FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 01:40 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Jestem zdania, że nadmiar CO2 mógł mieć (i pewnie ma) znaczenie w ulach starego typu, leżakach na zabudowę ciepłą mieszczącymi po 15-20 ramek a do tego posiadającymi niewielkie wylotki. tam faktycznie był problem z cyrkulacją powietrza z tym, że też ten problem nasilał się latem a malał zimą. Obserwuję to u znajomego który i owszem w lecie ma rójki (i nawet preferuje je a nie odkłady) a zimuje na 6-7 ramkach ustawionych nie przy wylocie lecz w tyle ula prowadzi tak zimowlę od lat a wyniki ma bardziej niz zadowalające.
trzciny pisze:
Rob, współczuję z tym debilem, bo ja bym chyba.....

Też tak myślałem i nic nie zrobiłem...bo co miałem zrobić? Wiedziałem kto to zrobił ale za rękę nie złapałem, po jakimś czasie nawet cieszyłem się, że głupca nie złapałem w polu jak już się te moje ule paliły bo mogło dojść do nieszczęścia. Bracia do tej pory wspominają jak mnie zatrzymali przy próbie wyciągania palących się uli a ja tego wcale nie pamiętam...Wycięło mi to z pamięci. Najbardziej bolało uzasadnienie umorzenia sprawy...Prokurator napisał poza niewykryciem sprawcy..."Niska społeczna i tak dalej..."

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Mały drobiazg, zabudowę na zimę ustala się po sile roju w lipcu/sierpniu.
Małe wylotki, ule ze słabą wentylacją dałbym na zimno, ule z potężnymi wylotkami i dennicami otwartymi dałbym na ciepło. Ale mogę się mylić. Chociaż przy popijaniu wina domowego, w święta, taka pomyłka byłaby cynicznym chamstwem...:) Pozdrawiam.

Warszawiak pisze:
Małe wylotki, ule ze słabą wentylacją dałbym na zimno,

To jest proste przy ulu 10-cio ramkowym, jak jest 15-20 ramek na ciepło jedna za drugą to już by trzeba kombinować. pan Józef twierdzi, że takie zamiany w jego ulach nie są potrzebne. Pozdrawiam z aroniówką w dłoni :D :szampan:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
A może poczytać książkę Zimowanie pszczół autor dr Janina Muszyńska i mamy szczegółowy opis tego tematu ,.pawel

Awatar użytkownika

trzciny pisze:
W tym roku nie zamykam dennic na wiosnę, bo chcę do oporu opóźnić czerwienie matek (warroza) i sprawdzić ten wybuchowy rozwój wiosenny po zimnej zimowli.

Nic to nie da, rozwój będzie identyczny, przy silnych rodzinach wkładki dennicowe nie mają znaczenia. Przynajmniej tak było tego roku.

"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: łódź
trzciny pisze:
W tym roku nie zamykam dennic na wiosnę, bo chcę do oporu opóźnić czerwienie matek (warroza) i sprawdzić ten wybuchowy rozwój wiosenny po zimnej zimowli.

Zamknij w zależności kiedy skonczy sie zima i nie sluchaj dobrych rad o niezamykaniu bo z pszczol nie bedziesz mial korzysci bo ci matki na siatce duzo nie zaczerwią i jeszcze jak gniazdo bedzie na dole to tym bardziej.

kostuch pisze:
nie sluchaj dobrych rad o niezamykaniu bo z pszczol nie bedziesz mial korzysci bo ci matki na siatce duzo nie zaczerwią i jeszcze jak gniazdo bedzie na dole to tym bardziej.

To fakt, o ile w zimie chłód jest dobry, to z chwilą gdy pszczoły zaczynają budować siłę zapewnienie im komfortu w walce z zimnem jest jedną z podstawowych spraw. Ja zamykam dennice tam gdzie mam takie po oblocie a otwieram na rzepaku.

