FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

castello sugar crystal
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=11065
Strona 1 z 1

Autor:  Bażant001 [ 31 sierpnia 2013, 12:40 - sob ]
Tytuł:  castello sugar crystal

Witam.
Czy ktoś z Państwa stosował cukier z Lidla castello sugar crystal ?
Nadaje się od dla pszczół ?
Pozdrawiam

Autor:  PawelKS3 [ 31 sierpnia 2013, 19:09 - sob ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

Każdy cukier się nadaje.

Autor:  Linker [ 31 sierpnia 2013, 19:35 - sob ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

Ja dotychczas używałem cukru z biedronki, tesco i aldi.

Autor:  zbynio54 [ 01 września 2013, 09:42 - ndz ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

a po ile ten cukier :?: Jak tani to wiadomo jaki :wink:

Autor:  XxSebastianxX [ 01 września 2013, 18:40 - ndz ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

Ja używam cukru królewskiego z biedronki i niezauważyłem żeby pszczołom coś się działo.
Każdy cukier jest dobry byle by go nie kupować masowo za niską cenę bo niewiadomo co to jest.

Autor:  milix [ 01 września 2013, 18:52 - ndz ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

seban1237 pisze:
nie kupować masowo za niską cenę bo niewiadomo co to jest.


:brawo:

Autor:  XxSebastianxX [ 01 września 2013, 19:20 - ndz ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

milix pisze:
seban1237 pisze:
nie kupować masowo za niską cenę bo niewiadomo co to jest.


:brawo:
milix pisze:
seban1237 pisze:
nie kupować masowo za niską cenę bo niewiadomo co to jest.


:brawo:

znaczy sie w dużych ilościach :mrgreen:

Autor:  wzaga50 [ 02 września 2013, 18:42 - pn ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

Pierwszy raz zauważyłem dużą różnicę w wyglądzie syropu cukrowego 3:2 zrobionego z cukru od różnych producentów (polskich). Z cukru Polski Cukier Cukier biały (taki napis na torebce) produkcja Krajowa Spółka Cukrownicza SA ul. Kraszewskiego40, 87-100 Toruń syrop jest przejrzysty prawie jak woda, widać dno pełnego typowego wiadra ocynkowanego. Z cukru Sweet Family Cukier produkcja Nordzucker Polska SA ul 5 stycznia 54, 64-330 Opalenica syrop jest mętny, w wiadrze widać na 15cm. W smaku nie wyczuwam różnicy. Który lepszy, i skąd te męty? Ten drugi ma chyba jakieś niestrawne dla pszczół składniki. Czy trzeba brać po 1kg, rozpuszczać, sprawdzać i dopiero kupować? Pierwszego podałem 100kg, drugiego tylko 20. Może sprawdźcie pod tym kątem wasze cukry. Chyba lepszy ten bardziej przejrzysty.

Autor:  Sol Bąk [ 03 września 2013, 08:03 - wt ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

wzaga50, może ten mętny był napowietrzony (bo gęstszy i prawdziwy), a ten drugi zaprawiany na słodziku?

Autor:  wzaga50 [ 03 września 2013, 10:09 - wt ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

Najlepiej byłoby, gdyby ktoś kompetentny (chemik?) napisał jak wygląda roztwór wodny czystej sacharozy, czy jest przezroczysty czy mętny. Obydwa syropy stały obok siebie w wiadrach po kilka godz., napowietrzenie będące skutkiem mieszania powinno zniknąć.

Autor:  skibi [ 03 września 2013, 10:19 - wt ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

ja na lyzeczce z biedronki mam metny syrop cos jakby bialko jaj

Autor:  asan [ 03 września 2013, 10:31 - wt ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

Rozpuszczam różne cukry, żaden nie daje przezroczystego i bezbarwnego koloru. Sacharoza kosztuje 35pln za kg, więc jakby komuś zależało to można zrobić test ;)

Autor:  Tutek [ 04 września 2013, 21:06 - śr ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

Jeśli zakarmiacie cukrem to szukajcie cukru 1 klasy z tego co wiem zawiera mniej wapna w sklepach mamy cukier gatunku 1, ale klasy 1 lub 2 pisze zawsze na opakowaniu :wink:

Autor:  wzaga50 [ 05 września 2013, 10:11 - czw ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

Na Polski Cukier jest napisane kategoria 2, na Sweet Family nic takiego nie ma. Pytanie: który lepszy, przejrzysty czy mętny, jak na razie pozostaje bez odpowiedzi.

Autor:  GÓRAL [ 05 września 2013, 14:46 - czw ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

wzaga50 pisze:
Pytanie: który lepszy


Najlepszy to ten podany o czasie w odpowiedniej ilości.
Reszta dla mnie to kosmetyka.
Pozdrawiam
Przemek

Autor:  Lenin [ 05 września 2013, 21:18 - czw ]
Tytuł:  Re: castello sugar crystal

Zawsze jak zrobię syrop to jest przeźroczysty a karmiłem różnymi cukrami .

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/