FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 01:09 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
asan pisze:
Warszawiak, w mieście masz kilkaset rodzin pszczelich minimum.
Asan, masz rację, ale wiem co piszę:) w prostej linii mam 5 km od centrum Wawy, zaiwaniam po swojej okolicy prawie 40 lat i z tego co wiem, tylko 4 gości na ogródkach pracowniczych kiedyś parę uli miało, teraz 0. Pomarli albo na stacjonarno/wędrowne przeszli pod Wawę. Do 2 km nie mam żadnej konkurencji (w tym fajnych trutni). Już te lumpy ze straży miejskiej by mi powiedzieli, że gdzieś niedaleko mieli taki przypadek (jak jeszcze sąsiedzi nasyłali). Ale od 3 lat (nawet pomimo fatalnej ustawy Gronkowca) definitywna cisza. W zasadzie ze względu na bardziej niż specyficzne położenie pasieki nie powinienem się wypowiadać:) Ale to na szczęście nie jedyna:) Pozdrawiam.

jednak to nie byla cicha wymiana :lol: :haha:

pszczoly mam już w rojnicy jutro je osadze,
macierzaka przegladnolem , sa 3 wygryzione mateczniki he, co dalej? nie wiem czy mloda matka jest nie widziałem jej , trochę pozna pora jak na rojke ech... nie spodziewalem się , poszedłem nazrywać sliwek patrze a tu wisza hehe

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Pisiorek Tylko się cieszyć:) Rójka o tej porze i to taka duża, szacunek. Rodzinka wygląda jak ta lala:) Oczywiście antyrójkowcy będą innego zdania, ale to pszczoły postępują zgodnie z zasadami przyrody i swoimi. My tylko kombinujemy. Pozdrawiam.

Warszawiak pisze:
Pisiorek Tylko się cieszyć:)

ciesze się :wink:

Warszawiak pisze:
Rójka o tej porze i to taka duża, szacunek. Rodzinka wygląda jak ta lala:)

dzięki.

to była moja pierwsza rojka 8) , a roju pszczol nie widziałem od dziecka , serio .poszlo szybko i bez komplikacji, dostałem 1-no zadlo w palec , luzik :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
tylko co będzie z wyrojonym macierzakiem w którym matka zacznie czerwić za dwa tygodnie...... a i z tej rójki wielkiej rodziny do zimy nie będzie.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Pawełek. pisze:
tylko co będzie z wyrojonym macierzakiem w którym matka zacznie czerwić za dwa tygodnie...... a i z tej rójki wielkiej rodziny do zimy nie będzie.

Pawełek Nie kracz:) Macierzaka podkarmi, matki rojowe są pancerne, jak tą rójkę też podkarmi i odymi, to dadzą radę. Ja wiem, że towarowcy i "pruscy pszczelarze" rójek nie lubią. Mnie nie przeszkadzają, są naturalne, pszczoły miały siłę, to i poszło w świat (w tym przypadku do pisiorkowego ula:). Teraz jak jest tyle metod podkarmiania, to żadnym się nic nie stanie. Chociaż rójkę tak późną widzę pierwszy raz:)) Pozdrawiam.

Pawełek. pisze:

jak się kiepsko rozwiną to zawsze jest możliwość polaczenia , zobaczymy.
Warszawiak pisze:
Chociaż rójkę tak późną widzę pierwszy raz:))

nie wiem? z ta matka cos może jest nie tak , ona roi się już 2-gi raz w tym roku :shock: :wink:
osadzilem je w polowie maja, dostałem rojke od znajomego, rozbudowaly się i na drzewo , kombinowaly i wkoncu poszly.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
pisiorek pisze:
dostałem rojke od znajomego, rozbudowaly się i na drzewo

pisiorek pisze:
z ta matka cos może jest nie tak , ona roi się już 2-gi raz w tym roku

pisiorek,
Dostałeś rój,który wyroił się w tym roku 2 razy i jeszcze hodujesz po tej matce nową matkę i masz nadzieję ,że w ten sposób pozbedziesz się skłonności do rojenia.Jeśli nie chcesz szybko zniechecić się do pszczelarstwa przez ciągłe chodzenie po drzewach,to zamów matkę UN,połącz rój z macierzakiem(usuń z nich matki) i wymień tą turystkę.
Rój w pasiece nie jest tragedią i ma prawo wystąpić,ale to jest przypadek,jeśli jednak rojenie występuje ciągle to tylko dezorganizuje pracę w pasiece.

emka24 pisze:
Dostałeś rój,który wyroił się w tym roku 2 razy i jeszcze hodujesz po tej matce nową matkę i masz nadzieję ,że w ten sposób pozbedziesz się skłonności do rojenia

nie mam zadnej nadziei :) , matki mogę zawsze wymienic , a tak nawiasem to matka jest f1 od znanego hodowcy , i taka ma zajawke na rojki hm, :roll:
roznie się zdaza ...

W opisanej sytuacji to ja bym robił odkłady z matecznikami.

wlasnie przegladnolem macierzaka i osadzana rojke he i przecieram oczy :shock: w obu matki już czerwia ! he ciekawe jest to ze matki w obu ulech sa młode ,stara sklanerka z opalitkiem zniknela , nie mam pojęcia co jest grane ? w zeszly wtorek wyszla rojka, w srode je osadzilem a dziś już matka sklada jajka niezle tepo. rojke podkarmiam dziś dostaly 5-ty sloik zarobily 10 ramek :) , cholernie mnie te pszczolki siesza :wink: , teraz oby się udało waroze zalatwic i umiejętnie te rodzinki zakarmic na zimke bo nigdy tego nie robiilem :( :? :?

Awatar użytkownika

pisiorek, bo to była cicha wymiana, tylko pszczołom się pokićkało i wyszła rójka, ze starą matką (albo ją załatwiły zaraz jak się młode wygryzły) , i młoda jedna dołączyła do roju, a jedna została,

Pawełek. pisze:
bo to była cicha wymiana, tylko pszczołom się pokićkało i wyszła rójka, ze starą matką (albo ją załatwiły zaraz jak się młode wygryzły) , i młoda jedna dołączyła do roju, a jedna została,

tez tak wlanie myslalem , cos to nie pasowalo tylko 3 mateczniki.
taraz mam dylemat matki zaczely czerwic , jak te rodziny zakarmic ? kiedy zacząć dawac syrop ? hm, pszczol w tych rodzinach jest dużo ,ale ile z nich to pszczola zimowa? może poczekam do polowy września i zakarmie je inwertem? nie mam pojęcia jak to ogarnąć..

Awatar użytkownika

pisiorek, karm na rozwój na razie, w połowie września połączysz jeśli będą miały mniej niż po 5 ramek czerwiu, i wtedy zakarmisz na zimę, inwert będzie najlepszy.

Pawełek. pisze:
pisiorek, karm na rozwój na razie, w połowie września połączysz jeśli będą miały mniej niż po 5 ramek czerwiu, i wtedy zakarmisz na zimę, inwert będzie najlepszy.

karmie i staram się dbac, nawloci u mnie jest dużo wiec maja tez na rozwój , mogę je tez zasilić czerwiem z silnych rodzin , no zobaczymy .

pisałem w tym temacie o rojce która mi wyszla w sierpniu dokładnie 15-go sierpnia,martwilem się o te pszczoly czy dam sobie z nimy rade? czy się rozbudują i do zimy przygotują?
zadawalem wam pytania.

rojke osadzilem 16-go sierpnia,dalem im ramko z larwami i przeleczylem na waroze, 8 dni potem mloda matka zaczela czerwic ,dostaly weze do pelna zarobily ja raz dwa,w ciągu kilku dni nanosily 2 pelne ramka pylku :) podkarmiałem i do 20-go wrzesnia zalałem gniazdo.
do zimy poszly na 8 ramkach,przy odymiamiu spadlo z nich najmniej roztoczy około 40szt.
dziś wigilia byłem w pasiece zerknolem na dennice w tej rojce najmniejszy osyp kilka pszczolek ,wyszlo na to ze to jedna z najzdrowszych moich rodzin , klab jest w 6 uliczkach.
opisuje wam to bo to moja 1-sza rojka martwiłem się o nie a jednak się udało ,pszczoly silne a ja zdobyłem trochę wiedzy i doświadczenia :wink:,dzięki za pomoc...
pozdrawiam z totalnie wietrznego grodu kraka .

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]