FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
miód z wrzosu http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=10309 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | atomek0 [ 02 czerwca 2013, 16:20 - ndz ] |
Tytuł: | miód z wrzosu |
Nie próbowałem nigdy miodu z wrzosu więc zamówiłem takowy na Allegro (pasieka Nowy Staw). Miód jest z 2012 r. , troche kwaskowy i nawet smaczny ale zastanawia mnie szybkość krystalizacji i duza ilosc grudek ,które "chrzęszczą" w zębach. Zazwyczaj jest to efekt mieszania miodu z cukrem ale być może ten typ miodu taki powinien być ? |
Autor: | michalpriebe [ 02 czerwca 2013, 18:27 - ndz ] |
Tytuł: | Re: miód z wrzosu |
tak krystalizuje ten miód jest grudkowaty |
Autor: | imiodek [ 02 czerwca 2013, 19:31 - ndz ] |
Tytuł: | Re: miód z wrzosu |
mi ktoś mówił że miód wrzosowy jest jak galaretka. ![]() ![]() |
Autor: | pewex [ 02 czerwca 2013, 22:23 - ndz ] |
Tytuł: | Re: miód z wrzosu |
W ramkach i zaraz po wybraniu z ula tak, ale krystalizuje jak każdy inny miód |
Autor: | Marian. [ 03 czerwca 2013, 09:27 - pn ] |
Tytuł: | Re: miód z wrzosu |
Dosyć długo utrzymuje się jako galaretkowaty i z lekkim posmakiem goryczki i pachnie wrzosem, jak zacznie krystalizować to właśnie zaczyna od takich gródeczek i napewno nie jest to cukier, na drugi dzień po wykręceniu i wlaniu do słoika po przewróceniu słoika do góry dnem nie może się wylać bo jest galareta. |
Autor: | Bartkowiak [ 03 czerwca 2013, 09:39 - pn ] |
Tytuł: | Re: miód z wrzosu |
Z moich obserwacji - te grodki najczesciej sie robia przy wirowaniu białych plastrow albo zasklepianiu na sucho - białe odsklepki stanowia poczatek tych grudek. Przy ciemnych odsklepkach tego nie ma, krystalizuje bardziej rownomiernie. Tak czy inaczej jest to normalne i ten miod tak ma. Po skrystalizowaniu generalnie ten miod słabo się prezentuje i jest mniej smaczny (moim zdaniem). |
Autor: | asan [ 03 czerwca 2013, 10:11 - pn ] |
Tytuł: | Re: miód z wrzosu |
Bartkowiak pisze: Po skrystalizowaniu generalnie ten miod słabo się prezentuje i jest mniej smaczny (moim zdaniem). O! To muszę spróbować go zdekrystalizować . Bo jako krupiec jest nieciekawy i myślałem że jest po prostu przereklamowany ![]() |
Autor: | Marian. [ 03 czerwca 2013, 21:45 - pn ] |
Tytuł: | Re: miód z wrzosu |
Czy skrystalizowany czy płynny miód wrzosowy jest bardzo dobry w każdej postaci, mniam. ![]() |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |