FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Pytanie o inwert http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=10719 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | zbychu230 [ 16 lipca 2013, 18:35 - wt ] |
Tytuł: | Pytanie o inwert |
Witam miło. W ubiegłym roku na zakarmienie zimowe kupiłem inwert zbożowy BEE FOOD PLUS......jednak pszczółki w wiekszości zapełniły gniazda nektarem z nawłoci i na nim głównie zazimowały. Inwert, który mi pozostał w ilości około 70 kilogramów w wiaderkach scukrzył się i nie wiem czy nadaje sie do zakarmienia. Po podgrzaniu robi sie płynny ale już nie jest bezbarwny jak poprzednio tylko mętny. Czy koledzy moga powiedzieć, czy podgrzewając można go jeszcze wykorzystać do zakarmienia czy tylko na C2H5OH. ![]() |
Autor: | idzik [ 16 lipca 2013, 18:46 - wt ] |
Tytuł: | Re: Pytanie o inwert |
kolego ja w tamtym roku też na takim pokarmie zimowałem pszczoły ale z powodu złej jakości produktu(syropu) pszczoły w pasiece wszystkie padły gdyż pokarm od pana Łysonia się skrystalizował i padły z głodu. Wiec przestrzegam jak możesz to nie dawaj tego pokarmu pszczołom ja w tym roku za zimuje na cukrze .Pozdrawiam. |
Autor: | waldek6530 [ 16 lipca 2013, 21:53 - wt ] |
Tytuł: | Re: Pytanie o inwert |
I masz racje idzik zimuj tylko na cukrze i trochę na miodzie z nawłoci. A tak poza tym, to ile rodzin zimujesz i na styropianach od Łysonia ? |
Autor: | Ks. Tomasz [ 18 lipca 2013, 21:42 - czw ] |
Tytuł: | Re: Pytanie o inwert |
Mnie zostało około 200kg ApiFoodu z zeszłego roku. Nic nie skrystalizowalo. W tamtym tygodniu polowe dostały odkłady. Drugą połowę dostaną w sobotę... |
Autor: | zbychu230 [ 20 lipca 2013, 22:33 - sob ] |
Tytuł: | Re: Pytanie o inwert |
Tez mam jeszcze pół wiadra API FOODu sprzed dwóch lat i jest płynny, nic sie z nim nie dzieje, a niby jak wynika z opisu ma identyczny skład jak ten scukrzony |
Autor: | manio [ 21 lipca 2013, 21:47 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Pytanie o inwert |
Podgrzanie scukrzonego nic nie da bo pszczoły pobiorą i scukrzy się na ramce. Warto spróbować zachęcić pszczoły do jego przerobienia jak syropu, wtedy się nie scukrzy . Dodaj 0.5 litra wody na 1 kg inwertu i taki rzadki pszczoły muszą przerobić, odparować . Przetrawią i dodadzą swoje enzymy i konserwanty, wtedy z pewnością się nie scukrzy, szczególnie jak podasz teraz , rozwojowo to do zimy zjedzą. |
Autor: | CYNIG [ 21 lipca 2013, 21:57 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Pytanie o inwert |
manio pisze: ...Warto spróbować zachęcić pszczoły do jego przerobienia jak syropu, wtedy się nie scukrzy . Dodaj 0.5 litra wody na 1 kg inwertu i taki rzadki pszczoły muszą przerobić, odparować . Przetrawią i dodadzą swoje enzymy i konserwanty, wtedy z pewnością się nie scukrzy... Zastanowiłeś się co radzisz?? Przeanalizuj przyczyny krystalizacji pokarmu, przeanalizuj co się dzieje z wielocukrami poddanymi obróbce enzymatycznej przez pszczoły, co z nich powstaje i co powoduje. Jeśli używamy go do podkarmiania na czerw i wiemy że nie będzie składowany w pokarmie zimowym to OK, ale niestety jakiekolwiek dłuższe przetrzymanie go w komórkach po proponowanej obróbce powoduje duże ryzyko krystalizacji. |
Autor: | manio [ 21 lipca 2013, 22:02 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Pytanie o inwert |
Nie wiesz tego na pewno więc niepotrzebnie się unosisz. Jak pszczoły przerobią inwert ( a nie tylko przeniosą ) to ich enzymy trawienne rozłożą wielocukry i nic nie skrystalizuje, przecież tak się dzieje z syropem, jak dasz za gęsty to nie zostanie przetrawiony , "miód" będzie miał za dużo sacharozy i też skrystalizuje. Poza tym przecież pisałem że podać teraz bo z pewnością zjedzą do czasu zakarmiania, szczególnie że teraz do nawłoci zupełna pustynia. Przynajmniej tak jest u mnie ![]() |
Autor: | CYNIG [ 21 lipca 2013, 22:04 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Pytanie o inwert |
manio, nie obraź się ale jesteś w błędzie. Nie radź innym rzeczy których nie jesteś pewny. |
Autor: | manio [ 21 lipca 2013, 22:22 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Pytanie o inwert |
Nie obrażam się , piszę jak bym sam to zrobił , ale jak wiesz lepiej to napisz i oświeć kolegę bo lubię również wiedzieć dlaczego ![]() Czy się różni przerobienie sacharozy z syropu od przerobienia inwertu ? I dlaczego nie ma Twoim zdaniem szans na podanie pszczołom rozrzedzonego inweru , żeby potraktowały do enzymami trawiennymi jak cukier z Biedronki ? |
Autor: | CYNIG [ 21 lipca 2013, 22:28 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Pytanie o inwert |
manio pisze: ...Czy się różni przerobienie sacharozy z syropu od przerobienia inwertu ?... Ano właśnie kluczowe są produkty takiej przemiany ![]() To tak w ekstremalnym skrócie bo było to już dość dokładnie opisane na forum, |
Autor: | manio [ 21 lipca 2013, 22:40 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Pytanie o inwert |
Ale sądzisz że rozwojowo czyli w małych dawkach, można podać tylko podgrzany w celu dekrystalizacji ? Dlaczego podanie zbyt gęstego syropu cukrowego też prowadzi do krystalizacji ? |
Autor: | CYNIG [ 21 lipca 2013, 22:44 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Pytanie o inwert |
Moim zdaniem, rozwojowo i w małych dawkach to można zaryzykować nawet i sok z gruszek ![]() Nie wiem co rozumiesz jako "gęsty syrop cukrowy", ja stosuję do zakarmiania zimowego syrop 3:2 i nie miałem jak dotąd problemów z krystalizacją w plastrze. |
Autor: | manio [ 22 lipca 2013, 11:44 - pn ] |
Tytuł: | Re: Pytanie o inwert |
gęsty , czyli gęstszy niż 1,5 kg na 1l wody, literatura podaje że wtedy pszczoły nie przetrawią na monocukry i może krystalizować. Wydawało mi się dlatego , że podobnie jest z inwertem, ale sprawa jest bardziej skomplikowana bo na krystalizację wpływa wiele czynników, nie tylko stosunek fruktozy do glukozy ale też * ilości glukozy * zawartości innych cukrów * suchej masy produktu * temperatury Wniosek z tego taki , że najbezpieczniej skarmić zdekrystalizowany inwert rozwojowo, tak aby jednak nie został w ulu na zimę, a krystalizacja może nastąpić w wyniku przechowywania w ciepłym miejscu i samoistnego dalszego inwertowania , co zmienia skład inwertu w wyniku rozpadu wielocukrów złożonych z glukozy. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |