FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 23 sierpnia 2025, 00:21 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 02 kwietnia 2014, 17:48 - śr 

Rejestracja: 10 listopada 2013, 00:22 - ndz
Posty: 169
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Witam
Chciałbym skorzystać z waszego doświadczenia i zaczerpnąć opinii, czy możliwy jest słabszy rozwój na syropie Apifod w porównaniu do cukru.
Pytam dlatego, że po przezimowaniu miałem super opinie o syropie apifod(silniejsze rodziny niż dotychczas na cukrze)) jednak dzisiaj dostrzegam spory minus w bardzo słabym rozwoju wiosennym(przy tak silnych rodzinach czerwiu powinno być zdecydowanie więcej).
Czy możliwe jest, że syrop jest mniej wartościowy a i czy ktoś jeszcze miał podobne doświadczenia, spostrzeżenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2014, 18:01 - śr 

Rejestracja: 02 lipca 2008, 23:45 - śr
Posty: 53
Lokalizacja: Wawa
A czy matka ma gdzie czerwić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2014, 18:02 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Oczywiście porównujesz rodziny w jednym roku na obu pokarmach ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2014, 18:04 - śr 

Rejestracja: 23 października 2011, 09:10 - ndz
Posty: 472
Lokalizacja: Czeladź
Ule na jakich gospodaruję: wlk
Zimne noce mogą hamować czerwienie matek i dlatego widzisz takie efekt . Syrop Apifod na pewno nie powoduje mniejszego czerwienia matek na wiosnę.

_________________
www.pasiekazarki.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2014, 18:09 - śr 

Rejestracja: 10 listopada 2013, 00:22 - ndz
Posty: 169
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Niby ma gdzie czerwić co prawda pokarmu na zimę nie żałowałem.
Cieszyłem się, że super przezimowały. A tu okazuje się, że kilka rodzin słabszych zimowanych na cukrze ma zdecydowanie więcej czerwiu zasklepionego od tych silnych zimowanych na Apifod. Chciałbym poszukać przyczyny a może ktoś już to przerabiał bo zastanawiam się czy nie kupić ciasta z firmy Diamant by zachęcić matkę do obfitego czerwienia ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2014, 18:31 - śr 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Nie kupuj ciasta tylko odeklepiaj stare zapasy. Pszczoły bendą karmic czerw starym miodem a nektar benda gromadzic po obrzezach gniazda. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2014, 19:40 - śr 

Rejestracja: 22 lutego 2011, 01:19 - wt
Posty: 454
Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
miły_marian. pisze:
Nie kupuj ciasta tylko odeklepiaj stare zapasy. Pszczoły bendą karmic czerw starym miodem a nektar benda gromadzic po obrzezach gniazda. Pozdrawiam miły_marian


Tak zrób...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2014, 21:27 - śr 

Rejestracja: 10 listopada 2013, 00:22 - ndz
Posty: 169
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
no to super !? :!: :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2014, 21:43 - śr 
keri26 pisze:
hciałbym skorzystać z waszego doświadczenia i zaczerpnąć opinii, czy możliwy jest słabszy rozwój na syropie Apifod w porównaniu do cukru.


Czyż by był słaby rozwój ??

Obrazek

Wszystkie rodziny w takiej kondycji na apifoodzie. Za tydzień powędrują nadstawki.


Na górę
  
 
Post: 03 kwietnia 2014, 08:58 - czw 

Rejestracja: 10 listopada 2013, 00:22 - ndz
Posty: 169
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
super rodzinka miło popatrzeć


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2014, 13:48 - czw 

Rejestracja: 23 lipca 2012, 12:21 - pn
Posty: 736
Lokalizacja: południowe mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
keri26 pisze:
czy możliwy jest słabszy rozwój na syropie Apifod w porównaniu do cukru.


Tazon pisze:
Wszystkie rodziny w takiej kondycji na apifoodzie.


Tazon, to ile masz dla porównania na cukrze??

keri26, różnica jest czasem mniej czasem bardziej widoczna, na niekorzyść syropu skrobiowego oczywiście. Pszczoły na cukrze wiosną są po prostu "inne". To oczywiście moje zdanie.

Pozdrawiam
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2014, 18:08 - czw 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5359
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
GÓRAL, kilka lat temu zakarmilem jwdna pasiekę 3 różnymi pokarmami cukier,cukier z Ukrainy i syrop od lysonia na wiosnę nie widziałem żadnej różnicy podobnie w tym roku w ul syropu cukier trzcinowy bez roznicy

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2014, 19:53 - czw 
GÓRAL pisze:
keri26 pisze:
czy możliwy jest słabszy rozwój na syropie Apifod w porównaniu do cukru.


Tazon pisze:
Wszystkie rodziny w takiej kondycji na apifoodzie.


Tazon, to ile masz dla porównania na cukrze??

keri26, różnica jest czasem mniej czasem bardziej widoczna, na niekorzyść syropu skrobiowego oczywiście. Pszczoły na cukrze wiosną są po prostu "inne". To oczywiście moje zdanie.

Pozdrawiam
Przemek
GÓRAL,
Kolego nie opowiadaj P.......ł
Czy to na cukrze czy inwercie nie ma to nic wspólnego z rozwojem
karmię już 4 rok Apifodem i pszczoły zimują idealnie nawet śmiem twierdzić że lepiej jak na cukrze
Rozwój wiosenny nie jest uzależniony na czym pszczoły zimowały tylko na sile za zimowanych sił czym silniejsza rodzina tym szybciej się rozwija wiosną tak samo rozwój uzależniony jest od składu rodziny ilości karmicielek , jakości matki , ilości dostarczonego pyłku , ciepłoty ula , ,przypływu pożywienia i wielu innych czynników


Na górę
  
 
Post: 03 kwietnia 2014, 20:01 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 stycznia 2009, 15:51 - ndz
Posty: 2941
Lokalizacja: Białaczów, łodzkie
Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
BoCiAnK pisze:
GÓRAL pisze:
keri26 pisze:
czy możliwy jest słabszy rozwój na syropie Apifod w porównaniu do cukru.


Tazon pisze:
Wszystkie rodziny w takiej kondycji na apifoodzie.


Tazon, to ile masz dla porównania na cukrze??

keri26, różnica jest czasem mniej czasem bardziej widoczna, na niekorzyść syropu skrobiowego oczywiście. Pszczoły na cukrze wiosną są po prostu "inne". To oczywiście moje zdanie.

Pozdrawiam
Przemek
GÓRAL,
Kolego nie opowiadaj P.......ł
Czy to na cukrze czy inwercie nie ma to nic wspólnego z rozwojem
karmię już 4 rok Apifodem i pszczoły zimują idealnie nawet śmiem twierdzić że lepiej jak na cukrze
Rozwój wiosenny nie jest uzależniony na czym pszczoły zimowały tylko na sile za zimowanych sił czym silniejsza rodzina tym szybciej się rozwija wiosną tak samo rozwój uzależniony jest od składu rodziny ilości karmicielek , jakości matki , ilości dostarczonego pyłku , ciepłoty ula , ,przypływu pożywienia i wielu innych czynników

dokładnie,

ja zaczynając przygodę z apifoodem, w pierwszym roku zakarmiłem nim połowę pasieki, drugą cukrem jaki akurat znalazłem w biedronce albo carrefurze, w drugim roku już było 70 rodzin na apifoodzie i 10 kontrolnie na cukrze, od dwóch lat cała pasieka jest na apifoodzie, i żadnych różnic w rozwoju rodzin nie stwierdziłem i nie stwierdzam nadal żadnych problemów pszczół związanych z tym pokarmem.

_________________
"Bo pszczelarz jest dla pszczół, nigdy pszczoły dla pszczelarza"

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 kwietnia 2014, 07:25 - pt 

Rejestracja: 23 lipca 2012, 12:21 - pn
Posty: 736
Lokalizacja: południowe mazowsze
Ule na jakich gospodaruję: WL,WP,WZ,LN3/4,D,LZ:)
BoCiAnK, Pawełek., napisałem wyraźnie że to moje zdanie.
O sile rodzin mi nie piszcie bo to nie ma sensu.
Ja też byłem zachwycony syropami.
Od 2 lat z powrotem wracam do cukru -karmiłem mniej więcej połowę tym połowę tym.
W tym roku jesienią 100% pasieki idzie na cukier albo ewentualnie część na inwert sacharozowy.
Syropy skrobiowe wypadają.

Napiszę tylko dwie rzeczy:
- spróbujcie syropem skrobiowym podkręcić rodzinę jesienią i spróbujcie cukrem (wiosną jest analogiczna sytuacja tylko pokarm jest już w ramce),
- gdyby w tych wiadrach było zawsze to co na metce pewnie zdanie miałbym inne (2 lata temu od kolegi na którego zamawiamy dużą ilość żeby wiadomo co, zażyczyli sobie 25gr drożej za kg jak "z wystawieniem certyfikatu" a taniej jak bez ):D

Pozdrawiam
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 kwietnia 2014, 09:13 - pt 

Rejestracja: 10 listopada 2013, 00:22 - ndz
Posty: 169
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Czyli moje podejrzenia mogą być trafne właśnie coś mi nie grało mam sporo czasu by przemyśleć zakup pokarmu na zimę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 kwietnia 2014, 10:42 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Listonoszka przyniosła "Pszczelarstwo".
Na 2 stronie artykuł Prof. dr hab. Krystyny Czekońskiej "Hydroksymetylofurfural (HMF) zagrożeniem dla zdrowia i życia pszczół"
Cytuj:
"Badania wskazują, że rodziny pszczele karmione pokarmem o wysokiej zawartości fruktozy (WZF) mają 40% mniejszą masę, budują mniej plastrów i wychowują mniej czerwiu w porównaniu do rodzin karmionych tradycyjnym roztworem sacharozy."

Sam nie stosowałem, wiec się nie wypowiadam.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 kwietnia 2014, 11:21 - pt 
minikron pisze:
"Hydroksymetylofurfural (HMF) zagrożeniem dla zdrowia i życia pszczół"
Cytuj:
"Badania wskazują, że rodziny pszczele karmione pokarmem o wysokiej zawartości fruktozy (WZF) mają 40% mniejszą masę, budują mniej plastrów i wychowują mniej czerwiu w porównaniu do rodzin karmionych tradycyjnym roztworem sacharozy."

Pic na wodę fotomątarz po to by szły inwerty buraczane a nie zbożowe które są dużo tańsze od cukrowego


Na górę
  
 
Post: 04 kwietnia 2014, 12:24 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
BoCiAnK, najpierw przeczytaj :D
Artykuł warty chwili uwagi.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 kwietnia 2014, 15:06 - pt 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
stasik pisze:
Przeczytałem ten artykuł bardzo mądry Tak na chlopski rozum musiało polecieć na wieczne pozytki setki pasiek skoro temat pojawia się w co trzecim miesięczniku.

Nijak to się ma do rzeczywistości w tamtym roku syropy atakował Lipiński w tym Czekońska. Cukrownie płacą to sie pisze bzdury bo bzdury ale ludzie w głowach mętlik mają. Dodatkowo jeszcze paru podkręcaczy na forum i pszczelarze już nie wiedzą co myśleć. Pszczoły dobrze przezimowały kolejny rok z kolei ale syrop truje.
minikron pisze:
Listonoszka przyniosła "Pszczelarstwo".
Na 2 stronie artykuł Prof. dr hab. Krystyny Czekońskiej "Hydroksymetylofurfural (HMF) zagrożeniem dla zdrowia i życia pszczół"
Cytuj:
"Badania wskazują, że rodziny pszczele karmione pokarmem o wysokiej zawartości fruktozy (WZF) mają 40% mniejszą masę, budują mniej plastrów i wychowują mniej czerwiu w porównaniu do rodzin karmionych tradycyjnym roztworem sacharozy."

Sam nie stosowałem, wiec się nie wypowiadam.

Cały czas opisywany jest syrop wysokofruktozowy gdzie fruktozy jest więcej niż innych cukrów. tego typu syropów w Polsce się nie produkuje!!!
Typowa manipulacja przez kadrę naukową i dezinformacja pszczelarzy.
Zamiast pomagać szkodzą.
dla porównania
Apifood - fruktoza 27%
Apiinvert - fruktoza 40%
diamant - fruktoza 33%
który jest bardziej wysokofruktozowy???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 kwietnia 2014, 16:41 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
DROBNY, tam nie tyle chodziło o syrop, co o HMF, to on miał powodować słabszy rozwój. Nie pisała o jednym syropie, nie mówiła, że syrop truje, tylko wskazała na zależność między HMF a kondycją pszczół.
Najlepiej przeczytaj, później wyraź opinię. Dla mnie artykuł ciekawy.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 kwietnia 2014, 16:57 - pt 

Rejestracja: 22 lutego 2011, 01:19 - wt
Posty: 454
Lokalizacja: Podkarpackie / Okolice Jasła / Małopolskie i Lublin pasieka na Dachu KULu
Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
henry650 pisze:
GÓRAL, kilka lat temu zakarmilem jwdna pasiekę 3 różnymi pokarmami cukier,cukier z Ukrainy i syrop od lysonia na wiosnę nie widziałem żadnej różnicy podobnie w tym roku w ul syropu cukier trzcinowy bez roznicy


Ja karmie od trzech lat apifoodem, wczesniej karmiłem apifortuną, wczesniej cukrem. Różnica jest taka, ze z cukrem wiecej roboty i paprania. Oprócz tego, po późnych pożytkach pszczoly przy cukrze mocniej sie eksploatują a temperatura niska nie sprzyja odparowywaniu nadmiaru wody. W tym roku na zimę apifood, ale odkłady moze cukrem bo cena kusi. Zobaczymy...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 kwietnia 2014, 17:13 - pt 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
minikron pisze:
DROBNY, tam nie tyle chodziło o syrop, co o HMF, to on miał powodować słabszy rozwój. Nie pisała o jednym syropie, nie mówiła, że syrop truje, tylko wskazała na zależność między HMF a kondycją pszczół.
Najlepiej przeczytaj, później wyraź opinię. Dla mnie artykuł ciekawy.

