FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

miód z wrzosu
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=10309
Strona 1 z 1

Autor:  atomek0 [ 02 czerwca 2013, 16:20 - ndz ]
Tytuł:  miód z wrzosu

Nie próbowałem nigdy miodu z wrzosu więc zamówiłem takowy na Allegro (pasieka Nowy Staw). Miód jest z 2012 r. , troche kwaskowy i nawet smaczny ale zastanawia mnie szybkość krystalizacji i duza ilosc grudek ,które "chrzęszczą" w zębach. Zazwyczaj jest to efekt mieszania miodu z cukrem ale być może ten typ miodu taki powinien być ?

Autor:  michalpriebe [ 02 czerwca 2013, 18:27 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód z wrzosu

tak krystalizuje ten miód jest grudkowaty

Autor:  imiodek [ 02 czerwca 2013, 19:31 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód z wrzosu

mi ktoś mówił że miód wrzosowy jest jak galaretka. :roll: :P

Autor:  pewex [ 02 czerwca 2013, 22:23 - ndz ]
Tytuł:  Re: miód z wrzosu

W ramkach i zaraz po wybraniu z ula tak, ale krystalizuje jak każdy inny miód

Autor:  Marian. [ 03 czerwca 2013, 09:27 - pn ]
Tytuł:  Re: miód z wrzosu

Dosyć długo utrzymuje się jako galaretkowaty i z lekkim posmakiem goryczki i pachnie wrzosem, jak zacznie krystalizować to właśnie zaczyna od takich gródeczek i napewno nie jest to cukier, na drugi dzień po wykręceniu i wlaniu do słoika po przewróceniu słoika do góry dnem nie może się wylać bo jest galareta.

Autor:  Bartkowiak [ 03 czerwca 2013, 09:39 - pn ]
Tytuł:  Re: miód z wrzosu

Z moich obserwacji - te grodki najczesciej sie robia przy wirowaniu białych plastrow albo zasklepianiu na sucho - białe odsklepki stanowia poczatek tych grudek. Przy ciemnych odsklepkach tego nie ma, krystalizuje bardziej rownomiernie. Tak czy inaczej jest to normalne i ten miod tak ma. Po skrystalizowaniu generalnie ten miod słabo się prezentuje i jest mniej smaczny (moim zdaniem).

Autor:  asan [ 03 czerwca 2013, 10:11 - pn ]
Tytuł:  Re: miód z wrzosu

Bartkowiak pisze:
Po skrystalizowaniu generalnie ten miod słabo się prezentuje i jest mniej smaczny (moim zdaniem).


O! To muszę spróbować go zdekrystalizować . Bo jako krupiec jest nieciekawy i myślałem że jest po prostu przereklamowany :)

Autor:  Marian. [ 03 czerwca 2013, 21:45 - pn ]
Tytuł:  Re: miód z wrzosu

Czy skrystalizowany czy płynny miód wrzosowy jest bardzo dobry w każdej postaci, mniam. :mniam miodek:

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/