FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 01:09 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 252 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Osyp

nie przesadzaj, nie spotkałem takiego takiego przypadku.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: hajnówka
andrzejkowalski100 pisze:
Nawet taki szczegol jak folia uzyta zamiast powalki czy beleczek moze byc jednym z elementow nie sprzyjajacym wlasciwej zimowli. Woda na niej skroplona u jednego pszczelarza bedzie pelnowartosciowa u drugiego okaze sie niewlasciwa.

Podczas zimowli liczą się każde szczególiki.

jino2 pisze:
nie przesadzaj, nie spotkałem takiego takiego przypadku.
Patrz a mnie zawsze żona pozna jak się takiego napiję, mówi że po wyziewie, to może u pszczół podobnie objawia się na powałce z foli :D

aby żona Cie nie pędzała, to proponuję sok z cytryny dodawać.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
ja-lec pisze:
Patrz a mnie zawsze żona pozna jak się takiego napiję, mówi że po wyziewie, to może u pszczół podobnie objawia się na powałce z foli :D

Zagryź rano parę goździków i żonka nic nie wyczuje :D
Stary sprawdzony sposób kierowców białoruskich.

Pozdrawiam
Krzyżak

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
ja-lec pisze:
inny wyziew jest jak miód sfermentuje :)

Albo wino albo woda... Żadnych folii. Jednak moje pszczółki z reguły wybierają wino, może dlatego mniejszy osyp :haha:

Miejscowość z jakiej piszesz: hajnówka
Żyje na tym świecie już 33 lata ,ale jeszcze mi na foli miód nie sfermentował.
Fermentuje 1:1 , przy wilgoci w ulach i słabszych rodzinach . Folie najlepiej na zimę odchylać na 2 uliczki .Wiosną można ocieplić kocykiem aby punkt rosy był w kocyku,a nie pod folią :roll:

Awatar użytkownika

teliper pisze:
aby punkt rosy był w kocyku,a nie pod folią

gdzieś czytałem że skraplanie się wody to korzystny efekt pozwalający na pobieranie wody przez pszczoły w czasie gdy przy poidłach lub naturalnych zbiornikach by skrzepły. Ta jak to jest?

imphotep40 pisze:
Ta jak to jest?
Jak ktoś nie ma wiedzy jak zimować z folią to i mu się wilgoci za dużo zbiera w ulach.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Jak w kabarecie. Moglem napisac sek ,ktos by dodal deska ,a inny zapytal o tartak.
I tu jest pies pogrzebany. Jaki piess?? Prosze o czytanie uwazne ,niejednokrotnie zadac sobie trud wgladu do wczesniejszych postow . Wszystko po to by ominac tresci 0
kolegow ,ktorzy zadymiaja . Otrzymamy wtedy mozliwosc uczestnictwa w dyskusji merytorycznej. Wracajac do folii to jeszcze raz zapytam czy folia wystepuje w przyrodzie ?? Pszczolom nie szkodzi niska temperatura , glownie wilgoc .Moja propozycja to zwrocenie uwagi na kazdy szczegol, ktory moze utrudnic zycie naszym podopiecznym. Czlowiek dostatecznie juz zapapral zycie pszczolom.
Wracajac do tematu suma popelnionych bledow pszczelarza moze doprowadzic do utraty ,osypu rodziny pszczelej.
Propozycja dla tych ktorzy zadymiaja, jak juz poprobujecie sfermentowanego miodu : :haha:
to idac spac polozcie sie na foliowym przescieradle i przykryjcie sie foliowa koldraaa pizamke zamiast wykonana z bawelny zalozcie chinska wykonana z butelki pet. :haha:
Juz widze wasze miny o poranku . I to by bylo na tyle. :haha:
Pozdrawiam :pl:

Wracajac do folii to jeszcze raz zapytam czy folia wystepuje w przyrodzie ?? Pszczolom nie szkodzi niska temperatura , glownie wilgoc .Moja propozycja to zwrocenie uwagi na kazdy szczegol, ktory moze utrudnic zycie naszym podopiecznym. Czlowiek dostatecznie juz zapapral zycie pszczolom.
Wracajac do tematu suma popelnionych bledow pszczelarza moze doprowadzic do utraty ,osypu rodziny pszczelej.
Jeden jak pływac nie potrafił to mówił że woda jest rzadka.

Folia nie jest utrudnieniem tylko ułatwieniem ale by ją stosować trzeba troszkę mieć pojęcia jak, by nie spowodować zawilgocenia gniazda a jednocześnie by pszczoły miały poidło nad głowami gdy temp. na dworze nie pozwoli im wylatywać po wodę a pojawi się już czerw w gnieździe.

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
Kochani przestańcie wreszcie cytować i używać określenia że: "pszczołom nie szkodzi niska temperatura". Na jakiej podstawie tak piszecie ???
Wreszcie doprowadzicie do tego, że Wszyscy uwierzą w takie określenie.
Może pokusilibyście się wyjaśnić to twierdzenie. Ja jestem zdania i absolutnie przekonany, że pszczołom niska temperatura bardzo, ale to bardzo szkodzi, przecież pszczoły to "dzieci słońca". Natomiast wiem o tym, że pszczoły żyjące w koloni (nie pojedynczo) potrafią sobie doskonale radzić z niską temperaturą, ale tu trzeba dodać: jakie warunki muszą być spełnione i jakim kosztem??? Więc żeby było wszystko zgodnie z biologią rodziny pszczelej to używajcie twierdzenia że: pszczoły w grupie potrafią sobie radzić z niskimi temperaturami w niezbyt długim czasie. - czy jakoś tak, a nie wbijać ludziom do głowy kłamliwego określenia. Żeby nie było że kogoś personalnie się czepiam, to dotyczy prawie wszystkich forów o pszczołach, gdzie z uporem jest powielane.

ociec pisze:
Kochani przestańcie wreszcie cytować i używać określenia że: "pszczołom nie szkodzi niska temperatura
nic takiego nie napisałem.

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
PasiekaCordovan pisze:
ociec pisze:
Kochani przestańcie wreszcie cytować i używać określenia że: "pszczołom nie szkodzi niska temperatura
nic takiego nie napisałem.

To dobrze !!!
Teraz niech inni wezmą sobie to do serca.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Piszcie po prostu konkretnie, zamiast stękania. To, że pszczołom nie szkodzi niska temperatura to oczywisty dla każdego skrót myślowy, w tym sensie że w suchych warunkach doskonale sobie radzą , a zawilgocony kłąb szybko się osypie .
O folii też było już dziesiątki razy , ale też warto pisać konkretnie np. jak w jakich ulach (dennicach) stosować i dlaczego . Wtedy jest płaszczyzna dyskusji zamiast ogólników i mądrych , tajemniczych min :blee:

Wracajac do folii to jeszcze raz zapytam czy folia wystepuje w przyrodzie ??

Na tak głupie pytanie odpowiedzią może być jedynie inne głupie pytanie czy w przyrodzie występuje ul, ramka pszczela,płyta pilśniowa itd.
Wszystko po to by ominac tresci 0
kolegow ,ktorzy zadymiaja

Nic nikt nie zadymia wiadomo że z pary jaka powstaje w ulu powstanie tylko i wyłącznie woda H2O która pszczołą bardziej smakuje od tej którą wystawisz w poidle bo jest czysta. Nie porównuj pszczół do ludzi!
PS.źle napisałem H2O ale inaczej nie umiem.

Zgadzam sie w 100 % folia ulatwia prace szczegolnie w duzych pasiekach .
Ale z tym poidlem to bym sie zastanowil i tak jak wczesniej mowilem nikt jeszcze z kompetentnych naukowcow tego tematu nie przebadal. Moze ktos podchwyci ten temat i dokona laboratoryjnych ocen wody o ktorej mowa.Ja osobiscie prowadze pasieke 25 rodzin stosuje beleczki odstepnikowe i pszczoly pija wode czysta ze studni glebinowej, jak potrzeba to wczesna wiosna dostaja do ula podgrzana na powalce.
Wszystko po to by byly w najlepszej kondycji i by eliminowac te elementy, ktore do konca nie sa sprawdzone.
Zwyczajowo postawie pytanie ? Jaka bedzie woda skroplona pod folia w ulu kiedy w trakcie sezonu pszczelarz wykonal 10 × zabieg odymiania amitraza ,a na zime na dennicy pozostawil tekture nasycona olejem z Taktik .
Zachecam do uwaznego czytania i wnikliwych analiz szczegolnie mlodych i poczatkujacych adeptow jak pisalem nielatwej w dzisiejszej dobie dziedziny .
Pozdrawiamm :pl:

pszczoly pija wode czysta ze studni glebinowej,

Ze studni głębinowej nie może być czysta woda trochę pomyśl nim coś palniesz, Mogę się założyć że jak ustawisz dwa poidła jedną z deszczówki a drugie z Twoją woda to wybiorą deszczówkę bo jest bardziej czysta.

Woda nie skrapla się w każdych warunkach, więc poczytaj zanim zaczniesz straszyć. Dopiero wiosną , gdy matka zaczyna czerwić , wzrasta temperatura i wilgotność bezwzględna w atmosferze ula i jest bliska warunków nasycenia. Ponieważ na zewnątrz jest zimno to na powierzchni folii może wystąpić temperatura punktu rosy (warto doczytać co to ). W sezonie takie warunki nie występują , ani tym bardziej w czasie zimowli , gdy w ulu zimno i sucho. Chyba ,że nie zapewniono właściwej wentylacji, ale o tym to już pisano setki postów , polecam więc szukajkę. Wtedy to nie folia jest winna tylko niedouczony pszczelarz.
Pszczoły też używają naturalnej folii : w ulu z beleczkami zakitują równie szczelnie jak pokrycie z folii.
U mnie pszczoły najchętniej piją z płytkiej kałuży lub mokrej ziemi, o innych źródłach nie napiszę żeby się nie narazić na krytykę, ale pszczoły wiedzą lepiej.

manio, Masz rację jeszcze może napiszę jaka woda pszczołą najbardziej smakuje. Latem sąsiadka wystawiła naczynie z lodem z zamrażarki ( starej lodówki takiej co jeszcze lód się odrywa jak się oblodzi) i mnie woła bo się boi zabrać bo pełno pszczół z początku myślałem że słodzoną wodę wystawiła tyle było pszczół.

PS. Właśnie przyszło mi na myśl czy w naturze występują studnie głębinowe z których pszczoły korzystają?

A po co sobie zawracacie doopy gostkiem którego zewsząd wyrzucają ?
Był na naszym forum i kilkakrotnie dostawał "urlop poprawczy", był "redaktorkiem" "gazetki reklamowej" i też go wypierd...li, i nazad się tu próbuje przytulić.
Przemuś. Miej honor.

stosuje beleczki odstepnikowe
o to wylęgarnia motylicy u Ciebie.

manio, mimo że mamy często różne zdania muszę przyznać że zgadzam się z Tobą ale czy andrzejkowalski100, to zrozumie?
manio pisze:
o innych źródłach nie napiszę żeby się nie narazić na krytykę
a co w tym takiego strasznego że można się narazić na krytykę, otwarcie trzeba - mało to razy widziałem pszczoły przy gnojowicy i jakoś miód takowego zapachu ani smaku nie ma a widać że pszczołom i takie poidło było potrzebne.

kolopik pisze:
A po co sobie zawracacie doopy gostkiem którego zewsząd wyrzucają ?
Był na naszym forum i kilkakrotnie dostawał "urlop poprawczy", był "redaktorkiem" "gazetki reklamowej" i też go wypierd...li, i nazad się tu próbuje przytulić.
Przemuś. Miej honor.
co Ty chłopie za farmazony wypisujesz? z forum sam sobie zrobiłem urlop i nie wychowawczy a wypoczynkowy od takich postów jak Twoje, Redaktorem Pasieki nadal jestem a pisze tutaj ponownie bo zmieniłem podejście do sprawy i dziele się swoją wiedzą nie udowadniając na siłę nikomu że mam rację, opisuję co wiem i tyle a że ktoś czasami jest ograniczony i nie potrafi zrozumieć pewnych kwestii co poradzę.

Ule na jakich gospodaruję: ramka 360X200
Każda woda jest dobra gdy innej nie ma , czy z kałuży, studni głębinowej z folii, deszczówka czy przegotowana może być i dystylowana. Ale weźcie wodę w poidle zakwaście mchem czy torfem kwaśnym i zobaczycie gdzie pszczoły będą pobierać wodę. Mogą być różne źródła wody na pasieczysku ale właśnie wodę zakwaszoną będą pobierać.

STANI, W każdym moim poidle jest mech, a wybrały tą z lodu po roztopieniu i ogrzaniu.

Mysle ,ze koledzy nie rozumiecie co pisze . W tym miejscu zwracam sie do tych ktorzy odwracaja uwage od spraw istotnych ,ktorzy nie doczytali lektury z uwaga i do konca.Jak macie roztrzasac sprawy oczywiste to powiem tak ,sami sobie wystawiacie swiadectwo ,kompetencji i wiedzy. Mam tylko nadzieje ,ze jest to sprawa mlodego wieku i temperamentu bo jezeli sie myle to juz nic nie pomoze.Pszczelarstwo to dziedzina bardzo trudna w obecnych czasach , trzeba uczyc sie , zdobywac wiedze przez caly czas trwania kontaktu z pszczolami. Jak pamietam nikomu nie staram sie imiennie dopiec, prosze o podobne zachowania .Bardziej narowistych kolegow odsylam aby zglebili temat ,,nie boimy sie prawdy,,moze troszke ochloniecie i przemyslicie wasze zachowania dla dobra tego forum. Zblizaja se swieta zycze wam
pomyslnosci ,zdrowia i wszystkiego najlepszego .Pozdrawiam :pl:

ps.moje pszczoly tez pija gnojowke ,jak jest taka potrzeba ,pija wode ze studni glebinowej dozowanej do poidla wypelnonego mchem i glonami,pija wode ze studni glebinowej ktora napelniam oczka wodne, gdzie wiosna jak lod odpusci i woda sie nagrzeje pija do woli .Wszystko robie zeby nie pily wody z kaluzy, gdzie splynely chemikalia po opryskach,zeby nie pily deszczowki zanieczyszczonej siarka ktora przywialy wiatry .albo co gorsze zostala zebrana z dachu krytego eternitem.

Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
"zeby nie pily deszczowki zanieczyszczonej siarka ktora przywialy wiatry .albo co gorsze zostala zebrana z dachu krytego eternitem." - możesz wyjaśnić co miałeś na myśli?

Eternit w żaden sposób nie jest w stanie zaszkodzić pszczołom, nie jest w żaden sposób toksyczny ( szkodliwe są jego włókna osadzające się w płucach i działa czysto mechanicznie ) , może za dużo tym wszystkim przejmujesz i dlatego wszędzie widzisz same zagrożenia i nieszczęścia ? Wyluzuj , będzie Ci łatwiej pisać na forum :D
O prawdzie celnie powiedział ks. Józef Tischner : "Są trzy prawdy: świento prawda, tys prawda i g...no prawda" i to ten trzeci rodzaj prawdy niestety wszędzie dominuje, również na naszym forum. :P Weź to pod uwagę zanim napiszesz ponownie swoje prawdy objawione bo niekoniecznie masz zawsze rację :thank:

Mysle ,ze koledzy nie rozumiecie co pisze .

Przyznam Ci rację bo zazwyczaj jesteśmy prości ludzie piszący w prosty sposób o istotnych sprawach i nie bardzo znający się na filozoficznych wywodach za co Cię serdecznie przepraszam.

