FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 18 sierpnia 2025, 08:53 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

Witam wczoraj kupiłem 3 rodziny z ulami WZ, ale pszczoły są takie groźne że nie da się wytrzymać nawet przez bluze mnie gryzą, myślałem że to pogoda więc pojechałem ok 3km do drugiej pasieki, tam to spokojnie że można bez kapelusza robić i bez podkurzacza, zrobiłem co miałem zrobić i wróciłem spowrotem do tej pasieki, napaliłem podkurzacz dobrze się ubrałem nawet rękawice założyłem co u mnie jest rzadkością i poszedłem przeglądać. No normalnie nie dało się wytrzymać nawet za kapelusz mi wleciała i w policzek użądliła, w końcu się wkurzyłem ułożyłem gniazda i zobacze co będzie za tydzień. Co o tym myślicie??

patryk96 Spróbuj przegląd zrobić w południe jak większość pszczoły lotnej jest w polu i przede wszystkim po oblocie pszczół w nowym miejscu (dwa dni po ustawieniu pni w nowym miejscu) a nie grzebiesz im w ulu jak one wku...ne po podróży i nieobeznane jeszcze z terenem a co za tym idzie siła ich w ulu. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
patryk96, znam ten ból. U mnie taki zakup lepiej pilnował podwórka niż pies :haha: Matki do wymiany i na przyszły rok spokój.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
1. Obserwuję w moich silnych rodzinach (matki ubiegłoroczne od hodowcy), że pszczoły budują mateczniki na skraju ramek.
Proszę mi powiedzieć czy to taka natura pszczół czy po prostu jest to oznaka szykowania się do rójki (wczesna, bo wczesna ale jednak)??? :bosie:

2. W innym moim ulu pszczoły zaczynają wisiec pod ramkami w tzw. gronach. Dokładam im wenzę (2 ramka wenzy 3 dni temu i dzisiaj jeszcze 1 ramko wenzy) coś tam odbudowały powiedzmy 1/4 ale bez szału.
Wykonałem też odkład 5 dni temu, ale dalej wiszą pod ramkami.
Co robić aby się nie roiły? :pala:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Ted07 pisze:
1. Obserwuję w moich silnych rodzinach (matki ubiegłoroczne od hodowcy), że pszczoły budują mateczniki na skraju ramek.
Proszę mi powiedzieć czy to taka natura pszczół czy po prostu jest to oznaka szykowania się do rójki (wczesna, bo wczesna ale jednak)??? :bosie:
jeśli są miseczki matecznik-owe zaczerwione jajko lub larwa to nastrój rojowy

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ad 1
chcą się wyroić. Zniszcz mateczniki, Przewietrz mocno gniazdo, zabierając do korpusu górnego, czerw zasklepiony i wsadzając 3-4 rameczki węzy w gniazdo jeśli zaczną ją odbudowywać to wszystko w porządku i powinno być po sprawie. Jeśli będą robić to niechętnie to trzeba doraźnej metody. Możesz przyciąć mateczce skrzydełka tak na wszelki wypadek, coby nie przegapić rójki. Można wywołać sztuczną rójkę (metoda skuteczna i pszczoły ostro biorą się do pracy), zrobić odkład. Powiększ wylot, tak żeby miały luźniej w gnieździe. A przede wszystkim potrzebny jest dobry pożytek ;)
ad 2.
Powiększ ul, dołóż jeden półkorpus 50/50 węza i susz między gniazdo a miodnie. Rozciągniesz rójkę i powinny zniknąć wiszące pszczoły.

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
miecio. To co piszesz nie zawsze bedzie dobre poniewaz jak pszczoly chca sie rojic daz weze powiekszysz przestszen weza to na wezie odciagna miseczki matecznikowe tylko i na drzewko.

miecio pisze:
. Można wywołać sztuczną rójkę (metoda skuteczna i pszczoły ostro biorą się do pracy), zrobić odkład. Powiększ wylot, tak żeby miały luźniej w gnieździe.

I tak należy zrobić ,co niniejszym uczynię.Aby tylko była pogoda :pl:
A gniazdo możesz oglądnąć ,jak podejrzewasz rodzinkę i zobaczyć co się dzieje i reagować. :pala:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
pleszek pisze:
miecio. To co piszesz nie zawsze bedzie dobre poniewaz jak pszczoly chca sie rojic daz weze powiekszysz przestszen weza to na wezie odciagna miseczki matecznikowe tylko i na drzewko.

Dlatego napisałem, że jeśli nie będą chętnie budować węzy to trzeba zastosować inny doraźny środek :thank:

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
miecio pisze:
pleszek pisze:

Dlatego napisałem, że jeśli nie będą chętnie budować węzy to trzeba zastosować inny doraźny środek :thank:

OK.

miecio pisze:
ad 1
Można wywołać sztuczną rójkę (metoda skuteczna i pszczoły ostro biorą się do pracy), zrobić odkład.

Na czym polega ta metoda? Co należy robić po kolei?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Ted07,
Strząsnąć pszczoły przed wylot . Ja widziałem jak wcześniej lokalizowano matkę i zabezpieczano ją w klateczce i w odległości 20 cm od wylota matkę wieszano na podstawce i tam strząsano pszczoły. Po chwili tworzy się kłąb jak rójka tylko z tą różnicą ,ze dobierasz ilość pszczół Ty i możesz strząsnąć tyle ile nie obciąży pszczół pozostałych w rodzinie w kolejnym pożytku. Do macieżaka poddaje się matkę najlepiej w mateczniku. Rodzina będzie super pracować pszczoły wygryzające się po poprzednie matce zajmą miejsce tych które były zabrane do sztucznego roju a nim matka się unasieni minie kilka dni przez co będzie okres bez czerwiowy w rodzinie przez co automatycznie miód gromadzony będzie w nadstawce a nie pójdzie na wychów czerwiu. Rodzina się nie powinna wyroić w tym sezonie bo ma młodą matkę , choć są wyjątki. Jest to dość pracochłonna metoda w porównaniu z tworzeniem odkładów ale wszystko ma swoje plusy i minusy.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Ted07 ,metoda wywołania sztucznej rójki polega na , ścielisz prześcieradło przed ul bierzesz deskę metrową ustawiasz ją na klocku jednym końcem przed wylotem tak ze 20 cm. i bierzesz wszystkie ramki po kolei strząsając pszczoły na to prześcieradło pszczoła lotna wraca do ula a młoda pszczoła maszeruje po desce w raz z matką napotykając tą20 cm. przeszkodę uwiązuje kłąb na końcu deski i bierzesz ten kłąb pszczół osadzasz jak rójkę w nowym ulu a w macierzaku pociągną mateczniki a po 9 dniach możesz podać do niego matkę unasienioną

Dzięki za wyjaśnienie, coś wiem już więcej. Szkoda, że nie ma filmiku też by się przydał ;-)

Mam pytanie jeszcze w sprawie tej deseczki.
Nie należy jej ustawić tak, jak kładkę aby z prześcieradła wszystkie pszczoły weszły do ula? Matka ze wszystkimi pszczołami wchodzi również. Widziałem kiedyś taki sposób.

Awatar użytkownika

U mnie też się wyroiły :haha:
złapałem tego roja i osadziłem w ulu obserwacyjnym :leży_uśmiech:
Ale teraz zachodze w głowę jak wylotek zrobić :załamka:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Szczupak pisze:
Ale teraz zachodze w głowę jak wylotek zrobić

Bardzo prosto. Odwróć do góry kołami i postaw na dwóch listewkach. :haha:

Awatar użytkownika

kolopik,
Dzięki :szok:
Proste rozwiązania są njtrudniejsze do wymyślenia :oczko:
ja wysypałem TEGO ROJA do ulika weselnego . :zeby:
i nawet numer i kolor opalitaka zgadza się z notatkami w zeszyscie :leży_uśmiech:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ i Ostrowska
W zeszłym roku nie mogłem sobie poradzić z nastrojem rojowym. Kupiłem matkę reproduktorkę od Pani Gembali. Wyhodowałem sobie mamuśki, powymieniałem i jest super. Słuchajcie geny to podstawa. Oczywiście były oznaki nastroju rojowego ale zdecydowanie łatwiej było mu zapobiegać. Pszczoły reagowały na zabiegi , wracał nastrój roboczy. W tym sezonie też wymieniam matki latem. Młoda mamuśka to podstawa. Na tę chwilę udało mi się utrzymać wszystkie pszczoły w ulach :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]