam

MAEL pisze:
Ponawiam propozycje. Być może któryś z forumowiczów jest chętny na napisanie rzetelnego artykułu na temat wad tego programu. Chętnie opublikuję go na stronie instytutmiodu.pl i roześlę do pozostałych, potencjalnie zainteresowanych mediów. Jeśli sprawa się ma tak jak piszę większość osób powyżej to niewątpliwie powinna być poddana publicznej dyskusji.
Proszę o kontakt kamil<malpa>2099.pl
pozdrawiam

No tak, może ktoś by się znalazl, by coś konkretnego napisać, pytanie tylko dla kogo i w jakim celu ?

Może Kolega by coś więcej o sobie napisal, np kogo Kolega reprezentuje itp. Niektórzy z nas chcieli by coś wiecej wiedzieć o Koledze.

Pozdrawiam aleksx

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
MAEL, najprosciej zebrac wszystko wjedna całość co wszyscy napisali i po sprawie chyba proste

henry

Awatar użytkownika

MAEL, poświęć chwilę czasu i sam skrobnij jak Ty widzisz te temat i jak można popierniczycz markę miodu samą w sobie na rynku naszym i poza przy masowym toczeniu,a później, z biegiem czasu udowadniać wysnutą tezę wysnutą przez "przypadkowego " laboranta że w sumie jest zdrowsze "to coś " od miodu przy wsparciu cenowym.Państwo powinno się zastanowić przy wspieraniu takich projektów,czy przypadkiem nie narobi więcej szkody dla ogółu po wsparciu chwilowym bezrobotnych ,czy też innych grup społecznych uczestniczących w tym programie, jeszcze rozumiem produkcję miodu i powiększanie zasobów pszczelich w naszym kraju, lecz reszta to chęć zysku jednostki jaką jest owa firma i to jest logiczne nikogo nie powinno dziwić ,wszyscy dążymy do tego celu myślę że większość nie za wszelką cenę.

Awatar użytkownika

Jeśli nie znajdzie się chętny sam się podejmę tego tematu. Chciałem się kimś wyręczyć, bo sam jeszcze pszczelarzem nie jestem i dopóki nie poznałem Waszej opinii, to projekt ten chociaż faktycznie nad wyraz optymistyczny, to wydawał mi się atrakcyjny. Po prostu nie chciałbym być tendencyjny w swoich wypowiedziach nie popartych doświadczeniem. Aktywny pszczelarz ma lepszy ogląd sytuacji, zwłaszcza w kontekście wyliczeń rentowności i idei produkowania ziołomiodów.

Chociaż pszczelarzem dopiero chcę zostać, to staram się być blisko tego środowiska i jego sytuacja, a także los samych pszczół nie są mi obojętne. Jeśli projekt jest zły, to powinno być to wyraźnie uzasadnione i rozpowszechnione, zwłaszcza że informacje o nim znalazły się w wielu ogólnopolskich mediach i z tego co widziałem nie brakło również głosów entuzjastycznych. Ważne to jest w kontekście dużego zainteresowania pszczelarstwem nowych adeptów.

Prowadzę serwis internetowy instytutmiodu.pl - jest to strona na której wyrażam swoją sympatię do produktów pszczelich. :) Nie jest to serwis dla pszczelarzy :) ale raczej dla osób takich jak ja - dopiero odkrywających ten wspaniały świat. Niezależnie od tego tematu chętnie zapraszam do współpracy ( na wielu płaszczyznach ).
ps. Zwrócono mi uwagę, że się nie przedstawiłem. Przepraszam. Już to zrobiłem w stosownym dziale :)

To już jest coś. :)

Ule na jakich gospodaruję: ramka 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
Bogust pisze:
Jaka to linia pszczół na zdjęciu w artykule?
Może japończyka bym założył z takimi, całkiem ładne.
Ważne żeby były miodne, łagodne, nierojliwe i urodziwe.

Mnie też bardzo się podoba ta pszczoła :haha: :haha: :haha:
A na poważnie to nikt bez przygotowania pszczelarskiego nie powinien brać się za zawodowe pszczelarstwo bo będzie to ze szkodą dla niego i dla pszczół.

Wygląda na to ze pierwsze będą kursy na pszczelarza i tam pójdą środki później doradcy następnie eksperci i Apipol a na końcu braknie środków dla bezrobotnych

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]