FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 sierpnia 2025, 21:35 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Witam
mam pytanie jak połącze dwie rodziny skutecznie w których jednej jest matka tylko nie czerwi bądz jest to trutówka ,
-czy trzeba likwidować starą matkę czy tylko postawić korpus na korpus i zmienić zapach
i pszczoły zlikwidują tą wadliwą?
czy macie państwo jakieś skuteczne sposoby łaczenia?

http://www.youtube.com/watch?v=92sug2mBVn0
http://pasiekamichalow.weebly.com/awary ... elich.html
http://pasieka-n.blog.onet.pl/2006/04/2 ... ie-rodzin/
I wiele ,wiele innych sposobów.A wystarczy wpisać w google ŁĄCZENIE RODZIN. A wybór hm ,należy do Ciebie :pl:

Wystarczy wpisać w naszą forumową szukajkę słowa - Łączenie pszczół - i ma kolega co czytać. Proszę search.php?keywords=%C5%81%C4%85czenie+pszcz%C3%B3%C5%82&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj 12 stron z tematami.
Zbędne szukanie po google i innych portalach. :wink:

viewtopic.php?f=35&t=10900&view=unread#unread
PikA96 czytaj zdecydowanie inne portale ,bo dają dużo innych ,różnych informacji . :pl:
Więc warto czytać ,oglądać i z pewnością się przyda. :pl:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Myślę osobiście, że tą rodziną w której jest ta wadliwa matka (trutówka, brak, uszkodzona, nieczerwiąca) należałoby się zając bo wątpię żeby tak łatwo dokonały połączenia. Ja osobiście choć nie wiem czy dobrze ale w pewnej odległości od ula rozłożył jakieś płótno i tam po kolei wymiótł pszczoły z ramek, dennicy, korpusów tak żaby każdą pojedynczą pszczołę usunąć z ula, bo po co masz ryzykować jeżeli nie jesteś pewien matki a o tej porze to raczej moim zdaniem nie byłoby zbyt dobrze jakby ją ścieły. Po takim zabiegu jak pszczoły wrócą do ula i będziesz miał 100 % pewności, że to rodzina osierocona, więc na twoim miejscu wykonałbym połączenie tak po dniu, dwóch od tej imprezy. Chociaż wcześniej jeszcze sprawdź czy na tym płótnie nie ma matki lub jakiejś kolonii pszczół mogących towarzyszyć trutówkom.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]