Zgadza sie nie zawsze mam racje ,ucze sie i uczyc bede sie do konca zycia. Jest tylko male ale , na dzien dzisiejszy zakladam ,ze to co pisze kolega ,,eternit w zaden sposob nie moze zaszkodzic pszczolom,nie jest w zaden sposob toksyczny/ szkodliwe sa jego wlokna osadzajace sie w plucach i dziala czysto mechankcznie/,, jest duzym naduzyciem. Na dzien dzisiejszy nie ma zadnych naukowych opracowan odnosnie szkodliwosci eternitu dla pszczol i zwierzat. Nie bedzie zadna prawda objawiona informacja ,ze pszczoly nie powinny pic wody, ktora splywa z dachu krytego eternitem.
Posluzylem sie takim przykladem dla zobrazowania zagrozen jakie moga wystapic kiedy pszczelarz podchodzi do zagadnienia nieprzygotowany i niejednokrotnie nieswiadomy. Luzu tez mi nie brakuje bo jak bym go nie mial to pewnie nie zabieral bym glosu na tym forum . Jezeli pozwolicie to tego luzu nie bede przejawial do moich pszczol bo jak pewnie wiecie one luzu nie toleruja i nie tedy droga .Jestem prostym czlowiekiem to nie znaczy ,ze musze zgadzac sie g...no prawda .Dla mnie prawda jest tylko jedna i tak pozostanie ,,swiento ,,prawda pszczolom tez nie pomoze.
Pozdrawiam swiatecznie :pl:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
andrzejkowalski100,
akurat odnośnie eternitu Kolega manio, miał 100% racji.

Eternit dla nas jest szkodliwy i owszem ale, jak było podane, w postaci pyłu i "wziewnie". Jeszcze niedawno w przemyśle spożywczym były stosowane filtry azbestowe.

Nie wpadajmy w paranoję żądając badań na wszystko z czym może mieć kontakt pszczoła bo doprowadzimy do absurdu. Przecież nie ma też badań jaki wpływ na pszczołę ma szkło, drewno cięte piłą, beton, farba blacha i 100 tysięcy innych rzeczy.

Jak będziesz miał możliwość to weź kawałek eternitu z dachu (takiego który leży tam kilka lat) pod mikroskop i okaże się że woda ściekająca z niego... nie ma kontaktu z eternitem :)

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Mysle ,ze koledzy nie rozumiecie co pisze . W tym miejscu zwracam sie do tych ktorzy odwracaja uwage od spraw istotnych ,ktorzy nie doczytali lektury z uwaga i do konca.Jak macie roztrzasac sprawy oczywiste to powiem tak ,sami sobie wystawiacie swiadectwo ,kompetencji i wiedzy. Mam tylko nadzieje ,ze jest to sprawa mlodego wieku i temperamentu bo jezeli sie myle to juz nic nie pomoze.Pszczelarstwo to dziedzina bardzo trudna w obecnych czasach , trzeba uczyc sie , zdobywac wiedze przez caly czas trwania kontaktu z pszczolami. Jak pamietam nikomu nie staram sie imiennie dopiec, prosze o podobne zachowania .Bardziej narowistych kolegow odsylam aby zglebili temat ,,nie boimy sie prawdy,,moze troszke ochloniecie i przemyslicie wasze zachowania dla dobra tego forum. Zblizaja se swieta zycze wam

Myślę że wystawienie świadectwa osobie która opiera się na wiedzy wyczytanej w lekturach o których wspominasz a osobie która skończyła choćby Technikum Pszczelarskie to poziom wiedzy istotnie się różni czego są dowodem nie które wpisy. Badania dowodzą że 80 % społeczeństwa nie rozumie tego co przeczyta

ja-lec pisze:
STANI, W każdym moim poidle jest mech, a wybrały tą z lodu po roztopieniu i ogrzaniu.

Rozumie o czym piszesz ale to musi być mech zakwaszający wodę a nie mech pozyskany z suchego podłoża ( mech torfowy) Wbrew pozorom wyziewy produktów przechowywanych w lodówkach są bogate w różne mikroelementy i substancje które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania czynności życiowych naszej pszczoły.

100% pewnosci to ja mam, ze dokoncze zywota.Nie wpadam w paranoje ,ale dla kolegi ktory pisze cytuje:,,Jak bedziesz mial mozliwosc to wez kawalek eternitu z dachu (takiego ktory lezy tam kilka lat) pod mikroskop i okaze sie ze woda sciekajaca z niego...nie ma kontaktu z eternitem,, mam propozycje aby poddal sie eksperymentowi i zaczal pic taka wlasnje wode .Po jakims czasie sprawdzimy czy mozemy ja podac pszczolom i sprawa bedzie jasna.
Wracajac do tematu pszczoly sa naszym oczkiem w glowie i starajmy sie traktowac je nie jak krowe dojna, ale istoty ktore swoja praca powoduja ze czlowiek mozej zyc i sie rozwijac. Swiatecznie pozdrawiam :pl:

Awatar użytkownika

czyli argumentów nie przyjmujesz, zastępując je własną wiarą (żeby nie napisać demagogią)

Co do wody - większe bym miał obawy co do wpływu pyłów zawieszonych przez które ta woda się przebija jak o ten eternit.

Pozdrawiam i życzę bytowanie jedynie w idealnych warunkach środowiskowych (choć i to najzdrowsze nie jest).

STANI, Parę lat temu przeczytałem książkę Jak żyć długo i szczęśliwie autor Michał Tombak nie żebym polecał szarlatana ale był to bestseler 2003r więc mnie zaciekawiło. I on tam opisuje że najzdrowsza woda to właśnie z rozpuszczonego lodu, jak zobaczyłem te pszczoły u sąsiadki to pomyślałem że może coś w tym jest. Mój mech nie z bagien ale z terenu wilgotnego i pszczoły chętnie na nim przebywają.

Awatar użytkownika

ja-lec, może on miał na myśli lód z lodowców (Japończycy dają go do drinków bo im fajnie trzeszczy :) )

andrzejkowalski100, Eternit jest szkodliwy tylko gdy jest obrabiany i tylko dla ludzi dla tego że za długo żyją. Do dzisiaj funkcjonuje kilometry rur wodociągowych z których ludzie pija wodę.

Miejscowość z jakiej piszesz: łódź
Przeciez logiczne ze latem najlepiej wchodzi lodowata gorzała czy piwo .

CYNIG, On pisał o ludziach z północy Rosji nie pamiętam o jakim narodzie.

Woda z lodowców w pewnym stopniu jest można powiedzieć sterylna, w zasadzie powstaje z wody destylowanej (deszczówki ) i jest wymrożona a wiec pozbawiona wielu mikroorganizmów i to powoduje że jest zdrowa. Natomiast woda z lodu z lodówki jak wiadomo zupa paruje zapach wędlin itd. może bardzo się różnić od tej z lodowca

Awatar użytkownika

:haha: :haha: :thank: :thank: Tu trzeba dobrego lekarza ,lub weterynarza....

wtrepiak, ja to myślę że żaden z nich by nic już nie zdziałał. :mrgreen:

Awatar użytkownika

STANI,
Jeśli założymy, że woda z lodowca jest odpowiednikiem wody destylowanej to jej spożywanie w dużych ilościach jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia.

STANI, Z tego co wiem to bardziej chodzi o strukturę tej wody i tak np. nie należy gotować dwa razy tej samej wody na herbatę bo taka woda jest najbardziej nie zdrowa.

wtrepiak pisze:
:thank: :thank: Tu trzeba dobrego lekarza ,lub weterynarza....
wtrepiak, Tobie z pewnością by się przydał żeby Ci zrobić lewatywę bo tak d....ko wypinasz :D

Pomyliłem trochę tytuł :oops: bo to już troszkę minęło jak czytałem ale moje wypowiedzi sa po przeczytaniu tej książki;http://pl.scribd.com/doc/21931029/Micha%C5%82-Tombak-Jak-%C5%BBy%C4%87-D%C5%82ugo-I-Zdrowo#scribd

Podwójne gotowanie wody powoduje wytrącenie się soli i taka woda rzeczywiście nie nadaje się na herbatę czy kawę .najlepszym przykładem jest zagotowanie wody mineralnej raz ok. drugi raz jest już za słona

http://pl.scribd.com/doc/21931029/Micha ... owo#scribd W końcu się udało to ten link do książki

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
ja-lec pisze:
nie należy gotować dwa razy tej samej wody na herbatę bo taka woda jest najbardziej nie zdrowa.

Moja mama chyba o tym nie wie ,bo nie zwraca na to uwagi i ma 82 lata.

emka24, Pisałem że nie polecam szarlatana ale ponoć w każdej bajce trochę prawdy jest.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 252 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]