FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 06:41 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Panowie związek jest potrzebny DROBNY dobrze pisze. Natomiast wam cały czas chodzi o działaczy których sami wybieracie. Ilu z was nie poszło na głosowanie twierdząc " po co to i tak nic nie zmieni" poza tym natura człowieka jest taka że jak dopadnie do koryta to nie może się od niego oderwać i trzeba mu pomóc żyjemy w demokracji. Ci co chcieli by dobrze dla związku i pszczelarzy zazwyczaj nie pchają się do koryta tylko z boku krytykują, a powinni zgromadzić swoich entuzjastów i zacząć działać. Odnośnie refundacji myślę jednak że czyni więcej dobrego jak złego chociaż jeszcze nigdy z niej nie skorzystałem.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Cześć z was dała by rade sama sobie załatwić dofinansowanie z Uni. Kolejna część szkolenie kupno leków itd. Część nie lubi ludzi nie lubi się z nimi spotykać. Ale jest część i to duża która potrzebuje obcowania z ludźmi podzielenia się spostrzeżeniami. Nic sobie nie załatwią tak jest w różnych kołach wszędzie są ludzie. I są tam tacy co lubią być u władzy.

No cóż,powody by nie należeć wymieniono, to ja teraz wymienię może takich kilka dla których być może warto należeć (niekoniecznie do PZP ale w ogóle do jakiejkolwiek organizacji)
- poznanie ludzi o podobnych zainteresowaniach
- poczucie wspólnoty (dla niektórych bez znaczenia, dla niektórych jest to ważne)
- możliwość udziału w szkoleniach za symboliczną kasę, większość niezrzeszonych w nich nie uczestniczy, wiec ci co obecnie należą a nie należeliby tez pewnie raczej nie szkoliliby się...bo niby kto by to zorganizował?
- poprzez kontakty koleżeńskie (znacznie łatwiejsze do nawiązania w organizacji), możliwość wprowadzania nowych rozwiązań wzajemnie, że tak powiem podpatrzonych, obgadanych, czy też wspólnie wymyślonych.
-i na koniec historia z życia...jak mi jeden gość spalił pasiekę, to żalu po niej nie rozumieli za bardzo ani koledzy (nie pszczelarze) ani większość najbliższej rodziny...się spaliło no to trudno, kasy szkoda....KASY K.....WA...a tu nie o kasę chodziło.Rozumieli Ci ze związku Oni wiedzieli, że nie o kasę tu przede wszystkim chodziło...a po paru latach kiedy postanowiłem wrócić do pszczelarstwa to znaleźli się tacy co bezinteresownie pomogli...pewnie, że nie wszyscy, ale gdzie i jak bym znalazł tych bezinteresownych gdybym nie był w związku? Oni właściwie zjawili się sami z ofertą pomocy bo mnie znali bo jesteśmy w jakiejś wspólnocie, czy poszedłbym jako nie zrzeszony do kogoś obcego "po prośbie"? Z różnych względów na pewno nie...razem na prawdę jest raźniej. Ja nie patrzę na PZP jako na to ogólnopolskie coś z Sabatem na czele (ten gość to nie moja bajka), ja na PZP patrzę przez pryzmat tego co dookoła mnie, a to dookoła mnie to moja pasieka, pasieki moich kolegów w których zawsze czuję się dobrze, to wódka razem pita i opowieści starych dziadków i młodych chłopaczków, to szkolenia, to tradycyjny opłatek... i wieńce które składamy na grobach tych najstarszych kolegów to też mój "lokalny i miejscowy" PZP...co by ktoś nie powiedział ja uważam że warto się zrzeszać

Pszczelarstwo to pasja, hobby, zawód. Ale jak każdą pasją dobrze jest kiedy mamy sie z kim podzielić. Jeżeli spotykamy się od czsu do czasu z kimś o podobnych zamiłowaniach i następuje wymiana doświadczeń.
Można się odseparować od świata rzeczywistego i tak jak niektórzy wymieniać swoje poglądy w necie ale tutaj nie bedzie takich emocji jak w realu. dlatego tak chetnie wyjeżdzamy na wszelkiego rodzaju spotkania szkolenia choćby takie jak już niebawem to w Pszczelej. Wieczory nie przespane w dzień i noc rozmowa o bzykających bzykadłach.
Takie rzeczy umożliwiają nam właśnie różnego rodzaju stowarzyszenia i organizacje. A, że inne zadanie ma koło pszczelarskie, inne stowarzyszenie regionalne a inne organizacjia ogólnopolska.
Tak już jest tak było i tak będzie. Człowiek jest jednostką społeczną i zawsze bedzie się organizował w jakieś plemiona. Ale zawsze byli też pustelnicy i dziwacy.

Awatar użytkownika

Jak jest paru pasjonatów to lubią porozmawiać w swoim gronie związek jak i to forum czy inne stowarzyszenia dają temu możliwość. Ktoś dał wam tu wyłożył kasę czas. W związku dają więcej. U nas oprócz refundacji szkolenia wycieczki spotkanie wigilijne. jak ktoś nie chce dać kolejnej cegiełki na dom pszczelarza to trudno wybudować nie sztuka utrzymać lata to sztuka. Można zapłacić OC składkę i ulowe w wysokości 1 ula resztę jako darowiznę na koło.

robert-a pisze:
jak ktoś nie chce dać kolejnej cegiełki na dom pszczelarza to trudno wybudować nie sztuka utrzymać lata to sztuka.

Nie które domy wypoczynkowe zarabiają , to jest dopiero sztuka !

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
"Nie pytaj co związek może zrobić dla Ciebie zapytaj co Ty możesz zrobić dla związku"

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WLKP
ktoś pytał w postach wcześniej o opłaty w kołach, więc w kole w Sieradzu mamy następujące opłaty:
składka członkowska wynosi 36zł
opłata za rodzinę pszczelą (ulowe) - 2,5
opłata za leki 6zł/rodzinę (rok 2012)

opłata członkowska zawiera również ubezpieczenie OC.
Opłatę za leki podałem za ubiegły rok, w tym może ulec zmianie, ale to dopiero będzie wyliczane później.
Pozostałe opłaty są aktualne na 2013 rok.

Pozdrawiam
Paweł

zegaj pisze:
"Nie pytaj co związek może zrobić dla Ciebie zapytaj co Ty możesz zrobić dla związku"

Hmm A ja zadam inne pytanie
To nie pszczelarz jest dla związku tylko Związek dla pszczelarza
Jeżeli pszczelarz przynależy do czegoś tam to raczej oczekuje no sam odpowiedź sobie ..... Mógłbym Ci tu podać szereg przykładów choćby z zwykłego Członkostwa w kole to zarząd ma pomóc pszczelarzowi a nie pszczelarz zarządowi
Po to jest zarząd by przygarniać a nie odstraszać przynajmniej to jest moje zdanie :wink:

Ule na jakich gospodaruję: WP,wlkp
O!!! BoCiAnK tu mnie pozytywnie zaskoczyłeś.Gdybym bliżej mieszkał na pewno bym się zapisał do związku "twojego związku".

Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
Jimmy12 pisze:
Witam Wszystkich !!! mam proste pytanie czy warto należeć do związku pszczelarzy jakie są plusy i minusy .

Z góry dziękuje za odp i POZDRAWIAM !!!

Warto się zapisać Kolego zwłaszcza jeśli jesteś początkujący.
Moja prywatna rada jest tylko taka wybierz możliwie największe/prężne koło, bo im większe koło tym większe możliwości (wyjazdy, szkolenia, konferencje)

Plusy: spotkania z innymi pszczelarzami, dyskusje, szkolenia, wykłady, kursy, wyjazdy, załatwiają za Ciebie trochę formalności, sprzęt, węza, inwert i różne inne rzeczy. Można w czymś tam uczestniczyć można nie uczestniczyć. Składki to przy niewielkiej już pasiece mniej więcej tyle co zwrot za leki więc nie ma o czym mówić.
Minusy: polityczne dyskusje związkowe, obozy poparcia, marudzenie, malkontenctwo, konfabulacje.... ale to już nasza narodowa przypadłość.

Dla mnie plusów jest więcej.

pozdrawiam
Przemek

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Należę do związku zawodowego w pracy ponad dwadzieścia lat, było w nim i z nim różnie . Koledzy zapisywali się a potem wypisywali bo paczki na święta były za tanie w porównaniu do składek. Takich w związku zawodowym nie chcemy bo związki nie są od paczek. Tak samo powinno być w PZP. To zdanie "Nie pytaj co związek może zrobić dla Ciebie zapytaj co Ty możesz zrobić dla związku" należy rozumieć tak - co możemy w PZP zmienić lub kogo aby przyciągnąć do niego nowych, młodych pszczelarzy. PZP powinien zjmować się nie tylko refundacją ale przede wszystkim dbaniem o pszczoły i pszczelarzy a nie dbać tylko o swoje i kolesi interesy.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
zegaj pisze:
Należę do związku zawodowego w pracy ponad dwadzieścia lat, było w nim i z nim różnie . Koledzy zapisywali się a potem wypisywali bo paczki na święta były za tanie w porównaniu do składek. Takich w związku zawodowym nie chcemy bo związki nie są od paczek. Tak samo powinno być w PZP. To zdanie "Nie pytaj co związek może zrobić dla Ciebie zapytaj co Ty możesz zrobić dla związku" należy rozumieć tak - co możemy w PZP zmienić lub kogo aby przyciągnąć do niego nowych, młodych pszczelarzy. PZP powinien zjmować się nie tylko refundacją ale przede wszystkim dbaniem o pszczoły i pszczelarzy a nie dbać tylko o swoje i kolesi interesy.

PZP to skostniały i już niereformowalny twór minionej epoki. Eeech szkoda gadać :kapelan:
Na szczęście istnieją jeszcze inne organizacje np. Polanka
Choć ja przyznam się szczerze należę do działającego od ubiegłego roku Stowarzyszenia Pszczelarzy Pszczółka. Jak widać trzeba tylko kilku chętnych i chęci by nie utrzymywać PZP.

Awatar użytkownika

W sumie to pytanie brzmiało "czy warto należeć do związku pszczelarzy" ale jakiego nie było. Wiec można sądzić że autorowi chodziło czy warto gdzieś przynależeć. Mamy stary związek PZP oraz nowe które też są związkami pszczelarskimi. Prawdopodobnie będzie powstawać ich więcej bo dzięki demokracji mają prawo bytu co nam powinno wyjść tylko na korzyść

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]