FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
castello sugar crystal http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=11065 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Bażant001 [ 31 sierpnia 2013, 12:40 - sob ] |
Tytuł: | castello sugar crystal |
Witam. Czy ktoś z Państwa stosował cukier z Lidla castello sugar crystal ? Nadaje się od dla pszczół ? Pozdrawiam |
Autor: | PawelKS3 [ 31 sierpnia 2013, 19:09 - sob ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
Każdy cukier się nadaje. |
Autor: | Linker [ 31 sierpnia 2013, 19:35 - sob ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
Ja dotychczas używałem cukru z biedronki, tesco i aldi. |
Autor: | zbynio54 [ 01 września 2013, 09:42 - ndz ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
a po ile ten cukier ![]() ![]() |
Autor: | XxSebastianxX [ 01 września 2013, 18:40 - ndz ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
Ja używam cukru królewskiego z biedronki i niezauważyłem żeby pszczołom coś się działo. Każdy cukier jest dobry byle by go nie kupować masowo za niską cenę bo niewiadomo co to jest. |
Autor: | milix [ 01 września 2013, 18:52 - ndz ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
seban1237 pisze: nie kupować masowo za niską cenę bo niewiadomo co to jest. ![]() |
Autor: | XxSebastianxX [ 01 września 2013, 19:20 - ndz ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
milix pisze: seban1237 pisze: nie kupować masowo za niską cenę bo niewiadomo co to jest. ![]() milix pisze: seban1237 pisze: nie kupować masowo za niską cenę bo niewiadomo co to jest. ![]() znaczy sie w dużych ilościach ![]() |
Autor: | wzaga50 [ 02 września 2013, 18:42 - pn ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
Pierwszy raz zauważyłem dużą różnicę w wyglądzie syropu cukrowego 3:2 zrobionego z cukru od różnych producentów (polskich). Z cukru Polski Cukier Cukier biały (taki napis na torebce) produkcja Krajowa Spółka Cukrownicza SA ul. Kraszewskiego40, 87-100 Toruń syrop jest przejrzysty prawie jak woda, widać dno pełnego typowego wiadra ocynkowanego. Z cukru Sweet Family Cukier produkcja Nordzucker Polska SA ul 5 stycznia 54, 64-330 Opalenica syrop jest mętny, w wiadrze widać na 15cm. W smaku nie wyczuwam różnicy. Który lepszy, i skąd te męty? Ten drugi ma chyba jakieś niestrawne dla pszczół składniki. Czy trzeba brać po 1kg, rozpuszczać, sprawdzać i dopiero kupować? Pierwszego podałem 100kg, drugiego tylko 20. Może sprawdźcie pod tym kątem wasze cukry. Chyba lepszy ten bardziej przejrzysty. |
Autor: | Sol Bąk [ 03 września 2013, 08:03 - wt ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
wzaga50, może ten mętny był napowietrzony (bo gęstszy i prawdziwy), a ten drugi zaprawiany na słodziku? |
Autor: | wzaga50 [ 03 września 2013, 10:09 - wt ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
Najlepiej byłoby, gdyby ktoś kompetentny (chemik?) napisał jak wygląda roztwór wodny czystej sacharozy, czy jest przezroczysty czy mętny. Obydwa syropy stały obok siebie w wiadrach po kilka godz., napowietrzenie będące skutkiem mieszania powinno zniknąć. |
Autor: | skibi [ 03 września 2013, 10:19 - wt ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
ja na lyzeczce z biedronki mam metny syrop cos jakby bialko jaj |
Autor: | asan [ 03 września 2013, 10:31 - wt ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
Rozpuszczam różne cukry, żaden nie daje przezroczystego i bezbarwnego koloru. Sacharoza kosztuje 35pln za kg, więc jakby komuś zależało to można zrobić test ![]() |
Autor: | Tutek [ 04 września 2013, 21:06 - śr ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
Jeśli zakarmiacie cukrem to szukajcie cukru 1 klasy z tego co wiem zawiera mniej wapna w sklepach mamy cukier gatunku 1, ale klasy 1 lub 2 pisze zawsze na opakowaniu ![]() |
Autor: | wzaga50 [ 05 września 2013, 10:11 - czw ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
Na Polski Cukier jest napisane kategoria 2, na Sweet Family nic takiego nie ma. Pytanie: który lepszy, przejrzysty czy mętny, jak na razie pozostaje bez odpowiedzi. |
Autor: | GÓRAL [ 05 września 2013, 14:46 - czw ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
wzaga50 pisze: Pytanie: który lepszy Najlepszy to ten podany o czasie w odpowiedniej ilości. Reszta dla mnie to kosmetyka. Pozdrawiam Przemek |
Autor: | Lenin [ 05 września 2013, 21:18 - czw ] |
Tytuł: | Re: castello sugar crystal |
Zawsze jak zrobię syrop to jest przeźroczysty a karmiłem różnymi cukrami . |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |