Jancio Wodnik pisze:
Witam.
Jestem początkującym pszczelarzem. Miałby takie pytanie a mianowicie, od czwartku(25) stałem się właścicielem 2 uli wielkopolskich. Podawałem im dawki taki jak zalecają w książkach(1 litr syropu na 2 dni). Teraz ma taki problem że wyjeżdżam na 2 tygodnie i chciałbym im podać 5 litrów(na ul) na te dwa tygodnie jeszcze w ramach podkarmiania pobudzającego. Czy mogli byście mi doradzić czy taka dawka będzie odpowiedni na dwa tygodnie lub tydzień bo po tygodniu mógłbym ewentualnie podjechać i dać im jeszcze raz syrop.
Pozdrawiam Janek.
jeśli mają mało pokarmu w ulach i późne pożytki u Ciebie marne (brak np nawłoci)a planujesz dłuższy wyjazd możesz je podkarmiać nie syropem cukrowym jak inni radzą tylko invertem bo on nie sfermentuje tak jak syrop po 2-3 dniach, zrobisz sobie 2-3 dziurki w wiaderku np 5l i będą sobie powoli pobierały zalać gniazda nie zalejesz a będzie się coś działo
jeśli są to pełnie rodziny na np 2 korpusach to wyjmij krate odgrodową jeśli tam jest korpus z matką daj go na góre a pod niego ten korpus który był na nim, matka uzyska miejsce do czerwienia będziesz miał pewność że matka ma miejsce do czerwienia i zazimujesz sobie pszczoły na przeczerwionych ramkach to wiaderko dajesz wieczkiem na dół w pustym 3 korpusie którego możesz ocieplić jakimiś starymi ciuchami
jeśli to był odkład tegoroczny to jeśli nie jest na całym korpusie to dołożyć ramek na max dać pusty drugi korpus z tym wiaderkiem, na ramki dać najlepiej kawałek foli z dziurą na srodku ok 10x10cm dać na to dwie listewki zeby pszczoły miały dostęp dobrze docieplic pozostała luke jechać na wyjazd i zapomnieć