FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 01:39 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co zrobic?
STANI pisze:
Co chodzi o rejestrację pasieki wszyscy jutro dzwonią do PLW i tam uzyskamy konkretna informację.
Weź poprawkę na to że co każdy inspektorat to siedzi w nim inna pani Kowalska, która różnej może każdemu udzielić odpowiedzi a Ustawa określa to jasno.

Słowian pisze:
pomieszczenie w piwnicy
nie pisz w piwnicy, skoro do połowy jest nad .. i ma 2 okna, pisz tak jak wymaga ustawa.

Zgodnie z art. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt działalność polegająca na utrzymywaniu zwierząt gospodarskich w celu umieszczania na rynku tych zwierząt lub produktów pochodzących od nich jest działalnością nadzorowaną przez powiatowego lekarza weterynarii. Użyte w ustawie o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt pojęcie „zwierzęta gospodarskie” zostało zaczerpnięte z ustawy z 20 sierpnia 1997r. o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich. Zgodnie z tą ustawą pszczoły zaliczono do zwierząt gospodarskich.
Podjęcie działalności nadzorowanej (w tym prowadzenie pasieki ) jest dozwolone po uprzednim zgłoszeniu w formie pisemnej zamiaru prowadzenia tej działalności powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na miejsce lokalizacji pasieki. Należy zaznaczyć, że w odniesieniu do pasiek jako miejsc utrzymywania zwierząt nie wydaje się decyzji stwierdzającej spełnienie wymogów weterynaryjnych. Pasieki podlegają jedynie wpisaniu do rejestru prowadzonego przez właściwego dla miejsca lokalizacji pasieki powiatowego lekarza weterynarii. Rejestracja pasiek ma znaczenie przeciw epizootyczne, dla celów zwalczania i monitorowania chorób zakaźnych.
Odrębną sprawą jest sprzedaż produktów pszczelich takich jak miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele pozyskanych z pasiek będących w posiadaniu producenta na terenie gospodarstwa, targowiska lub do zakładu prowadzącego handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego.
Prowadzenie takiej sprzedaży określa się mianem sprzedaży bezpośredniej. Zgodnie z art. 20 ustawy z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego prowadzenie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej podlega odrębnej rejestracji prowadzonej przez powiatowego lekarza weterynarii. W opracowaniu jest nowy akt prawny dotyczący sprzedaży bezpośredniej.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp. wlkp 18
Miejscowość z jakiej piszesz: Olkusz
jino2 pisze:
Słowian pisze:
pomieszczenie w piwnicy
nie pisz w piwnicy, skoro do połowy jest nad .. i ma 2 okna, pisz tak jak wymaga ustawa.

No nie wiem to jak to określić bo dla mnie to piwnica, z drugiej strony domu jest praktycznie cała w gruncie bo jest spadek terenu.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Słowian,
- pomieszczenie gospodarcze w budynku mieszkalnym

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Do moich wcześniejszych wypowiedzi.
Poproszono mnie, ze względu na mentalność, a także ze względu na zróżnicowanie grup społecznych, biorąc pod uwagę jednocześnie wiek i stan majątkowy pszczelarzy jako ogółu, bym nie ingerował w temat, gdyż nasza szara polska rzeczywistość w połączeniu z tym co się dzieje może znacząco zaszkodzić - zaprzestanie hodowli w ciągu 7 dni - całej rzeszy osób zajmujących się pszczołami, zwłaszcza małym gospodarstwom pasiecznym - stanowiącym trzon polskiego zapylania roślin tego wymagających - których właściciele utrzymują się z niskich rent i emerytur i wspomagają się dochodami z pasieki -w Polsce żyjemy, nie np w Norwegii,gdzie król obywatelom "funduje" - dodatkowo zubożając już nadszarpniętą populację pogłowia pszczół, - stan ilościowy owego pogłowia, wyrażony w ilości pni z rodzinami pszczelimi - co znacząco pośrednio i bezpośrednio wpłynie na ekosystemy lokalne, bioróżnorodność i inne o których za dużo by pisać.

Generalnie zostawmy tą sprawę w spokoju, przyjmując, że przepisy nie są doprecyzowane w tej materii, bądź też są sprecyzowane z korzyścią dla przeciętnego statystycznego Polaka-Pszczelarza. Co za tym idzie... jest teraz dobrze, nie róbmy aby było gorzej, bądź całkiem źle.

Mówiąc krótko, ja umywam od tego ręce. Nie chcę nikomu szkodzić.

Awatar użytkownika

Słowian,
Suterena :mrgreen:

"Nie wszystko, co jest oczywiste dla Ciebie, jest równie oczywiste dla innych"

adriannos pisze:
Poproszono mnie,

Mam pytanie czy to te osoby kompetentne o których wczoraj pisałeś, dzisiaj Cię przepraszały?

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Słupia
atomek0 pisze:
Witam
Mam mały problem i nie bardzo wiem jak go "ugryzc" ,moze koledzy (lub kolezanki :D ) ,cos doradza. Otóż jakies 100 m od mojego miejsca na ktore wywoze ule na akacje mieszka rolnik ,który trzyma w obejsciu 4 stare ule . Pszczoły ma jak mu przyjda , jesienia zabiera im miod i na wiosne pszczol juz nie ma. Problem w tym ze gosc najprawdopodobniej nie uprzata tych uli. Ostatnio połowa pasieki w tamtym miejscu mi zachorowala. Jakiekolwiek przekonywania nie przynosza skutku. Co mozna zrobic w takiej sytuacji?

emka24, Ci dobrze radzi.
Wszyscy, tak jak pisze adriannos, skoncentrujcie się na pszczelarstwie a nie na przepisach. Kiedyś wprowadzone jako chore unijne, są na dzisiejszy dzień przez administrację państwową i służby kontrolne w uczłowieczony sposób respektowane.
Nie ma co klepać, po to byle klepać i jeszcze robić dużo szumu, który i tak pewnie nie odbije się żadną czkawką dla pszczelarzy. Szkoda czasu. Trzeba robić swoje a nie wszystkim na świecie oznajmiać, że w sektorze pszczelarskim są niespójne ustawy i rozporządzenia. Komu to zawdzięczamy nie miejsce i czas pisać i wywoływać niepotrzebne dysputy.
Pszczelarstwo to kropla w morzu w polskiej gospodarce i kula u nogi polskiej administracji. Tony papierów z których nic dla Państwa nie wynika. Lepiej niech w tym temacie, już bedzie tak jak jest, na obecną chwilę.

Pozdrawiam,
polbart

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
ja-lec pisze:
adriannos pisze:
Poproszono mnie,

Mam pytanie czy to te osoby kompetentne o których wczoraj pisałeś, dzisiaj Cię przepraszały?

Naucz się czytać ze zrozumieniem i czytaj dokładnie, bo nie wiesz co piszesz.
Szkoda mi na ciebie czasu.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]