FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 03:51 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: w.p
witam
pierwszy raz będę poddawać matkę i proszę o pomoc
muszę poddać matkę unasienioną, pszczoły są bez matki 2 dni
postanowiłam ją w sadzic do izolatora na jedną ramkę, pszczoły nie będą mogły do niej wejść a matka będzie mogła na ramce czerwic
mam pytanie
1.w którym miejscu w ulu umieścić ten izolator bliżej wylotka, pośrodku czy ztyłu obok podkarmiaczki, ul WP
2. czy dawać z nią pszczółki do izolatora te co przyjdą razem z nią
3. o której godzinie najlepiej ją podać
za wszystkie rady z góry dziękuje :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Weź ramkę z czerwiem na wygryzieniu, strząchnij z niej wszystkie pszczoły. Do środka wpakuj najlepiej samą matkę. Te co się wygryzą utwotzą wkoło niej świtę. Jednoramkowy izolator jest trochę mały. Po dwóch lub trzech dniach - nie widzę ramki z czerwiem jaką dajesz, ile na niej tego wygryzającego się czerwiu jest, więc tak na prawdę cholera wie ile się ten czerw będzie wygryzał - zerwij ewentualne mateczniki w ulu, wyjmij ramkę z pszczołami i matulą z izolatora i wstaw delikatnie tam, gdzie wcześniej była. Złóż ul, zmów dziesiątkę różańca i idź do domu na spokojnie wypić kufel zimnego piwa.
Mile byłyby widziane uwagi od kolegów z warszawiakami.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP.WZ.WP.
A jak najlepiej poddawać w wielkopolskich ?
Jeśli wymieniamy matkę która ma już kilka lat ? Po zabraniu starej można od razu wpuścić unasienioną ? Jakie są szanse ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Bażant001, Najlepiej zawsze zrobić odkład na czerwiu krytym na wygryzieniu albo pakiet. Potem późnym latem się im z tamtej likwidowanej ramek z czerwiem dorzuca, stawia jedne na drugich i masz matulę wymienioną i mocarza do zimowli.
Dobranoc

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
facelia, Dzisiaj będę poddawał czerwiącą matkę na ul z którego wczoraj zrywałem mateczniki... po prostu położę klateczkę na ramki z izolatorem i pozwolę jej wejść do środka. Zamknę za nią drzwi i cześć :)

Przerobiłem już opcję z izolatorem i klateczką zatykaną na cukier - relacja na moim blogu (w stopce jest link). Jak mają przyjąć matkę to ją przyjmą, a jak jej nie przyjmą to znaczy, że coś skopaliśmy - jest już młoda matka w rodzinie albo zostawiliśmy jakieś mateczniki.

Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Ramka z czerwiem na wygryzieniu, kołpak w to miejsce z matką tak by troche komórek było już pustych by matka mogła tam czerwić. Zazwyczaj pszczoly po kilku dniach wygryzą przejście do matki i ją wypuszczą, jak nie to jej można po kilku dniach pomóc usuwając kołpak. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Ja matkę przekładałem z ulików 2 ramkowych. Wieczorem matka została zamknięta pod kołpak, pszczoły połączone. Dla większego bezpieczeństwa układałem te 2 nowe ramki z boku gniazda nowej rodziny. Pszczoły strząchałem na podest przed ul, ramka po ramce. Matkę wypuszczałem następnego dnia rano, jeśli nie było śladów walki. Raz zmieniłem taktykę, 2 ramki postawiłem w nowym korpusie na dole, dopełniłem 2 ramkami węzy i suszu. Rodzinę wieczorem przeniosłem do góry, wylot obróciłem o 180 stopni. Matki nie izolowałem. na dolny korpus krata dennicowa - zapach przechodził, pszczoły nie mogły. Cały następny dzień pszczółki się podgryzały. Wiele pszczół wracało do nowego odwróconego wylotka - to takie dziwne zaobserwowane zjawisko. Kołpak sprawdzał się doskonale jak do tej pory.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]