FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 06:52 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: 02 sierpnia 2013, 10:58 - pt 

Rejestracja: 14 czerwca 2013, 21:54 - pt
Posty: 106
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam.

Jak w temacie. Robię syrop 1 : 1 i ciekawi mnie po jakim czasie się on psuje? Mam jeden ul więc zapotrzebowań nie mam wielkich. Ostrowska pisze, że po 2-3 dniach się fermentuje, ale wolę się upewnić.

_________________
http://pasieka-plastermiodu.blogspot.com/

https://www.youtube.com/channel/UCb_koJ ... 8g5zww03Jg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 11:04 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lipca 2013, 09:36 - pt
Posty: 155
Lokalizacja: południowa wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Zależy do pogody, temperatury, ale faktycznie dłużej niż 2-3 dni nie wytrzyma i zacznie fermentować ;)

_________________
"Nie darmo u pszczoły żądło a cierń u róży"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 11:05 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
kalip1, każda odpowiedź będzie jednocześnie bzdurna jak i prawdziwa. Przecież to zależy od wielu czynników, poczynając od czystości naczyń, poprzez temperaturę użytej wody, na temp przechowywania kończąc.

Mi w praktyce taki syrop przechowywany w temp pokojowej przez 2-3 dni "nie skisł". Trzymany w słoikach w lodówce, po tygodniu też, na oko i na smak, nie wykazywał zmian.

Jak masz jeden ul to co za problem za każdym razem zrobić trochę świeżego syropu?? 0,5kg cukru, 0,5l wody i do ula.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 11:08 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
swider24 pisze:
...dłużej niż 2-3 dni nie wytrzyma i zacznie fermentować ;)


Zrób próbę na małej dawce w czystych naczyniach i zamkniętym słoiczku a możesz się zdziwić :)

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 11:11 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lipca 2013, 09:36 - pt
Posty: 155
Lokalizacja: południowa wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Dopowiem jeszcze jedno - że taki czas to u mnie w podkarmiaczce - jak była zatkana i pszczoły nie miały dostępu do syropu. W wiaderku miałem rozrobiony syrop do podkarmienia kilku rodzin (w temp. ok 15 stopni) i było ok. - w ciągu 4 dni go rozdysponowałem. Tak więc to zależy, tak jak napisał CYNIG

_________________
"Nie darmo u pszczoły żądło a cierń u róży"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 11:12 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lipca 2013, 09:36 - pt
Posty: 155
Lokalizacja: południowa wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
CYNIG pisze:

Zrób próbę na małej dawce w czystych naczyniach i zamkniętym słoiczku a możesz się zdziwić


Pewnie masz rację, ja napisałem myśląc o syropie, który podalem pszczołom. A prawda jest taka, że pytający wcale o tym mógł nie myśleć. No cóż tak to jest przy słowie pisanym - każdy myśli o czymś innym!

_________________
"Nie darmo u pszczoły żądło a cierń u róży"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 11:13 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 774
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Wszystko zależy od tego czy poidło i produkty są czyste, od temperatury i wilgoci. Z tą fermentacją to też nie do końca, bo pszczoła ma jakąś tam tolerancję i czasem nawet chętniej pobiera taki cukier co intensywniej pachnie. Ważne by nie przesadzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 11:16 - pt 
Można lekko zakwasić syrop , np. kwaskiem cytrynowym , dłużej wytrzyma .


Na górę
  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 12:07 - pt 

Rejestracja: 14 czerwca 2013, 21:54 - pt
Posty: 106
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Pierwszą porcje syropu zrobiłem w połowie lipca i podawałem ją ok 2 tygodnie. Tak więc ostatnia porcja miała 2 tygodnie. Wąchałem ją, ale nie wyczułem żadnego dziwnego zapachu. Pszczoły szybko go pobrały. Trzymałem go w zwykłym słoiku solidnie zakręconym.

_________________
http://pasieka-plastermiodu.blogspot.com/

https://www.youtube.com/channel/UCb_koJ ... 8g5zww03Jg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 12:11 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
kalip1 pisze:
Pierwszą porcje syropu zrobiłem w połowie lipca i podawałem ją ok 2 tygodnie...


Dalej nie rozumiem po co tak kombinować mając 1 ul??

P.S oprócz smaku i zapachu patrz jeszcze czy nie pojawiają się takie ciemne kłaczki/smugi

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 12:27 - pt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Butelka po wodzie mineralnej 1,5L PET. Wsypujesz kilo cukru, dopełniasz wodą (ciepłą) i masz syrop 1:1. Ja w ramach lenistwa (albo wynalazczości ;>) taką butelkę czasami wrzucę do samochodu i się turla idealnie rozpuszczając cukier bez konieczności machania.
Też nie rozumiem po co przechowywać taki syrop.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 13:42 - pt 

Rejestracja: 14 czerwca 2013, 21:54 - pt
Posty: 106
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Kombinuje bo dopiero zaczynam przygodę z pszczelarstwem :p Pan od którego kupiłem odkład polecił mi żebym od połowy lipca podkarmiał co 2 dni 250ml syropu. No i przygotowałem sobie syropu z 1 litra wody i 1 kg cukru żeby co dwa dni nie stać nad garnkiem. A wczoraj w Ostrowskiej wyczytałem, że syrop po 2-3 dniach fermentuje.

_________________
http://pasieka-plastermiodu.blogspot.com/

https://www.youtube.com/channel/UCb_koJ ... 8g5zww03Jg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 14:13 - pt 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
To użyj ile potrzebujesz, resztę wstaw do lodówki. Nie ma opcji żeby Ci sfermentowało w lodówce w ciągu 10dni.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 17:35 - pt 
Koledzy,
a czy przerobiona apifonda może fermentować na ramkach zalegając z razem z "prawdziwym miodem"?


Na górę
  
 
Post: 02 sierpnia 2013, 21:45 - pt 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3756
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Z procesem fermentacji jestem za pan brat od dziesiątków lat.
Jak ogólnie wiadomo, fermentację powodują drożdżaki.
Drożdżaki występują powszechnie w środowisku naturalnym.
Oprócz fermentacji syrop może podlegać procesom kwaśnienia powodowanym przez różnego rodzaju bakterie, a także procesom pleśnienia wywołanym czynnikami grzybowymi.
Proces fermentacji i jego tempo zależą od początkowej dawki drożdży, stężenia roztworu cukru, temperatury, natlenienia roztworu, kwasowości roztworu, pożywki dla rozwoju drożdży, gatunku drożdży...
Ogólnie można powiedzieć, że natężenie występowania tych procesów związane jest z antyseptycznością .

Syrop przygotowany w higienicznych warunkach, przechowywany w czystym zamkniętym naczyniu, a na dodatek w chłodziarce z pewnością nie sfermentuje nawet przez kilkanaście dni.
Poddany do ula w czystym słoiku z czystą zakrętką swobodnie wytrzyma 5-7 dni.
Poddany w typowej podkarmiaczce zachowa się tak jak podaje Ostrowska 2-3 dni.

Zakwaszenie roztworu, wbrew temu co ktoś wcześniej radził, jest czynnikiem korzystnym dla rozwoju drożdży.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji