FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 11:27 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 579 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Białystok
pisiorek, dlaczego tak porównujesz? Co drzewo lub jego wycięcie ma wspólnego z bomba i to jeszcze atomową? W dyskusji nie ma prawie argumentów. Dlaczego ludzie wycinają drzewa? Moim zdaniem są dwa powody potrzebują drewna lub drzewa w czymś przeszkadza. W pierwszym przypadku prawie zawsze sadzi się nowe, bo drewna potrzebujemy ciągle i będziemy potrzebować. Jeżeli drzewa przeszkadza właścicielowi a daje jakiś pożytek innym ludziom to jak ci inni ludzie do tej pory wynagradzają niedogodność właściciela? Wydaje mi się że w żaden sposób. Wiec tez nie mają żadnego prawa do decydowania o drzewie. Właściciel poniósł 100% (często ich prawie nie było, ale czasami bywają ogromne) ciężarów związanych z drzewem więc 100 % decyzji powinno być po jego stronie.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Gospodarka leśna to inny temat i w innym miejscu.
Chodzi i podnoszę temat wycinki i dewastacji terenów , które w architekturze naszego środowiska zapisały się na stałe.
To właśnie przydrożne drzewa, aleje ,zarośla śródpolne ,wyspy leśne tworzą siedliska przyrodnicze- ekosystem. Powinny być chronione prawem bo człowiek w swojej przewrotności , zmienności jedną nieodpowiedzialną decyzją niszczy je bezpowrotnie.
Te usunięte akacje /fotki załączane/ zostały usunięte tylko dlatego aby powiększyć pastwisko dla bydła mięsnego.
To nie ważne ,że w ich konarach gnieżdziły się ptaki . Nie ważne że z ich kwiatów pobierały nektar pszczoły. Nie ważne ,że odrosty tych drzew były pokarmem w okresach śnieżnych zim dla saren i zajęcy a nasionami żywiły się ptaki.
Mając na uwadze powyższe przeróżne wypowiedzi proszę powiedzieć co jest ważne ?
Należy co niektórym jak mantrę przypominać . Wzmocnię kolegę bo prawda i tak się obroni :
pisiorek pisze:
Rzad juz sie sie skapnol ze wprowadzil debilne prawo i juz trwaja prace by to zieic.

Drzewa sa chlodnica globu .tylko w samym 20 wieku czlowiek wyciol a chyba ponad 50% lasow. Jak trzeba byc "slepym" by uwazac sie za pana i wladce swojego terenu ,twierdzic ze jest moje i moge z tym wszystko.?

Tez ma ziemie i spory kawalek lasu ale traktuje to tak ze jestem tu dzierzawca tej ziemi,pozniej beda ja dzierzawily moje dzieci .ilu wlacicieli mila ta ziemia od zarania dziejow ? Wszyskich wsadzili do drewnianej skrzynki zasypali ziemia i poklepali lopata :? .od takimi wlasnie WIELKIMI wlascicielami jestesmy .szlak nas trafi, jestesmy przecinkiem na tej ziemi ! Bierz tyle ile potrzebujesz bo po co ci wiecej ?
Posadzilem w swoim zyciu 4x wiecej drzew niz wyciolem ,aby kazdy tak zrobil :pl:

Pozdrawiam :pl:

Wiech, Zastanów się i pomyśl bomba atomowa zabija ludzi Cierpią oni na oparzenia i w rezultacie umierają później na Nowotwory i tym podobne choroby .Brak lasów na ziemi tak samo zabija ludzi albo bardzo podobnie tylko nie dzieje się to na przełomie kilku lat tylko wieków Te skutki odczują nasze dzieci za 100 200 lat stopnieją lodowce klimat na ziemi się zmieni i tak dalej i tak dalej i tak dalejTo już się dzieje to wszystko już się zaczęłoA dlaczego Bo ludzie prowadzą gospodarkę rabunkową Nie szanują naszej planety Kończę już dyskusję bo nikt tutaj mnie nie zrozumie to jest bicie głową w mur

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
Panowie w konstytucji jast zapis, że ziemia na terenie Polski należy do wszystkich obywateli. A konstytucja jest najwyższą ustawa w państwie. Wszyscy co posiadaja ziemie w zarzadzaniu w Polsce, niech nie mysla, że jest ona ich własnościa

Ja nie jestem fanatycznym ekologiem .nie jestem czubkiem ,tak mi sie przynajmniej wydaje ,w tramwaju zrobili mi specjalne testy wyszlo ze nie jestem swir he he :P .chce bys Cie zrozumieli !czy tego chcemy czy nie zalezymy od przyrody .jesli ja bedziemy dalej gwalcic na maxa sami siebie wpedzamy w klopoty.
Tyle , jesli ktos uwaza ze jest panem swojego zycia no to ja moge tylko ubolewac nad krotko wzrocznoscia takich ludzi. Mamy dzieci ,zostawmy im cos po sobie ... :pl:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Pisiorku - podążając twoim tokiem rozumowania o bombach można zabronić ci chodowli pszczół, bo żądlą i bzykają. POmyśl wpierw nim coś powiesz...

vega pisze:
Pisiorku - podążając twoim tokiem rozumowania o bombach można zabronić ci chodowli pszczół, bo żądlą i bzykają. POmyśl wpierw nim coś powiesz...

Pszczoły były na świecie od zarania dziejów jeszcze ludzi nie było a pszczoły już były więc nie wiem o czym Ty mówisz.Czubków na świecie było co niemiara walą bombami atomowymi niszcza ziemię to się dzieje od dawna też wychodzą z założenia że mają na papierze i to jest ich .Hitler Wyrżnął pół Europy żeby sobie za grabić żeby się ucieszyć że to jest jego i skończył tak samo jak każdy w dołku....koncze temat nie ma sesu dyskutowac.

vega, moze z tym atomem to troche pirdyknolem ,sorki :roll:
Moje przeslanie jest takie:ludzie powinni byc dla ziemi nie na odwrot :) szanujmy przyrode ,jesli masz zamiar wyciac drzewo zastanow sie 2x ,jesli sadzisz 1 drzewko zrob ciut wiecej posadz 2 . Nie mamy wplywu na wiele zlego jednak troche mozemy zrobic ,chronimy pszczoly chronmy przyrode bo to jest kolo.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie, małopol
pisiorek pisze:
Pszczoły były na świecie od zarania dziejów jeszcze ludzi nie było a pszczoły już były więc nie wiem o czym Ty mówisz.

A drzewa od kiedy są? Od wczoraj?

pisiorek pisze:
Rzad juz sie sie skapnol ze wprowadzil debilne prawo i juz trwaja prace by to zieic.

Drzewa sa chlodnica globu .tylko w samym 20 wieku czlowiek wyciol a chyba ponad 50% lasow. Jak trzeba byc "slepym" by uwazac sie za pana i wladce swojego terenu ,twierdzic ze jest moje i moge z tym wszystko.?

Nikt się w niczym nie skapnął. Kto miał wyciąć ten wyciął, zdajesz sobie sprawę jakie były wcześniej opłaty za wycięcie drzewa? A teraz skutek kolejnej zmiany będzie taki, że ktoś nie posadzi drzewa bo lepiej nie mieć później problemu.

pisiorek pisze:
Wiech, Zastanów się i pomyśl bomba atomowa zabija ludzi Cierpią oni na oparzenia i w rezultacie umierają później na Nowotwory i tym podobne choroby .Brak lasów na ziemi tak samo zabija ludzi albo bardzo podobnie tylko nie dzieje się to na przełomie kilku lat tylko wieków Te skutki odczują nasze dzieci za 100 200 lat stopnieją lodowce klimat na ziemi się zmieni i tak dalej i tak dalej i tak dalejTo już się dzieje to wszystko już się zaczęłoA dlaczego Bo ludzie prowadzą gospodarkę rabunkową Nie szanują naszej planety Kończę już dyskusję bo nikt tutaj mnie nie zrozumie to jest bicie głową w mur

Efekt cieplarniany wywołują też samochody, elektrownie. Dlaczego w takim razie używasz prądu i samochodu?

Zrozumcie, że to nie nakazami i urzędniczymi decyzjami doprowadzicie do normalności. Trzeba prowadzić edukację, dać ludziom stabilne prawo, które nie zmienia się w ciągu 2 miesięcy i nie będzie takiego problemu.

Ps.
pisiorek nie odbieraj tej wypowiedzi jako ataku na Twoją osobę, były to dobre przykłady. Poza tym podzielam Twoje zdanie, ale uważam, że każdy ma prawo stanowić o sobie i to nie zakazy tworzone (bardzo często przez debili, lub ludzi mającymi w tym swój cel) są miarą dobrobytu.

wciagnolem sie w dyskusje i juz widze ze popelnilem fatalny blad . nie jest latwo przelac swoja mysl piszac .nie zostalem zrozumiany, tu kazdy ciagnie w swoja strone i widzi to co mu akurat pasuje ,ja ziemi nie uratuje .tlum z lidla prze na przod 8) aby zlapac cos tanszego ... ide malowac korpusy skupie sie na swojej robocie efekt bedzie lepszy :wink: wiem co mam robic ,wiem jak to robic . na forum lepiej pozartowac i o dupie marynie popisac od tak neutralnie .los ziemi jest przesadzony ...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
pisiorek, sprawa jest prosta, chcemy chronić przyrodę? Super chrońmy własnymi rękami, własnym postępowaniem i własną "własnością".
Nawet takimi drobiazgami jak nie branie reklamówek do każdej sztuki kupowanego towaru, noszenie toreb wielokrotnego użytku, sadzenie drzew krzewów itd itp

A nakazy i zakazy prowadzą właśnie do wynaturzeń typu: "wytnę na zapas bo za chwilę nie będę mógł", "nie posadzę bo potem nie pozwolą mi wyciąć" itd.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Myślę, że CYNIG trafnie i zwięźle podsumował na czym powinna polegać postawa ekologiczna.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
pisiorek pisze:

...los ziemi jest przesadzony ...

spokojnie Ziemi nic nie będzie - przetrwała już niejeden kataklizm, m. in. globalne ocieplenia, zlodowacenia, przebiegonowania, wybuchy superwulkanów, uderzenia asteroid... - przeżyła dinozaury to i przeżyje ludzi... a że ewolucja i natura nie znosi próżni to:

http://www.national-geographic.pl/galer ... -11-806770

„Życie nie opuszcza żadnego z miejsc na zawsze”, Aude de Tocqueville

po nas będą długo żyć jeszcze szczury i karaluchy...

ale wracjąc do meritum - jestem zdania, że na gruncie którego jest się właścicielem i od którego płaci się podatki o takiej banalnej sprawie jak drzewo nie powinnien decydowac urzędnik, którego łaskawie trzeba się prosić o wycinkę drzewa i jeszcze płacić za wydanie takiej zgody !!! - wyjątek powinien być dla obiektów wpisanych do rejestru zabytków/pomników przyrody - właściel ziemi powinien być o tym poinformowany i zwolniony od płacenia podatku za ten kawałek, którym nie może swobodnie dysponować...

"Rośnijcie i mnóżcie się, i napełniajcie ziemię, a czyńcie ją sobie poddaną"
Rdz, I, 28.

co do ekologii - to kazdego dnia, gaśmy niepotrzebne światło, oszczedzajmy wodę, opał, paliwo - np. wybierajmy tramwaj zamist samochodu... w Wa-wie szału idzie dostać - szybciej dojedzie się komunikacja publiczna jeżeli uwględni się czas na znależnienie miejsca parkingowego...

pisiorek pisze:
pisiorek, sprawa jest prosta, chcemy chronić przyrodę? Super chrońmy własnymi rękami, własnym postępowaniem i własną "własnością".
Nawet takimi drobiazgami jak nie branie reklamówek do każdej sztuki kupowanego towaru, noszenie toreb wielokrotnego użytku, sadzenie drzew krzewów itd itp

A nakazy i zakazy prowadzą właśnie do wynaturzeń typu: "wytnę na zapas bo za chwilę nie będę mógł", "nie posadzę bo potem nie pozwolą mi wyciąć" itd.

o wlasnie to chcialem przekazac... na dowod pokazuje fotke .takie panele solarne zrobilem sobie sam , nooo razem z synem :) . koszt 600zl .dzialaja juz 6 lat .grzeja wode od maja do konca wrzesnia dla nas czyli 4 osobowej rodziny :D
zrobione ze starych grzejnikow panelowych . na zime spuszczam wode.

tomi007 pisze:
np. wybierajmy tramwaj zamist samochodu...

tramwaj za friko nie jezdzi hehe ,nie smrodzi na miejscu ale smrodza w elektrowni :pala: pakuja wagon wegla za wagonem .... nie ma nic za friko ,tak sie tylko wydaje :wink:
ps. mialem sie obrazic i nie dyskutowac ale nie potrafie :haha:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

W Anglii nie ma w ogóle żadnych szczególnych przepisów dotyczących ochrony drzew, a nikomu nie przychodzi do głowy by ciąć bez opamiętania: drzewa są troskliwie pielęgnowane, żyją nawet po kilkaset lat.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: ok. Łukowa
Panowie jeśli otwiera się bramkę na wycinanie drzew na 2-3 miesiące to nie ma bata- jakieś lobby zarobiło i nie chodzi o szaraczków , co to boją się że drzewko przy wietrze spadnie im na chałupę. Dobili się do koryta to czerpią, a planowali 8 lat.

Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie, małopol
tu macie linka o co chodzi z wycinką - trochę temat został przybliżony:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,143608,titl ... aid=118ada

ale koszt 10 tys nowego drzewa w mieście to delikatne przegięcie

Miejscowość z jakiej piszesz: Nakło
vega pisze:
W Anglii nie ma w ogóle żadnych szczególnych przepisów dotyczących ochrony drzew, a nikomu nie przychodzi do głowy by ciąć bez opamiętania: drzewa są troskliwie pielęgnowane, żyją nawet po kilkaset lat.

Człowieku ! Aleś przykład walnął z tą Anglią. To najmniej zalesiony kraj w Europie. Wszystko wycięli do połowy 19 wieku.
Może im 1 ha. "lasu sherwood " zostało. Nawet się biedny Robin Hood nie ma gdzie schować.
Pozdrawiam Waldek

paraglider pisze:
Może ona zostać zmieniona z dnia na dzień , a nawet w nocy . Dlatego nie ociągajmy się i tnijmy co jest jeszcze do wycięcia . Może się okazać , że jutro będzie już za późno .
Jelek pisze:
Prawo własności święta rzecz! Chcę posadzić 1000 drzew na własnej ziemi sadzę, chcę ściąć 1000 drzew na własnej ziemi ścinam!
I wara od mojej własności.

I wszystko w tym temacie!

waldwielki41 pisze:
Człowieku ! Aleś przykład walnął z tą Anglią. To najmniej zalesiony kraj w Europie. Wszystko wycięli do połowy 19 wieku.
Może im 1 ha. "lasu sherwood " zostało. Nawet się biedny Robin Hood nie ma gdzie schować.
Pozdrawiam Waldek

Co nie zmienia faktu, że jest tak, jak zacytowałem.

vega pisze:
waldwielki41 pisze:
Pozdrawiam Waldek

Co nie zmienia faktu, że jest tak, jak zacytowałem.

Oj. Zmienia . Jak u nas zostaną ze 3 lipy i 2 dęby , to też wszyscy będą na nie chuchać i dmuchać.

Awatar użytkownika

waldwielki41 pisze:
Oj. Zmienia . Jak u nas zostaną ze 3 lipy i 2 dęby , to też wszyscy będą na nie chuchać i dmuchać.

angole lubią wycinki dowiedli tego w dwudziestoleciu międzywojennym kiedy to dzierżawili od Polski Puszcze Bialowieską i wycięli tam 2,5miliona m3 drewna zanim strona Polska zerwała umowę dzierżawy

Miejscowość z jakiej piszesz: Czestochowa
Tak sie stresujecie wycinkami na kogos ziemi a ile posadziliscie na swojej ziemi??

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
PasiekaIGNAS pisze:
Tak sie stresujecie wycinkami na kogos ziemi a ile posadziliscie na swojej ziemi??
Ja posadziłem grubo ponad sto ! i nie tylko na swojej ziemi :D
ale nie o to idzie , prawo jest i nie powinno się go teraz zmieniać dlaczego ? ano dlatego że od dziesięcioleci nikt nie miał prawa wyciąć posadzonego przez siebie drzewa a nawet samosiejki grubszej od "Wacka " Teraz kiedy wolno wszyscy ruszyli na hura , bo jutro zmienią prawo i nie będzie można . Takie prawo powinno być zagwarantowane konstytucyjnie dopiero wtedy wszystko powróciło by do normalności i nikt nie miał by oporów z sadzeniem drzew przed oknem własnego domu .

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Miejscowość z jakiej piszesz: Czestochowa
Zmobilizowaliscie mnie troche od wiosny zaczne sadzic w wiekszej ilosci :D

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
wiesiek33, i to własnie jest prawidłowo napisane

henry

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 12 ramkowy 5x1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: lubelskie
andrzejkowalski100 pisze:
Te usunięte akacje /fotki załączane/ zostały usunięte tylko dlatego aby powiększyć pastwisko dla bydła mięsnego.
To nie ważne ,że w ich konarach gnieżdziły się ptaki . Nie ważne że z ich kwiatów pobierały nektar pszczoły. Nie ważne ,że odrosty tych drzew były pokarmem w okresach śnieżnych zim dla saren i zajęcy a nasionami żywiły się ptaki.
Bez problemu mogłeś temu zapobiec , tylko jak się nie chce to się potem marudzi jaki sąsiad be
PasiekaIGNAS pisze:
To jest ogólnopolska akcja liczenia drzew u sąsiadów a nie akcja sadzenia :haha: :haha:

Ule na jakich gospodaruję: stojak wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bartoszyce
PasiekaIGNAS pisze:

Na swojej działce posadziłem 20 lip trzy lata temu.Mam pewność ,że nikt ich nie zetnie za mojego życia.

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
andrzejsewek pisze:
Na swojej działce posadziłem 20 lip trzy lata temu.Mam pewność ,że nikt ich nie zetnie za mojego życia.

Gdyby tak każdy postąpił nie patrzył by na czyje .
Ja mam na koncie chyba z 2 tyś .sadzonek w tym około 200 lip ,zaczynają kwitnąc i może z tego będzie coś choć klientów nie brakuje :|

andrzejsewek pisze:
PasiekaIGNAS pisze:

Pszczelarz sadzi 20 drzew i krytykuje wycinających swoje drzewa? No chyba, że te 20 drzew to tylko ubiegłej jesieni, to w takim razie przepraszam, ale jeżeli jest to dokonanie całego życia to proszę przestań pisać bzdur o ekologii i coś dla tej ekologi wreszcie zrób.
Jak zacząłem hodować pszczoły to sadzę rocznie 100 drzew i krzewów. Nie płaczę jak mi z tych 100 połowę wytną bo i tak w ciągu roku zrobię więcej niż ty przez całe swoje życie.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Wiech, Gdyby każdy pszczelarz w ciągu całego swojego życia posadził 100 drzew to za życia jednego pokolenia
mieli byśmy 2 500 000 drzew miododajnych , a może i więcej !
Nikt by nie narzekał na brak pożytków tyle że nie każdy ma gdzie cokolwiek posadzić a inni czekają aż twoje zaczną kwitnąć . :cry:

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

waldwielki41 pisze:

Nie zmienia ponieważ jest to efektem uświadomienia społeczeństwa a nie małej ilości lasów.

Ule na jakich gospodaruję: stojak wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bartoszyce
Wiech,
Czy w moim poście zauważyłeś pod czyimś adresem słowa krytyki o wycince drzew.Czytaj ze zrozumieniem.

andrzejsewek pisze:
Wiech,
Czy w moim poście zauważyłeś pod czyimś adresem słowa krytyki o wycince drzew.Czytaj ze zrozumieniem.

Sorry, rozzłościły mnie po prostu głupie komentarze ubolewających nad tym, że nie mogą panować nad zachowaniami innych ludzi. Przepraszam.

bo lubię, czy ty kolego naprawdę wiesz co piszesz , czy potrafisz cokolwiek zrozumieć . :blee:

Widzę ,ze temat wywołał zainteresowanie.
Jak w zwierciadle pokazał wrażliwość i zatroskanie co po niektórych pszczelarzy sprawami środowiska.
Wdzięczny jestem za wszystkie wypowiedzi bo pokazują jak można manipulować , przeinaczać sprawy tak oczywiste.
Wiem, jestem pewien ,że tak lisie podejście do tematu prezentuje znakomita mniejszość kolegów i koleżanek .
Jak można przedkładać swój interes ponad dobro wszystkiego co żyje i co stworzyła matka natura.
Ewolucja naucza ,że dominacja jednego gatunku prowadzi do jego zagłady. Człowiek dzisiaj dominuje i co dalej?
Niech każdy sobie odpowie .

.

wiesiek33 pisze:
nie o to idzie , prawo jest i nie powinno się go teraz zmieniać dlaczego ? ano dlatego że od dziesięcioleci nikt nie miał prawa wyciąć posadzonego przez siebie drzewa a nawet samosiejki grubszej od "Wacka " Teraz kiedy wolno wszyscy ruszyli na hura , bo jutro zmienią prawo i nie będzie można . Takie prawo powinno być zagwarantowane konstytucyjnie dopiero wtedy wszystko powróciło by do normalności i nikt nie miał by oporów z sadzeniem drzew przed oknem własnego domu .

W mojej ocenie to powinno być rozgraniczenie w przepisach inaczej jest wyciąć drzewo na swojej działce które rośnie przed oknem i zasłania widok. taka wycinka Powinna być dozwolona.natomiast inaczej jest jeżeli ktoś wpada w las i wycina całe połacie lasu niszczą cały ekosystem takie miejsca jak lasy powinny być chronione i regulowane odpowiednimi przepisami bo to jest dobro całej ludzkości wszystkich ludzi Nie ważne czy jest to teren państwowy czy prywatny :P

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie 10-ramkowe
Nie histeryzujecie aby trochę? Jedna wichura potrafi położyć pokotem więcej drzew niż zostanie wyciętych wskutek tej ustawy.

Nektariada na You Tube:
https://www.youtube.com/channel/UC0NIIf ... mW2-TVL_8w

Polub nas na Facebooku - będziesz otrzymywał informacje o promocjach, konkursach, wyprzedażach i nowych produktach:
https://www.facebook.com/Nektariada-1041724232557200/

Awatar użytkownika

wiesiek33 pisze:
Nikt by nie narzekał na brak pożytków tyle że nie każdy ma gdzie cokolwiek posadzić a inni czekają aż twoje zaczną kwitnąć .
Dokładnie Wiesław tak jak piszesz ,a pustkę widzimy wtedy jak nam sąsiad wytnie "nasze"drzewa na swojej działce.Jednemu przeszkadzają spadajaće liście z drzew ,cień padający na trawnik,ze rośnie za blisko ,a innym np że wycięte
Cytuj:
andrzejkowalski100, Nie mogłem interweniować bo ustawa zezwala na takie wycinki.
Jasno i dobitnie widać po wpisie ,Ty nie masz sąsiada ,Ty posiadasz wroga(się nie dziwię) którego zaje....byś przepisem(niby strzelać jeszcze nie wolno),bo akurat wyciął akacje ,Twoje akcje.Dzisiaj w radiu min.środowiska wypowiedział zdanie które odzwierciedla opinię wiekszości posiadaczy działek- "właściciel prywatnej działki wycina drzewo kiedy musi "

Awatar użytkownika

film z przed "dobrej zmianiy"
jak szabrować to w biały dzień pod osłoną przepisów im wolno wycinać obywatelom nie

bo lubię, dokładnie tak jak piszesz cyt. jasno dobitnie. :szok:
Zapomniałeś dodać ,że jestem zakonnicą w ciąży i różne tam inne . :blee:
Poziom kłamstwa i hipokryzji w Twoich wpisach przekracza granice przyzwoitości. Zastanawiam się jakim trzeba być człowiekiem aby wymyślać takie pierdoły.
Przypomnę , Arystoteles próbował zdefiniować pojęcie prawdy: powiedzieć o tym, co jest, że jest, a o tym, czego nie ma, że go nie ma, jest prawdą.
No cóż przyszło nam żyć w czasach w którym prawda postrzegana jest jak trzecia prawda księdza Tischnera.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
Oj czasy sie zmieniają i nastawienie ludzi do życia rownieź. Pamiętam jak od 1967roku przez 4 sezony wiosenne, bedac w podstawowce kl vdo vlll, przez 2 tygodnie sadziliśmy lasy, po 6 godz.dziennie, za bulkę z masłem i kubek kawy. A w latach 90-tych, grupa w lasach państwowych zatrudniona uwlaszczyla się do tego stopnia, źe tym co lasy sadzili porobili bramy na wjazdach by z lasu nie móc korzystać. Uwłaszczyła się mała grupa, bo nawet drwali i kierowców, którzy byli zatrudnieni w nadleśnictwach zwolniono by więcej oni skorzystali. Na chwilę obecna leśnictwa płaca do budżetu państwa, tylko podatek wat i od pensji, a od zysku ze sprzedaźy drewna nic. Maja reszte społeczeństwa w 4 literach, pomimo tego, że pisze sie i mowi, że lasy sa państwowe.

Awatar użytkownika

zento pisze:
tylko podatek wat i od pensji,

vat jest zawsze wliczony w cenę i płaci ją klient a nie nadleśnictwo, tak więc oni się bawią a my sobie możemy popatrzeć na ta obłudę, nawet ci łaskawcy drewna nie sprzedadzą bo wszystko na umowy... jak chciałem kupić wejmutkę to 2 lata musiałem chodzić czapkować, dzwonić i się prosić jak już sprzedali to za taką cenę że wyśmiał mnie każdy kierowca który woził drewno bo taniej wozili suche deski ze suszarni jak mi surowe drewno na placu w lesie sprzedali,
no ale się im nie długo skończy bo już tam gdzie był lepszy dojazd to został sam młodnik, drzewo szybko się ścina ale tak szybko nie rośnie jak by się im wydawało
jak ten las taki wspólny to im nasadzę w czynie społecznym akacji to jej tak łatwo się nie pozbędą :mrgreen:

kudlaty, A co w tej wejmulce jest takiego że koniecznie musisz ją mieć na ule?

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
arturborat pisze:
Nie histeryzujecie aby trochę? Jedna wichura potrafi położyć pokotem więcej drzew niż zostanie wyciętych wskutek tej ustawy.

Tak to jest prawda wystarczy pojechać w tatry ile leży drzew powalonych a " ekolodzy " nie pozwolą tego wywieś i dopiero jest tragedia ,kornik masakruje resztę .
Mój las i inne w około to są bardzo piękne lasy ,choć się prowadzi gospodarkę rabunkową ;)

pisiorek pisze:
kudlaty, A co w tej wejmulce jest takiego że koniecznie musisz ją mieć na ule?

Ule same się miodem zapełniają. Pszczół nie trzeba. :haha:

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
zento, nie wciskaj ludziom kitu bo to co piszesz niema się ni jak do rzeczywistości, lasy wycinają 50% rocznego przyrostu a hodowle prowadzą od sadzonki do drzewa zdolnego do wyrębu, a na dodatek płacą wszystkie należności jakie ustawowo są w RP.Wycinka jest planowa, nie tak jak piszesz rabunkowa, niech każdy prywatny co ma las dba o ten las tak jak Lasy Państwowe to nie będzie takiej sytuacji jak jest teraz w zadrzewieniach i lasach prywatnych, to jest dopiero rabunek.A ekologom polecam meble z plastyku i niech nie kupują nic co jest wyprodukowane z drewna, chemia powinna im wystarczyć.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
To może w końcu jakieś władze pszczelarskie na szczeblu krajowym wniosłyby w procesie tworzenia ustawy:
- żeby akację uznać już za gatunek rodzimy,
- żeby uznać za właściwe nasadzenia lip i klonów w lasach przynajmniej w 20% areału zalesień.

Obecne lasy to pustynie dla owadów i tu powinni zadbać o różnorodność a nie tylko sosna, sosna, świerk i dąb.

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
adidar, jak masz okazję to odwiedz jakieś nadleśnictwo lub leśnictwo i popytaj jak procentowo robią nasadzenia na uprawach leśnych to się dowiesz, że oprócz iglastych są i liściaste oraz w podszyciach inne krzewy dla ptaków i innych owadów. A po drugie to tak jakbyś zapytał w górach co zbierają spadz, żeby im nasadzano sosnę, a zależy to też od gleby.Warto zapoznać się i dopiero pisać.

Awatar użytkownika

adidar, lipa wróciła już do nasadzeń w lasach i ogólnie zmienia się polityka w kierunku mieszanych lasów

bo lubię pisze:
adidar, lipa wróciła już do nasadzeń w lasach i ogólnie zmienia się polityka w kierunku mieszanych lasów

Bo się w końcu panowie na wysokich stanowiskach pierdzący w stołki skapneli że jak nie zaczną o to dbać pszczoły wygina to oni sami będą głodować .Szkoda tylko że robi się dopiero wtedy coś jak jest noz na gardlet...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 579 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]