FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 06:37 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
mendalinho, ja nie czaruję jak by miał sugerować mój nick, zrobię ci zdjęcia tej rodziny i pokażę ramka po ramce jeśli sobie życzysz ew. możesz przyjechać zobaczyć zapraszam. Cóż by mi zależało, wiesz że ja do fantastów i bajkopisarzy na tym forum nie należę a w większości ich krytykuję. I mała poprawka ja nie hoduję i nie mam licencji na agę bez 3 a o takiej piszę, ta jest dostępna jedynie u W. Pelczara, do mnie przyszły testowo w tym roku dwie matki agi jedna inseminowana druga jednodniówka i zaskakują mnie bardziej niż sam bym się tego spodziewał, choć w poście wyżej piszę o inseminowanej, unasienniona u mnie już tak silnie nie czerwi. Ja mam owszem ale agę3 reprodukcyjną i na hodowlę takowej licencję. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
mendalinho, a od kiedy sie uszczypliwy zrobiłeś? co do czerwiu i siły rodzin u kol Cordovana to ma młode matki tegoroczne, podkarmia je na czerw albo ma pozytek np przegorzan który w tym momecie daje jak szalony i całkiem mozliwe ze tak ma ja mam BF który ma zaczerwiony korpus od deski do deski, tj 10 pełnych ramek ale matula ma miesiac do ula wlałem ze 3 l inwertu, i przegorzan startnoł, nie pisze nic na temat Agi bo nie mam zielonego pojecia co potrafi. zeby nie było ze bronie

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Panowie Sali i Cordovan odrobina matematyki i nikt nie będzie musiał być złośliwy.Obojętnie co teraz kwitnie i ile nalaliście do ula pokarmu to biologia rodziny jest jaka jest -od połowy lipca drastycznie spada ilość składanego czerwiu.W okresie maksymalnego czerwienia,matka może składać 2500 jaj.
Reszta to jak napisałem matematyka.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
emka24, pszczoły to nie matematyka tylko biologia kto ci powiedział ze składa 2500 jaj jak to obliczył, w jakich warunkach jaka pszczoła, i według twojej matematyki ile potrzeba jaj na dobe zeby zabić dwa korpusy WL czerwiem, bo w takim układzie sa matki co tyle składaja a matematyka zostawiam liczenie jajek, poza tym sa pszczoły które ciezko wychamwac we wrzesniu,

emka24 pisze:
W okresie maksymalnego czerwienia,matka może składać 2500 jaj.
kolego młoda matka dobrze wyselekcjonowana i odpowiednio wyhodowana nawet i do 4000-5000 jaj. Weź choć by pod uwagę minnesoty kol. Szczupaka, miałem je i co? matka potrafiła zaczerwić od dechy do dechy praktycznie pomijając mały 4 cm wianek miodu na ramce zaznaczę wz aż 15 takich ramek, dlaczego młoda aga miała by nie zaczerwić 13 wlkp licząc z złożonymi jajami tak jak to napisałem wyżej? :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Z mojej strony koniec tematu .Życzę Panom jeszcze większych sukcesów.
Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Witam
a co to dla matki 5 tys. jajek dziennie :thank: To tylko 5 korpusów wielkopolskich jak sie to wszystko wykluje :mrgreen: Pogoda na razie jest do tego jak jest pozytek matki czerwią jak szalone . Zimowac takie tylko na 3 korpusach wielkopolskich bo innej opcji nie ma.
Pozdrawiam Tomek

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Cordovan pisze:
kolego młoda matka dobrze wyselekcjonowana i odpowiednio wyhodowana nawet i do 4000-5000 jaj.

To niby tyczy się agi z numerkiem i bez :?:

Nie kolego, nie tylko, pisałem już że minnesoty kol. Szczupaka potrafią też tak kłaść jaja, podobnie buckfast GZ od M. Lewandowskiego, czy któraś z krainek też ma taka nieśność trudno powiedzieć. Aga3 aż tak wiele jaj nie składała a jest linią krzyżowniczą i teoretycznie powinna ale aga bez 3 mnie tym zaskoczyła bo to czysta krainka. :wink:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
a w zimie początek lutego pszczoły przed wylotkiem co oznaczają ?
ul. nadal szumi miarowo

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Normalność ,jakieś ubytki naturalne być muszą genetycznie zakodowanym odruchem pszczół jest opuszczenie koloni w obliczu "końca".

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]