FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
pytanie o miód http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=10896 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | michal1207 [ 07 sierpnia 2013, 20:54 - śr ] |
Tytuł: | pytanie o miód |
Witam Wiem, że miód fermentuje pod wpływem wysokiej temperatury, ale dzisiaj jakoś tak wyszło (niestety), że spędził on ok 5 godz. w gorącym samochodzie, Na zewnątrz było ok 35 st. C, a w samochodzie na pewno powyżej 40 st. C. I tu mam pytanie, czy ten miód ulegnie fermentacji po spędzeniu tych 5 godz. w aucie. Dodam że miód był jeszcze lipowy płynny. Z góry dzięki za odpowiedź. |
Autor: | Sol Bąk [ 07 sierpnia 2013, 21:01 - śr ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
Jak miód dojrzały to sfermentować szybko nie powinien. Nie mniej warto zadać sobie pytanie czy to nadal jest miód, bo temperatury w samochodzie lubią sięgać i 60C, a jak był w jeszcze słońcu to ![]() |
Autor: | zbynio54 [ 07 sierpnia 2013, 21:07 - śr ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
właśnie ciekawe jest to czy smak się nie zmienił bo wiem że po podgrzaniu miodu ma troszke inny smak wiem po swoich doświadczeniach ![]() |
Autor: | michal1207 [ 07 sierpnia 2013, 21:09 - śr ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
Sol Bąk pisze: Jak miód dojrzały to sfermentować szybko nie powinien. Nie mniej warto zadać sobie pytanie czy to nadal jest miód, bo temperatury w samochodzie lubią sięgać i 60C, a jak był w jeszcze słońcu to ![]() czyli mam rozumieć że proces fermentacji, mógł się rozpocząć, bo piszesz że tak szybko nie sfermentuje |
Autor: | CYNIG [ 07 sierpnia 2013, 21:11 - śr ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
michal1207, na rozpoczęcie fermentacji akurat przegrzanie miodu ma wpływ praktycznie zerowy |
Autor: | Sol Bąk [ 07 sierpnia 2013, 21:25 - śr ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
michal1207 pisze: Sol Bąk pisze: Jak miód dojrzały to sfermentować szybko nie powinien. Nie mniej warto zadać sobie pytanie czy to nadal jest miód, bo temperatury w samochodzie lubią sięgać i 60C, a jak był w jeszcze słońcu to ![]() czyli mam rozumieć że proces fermentacji, mógł się rozpocząć, bo piszesz że tak szybko nie sfermentuje Każdy miód w temperaturze powyżej 20C jest narażony na fermentację (wiedza zaczerpnięta z tegoż forum właśnie) ![]() aha sprawdź "stożek" ![]() |
Autor: | minikron [ 07 sierpnia 2013, 21:42 - śr ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
Jak został przegrzany, to to teraz jest tylko roztwór cukrów i o fermentacje nie trzeba się martwić. Wręcz przeciwnie, fermentacja jest wskazana. W balonie do wina. |
Autor: | BoCiAnK [ 07 sierpnia 2013, 22:06 - śr ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
Sol Bąk pisze: Każdy miód w temperaturze powyżej 20C jest narażony na fermentację Ciekawe Który to mądry napisał ![]() to by w ulu też musiał fermentować ![]() |
Autor: | CYNIG [ 07 sierpnia 2013, 22:10 - śr ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
Sol Bąk pisze: michal1207 pisze: ... Każdy miód w temperaturze powyżej 20C jest narażony na fermentację (wiedza zaczerpnięta z tegoż forum właśnie) ![]() aha sprawdź "stożek" ![]() A nie pomyliłeś tych 20 stopni z 20% zawartości wody?? |
Autor: | Sol Bąk [ 07 sierpnia 2013, 22:14 - śr ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
Co innego słoik ![]() Generalnie to gadka szła tak, że podczas krystalizacji na brzegu kryształu tworzy się faza o mniejszym stężeniu fruktozy i większej zawartości wody. Również na górze słoika jest więcej wody. Więcej trzeba poszukać w wątku dot. sklepienia miodu o zawartości 20% wody, refraktometrach, odstojnikach i warunkach przechowywania miodu ;p. |
Autor: | minikron [ 07 sierpnia 2013, 22:59 - śr ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
Przepraszam bardzo, ale na etykietach z "Pasieki" temperatura przechowywania miodu to poniżej 18 stC. |
Autor: | asan [ 08 sierpnia 2013, 07:48 - czw ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
minikron, Co nie zmienia faktu że w PL chyba nikt nie przechowuje miodu w lodówce. Dobry miód nie sfermentuje w kuchennej szafce przez rok. Co do tego przegrzania w samochodzie to powyżej czterdziestu kilku stopni traci się to co jest w miodzie najcenniejsze. ALE przecież miód nie od razu łapie temperaturę otoczenia, to trwa krócej lub dłużej w zależności od ilości. Jeśli była to beczka to mógł się nie przegrzać. A nawet jeśli był to słoik i kilka godzin miał temp 60st to i tak jest jadalny ![]() |
Autor: | Sol Bąk [ 08 sierpnia 2013, 08:07 - czw ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
Sol Bąk pisze: aha sprawdź "stożek" jeszcze raz: stożek ![]() |
Autor: | trzciny [ 08 sierpnia 2013, 10:29 - czw ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
Ja pierniczę, ale te pszczoły głupie, nie czytają internetu i nadal przechowują miód w 35oC ![]() |
Autor: | Sol Bąk [ 08 sierpnia 2013, 12:00 - czw ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
trzciny pisze: Ja pierniczę, ale te pszczoły głupie, nie czytają internetu i nadal przechowują miód w 35oC ![]() A może to człowiek głupi bo leje miód do słoików, zamiast przechowywać na plastrze w przewiewnym miejscu w temp. 35C? ![]() |
Autor: | adriannos [ 08 sierpnia 2013, 12:24 - czw ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
Po tych wypowiedziach wnioskuję, że duuuuuużo osób bierze z uli ramka nieposklepione z niedojrzałym miodem. Pozdrawiam |
Autor: | Sol Bąk [ 08 sierpnia 2013, 12:51 - czw ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
adriannos, Ja wziąłem ostatnio nieposklepiony, bo pszczoły zasklepiły a potem zgłodniały i odsklepiły ![]() |
Autor: | henry650 [ 08 sierpnia 2013, 22:43 - czw ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
J mialem tu w anglii lepszy numer ten zasklepiony byl zadzszy niz ten nie zasklepiony henry |
Autor: | Bartkowiak [ 08 sierpnia 2013, 22:52 - czw ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
henry650 - nic nowego - mamy takie cuś i w Polsce - zajrzyj tu: viewtopic.php?f=72&t=3679 co to, skąd to - to nikt do końca nie wie... |
Autor: | robert-a [ 12 sierpnia 2013, 00:11 - pn ] |
Tytuł: | Re: pytanie o miód |
Jak osiągnie 60 stopni to raczej fermentację przerwiemy na 100 % . powyżej 40 stopni tracimy enzymy a czy tylko one są najcenniejsze ? Miód dodany do piernika dja mu niezły smak i aromat a pieczemy gdzieś kolo 200 stopni czy ten aromat i smak nie jest bezcenny, co lepsze łyżeczka cukru czy miodu do gorącej herbaty ? wiadomo lepiej do letniej ale ponawiam pytanie co lepiej cukier czy miód ? Panowie sloganów jak najmniej wiedzy jak najwięcej. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |