FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Słód (syrop słodowy) dla pszczół. http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=11513 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Lopez [ 08 listopada 2013, 10:15 - pt ] |
Tytuł: | Słód (syrop słodowy) dla pszczół. |
Czy ktoś podkarmiał pszczoły takim specyfikiem? Znalazłem w necie: Dzierżon, który rozróżniał karmienie konieczne i spekulacyjne polecał je do wiosennego nasadzania zalążku, a w swojej pasiece preferował syrop słodowy, który według niego czynności żołądka pszczół bardziej do trawienia pobudza, a podczas wiosny zawsze nieszkodliwym pokarmem i co ważne syrop ten był tani. Ksiądz Dzierżon podaje również skąd wziąć ów pokarm: Mając sposobność do nabycia z browaru tęgiej przyprawy ze słodu, w samej rzeczy bez drożdży (młodzi) i chmielu, można onę pszczołom dawać (...). Co ciekawe, Dzierżon w ostateczności dopuszczał zimowanie rodzin na tych syropach, pod warunkiem, że zostaną podane: zawczasu (...), i wtedy pszczoły żywić, dopóki jeszcze cokolwiek znoszą, albowiem wtem czasie jeszcze tyle krzepkości maią (we wrześniu – przyp. Autor), podany im pokarm należycie przeczyścić, z miodem, który im się jeszcze nadarza, pomieszać (...). mam możliwość prawie za free nabycie takiego specyfiku którym to karmią trzmiele w szklarniach. |
Autor: | asan [ 08 listopada 2013, 10:28 - pt ] |
Tytuł: | Re: Słód (syrop słodowy) dla pszczół. |
Słód ma dużo więcej składników niestrawnych dla pszczół niż cukier (objętościowo daje się go 1,5 do 2x więcej niż cukru - ale piwo na samym słodzie jest smaczniejsze), jeśli masz dostęp do słodu to rób piwo - pszczołom zostaw cukier. Co do podkarmiania to w lecie bym nie widział problemu, ale zimowli na słodzie bym nie ryzykował. |
Autor: | górski_pszczelarz [ 08 listopada 2013, 23:46 - pt ] |
Tytuł: | Re: Słód (syrop słodowy) dla pszczół. |
aby słód nadawał się do karmienia musiał byś przeprowadzić rozkład enzymatyczny skrobii w słodzie tak jak robi się przy produkcji piwa czyli przetrzymywać zalany wodą słód w optymalnej temperaturze dla enzymów rozkładających skrobię do glukozy. Oczywiście enzymy są już w słodzie także nie trzeba niczego dodawać. Jedak minus tego podkarmiania to taki że syrop słodowy w swoim składzie będzie zawierał masę innych substancji tj. skrobię resztkową, dekstryny, substancje białkowe, dużo minerałów itp. przez co pszczoły nie będą go potrafiły w pełni strawić i będzie istaniało większe prawdopodobieństwo że dostaną biegunki w okresie intensywnego spożywania tego pokarmu na przedwiośniu. Pomysł był ciekawy wtedy kiedy cukru nie można było łatwo dostać i był bardzo drogi. Jednak w czasach dzisiejszych lepiej dać pszczołą cukier i masz pewność że wszystko będzie ok. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |