FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 06:43 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość

kolopik pisze:
beny69 pisze:
i na jesień 2012 odymiałem 4 razy co 4 dni + biowar 500 na 8 tygodni

Żyją jeszcze ?
To tu kolega naprawdę walną końską dawkę :D

kolopik, moje żyją, pokazywałem ich silę na forum na zdjęciach (10 ramek obsiadanych na czarno na 6 marca) a dymiłem 4 razy apiwarol i piąty raz w okresie bezczerwiowym kontrolnie TT (zdaje się w listopadzie jakoś). Nie wciskaj już ludziom tego kitu o jednokrotnym odymianiu bo młodzi faktycznie raz odymią i pozamiatają rodziny wiosną. Masz swój sprawdzony sposób lecz nim i daj sobie luzu z wiecznymi docinkami typu "czy jeszcze pszczoły żyją". :wink:

żyją, po zimie mały osyp uważam swoja pierwsza zimowole za sukces 100 % przezimowało i nie sa to rodziny do łaczenia uważam je za średnie.
kol. kolpik napisz jak ty to robisz

Ule na jakich gospodaruję: marzy mi się LN 2/3
Witam serdecznie,
Koledzy,
poproszę o wskazówki jak dymić Apivarolem "na wiosnę".
Pszczoły obleciały się 4-6 marca, ale teraz zima.
Przy jakiej temperaturze można dymić?
Ile razy i w jakich odstępach?

Czerw już jest, ramka Dadanta.

I jeszcze jedno pytanie.
Czy można dymić wsuwając tabletkę około 2,5 cm pod siatkę aluminiową w dennicy, czy też dym/ciepło może uszkodzić siatkę?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Tomek

Nie odymiaj wogóle bo to nic już nie da. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
beny69 pisze:
witam, mam takie pytanie zapisałem sie na leki refundowane w PZP i Pani na dziesięć uli wpisała mnie na jedno opakowanie apiwarolu. Wydaje mi sie (robiłem tak na jesień) ze jedna tabletka co cztery dni, wychodzi na to ze powinienem mieć 40 tab. dwa opakowania. Jakich argumentów użyć zeby dostać 4 tabletki na ul.

Należę do PZP.Zbieram na leki.U nas w kole nigdy nie było problemu.Teoretycznie przypada 4 tabletki na ul ,ale zaokrąglane jest zawsze w górę.Nie dzieli się opakowań i nie ma problemu z zapisaniem się na dodatkowe.Może kolega po prostu zamawiał bez przekonania ile potrzebuje.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Tomek B., nie masz ulotki do swojego "apiwarolu"??
Ja już swoje ulotki wywaliłem jesienią, ale o ile pamiętam to minimum 10 stopni C.

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski stojak
Ulotka z Apiwarolu:
http://biowet.pl/produkt,apiwarol-amitraz,36

Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
beny69 pisze:
witam, mam takie pytanie zapisałem sie na leki refundowane w PZP i Pani na dziesięć uli wpisała mnie na jedno opakowanie apiwarolu. Wydaje mi sie (robiłem tak na jesień) ze jedna tabletka co cztery dni, wychodzi na to ze powinienem mieć 40 tab. dwa opakowania. Jakich argumentów użyć żeby dostać 4 tabletki na ul.
Należy ci się 40 tabletek (4 na rodzinę) ale w opakowaniu jest 25 więc za 10 musiałbyś dopłacić, co to znaczy że pani zapisała cię na jedno opakowanie przy 10 ulach - na jakiej podstawie? Dokształć tą panią. :wink:

Niestety w tym roku u mnie w kole jest podobnie jak u kolegi beny69 piśmie z wzp jest zapis ze koło nie może przekroczyć 4 tab na rodzinę. Po rozmowie w wzp dowiedziałem się ARR bardzo wnikliwie sprawdza te wytyczne i dlatego dla pszczelarza są obcinane te leki. Więc może koledzy poradźcie gdzie szukać kokretnych wytycznych by walczyć o swoje prawo do leczenia rodzin pszczelich należąc do PZP.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
To znaczy tyle że refundowane będziesz miał 4 tabletki na rodzine ,to powinno wystarczyć do skutecznej walki z warozą [tak zostało ustalone i tak przyjęła to Agencja :( ] plus paski również refundowane ,po 2 lub 4 to zależy od jakiej firmy .
Taki rozdzielnik nie zależy od organizacji poprzez którą nabywamy refundowane leki ,ale od tego co rozlicza środki na refundacje leków .
Jak ktoś chce walczyć z warozą przy pomocy tabletek w sposób totalny
to może dymić na okrągło ,jego wola i jego niewiedza ale i jego forsa,za extrawagancje płacimy z własnej kieszeni . :haha:

Awatar użytkownika

Zdzisław. pisze:
To znaczy tyle że refundowane będziesz miał 4 tabletki na rodzine ,to powinno wystarczyć do skutecznej walki z warozą [tak zostało ustalone i tak przyjęła to Agencja :( ] plus paski również refundowane .
Taki rozdzielnik nie zależy od organizacji poprzez którą nabywamy refundowane leki .
Jak ktoś chce walczyć z warozą przy pomocy tabletek w sposób totalny
to może dymić na okrągło ,jego wola i jego niewiedza ale i jego forsa,za extrawagancje płaci z własnej kieszeni . :haha:

Panie Zdzisławie nie dokońca tak jest jak piszą bo np. mając opłaconych 20uli *4 tabletki =80 tab : 25/opak = 3,2 opak po zaokr. 3 opakowania tak stało się u nas czyli 15 rodzin odymie 4 razy a 5 rodzin 3 razy.
pozdr.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Tak to wygląda w praktyce ,bo coż można zrobić sprzedawać tabletki na sztuki ?
Ale czy te 3 zabiegi nie wystarczą ?

przytocze ze pani uważa ze dwa odymiania sa wystarczające, a do tego dziadek zapisujacy sie przede mna (70l) na 20 uli chciał tylko 2 opakowania

beny69 pisze:
przytocze ze pani uważa ze dwa odymiania sa wystarczające,
Możesz jej powiedzieć, że ja powiedziałem że ma takie pojęcie o leczeniu pszczół jak kura o pieprzu. Ciekawe czy wogóle ma pszczoły - w co wątpię. Musi zapisać cię na 40 tabletek, u mnie nie ma problemu z zakupem apiwarolu. Kupujemy oficjalnie po 5 tabletek na rodzinę (celowo) oczywiście dopłacając za jedną tabletkę 100% tylko po to by mieć ją do przeleczenia dopiero co zrobionych odkładów. :wink:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski 10
Miejscowość z jakiej piszesz: podkarpacie
pomocnik podpalił 2 tabletki jednej rodzince, zabije pszczoły? troche sie martwie o ta rodzinke

Pajej pisze:
pomocnik podpalił 2 tabletki jednej rodzince, zabije pszczoły? troche sie martwie o ta rodzinke

Nie dygaj nic. Pszczołom nic nie będzie , ale za KARĘ odym pomocnika , to niech zobaczy jak mało to przyjemne , a przy okazji może mendy z jaj spadną :mrgreen:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]