FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 sierpnia 2025, 21:47 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 1x1+3x1/2
kaszub69 pisze:
U nas na pomorzu zimno jak cholera temp 10 miod rzepakowy krystalizuje w ramkach.Rzepak wlasnie przekwitl.Macie sposob jak najlepiej go odzyskac z ramek?Pogoda ma poprawic sie dopiero w niedziele.

U mnie tak samo od 3 dni jest 9 - 10 stopni. Ale jutro w związku z tym planuję wszystko co się da (a nie ma tego dużo) wyciągnąć z nadstawek. Nie powinno nic kapać raczej.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Miejscowość z jakiej piszesz: istebna
Dzisiaj robiłem kolejne miodobranie, do odkładów poszedł cukier i nie wiem czy moje nerwy wytrzymają przez ten sezon ,a cukru juz nie mam połowy co miał byc na zimę. :haha: :haha:

Ule na jakich gospodaruję: wielkop.
Na południu kraju już dawno po rzepaku, zresztą bardzo udanym zbiorze. Aktualnie leje akacja, tzn deszcz leje po akacji... :pala: Pozdrawiam.

kaszub69 pisze:
Macie sposob jak najlepiej go odzyskac z ramek?
odwirować bez względu na pogodę, Strząsnąć pszczoły z miodni do gniazda a miodnię zabrać, nic im nie będzie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
jano pisze:
,a cukru juz nie mam połowy co miał byc na zimę.

jeszcze 4 worki i będzie pół tony co zjadły w maju :| plus jest jeden zrobiło się więcej miejsca w magazynie :roll: a gdzie tam jeszcze do września...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan wielkopolskie warsz. pos
Ja chyba mieszkam w innym kraju !
Zimno mokro rzepaku nie ma jak podebrać, zresztą i tak połowę kwitnięcia rzepaku padało, spadź na świerku spłukało a teraz pada na akację a już 3 dni kwitnie. Coś tam w ulach jest ale czy zdaąże podebrać :) ?
Ogólnie na razie bryndza

Ule na jakich gospodaruję: WP
Slawko z Roztocza pisze:
Ja chyba mieszkam w innym kraju !

Ja też.Ratuję pszczoły przed głodem.

Awatar użytkownika

Ja ta nie narzekam bo rzpakowego to jeszcze nigdy tak dużo nie miałem. Może i w inne lata było więcej z ula no ale teraz za to mam więcej uli. Na akacji też jest nieźle a licze na to że jeszcze ze cztery dni będzie kwitnąć. Jutro kończe wybierać rzepak.

cieply pisze:
Macie sposob jak najlepiej go odzyskac z ramek?

Odwirować się nie da, ale odkłady jakie zadowolone z takich plastrów, z resztą przy tej pogodzie każda rodzina pochwali za taki prezent na dannicy.

Ule na jakich gospodaruję: wp dadant 3/4
....dzis było 15 stopni wywirowałem tylko 2 rodzinki bo zaczeły zadlic...z 16l miodku mam...sporo zostało w gniazdach zczerwiem czesc w trakcie rzepaku dostały po ramce miodku odkłady...moze jutro reszte ogolnie niemam co narzekac...a błedow z wiosny troche popełniłem....zaczeła malina lesna kwitnac mam jesj sporo jak popada i bedzie ciepło cosik przyniosa...u mnie susza niesamowita...w zbozu i w rzepaku mozna reke wszceline włozyc

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej i wielkopolskie
Z rzepaku wyszło mi średnio po 20 kg z ula, końcówka miodobrania była ciężka z powodu już skrystalizowanego miodu w niektórych komórkach, szybko zapychało się sito.
Akacja już w połowie kwitnienia i dopiero dzis u mnie od kilku dni pszczoły wyleciały z uli, może coś jeszcze doniosą pogoda ma się popnoć poprawić. jak będzie połowa tego co zebrały z rzepaku to będę zadowolony.

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Odwirowałem pierwszy mód w życiu wynik : 2 korpusy "18" i 18 ramek 1/2 wlkp - 34,1 kg miodku

Witam.Ja w Maju wirowałem dwa razy. Zbiory niezłe srednio 20kg.z ula.Jestem z Grudziądza ( kuj. pom).Prosił bym kolegów pszczelarzy o podanie adresu pasieki.O rozbieżnosci w zbiorach miodu decyduje często rejon kraju.

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
O zbiorach miodu decyduje przyroda a nie rejon, nie wiem o czym piszesz o pszczołach czy o kurach

Witam.Kol. jpszczelarz sądzę że wiesz że pogoda w różnych rejonach Polski może być różna.Czy celem Twojego pisania jest dowalanie każdemu? Sądzę że kiepskie zbiory miodu trochę Cię zdenerwowały, ale jest jeszcze lipa.Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
To co odwirowałem po rzepaku, nie bardzo przypomina rzepak, jest po prostu żółty, bardziej jak mniszek, a tego szczególnie dużo u mnie nie ma. Akacja ciniutko, co przyniosły praktycznie zjadły. Nie robiłem odkładów, mimo to wszystkie wyszły z nastroju nadrzewnego. Ogólnie to jest moc, jest siła, nie ma lipy...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
Ja z akacji nawet łyżeczki nie oczekuję, to co kwitła to padało i burze...

ja odwirowałem z 1 ula dla dzieci 6l wyszlo ,teraz skonczylem .
nie wiem jak z pogada w innych rejonach kraju? bo pod Krakowem delikatnie mowiac jest nieciekawie , stale leje i jest zimno, na akacji pszczoly miały 2 dni pogody .a w centrum krakowa już zaczyna kwitnac lipa.

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Hrubieszów
U nas pszczelarze nie pozwalają na to aby miód im zastygł w ramkach po potem nie będzie możliwości aby go wywirować, przy każdym przeglądzie sprawdza się zasklepiony miód odcinając kawałek wosku i obracając ramkę patrząc czy cieknie, co do nie zasklepionych ramek obracany ramkę i lekko wstrząsamy patrząc czy nie wycieka jeśli nie wycieka spokojnie możemy wirować, oczywiście mówimy o rzepaku który szybko krystalizuje.

Wczoraj postanowiłem podkraść pszczółkom coś co im zbywa ,a ja popróbuję swojego pysznego prawdziwego miodu. I miodek yes yes jest :mniam miodek: :haha: . Nie ma szału ,niby rodziny silne ,ale z miodkiem niestety krucho. Ja myślę ,że raz to pogodowe anomalia ,słaba baz pożytkowa ,oraz barak moich umiejętności szczególnie w ulu korpusowym. Duża rodnia i miodek idzie na małe pszczółki.Więc miodku mam w leżaku dadanie z nadstawką niż w korpusie.Mimo ograniczenia matek w kilku ulach na 3 ramkach ,w zasadzie nie wiele to dało.Co dalej zobaczymy .Wczoraj gorączka i pszczółki prawie nie latały .Siedziały całe rodzinki w ulach ,ale było baaaaardzo grzeczne.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wczoraj wywirowałem miodek z 10 rodzin.
Wyszło mi średnio 6 litrów z ula.Jestem na razie zadowolony. :mniam miodek:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Miodobranie długo wyczekiwane - ilości zadowalające ciut poniżej 10 litrów z ula. Deszczyk przerwał .

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zastannawia mnie czemu służy ta folja na wannie do odssklepiania widać że po nierdzewce PVC króluje.

ja-lec pisze:
Zastannawia mnie czemu służy ta folja na wannie do odssklepiania widać że po nierdzewce PVC króluje.

Pewnie temu aby nierdzewka nie zardzewiała. :haha: :haha: :haha:
A tego, no ? A`propos ? Jeszcze pier..lcie się z majowym miodem?
Ja już dawno sprzedałem a za dwa/trzy tygodnie będę miał gryczany.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Folia PE-LD ponoć i idzie na zwrot teraz do przerobu.
No ja też liczę na gryczany z wywiezionych na ten pożytek uli, a majowy wirowany to w maju był. .

A tak swoją drogą miód ma dodatek smaku coś jak pamięć o lekach z najmłodszych lat. Jaka to roslina dała ?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Władysławów
smak syropu z najmłodszych lat to kojarzy mi się tylko syrop echinasal a w skladzie zawiera jeżówke purpurową ;) ale ja troche mlodszy jestem hehe może pamiętasz inny smak :)
masz tutaj wyciąg z wikiedii

Roślina ozdobna. W wielu krajach świata, również w Polsce jest uprawiana. Doskonale nadaje się na kwiat cięty, jest też uprawiana jako roślina rabatowa w ogrodach. Odmiana 'White Swan' ma duże, białe kwiaty języczkowe, 'Robert Bloom' ciemnorózowe. Jeżówka przyciąga owady, zarówno pszczoły jak i motyle.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
Mariuszczs pisze:
...... pamięć o lekach z najmłodszych lat.......

