FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

pytanie o miód
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=10896
Strona 1 z 1

Autor:  michal1207 [ 07 sierpnia 2013, 20:54 - śr ]
Tytuł:  pytanie o miód

Witam
Wiem, że miód fermentuje pod wpływem wysokiej temperatury, ale dzisiaj jakoś tak wyszło (niestety), że spędził on ok 5 godz. w gorącym samochodzie, Na zewnątrz było ok 35 st. C, a w samochodzie na pewno powyżej 40 st. C. I tu mam pytanie, czy ten miód ulegnie fermentacji po spędzeniu tych 5 godz. w aucie. Dodam że miód był jeszcze lipowy płynny. Z góry dzięki za odpowiedź.

Autor:  Sol Bąk [ 07 sierpnia 2013, 21:01 - śr ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

Jak miód dojrzały to sfermentować szybko nie powinien. Nie mniej warto zadać sobie pytanie czy to nadal jest miód, bo temperatury w samochodzie lubią sięgać i 60C, a jak był w jeszcze słońcu to :shock:. W bagażniku mógł się przechować całkiem dobrze.

Autor:  zbynio54 [ 07 sierpnia 2013, 21:07 - śr ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

właśnie ciekawe jest to czy smak się nie zmienił bo wiem że po podgrzaniu miodu ma troszke inny smak wiem po swoich doświadczeniach :roll:

Autor:  michal1207 [ 07 sierpnia 2013, 21:09 - śr ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

Sol Bąk pisze:
Jak miód dojrzały to sfermentować szybko nie powinien. Nie mniej warto zadać sobie pytanie czy to nadal jest miód, bo temperatury w samochodzie lubią sięgać i 60C, a jak był w jeszcze słońcu to :shock:. W bagażniku mógł się przechować całkiem dobrze.


czyli mam rozumieć że proces fermentacji, mógł się rozpocząć, bo piszesz że tak szybko nie sfermentuje

Autor:  CYNIG [ 07 sierpnia 2013, 21:11 - śr ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

michal1207, na rozpoczęcie fermentacji akurat przegrzanie miodu ma wpływ praktycznie zerowy

Autor:  Sol Bąk [ 07 sierpnia 2013, 21:25 - śr ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

michal1207 pisze:
Sol Bąk pisze:
Jak miód dojrzały to sfermentować szybko nie powinien. Nie mniej warto zadać sobie pytanie czy to nadal jest miód, bo temperatury w samochodzie lubią sięgać i 60C, a jak był w jeszcze słońcu to :shock:. W bagażniku mógł się przechować całkiem dobrze.


czyli mam rozumieć że proces fermentacji, mógł się rozpocząć, bo piszesz że tak szybko nie sfermentuje

Każdy miód w temperaturze powyżej 20C jest narażony na fermentację (wiedza zaczerpnięta z tegoż forum właśnie) :)
aha sprawdź "stożek" :P

Autor:  minikron [ 07 sierpnia 2013, 21:42 - śr ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

Jak został przegrzany, to to teraz jest tylko roztwór cukrów i o fermentacje nie trzeba się martwić. Wręcz przeciwnie, fermentacja jest wskazana. W balonie do wina.

Autor:  BoCiAnK [ 07 sierpnia 2013, 22:06 - śr ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

Sol Bąk pisze:
Każdy miód w temperaturze powyżej 20C jest narażony na fermentację

Ciekawe Który to mądry napisał :wink:
to by w ulu też musiał fermentować :haha: prawdziwy miód w temp 20 się nawet krystalizuje

Autor:  CYNIG [ 07 sierpnia 2013, 22:10 - śr ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

Sol Bąk pisze:
michal1207 pisze:
...
Każdy miód w temperaturze powyżej 20C jest narażony na fermentację (wiedza zaczerpnięta z tegoż forum właśnie) :)
aha sprawdź "stożek" :P


A nie pomyliłeś tych 20 stopni z 20% zawartości wody??