Ule na jakich gospodaruję: Warszawskie Zwykłe
Wreszcie aura wyrównała dyskusję i sprowadziła do jednego minusowego poziomu.
Wszyscy mamy teraz jednako minusową temp. w ulach - sprawiedliwie w miarę równą - i Ci w styropianach, i w drewnianych, i na zimno, i na ciepło, i z dennicami i bez i z północy i z południa i ze wschodu i zachodu. Oby tak jak najdłużej. Całe szczęście, że nikt nie ma wpływu na pogodę i nie może zamieszać innym w planach.

Awatar użytkownika

kostuch,
Czytaj ze zrozumieniem.

"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
A ja nie tylko mam osiatkowane dennice w domu w oknach mam założona siatka a nie szyby ciekawe jakie będzie zużycie, tylko dzisiaj z południa jest minus 10 a z północy minus 14

Ule na jakich gospodaruję: wkp
Miejscowość z jakiej piszesz: lubomia
jpszczelarz pisze:
A ja nie tylko mam osiatkowane dennice w domu w oknach mam założona siatka a nie szyby ciekawe jakie będzie zużycie, tylko dzisiaj z południa jest minus 10 a z północy minus 14
Jak skonczysz ta flaszka to zobaczysz ja za osiatkowanym oknem pi...i :D

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Dwutlenek węgla jest 1,5 raza cięższy od powietrza więc zawsze opada na dół . Nie widzę różnicy zimowli w ulu z otwartą dennicą osiatkowaną i klasycznym leżakiem z pełną dennicą, w którym nie ociepla się boków , ani powałki. Ponieważ daszek w leżaku jest wentylowany , a gniazdo ma z dwu stron ( jeśli gniazdo ułożone na środku ula) naturalne kominy to ma całkiem podobne warunki wentylacji jak z dennicą osiatkowaną ,a ocieplone ściany są praktycznie bez znaczenia . Mam jedne i drugie ule, srogi, wietrzny klimat i do zimowli ocieplenie nie jest do niczego potrzebne. Zatwory są lub nie , to też dla pszczół bez znaczenia , tyle że zdaniem pszczelarza to porządniej wygląda jak są :shock: . Co innego gdyby "klasycznie" stosować maty i ocieplenie powałki .
Wiosną pęd do rozwoju jest taką potężną siła , że trudno mi zauważyć jakieś różnice w tempie rozwoju jednych i drugich, mimo ocieplania gniazd w leżakach, nawet jak nie zasunę dennicy osiatkowanej. Może jak przyjdą nagle silne mrozy w marcu ( wcale nie rzadko u mnie) , ale nie mam zapędów "naukawych" aby grzebać w gniazdach żeby to zbadać. Mam pszczoły w dwu lokalizacjach : nad jeziorem po lipie jest pustynia , pszczoły zimują praktycznie bez pyłku, co opóźnia czerwienie i wiosenny rozwój. Druga lokalizacja , osłonięta od wiatru ,z nawłocią i tam ule nabite pyłkiem , rozwój wiosenny wybuchowy , ale i warroza pokazuje szybko kły mimo zdyscyplinowanego stosowania trójpolowej ramki pracy. W lokalizacji podstawowej nie mam żadnych problemów z warrozą . Tak więc to nie od rodzaju dennicy i ula wszystko zależy ale od złożonych warunków lokalnych.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
Miejscowość z jakiej piszesz: ostrołęka
Mam takie pytanko jak pszczoły kładą miód
W zabudowie ciepłej czy od strony wylotka czy od tyłu ula

od tyłu, od wylotu jest czerw.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
PasiekaCordovan pisze:
od tyłu, od wylotu jest czerw.

Zgadzam się, ale w ramach uzupełnienia dodam, że pierwsze ramki to prawie sama pierzga.
Pozdrawiam tczkast

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
luki1998 pisze:
Mam takie pytanko jak pszczoły kładą miód
W zabudowie ciepłej czy od strony wylotka czy od tyłu ula

luki1998, oglądnij ten film a otrzymasz odpowiedź :wink: . U mnie podobnie się zachowują przy ciepłej zabudowie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawskie poszerzane
Miejscowość z jakiej piszesz: ostrołęka
Dzięki za odpowiedz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]