FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
PYŁEK- lekarstwo? http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=11355 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | mniszek [ 13 października 2013, 15:14 - ndz ] |
Tytuł: | PYŁEK- lekarstwo? |
Przepisów na spożywanie pylku przez czlowieka jest wiele.Wiemy również że jest ciekawym i skutecznym sposobem na podniesienie odporności organizmu w okresie jesieni i zimy . MAM prośbe aby CI którzy używają pylku podali swoje prawdziwe recepty. DZIEKI BARDZO. |
Autor: | henry650 [ 13 października 2013, 15:32 - ndz ] |
Tytuł: | Re: PYŁEK- lekarstwo? |
Korzystalem z tego przepisu Pierzga domowym sposobem, Do 0,7 litra miodu płynnego wsypać 5 kapsułek Trilaku (zawiera trzy szczepy bakterii wytwarzające kwas mlekowy, dostępny w aptece bez recepty) i dokładnie wymieszać. Wsypać 1 kg pyłku kwiatowego-pszczelego. Wszystko powtórnie dokładnie wymieszać. Włożyć mieszankę do wyparzonych gorącą wodą słoików. Słoiki muszą byc pełne - pod zamknięcie. Odstawić w ciemne miejsce - temp. około 16 °C. (dolna szafka kuchenna). Po 2 - 3 dniach produkt jest gotowy do użycia. Rozpuszczenie w wodzie ułatwia kontakt ze ściankami żołądka - wrażliwi mogą mieć uczucie ociężałości (efekt łączenia miodu i kwasu żołądkowego). Prawdopodobnie bakterie kwasu mlekowego w wyniku fermentacji mieszanki miodu i pyłku niwelują częściowo ten efekt. Proponuje się najpierw wypić małą szklaneczkę jogurtu a po chwili gdy nastąpi częściowa neutralizacja stężenia kwasu w żołądku dopiero mieszankę pyłku z wodą lub samej nierozpuszczonej "nowej pierzgi"- należy jednak ją powoli ssać a nie połykać. tylko pylek powinien byc chyba zmielony niepamietem juz dobrze henry |
Autor: | robert-a [ 13 października 2013, 15:37 - ndz ] |
Tytuł: | Re: PYŁEK- lekarstwo? |
Ja dla własnych potrzeb robię tak: Świerzy pyłek mieszam z płynnym miodem, rozcieram do uzyskania jednolitej masy im więcej pyłku tm lepiej ale bez przesady. Tak przygotowany słoiczek jest odstawiany. W okresach jesienno zimowych 1 łyżeczka dziennie rozpuszczona w letniej wodzie pozostawiona do rana. Wypijane przed lub w trakcie czasami po posiłku. |
Autor: | Danusia. [ 13 października 2013, 19:48 - ndz ] |
Tytuł: | Re: PYŁEK- lekarstwo? |
Łyżeczka pyłku , łyżeczka miodu , pół szklanki przegotowanej letniej wody mieszam i zostawiam na noc . Rano piję na czczo . ![]() |
Autor: | Stanisław [ 13 października 2013, 21:02 - ndz ] |
Tytuł: | Re: PYŁEK- lekarstwo? |
Danusia. pisze: Łyżeczka pyłku , łyżeczka miodu , pół szklanki przegotowanej letniej wody mieszam i zostawiam na noc . Rano piję na czczo . ![]() Tak samo z tym tylko pyłek jest mielony w celu lepszego rozpuszczenia |
Autor: | Sol Bąk [ 13 października 2013, 22:12 - ndz ] |
Tytuł: | Re: PYŁEK- lekarstwo? |
Pyłek się nie rozpuszcza tylko tworzy zawiesinę. z tego powodu uważam, że mielenie go mija się z celem. Z chęcią dowiem się dla czego niektórzy to mielenie stosują. |
Autor: | robert-a [ 13 października 2013, 22:48 - ndz ] |
Tytuł: | Re: PYŁEK- lekarstwo? |
Sol Bąk, Jak nie rozdrobnisz obnóży to woda nie dostanie się do nich do środka. A aby substancje z pyłku dostały się do organizmu to powłoka pyłku musi pęknąć pod wpływem wody. Czyli każdy mikroskopijny pyłek musi być w środowisku wodnym. Więc pyłki muszą być rozdzielone. Na przykład mieleniem. I dlatego stosujemy np mielenie albo rozcieranie by o 60-80 % więcej substancji przedostało się do organizmu. |
Autor: | Sol Bąk [ 14 października 2013, 07:27 - pn ] |
Tytuł: | Re: PYŁEK- lekarstwo? |
robert-a, ja rozumiem, że mielenie ma zrobić z tego pyłek "instant", ale zmieszanie go z ciepłą wodą na godzinę przed (ja robię wieczór przed) spożyciem rozmaka cały pyłek i tworzy się piękna zawiesina. Nawet pierzga rozmaka bez rozdrabniania. |
Autor: | robert-a [ 14 października 2013, 20:51 - pn ] |
Tytuł: | Re: PYŁEK- lekarstwo? |
Sol Bąk, Jak wsypiesz suche obnurza Sol Bąk pisze: robert-a, ja rozumiem, że mielenie ma zrobić z tego pyłek "instant", ale zmieszanie go z ciepłą wodą na godzinę przed (ja robię wieczór przed) spożyciem rozmaka cały pyłek i tworzy się piękna zawiesina. Nawet pierzga rozmaka bez rozdrabniania. Ile wcześniej ? |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |