FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2025, 06:37 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Cordovan pisze:
pawel., Paweł każda książka na początek będzie dobra ale podajemy mu na tacy najlepszą o jaką może się oprzeć, to że gruba, cóż - teraz i tak pszczół nie ma, nim je kupi to ja nauczyłbym się tej książki prawie na pamięć. :wink:
nie masz racji nie poradzi sobie tu najpierw potrzebny Elementarz i praktyka w dobrej pasiece .pawel

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
pawel., Wszystkich pozycji nie da się mieć, czasem ciężko je zdobyć. W wyżej opisanych książkach ma pod ręką dosłownie wszystko. FAkt. Za grube na start.

Jeśli znasz literaturę dla początkujących, a jak znam ciebie, to masz jej więcej jak ja wszystkich przeczytanych w moim życiu książek łącznie, podaj ją proszę. Będzie to z korzyścią dla nas wszystkich. Sam będę musiał swoją biblioteczkę domową poszerzyć, by móc ewentualnie wypożyczyć młodym, co czasem do mnie wstępują. Im się to przyda.

A najlepszą nauką, jest pomoc w gospodarzeniu innemu pszczelarzowi.

Awatar użytkownika

adriannos pisze:
pawel., Wszystkich pozycji nie da się mieć, czasem ciężko je zdobyć. W wyżej opisanych książkach ma pod ręką dosłownie wszystko. FAkt. Za grube na start.

Jeśli znasz literaturę dla początkujących, a jak znam ciebie, to masz jej więcej jak ja wszystkich przeczytanych w moim życiu książek łącznie, podaj ją proszę. Będzie to z korzyścią dla nas wszystkich. Sam będę musiał swoją biblioteczkę domową poszerzyć, by móc ewentualnie wypożyczyć młodym, co czasem do mnie wstępują. Im się to przyda.

A najlepszą nauką, jest pomoc w gospodarzeniu innemu pszczelarzowi.
Widzisz ja po 48 latach praktyki rozdałem wszystko prócz 1 kśiązki własmie tej co wymieniłeś a kupuje teraz nowości .pawel

Awatar użytkownika

"Hodowla pszczół" jak mniemam.

JM pisze:
I jeszcze masz śmiałość pouczać mnie i podobnych mi tępaków, jak należy leczyć prawidłowo
Mam śmiałość choć nie nazwałem cię tępakiem jak to ująłeś.
JM pisze:
(domyślam się że apivarolem) - gdy tymczasem wystarczy przeczytać zalecenia producenta:
"Najlepsze wyniki w zwalczaniu warrozy uzyskuje się przeprowadzając odymianie wiosną dwukrotnie i jesienią dwu- lub trzykrotnie w odstępach 4-6 dni
Producent na opakowaniu pisze to co chce byś kupił leki, to tak jak z syropem na gardło, Herbabekt - oddziałuje na kaszel mokry i suchy (które się wzajemnie wykluczają) względem producenta. Jak by producent napisał na opakowaniu że czterokrotnym odymieniem (w tym ostatnie z nich w okresie bezczerwiowym) zwalczysz warrozę w rodzinach pszczelich do takiej ilości że wiosną odymienie jest zbędne to zapewne dymiłbyś tak jak napisał producent niezależnie czy tak faktycznie jest czy nie. Zastanowiłeś się co daje odymienie wiosną? absolutnie nic. W kwestii informacyjnej owszem używam do leczenia pszczół od warrozy apiwarolu ale również TT.

Nie napisałem też że źle przeleczenie przez idzika rodzin było jedynym skutkiem spadku tych rodzin a ty usilnie mi to wmawiasz.
JM pisze:
Ale Ty jak raz zawyrokowałeś,że źle leczył to już nie ustąpisz, "tak czy tak to źle leczył" i to do tego stopnia źle, że mogło to być przyczyną upadku całej pasieki 9 rodzin.

JM pisze:
"nie można powiedzieć" - a jednak wcześniej zostało powiedziane
nie przekręcaj tego co napisałem.

JM pisze:
"wpływ na to zapewne miało" - znów pewnik
"tutaj mamy zbieg wydarzeń" - następny pewnik
"napisałem co ma opisać" - jak na nauczyciela i Guru przystało
"by można trafnie odpowiedzieć" - tak jak niedawno WEWIUR'owi

ja piszę jako na osoba zainteresowana problemem i chcąca kolegę idzika czegoś nauczyć, pomóc, przekazać wiedzę czego Ty jakoś nie potrafisz zrobić, za to wyłapujesz ostatnio moje wpisy i wpie..lasz się jak miedzy wódkę a zakąskę nie nawiązując wogóle do problemu a jedynie czepiając się moich wpisów. Weź ty zajmij się może faktycznie czymś innym (może jakieś kółko różańcowe albo haftowanie, ew. robótki na drutach) jak masz takie docinki na forum robić i wprowadzać zamęt z czego wychodzą potem niepotrzebne sprzeczki. Ja mam gdzieś twoje docinki bo nie pomagasz i nie zainteresujesz się czyimś problemem tylko byle dogryźć, łapać za słówka i by potem mieć z tego uciechę. Łagodniej już nie umiałem napisać i nie warto widzę bo i tak będziesz się wcinał z bzdurami.

Awatar użytkownika

adriannos pisze:
"Hodowla pszczół" jak mniemam.
Została tylko ta bo to pamiątka po moim znajomym pszczelarzu 111 lat przeżył i to jest prezent od niego dla mnie .pawel

pawel. pisze:
nie masz racji nie poradzi sobie tu najpierw potrzebny Elementarz i praktyka w dobrej pasiece .pawel
Pawełku szanuję cie za twoją wiedzę i nie neguję, że praktyka by mu się przydała w dobrej pasiece ale jak ktoś nie jest ograniczony na umyśle, potrafi czytać z zrozumieniem i chce się tego nauczyć a nie na odjeb się tylko przewertować kartki w książce, to uwierz mi nie jest to za gruba książka i jest do opanowania, dla takiego co nigdy pszczół nie miał a chce je mieć koniecznie. Opierając się o tą książkę i ew. porady z forum (tylko jako dodatek awaryjnie) będzie o wiele mądrzejszy na ten sezon tylko trzeba się przyłożyć i chcieć poczytać i postarać się to zrozumieć. :wink:

Awatar użytkownika

pawel., Bardzo sędziwy wiek. Nawet jak na pszczelarza. My młodzi nie szanujemy zdrowia. Chciałbym tyle pożyć.
A co byś powiedział na to, można wydrukować z internetu:
http://pasieka.wroclaw.pl/porady.htm
http://avico.com.pl/index-3.html
Mam nadzieję, ze właściciele portali nie zrobią mi pretensji, za podanie linków.

Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
pawel. pisze:
Pawełku szanuję cie za twoją wiedzę i nie neguję, że praktyka by mu się przydała w dobrej pasiece ale jak ktoś nie jest ograniczony na umyśle, potrafi czytać z zrozumieniem i chce się tego nauczyć a nie na odjeb się tylko przewertować kartki w książce, to uwierz mi nie jest to za gruba książka i jest do opanowania, dla takiego co nigdy pszczół nie miał a chce je mieć koniecznie. Opierając się o tą książkę i ew. porady z forum (tylko jako dodatek awaryjnie) będzie o wiele mądrzejszy na ten sezon tylko trzeba się przyłożyć i chcieć poczytać i postarać się to zrozumieć. :wink:
Ale on musi chcieć się do takiej lektury przyłożyć a nie szukać gotową odpowiedz na forum a z jego opisu to wiesz mozemy sobie tylko przypuszczać .pawel

Awatar użytkownika

adriannos 1 link warty zachowania i wydrukowania .ale trzeba zawsze brać poprawkę bo rok rokowi nie równy .pawel

Awatar użytkownika

pawel., Dziękuję ci bardzo za merytoryczne wskazówki. Oczywiście poprawki wezmę. Może kiedyś sam coś opublikuję z tych moich kilku tysięcy kartek notatek z 20 lat. Jeśli tak będzie, a Ty się zgodzisz, podeślę ci egzemplarz.
Pozdrawiam i dobrej, spokojnej nocy życzę.
Adrian

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
Każdy każdego cytuje i nic nowego nie wnosicie tylko dumacie aż czytanie "tego" wychodzi bokiem !!

Kolega stracił wszystko to jest juz przesadzone !!!

Wnioski wyciągnie ON sam bo wie co zrobił ( może sie nam nie przyznać) i jak uważnie Was czytał wie gdzie zrobił bład lub sie domyśla.

Moim zadanie bez jakichkolwiek załaczników (zdjęć, filmów) nic więcej nie ustalimy AMEN!!

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Cordovan, nie pozostaje nic innego jak przytaskać ula i porobić takie zdj i może nagrać filmik jak ja , i wtedy można sobie gdybać, w tym wypadku jest to daremne

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
adriannos pisze:
http://pasieka.wroclaw.pl/porady.htm

Coś pięknego.

Od dawna postuluję aby nasi "potentaci" opracowali coś podobnego.
Widzę,że jednak wolą odpowiadać codziennie na te same pytania.
Uniknelibyśmy zaśmiecania forum dyskusjami na takim poziomie jak niżej;

"no weza to jest ta siatka co sie ja daja w ramke wiec jak tam kupie sobie ze 100 ramek to tez musze zaraz tyle tej wezy kupic bo to chyba kazda ramka musi byc z ta weza jak ja dokladam zrobie sobie odrazu 100 takich ramek i tyle bede mial na zaps jakby co najgorszy wydatek to jest ta miodarka kurde taka najtansza reczna 1000 zł"

Każdy początkujący pszczelarz musiały najpierw zapoznać się z takim "gotowcem" a dopiero później zadawałby szczegółowe pytania.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Z tego co widać kolega Idzik nie pomoże nam na tyle byśmy mu mogli coś sensownie odpowiedzieć :mrgreen:

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]