Z leków najlepsza zawsze była lewatywa,a z nią kojarzy się tylko spadź .Z wiadomych powodów :haha: :haha: :haha:

Ja zaś z młodzieńczych lat pamiętam (jeszcze) smak i zapach cukru polewanego naftą przeciw dupnym :haha: :haha: :haha: robalom i tran (co dzień całą łychę-tfe), ale przeciw czemu albo komu to nie pamiętam.
A. Jeszcze kasza jaglana a właściwie jej zapach do dzisiaj budzi we mnie przykre wspomnienia z młodości.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
W piątek niezależnie od pogody 5 miodobranie w tym roku. Dotychczasowy wynik to tylko ok 160 l z 10 -ciu dwu korpusowych wlkp 12 ramkowych i 3-ch 10 ramkowych (też 2 korpusy). Pszczoły krainka/nieska. Oczywiście gniazd nie ruszam i zapas 2-3 ramek w nadstawce zawsze zostaje. Część miodu i syty poszła na odkłady (jakoś cukier kojarzy mi się z wrześniem:) Ogólnie słabo. Bywało o tej porze 280 l (ale z akacji w tym roku, to nawet kolor nie został:). Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Warszawiak pisze:
W piątek niezależnie od pogody 5 miodobranie w tym roku. Dotychczasowy wynik to tylko ok 160 l z 10 -ciu dwu korpusowych wlkp 12 ramkowych i 3-ch 10 ramkowych (też 2 korpusy). Pszczoły krainka/nieska. Oczywiście gniazd nie ruszam i zapas 2-3 ramek w nadstawce zawsze zostaje. Część miodu i syty poszła na odkłady (jakoś cukier kojarzy mi się z wrześniem:) Ogólnie słabo. Bywało o tej porze 280 l (ale z akacji w tym roku, to nawet kolor nie został:). Pozdrawiam.

To co ty po 2,5 kg z ula podczas miodobrania bierzesz? JEśli tak to masz dziwny system

górski_pszczelarz pisze:
To co ty po 2,5 kg z ula podczas miodobrania bierzesz? JEśli tak to masz dziwny system
Warszawiak pisze:

tutaj chodzi o ilość ,a nie o jakość :D

Warszawka wszystko wpier..li. Nawet jak by było 200 kg z ula.
Jak któryś aktor śpiewał " śpiewać każdy może, jeden lepiej, inny gorzej"
Ale wszystko jest możliwe, cukier znacząco potaniał.

Ule na jakich gospodaruję: dadant, wielkopolskie
kolopik pisze:
Warszawka wszystko wpier..li. Nawet jak by było 200 kg z ula.
Jak któryś aktor śpiewał " śpiewać każdy może, jeden lepiej, inny gorzej"
Ale wszystko jest możliwe, cukier znacząco potaniał.
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Awatar użytkownika

System jest taki, że przeciwrójkowo (w maju) odbieram mało, tak na przewietrzenie tylko, żeby nie osłabić (przede wszystkim żeby zaraz nie dokarmiać, jak nędza z pogodą) a potem coraz więcej (no oczywiście, jak się da:). Skutek taki, że teraz lipy i wielokwiatu pociągnę ze 140 l (dziś jest moc taka, że nawet susz przerobiony na trutowy, zalany i zasklepiony, 10 pełnych z każdego jest do wykręcenia jest na pewno, obsiadają na 22-23 ramkach). Ogólnie średnia wyjdzie pewnie ok 25-30 l na sezon z ula. Mam potem dużo nawłoci, ale odbieram "symbolicznie", za to mniej cukru pójdzie. Nie jestem towarowcem, więc wyciskanie rekordów mnie nie interesuje:) W każdym razie nie narzekam. Ok 300 l na 13 uli plus odkłady traktuję jako sukces. Właśnie drogi Julianie i kolopiku - właśnie nie chodzi o ilość, ale o jakość- zarówno miodu, jak roju i pszczelarza. Moi klienci jak się spóźnią, to wiedzą, że w listopadzie już jest po temacie:) Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
śpiewać każdy może, jeden lepiej, inny gorzej"

Właśnie pszczelarzę już ok 5 lat na pasiece po ojcu (wcześniej z nim z 15 lat) i jakoś jest tak, że ci śpiewacy do mnie po miód przyjeżdżają, żeby mieć dla klientów, bo matki mają po 200 zł a miodu ani grama. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Coś czułem, że ze zbyt optymistycznymi wynikami w pasiece nie należy się wychylać:P

Warszawiak pisze:
Coś czułem, że ze zbyt optymistycznymi wynikami w pasiece nie należy się wychylać:P

Masz rację.
Natomiast moja praktyka pszczelarska to ciut więcej jak Twoja + Twojego ojca x 2.
Pozdrawiam. -kolopik-.

Awatar użytkownika

kolopik pisze:
moja praktyka pszczelarska to ciut więcej jak Twoja + Twojego ojca x 2

I tu oczywiście szacunek. Ale sugestie, że cukier potaniał i w związku z tym, moja etyka pszczelarska potaniała czy też zeszła na psy, uważam za sformułowanie krzywdzące nie tylko dla mnie, ale i dla całej braci pszczelarskiej. Żeby tak ilość postów i użądleń przekładała się na szare komórki.... Ech marzenia...:)

Nie było moim zamiarem sugerowanie, że przetwarzasz buraki na miód. Jeśli przez moją pochopną wypowiedź Ty albo ktokolwiek tak to odebrał to PRZEPRASZAM.
Jednak z Twojego postu
"
Warszawiak pisze:
System jest taki, że przeciwrójkowo (w maju) odbieram mało, tak na przewietrzenie tylko, żeby nie osłabić (przede wszystkim żeby zaraz nie dokarmiać, jak nędza z pogodą) a potem coraz więcej (no oczywiście, jak się da:). Skutek taki, że teraz lipy i wielokwiatu pociągnę ze 140 l (dziś jest moc taka, że nawet susz przerobiony na trutowy, zalany i zasklepiony, 10 pełnych z każdego jest do wykręcenia jest na pewno, obsiadają na 22-23 ramkach). Ogólnie średnia wyjdzie pewnie ok 25-30 l na sezon z ula. Mam potem dużo nawłoci, ale odbieram "symbolicznie", za to mniej cukru pójdzie. Nie jestem towarowcem, więc wyciskanie rekordów mnie nie interesuje:) W każdym razie nie narzekam. Ok 300 l na 13 uli plus odkłady traktuję jako sukces. Właśnie drogi Julianie i kolopiku - właśnie nie chodzi o ilość, ale o jakość- zarówno miodu, jak roju i pszczelarza. Moi klienci jak się spóźnią, to wiedzą, że w listopadzie już jest po temacie:) Pozdrawiam.
"
wynika że jedynie Ty w całej Polsce a może i Europie jesteś tym szczęśliwcem któremu pszczoły jako jedynemu miodu natargały.

Łączone rodziny (zdechlaki & średniaki) na wiosnę dały dużo popalić, a to ze względu na głód w ulach ,ale jak się dopilnowało to przyniosły w kilka dni czerwcowych po 16 ramek wielkopolskich . Rodziny normalne- to samo były za silne i na wiosnę można było pozamiatać ,ale dały też dużo w czerwcowym miodobraniu ,rodziny z których zrobiło się odkłady dały tylko pare ramek tam gdzie były lepsze matki ,a tak to żelazny zapas był tylko . Ogólnie w maju był kijowy rozwój i wszystkie pszczoły osłabły co miały gniazdo zaraz na dennicy . W takich warunkach to lepiej puścić matki do góry niech czerwią odpuścić miód majowy ,którego tak nie było ,solidnie zaopatrzyć w pokarm i roszady w ulach robić dopiero początkiem czerwca zakładając kratę .

Zapomniałem dodać miodobranie w dalszym ciągu trwa, dopiero zaczęliśmy trzepać pierwsze miodobranie w tym sezonie z 150 ,zostało jeszcze 200 sztuk do przejścia i wytrzepania . Miała być spadź ,a wyszedł wielokwiat .
Miodu chyba nie ma bo schodzi jak woda .