Autor:  Sol Bąk [ 07 sierpnia 2013, 22:14 - śr ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

Co innego słoik ;)
Generalnie to gadka szła tak, że podczas krystalizacji na brzegu kryształu tworzy się faza o mniejszym stężeniu fruktozy i większej zawartości wody. Również na górze słoika jest więcej wody.

Więcej trzeba poszukać w wątku dot. sklepienia miodu o zawartości 20% wody, refraktometrach, odstojnikach i warunkach przechowywania miodu ;p.

Autor:  minikron [ 07 sierpnia 2013, 22:59 - śr ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

Przepraszam bardzo, ale na etykietach z "Pasieki" temperatura przechowywania miodu to poniżej 18 stC.

Autor:  asan [ 08 sierpnia 2013, 07:48 - czw ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

minikron, Co nie zmienia faktu że w PL chyba nikt nie przechowuje miodu w lodówce. Dobry miód nie sfermentuje w kuchennej szafce przez rok.
Co do tego przegrzania w samochodzie to powyżej czterdziestu kilku stopni traci się to co jest w miodzie najcenniejsze. ALE przecież miód nie od razu łapie temperaturę otoczenia, to trwa krócej lub dłużej w zależności od ilości.
Jeśli była to beczka to mógł się nie przegrzać.
A nawet jeśli był to słoik i kilka godzin miał temp 60st to i tak jest jadalny :-)

Autor:  Sol Bąk [ 08 sierpnia 2013, 08:07 - czw ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

Sol Bąk pisze:
aha sprawdź "stożek"

jeszcze raz: stożek :)

Autor:  trzciny [ 08 sierpnia 2013, 10:29 - czw ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

Ja pierniczę, ale te pszczoły głupie, nie czytają internetu i nadal przechowują miód w 35oC :haha:

Autor:  Sol Bąk [ 08 sierpnia 2013, 12:00 - czw ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

trzciny pisze:
Ja pierniczę, ale te pszczoły głupie, nie czytają internetu i nadal przechowują miód w 35oC :haha:

A może to człowiek głupi bo leje miód do słoików, zamiast przechowywać na plastrze w przewiewnym miejscu w temp. 35C? ;)

Autor:  adriannos [ 08 sierpnia 2013, 12:24 - czw ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

Po tych wypowiedziach wnioskuję, że duuuuuużo osób bierze z uli ramka nieposklepione z niedojrzałym miodem.
Pozdrawiam

Autor:  Sol Bąk [ 08 sierpnia 2013, 12:51 - czw ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

adriannos, Ja wziąłem ostatnio nieposklepiony, bo pszczoły zasklepiły a potem zgłodniały i odsklepiły :)

Autor:  henry650 [ 08 sierpnia 2013, 22:43 - czw ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

J mialem tu w anglii lepszy numer ten zasklepiony byl zadzszy niz ten nie zasklepiony



henry

Autor:  Bartkowiak [ 08 sierpnia 2013, 22:52 - czw ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

henry650 - nic nowego - mamy takie cuś i w Polsce - zajrzyj tu:
viewtopic.php?f=72&t=3679
co to, skąd to - to nikt do końca nie wie...

Autor:  robert-a [ 12 sierpnia 2013, 00:11 - pn ]
Tytuł:  Re: pytanie o miód

Jak osiągnie 60 stopni to raczej fermentację przerwiemy na 100 % . powyżej 40 stopni tracimy enzymy a czy tylko one są najcenniejsze ? Miód dodany do piernika dja mu niezły smak i aromat a pieczemy gdzieś kolo 200 stopni czy ten aromat i smak nie jest bezcenny, co lepsze łyżeczka cukru czy miodu do gorącej herbaty ? wiadomo lepiej do letniej ale ponawiam pytanie co lepiej cukier czy miód ? Panowie sloganów jak najmniej wiedzy jak najwięcej.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/