FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 06 lipca 2025, 20:34 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
PasiekaCordovan pisze:
Zrób zdjęcia i na komendzie daj je naczelnikowi drogówki bez podawania danych albo wyślij pocztą, zobaczysz jak zmienią ustawienie na właściwe. Brak znajomości przepisów nie zwalnia od myślenia, ja zbyt dobrze znam przepisy i możliwości policjantów za co mogli by mi nałożyć mandat by mnie ukarali stojąc w taki sposób jak opisujesz.

kilka lat temu stali po cywilu na poboczu przy zjedzie do czasu aż dostali dwa sms-y w tył auta, po pierwszym auto było do wyklepaniu po drugim do kasacji, oni doskonale wiedzą jak stoją podobnie ma się to do osob które przyjmują mandaty czasem nie warto dla stówy chodzić się po sądach bo oni mają czas a zwykły kowalski nie zawsze

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
xsiek pisze:
powinien zostać tylko mój

I mój :wink:

baru0 pisze:
xsiek pisze:

Coś takiego widziałem na parkingu Ikei w Jankach o godzinie 6 rano tylko dwa samochody i niestety jeden z kierowców nie przeżył.

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
baru0, ale wtedy jesteś potencjalną przeszkodą na drodze :wink: :mrgreen: tzn Twój samochód :thank:

Ramki pszczele

Oj miałem nadzieje, że ten baner wywoła dyskusje ale nie myślałem ze aż taką burzliwą.
ja-lec napisał :"krzys_675, Widocznie społeczeństwo jeszcze nie dojrzało do tego żeby głosować na ludzi którzy mają racje. Nic tak nie utrudnia jazdy jak cień migających drzew w słoneczny dzień nie licząc wypadków śmiertelnych na których to drzewach ginie najwięcej ludzi ze wszystkich wypadków."
Kolego z bólem serca czytam Twój post i następne. Drzewa nie ganiają nas po drogach żeby zabić. Nie przy każdej drodze powinny rosnąc drzewa ( np. A i S) ale drzewo rosnące wzdłuż drogi biegnącej przez teren zabudowany, w odległości 2-4 m od krawędzi jezdni, oddzielone dodatkowo rowem nie powinno nikomu przeszkadzać.
Uważam, że my pszczelarze powinniśmy szczególnie mocno bronić drzew przydrożnych - dlatego z przykrością czytam niektóre wypowiedzi a efektem tego są takie widoki:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

krzys_675, Nie wszystkie drzewa są przydatne dla pszczół a jeśli nawet są to nie należy robić wyjątków człowiek jest najważniejszy.

ja-lec, pszczoły są dla mnie ważniejsze niż ludzie będący piratami drogowymi, bez pszczół i ludzi zabraknie. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
ja-lec pisze:
idzia12 pisze:
Lecz i na nich zabijają się ludzie szarżujący po drodze.

O tym nie słyszałem chyba że są źle zamontowane jak w przypadku Kubicy.

Albo jak ktoś przyrżnie czołówkę że aż pękną i wygną się na boki. Widziałam, masakra. Przyczyn nie znam, bo tylko przejeżdżałam po.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp, wp
Usuńmy latarnie, nie róbmy wyjątków, człowiek jest najważniejszy.
Krzys, u mnie też podobne widoki, nie wiem co ma na celu tego typu skalpowanie drzew, chyba tylko to, żeby w krótkim czasie spróchniało w środku i wtedy można by je bez problemu wyciąć pod pretekstem utrzymania bezpieczeństwa.

Awatar użytkownika

baru0 pisze:
xsiek pisze:

I mój i każdy tak powie. Będzie bez zmian. To nie środowisko trzeba dostosować tylko szybkość do warunków jazdy. Przewidywać, myśleć. Nieraz i dzikie zwierze wtargnie przed samochód, niespodzianki bywają gorsze od drzew które są przewidywalne. Nie da się zastąpić zdrowego rozsądku.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Pasieka Cordovan JESTEŚ WIELKI :brawo: :brawo: :brawo: zgadzam się z Tobą a co do nowo nasadzanych drzew przy drogach czy ktoś z was zaobserwował ,że rolnicy je nagminnie niszczą nie chcą aby w ich pole wrastały korzenie być może z innych przyczyn
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: na razie Wielkopolski
http://patrz.pl/zdjecia/drzewo-w-drodze

można i tak

Awatar użytkownika

miodosytnik pisze:
http://patrz.pl/zdjecia/drzewo-w-drodze

można i tak

To już drobna przesada. Nie dajmy się zwariować. Przegięcia w jedną lub drugą stronę to nie reguła.

Wszyscy piszą tak drzewa powinny być przy drogach, więc może niech ktoś się wypowie czemu one miały by służyć. Pisałem wcześniej że migocący cień tych drzew przeszkadza kierowcą w czasie jazdy. Jeśli chodzi o drzewa przy drogach polnych jestem za, tylko ciekawe że ich tam tak mało się sadzi.
Ciekawe ilu z tych obrońców drzew ma w swoim gospodarstwie np.lipy czy klony, większość posadziło badziewiaste tuje bo nie śmiecą jak nasze rodzime drzewa, ale drzewo przy drodze u sąsiada niech rośnie bo śmieci nie na moim.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Ja co roku na swoich działkach dosadzam średnio 15-20 lip. Wycinam brzozy i sosny. I sadze lipy... takie zwykłe, wykopane przy drodze.

adamjaku, :brawo: też jak mam chwile to zagospodarowywuje nieużytki drzewami nektarodajnymi. Ale mnie chodzi jaki jest sen sadzić te drzewa przy drodze np. topole.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
może tu coś się znajdzie :

https://www.gddkia.gov.pl/userfiles/art ... 20ziel.pdf

PasiekaCordovan pisze:
ja zbyt dobrze znam przepisy i możliwości policjantów za co mogli by mi nałożyć mandat by mnie ukarali stojąc w taki sposób jak opisujesz.

Dzieciaczku ! Spróbuj się "postawić". Do końca życia będziesz miał przeje---bane. Na drogę publiczną będziesz się bał wyjechać. Baa- nawet wyjść.

PasiekaCordovan pisze:
bezpiecznie jeżdżą Ci co mają kilka lat doświadczenia za kółkiem i auto za swoje ciężko zarobione pieniądze, często nowsze auto i szanują zarówno swoje życie jak i innych uczestników ruchu drogowego.

To ta grupa kierowców która w/g Policji powoduje najwięcej, najbardziej tragicznych w skutkach wypadków drogowych.
PasiekaCordovan pisze:
Młodzież - ci świeżo upieczeni kierowcy jeździ nieostrożnie i nienormalnie, często tatusiową furą albo szrotem za grosze z zachodu.

Ci są jeszcze bardziej niebezpieczni bo nieobliczalni. (pokażę staremu (ojcu), że więcej umiem bo na gierkach komputerowych się nauczyłem). Mój gówniarz to mi udowodnił. 3-miesięczną Fabię (moją) wysłał na żyletki. Coś on w Twoim mniej-więcej wieku 1981
PasiekaCordovan pisze:
Kobiety - cóż są takie co jeździć potrafią i to wyśmienicie przy czym ostrożnie a i są takie co stwarzają zagrożenie na drodze bo mają ograniczoną kontentację, podobnie większość osób po 60-tce powinna co rok robić badania na percepcję bo wielokrotnie staruszki są właśnie przyczyną wielu kolizji.

A Ty na co powinieneś zrobić sobie badania ? Nie odpowiem.
Ale powinien Ci odpowiedzieć lekarz.
Ja mogę tylko podpowiedzieć (na PW) jakiej specjalności.

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej
Tak się składa, że po wycince drzew przydrożnych ilość wypadków na drodze wzrasta, takie drogi wydają się bezpieczniejsze i skłaniają do szybszej jazdy. Rosnące na poboczu drzew skłaniają do ostrożniejszej jazdy. Czytałem o tym w fachowej prasie.

Ule na jakich gospodaruję: wlk
idzia12 pisze:
ja-jec a wycinając te drzewa przydrożne tlen czym zastąpisz.

A co ma wspólnego tlen z tymi drzewami, ostatecznie można go zastąpić dymem z papierosa. Na szczęści drzewa przydrożne pomału ale znikają.
ja-lec! to opinia mutanta wyizolowanego w laboratorium z ekosystemu Marsa. W ogóle nie myślisz jak pszczoła, nie jesteś pszczelarzem :załamka: jesteś członkiem zbrodniczego klanu przetwórstwa drzewnego :evil:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4 wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Krzanowice
ja-lec pisze:
A co ma wspólnego tlen z tymi drzewami, ostatecznie można go zastąpić dymem z papierosa. Na szczęści drzewa przydrożne pomału ale znikają.
ja-lec! to opinia mutanta wyizolowanego w laboratorium z ekosystemu Marsa. W ogóle nie myślisz jak pszczoła, nie jesteś pszczelarzem :załamka: jesteś członkiem zbrodniczego klanu przetwórstwa drzewnego :evil:

Jędruś Twój tekst jest godny najlepszej powieści fantasy ;-)
btw
"Zadziwiające, co w danej chwili ludzie potrafią uznać za znakomity pomysł."

Awatar użytkownika

Ja tam myślę, ze jędruś rzeczywiście z marsa jest, albo nie uważał w podstawówce skora zastanawia go zależność drzewa-tlen-CO2. Choć powinienem napisać CO2-drzewo-tlen.

ja-lec pisze:
Wszyscy piszą tak drzewa powinny być przy drogach, więc może niech ktoś się wypowie czemu one miały by służyć.
Pszczołom i wszelkim innym stworzeniom na ziemi jakie znajdują na drzewach życie.

ja-lec pisze:
Pisałem wcześniej że migocący cień tych drzew przeszkadza kierowcą w czasie jazdy.
Znasz powiedzenie że jak się pływać nie umie mówi się że woda za rzadka - jak ciamok nie kierowca to i cień mu z drzew przeszkadza na drodze.

ja-lec pisze:
Ciekawe ilu z tych obrońców drzew ma w swoim gospodarstwie np.lipy czy klony, większość posadziło badziewiaste tuje bo nie śmiecą jak nasze rodzime drzewa, ale drzewo przy drodze u sąsiada niech rośnie bo śmieci nie na moim.
No i widzisz jak mało wiesz a oceniasz wszystkich jednym systemem, ja posadziłem ok 30 akacji i kilkanaście innych drzew przy drodze przed (3 metry od asfaltu w już moim gruncie) i wokół swojej działki a ile nasadziłem lip i akacji z szkółki leśnej wzdłuż dróg asfaltowych tego nie policzę.

kolopik pisze:
To ta grupa kierowców która w/g Policji powoduje najwięcej, najbardziej tragicznych w skutkach wypadków drogowych.
Chyba na jakieś inne statystyki patrzysz.

kolopik pisze:
Ci są jeszcze bardziej niebezpieczni bo nieobliczalni. (pokażę staremu (ojcu), że więcej umiem bo na gierkach komputerowych się nauczyłem). Mój gówniarz to mi udowodnił. 3-miesięczną Fabię (moją) wysłał na żyletki. Coś on w Twoim mniej-więcej wieku 1981
po coś dał mu auto?, niech zarobi na własne i je rozwali o drzewo wtedy zacznie szanować swój samochód a by go nie rozwalić zacznie jeździć inaczej, wolniej i bezpieczniej szczególnie dla innych na drodze bo jak pisałem ten co rozwala auto przez brawurę szkodząc tym innym powinien iść z autem na żyletki (czyt. do piachu).

kolopik pisze:
A Ty na co powinieneś zrobić sobie badania ? Nie odpowiem.
Ale powinien Ci odpowiedzieć lekarz.
Ja mogę tylko podpowiedzieć (na PW) jakiej specjalności.

Mnie badania nie są potrzebne ale liczę na to że kiedyś wprowadzą obowiązkowe badania na percepcję dla osób po 60-tce prowadzących auto bo z wiekiem spostrzegawczość i pewne zachowania kierowcy stają się ograniczone z racji wieku. Jeździć autem powinien ten co przejdzie takowe badania pozytywnie, jeśli nie przejdzie czas by go wożono a sam by nie stwarzał sytuacji przez których ci potrafiący jeździć mogą doprowadzić do wypadku bo ów staruszek się kurde zagapił albo czegoś nie zauważył i wjechał pod prawidłowo jadącego.

kolopik pisze:
Dzieciaczku ! Spróbuj się "postawić". Do końca życia będziesz miał przeje---bane. Na drogę publiczną będziesz się bał wyjechać. Baa- nawet wyjść.
postawiłem się i to nie raz i nadal jeżdżę ale by się postawić trzeba być obrytym w przepisach byś Ty potrafił udowodnić że racja jest po twojej stronie a nałożenie mandatu jest bezpodstawne, jeśli jesteś tego pewien mandatu przyjmować nie musisz i udowodnij swoją rację przed sądem bo tam znajdzie ona swoje miejsce, ja dwa razy już wygrałem a kilka razy udowodniłem policjantowi na drodze że bezpodstawnie chce mnie karać i na komendzie u naczelnika ruchu drogowego wylądowaliśmy po czym po wyjaśnieniach zostałem przeproszony i pojechałem dalej. Policja teraz nie taka straszna jak ją malują a kierowcy szczególnie ci co nie mają pojęcia o przepisach i kilka razy przez nieprzestrzeganie przepisów ruchu drogowego trafili na stojący patrol co zakończyło się mandatem powinni zdjąć nogę z gazu. Miękkiej du.py kolopik jesteś a kto taki jest musi mieć gruby portfel. :wink:

Awatar użytkownika

PasiekaCordovan pisze:
kiedyś wprowadzą obowiązkowe badania
Przemuś spokojnie z takimi życzeniami, bo one będę nas dotyczyć. Powiem jednak, ze to prawda. Moja ciocia, grubo po 70 jak jedzie, to byś nie chciał jej na drodze spotkać. Nikt nie chce z nią do samochodu wsiadać.

Jednak za kilka lat autka same będą się prowadziły, więc będzie bezpieczniej.. i będzie można drzewa nasadzać kilka cm od trasy. Kilkadziesiąt lat później, pewnie wszystko będzie latać. To wtedy będzie miejsce na nowe ciągi lasów :)

adamjaku pisze:
Przemuś spokojnie z takimi życzeniami, bo one będę nas dotyczyć.
Adaś liczę się z tym i nadal uważam że tak powinno być.
adamjaku pisze:
Jednak za kilka lat autka same będą się prowadziły, więc będzie bezpieczniej.. i będzie można drzewa nasadzać kilka cm od trasy. Kilkadziesiąt lat później, pewnie wszystko będzie latać. To wtedy będzie miejsce na nowe ciągi lasów
Wtedy będą wypadki powietrzne i wydobywanie wraków z szczątkami z pośród drzew. Lepiej niech już wszystko jeździ po drogach byle wolniej i ostrożniej a jak by drzewa rosły gęsto przy drodze zmusiło by to kierowców do zdjęcia nogi z gazu dla własnego bezpieczeństwa a piraci i tak zawsze się znajdą i zawsze ktoś przez takich ucierpi. Już pisałem zbyt pobłażliwe są kary dla takich kierowców. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: łódź
Na percepcję to i na upartego od 50 ,ale robic trzeba do 67 ,a pewnie za niedługo do 70 ,a w 2100 ma byc 11 milionów Polaków ,natomiast we Francji w 2100 na 9 narodzin 8 to bedą muzułmanie .
Do 10 lat siada w Polsce system emerytalny ,bedziecie tak biedni że dopiero odczujecie .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]