Awatar użytkownika

Chyba w piątek zrobię foty każdej ramki z nadstawek po kolei:) Mam niestety małą przewagę (wolałbym jednak, żeby równo darzyło), jedną pasiekę mam w mieście (aleje lipowe, laski akacjowe, działki, sady, nawłoć), drugą pod lasem, plus obsiane pola i łąki (w sumie maki, chabry, wyka, jeżyna, borówka, malina, kruszyna itp). Średnia z ula na sezon 25-30 l, to chyba nie jest jakiś rekord (choć podkreślam nie wiruję z czerwiem i nie dotykam gniazd, choćby tam kupa miodu i tabuny trutni były (trochę się to wyklucza, ale tylko pozornie:) Jakby były jakieś wątpliwości, to zapraszam Kolegów z Mazowsza (i nie tylko) do odwiedzin. (miodówka i miód pitny czeka:) Real szybko weryfikuje ściemnianie w necie. Pozdrawiam.

Bo się skuszę.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Coś jest nie tak :thank: kolopik napisał słowo,,,, przepraszam,,,,,,co się stało..

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
Warszawiak, naprawde masz w miescie pasieke ? czy gdzies pod miastem.
Pytam sie zupelnie z ciekawosci. Mieszkam na Bemowie a na pasieke smigam tylko w weekendy na Mazury. I tak sobie wlasnie myslalem ze w tygodniu fajnie byloby miec jakies ule pod reka, jedyne czego sie obawiam to ze ludzi sporo i moga komus pszczolki dokuczyc.

Mariuszczs pisze:
No ja też liczę na gryczany z wywiezionych na ten pożytek uli, a majowy wirowany to w maju był. .

A tak swoją drogą miód ma dodatek smaku coś jak pamięć o lekach z najmłodszych lat. Jaka to roslina dała ?

Mariusz wczoraj wirowałem miód o podobnym posmaku. Przypominał smak cukierków anyżowych, kolor bursztynowy. Uznałem że to spadź liściasta ale nie jestem pewny.

Awatar użytkownika

mario1386 pisze:
Bo się skuszę.Pozdrawiam.
A to zapraszam, jeszcze wątroba w całości, w weekendy jestem regularnie, na pw, napiszę co i jak. Pozdrawiam.

Trajanus pisze:
naprawde masz w miescie pasieke ?

Naprawdę:) Na 7 wlkp patrzę z okna na Woli, garaż przerobiony na pracownię, działeczka mała, ale pożytkowo okolica super (kupa lipy, akacji, sady itp). Sąsiedzi kiedyś narzekali, nawet kara od straży miejskiej była ( 2 użądlenia na rok, w tym jedno - wnuczek przydeptał pszczołę na trawie, drugie przy koszeniu spalinówą pod płotem). Od 3 lat cisza (pytają, czym usypiam pszczoły:), 2 słoiki miodu corocznie dla sąsiadów, ściana winogron od płotu (wcześniej siatkę na 3 m wieszałem, ale już nie trzeba) i wymiany matek zrobiły swoje. Startują niemal pionowo, (wokół drzewa owocowe), więc nawet teraz nikt nie wie, że tysiące pszczół ma pod bokiem. Faktem jest, że żadne akcje typu wystawianie ramek, odsklepin do osuszenia itp. nie wchodzą w rachubę (higiena się poprawiła:). Miodobrania też tylko 1, max 2 ule dziennie. Zapraszam kolegę do ew. odwiedzin. Pozdrawiam.

jarek123, któryś z baldaszkowatych daje taki posmak.

Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
jarek123 pisze:
Mariuszczs pisze:

Mariusz wczoraj wirowałem miód o podobnym posmaku. Przypominał smak cukierków anyżowych, kolor bursztynowy. Uznałem że to spadź liściasta ale nie jestem pewny.

A nie będzie to właśnie posmak jeżynowego miodu? U mnie na razie w nakropie ten smak dominuje. Taki właśnie syropkowy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korp + WZ korpusowy
U mnie w 50 % ramki w nadstawkach tak wyglądają ale jakoś się nie mogę zebrać na wirowanie... Kwitną tylko chwasty... pogoda mizerna a mimo to coś natargały...

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Tomasz2020 pisze:
pogoda mizerna a mimo to coś natargały

Zerkam najczęściej na ten link pogodowy - http://www.weatheronline.pl/Polska.htm, mylą się rzadziej od innych (ale czasem jednak też) i wygląda na to, że możemy śmiało poczekać na dolanie i pełny zasklep do 3.07. Z drugiej strony mam zasklepione 2/3, 3/4, ramki wlkp, reszta w takiej szarawej poświacie i ani kropla przy tęgim szarpaniu nie spadnie. Z takimi nie czekam, zwłaszcza, że nie mają gdzie złożyć, tego co jeszcze by mogło dojść. Pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]