Czytałem dlatego wiem co piszę.Pani Czekońska strasZy HMFem w syropach wysokofruktozowych sugerując że pszczelarze tym karmią ale o tym o czym ona pisze nikt raczej nie karmi. Takim działaniem wprowadza duży zament w głowach pszczelarzy. Poczytaj sobie materiały z 51 naukowej konferencji pszczelarskie wyniki badań syropów przeprowadzonych przez Instytut w Puławach i Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Oni osobiście przebadli syropy dostępne na rynku i na nich zimowali a nie tylko tak jak Pani Prof Czekońska zna temat tylko z opowiesci. A Jednym ze składników HMF jest kwas mrowkowy występujący w amitrazie lub stosowany bezpośrednio przez pszczelarzy do zwalczania warozy i w nadmiarze jest bardzo szkodliwy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 kwietnia 2014, 17:30 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lipca 2007, 21:44 - pn
Posty: 1593
Lokalizacja: północna wielkopolska
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
DROBNY pisze:
Poczytaj sobie materiały z 51 naukowej konferencji pszczelarskie


Poczytam, dzięki za podanie źródła.

_________________
Niniejszym oświadczam, że powyższy post wyraża mój osobisty punkt widzenia.
Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów w dowolnej chwili i bez podania przyczyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 kwietnia 2014, 20:01 - pt 
minikron pisze:
BoCiAnK, najpierw przeczytaj :D
Artykuł warty chwili uwagi.

Czytałem
Jakoś inaczej się to przekłada na żeczywistośc
Każdy ma swoje zdanie :wink:


Na górę
  
 
Post: 04 kwietnia 2014, 20:14 - pt 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1472
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
W ubiegłym roku połowę rodzin karmiłem Apifoodem , a drugą połowę inwertem cukrowym. Nie widzę żadnych różnic w zimowaniu i rozwoju wiosennym. W tym roku oferty na inwert cukrowy są w lepszej cenie jak na Apifood.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 kwietnia 2014, 23:36 - pt 

Rejestracja: 23 lutego 2014, 20:36 - ndz
Posty: 34
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Bolesławiec
A czy stosował ktoś syrop z holger food z Lubonia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 kwietnia 2014, 00:19 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lipca 2007, 21:17 - sob
Posty: 1939
Lokalizacja: kraśnickie
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowska + 1/2 wielk
dwa lata z kolei stosuję holger food i jestem z niego zadowolony, jak i moje podopieczne, z tym, że na wiosnę mają już dostęp do miodu, tak dla nich jest najlepiej

_________________
Choć człek ukuje ze stali ,
to i tak mu czas obali.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2015, 15:36 - ndz 

Rejestracja: 04 kwietnia 2015, 20:51 - sob
Posty: 40
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
JUŻ NIE STOSUJE ŻADNYCH INWERTÓW I ŚPIĘ SPOKOJNIE I DŁUŻEJ POŻYJĘ ,NIC NIE KRYSTALIZUJE ,RODZINY NIE PADAJĄ , RAMKI Z POKARMEM TRUJĄCYM NIE TRZEBA WYTAPIAĆ ,A NA CUKRZE 6- KROTNIE LEPSZY ROZWÓJ NA WIOSNĘ.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2015, 17:42 - ndz 

Rejestracja: 18 stycznia 2012, 01:22 - śr
Posty: 413
Lokalizacja: wlkp.
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
DROBNY pisze:
Cały czas opisywany jest syrop wysokofruktozowy gdzie fruktozy jest więcej niż innych cukrów. tego typu syropów w Polsce się nie produkuje!!!
Typowa manipulacja przez kadrę naukową i dezinformacja pszczelarzy.
Zamiast pomagać szkodzą.
dla porównania
Apifood - fruktoza 27%
Apiinvert - fruktoza 40%
diamant - fruktoza 33%
który jest bardziej wysokofruktozowy???

Jak ktoś pamięta z chemii, sacharoza to dwucukier i składa się z jednej cząsteczki D-glukozy i jednej D-fruktozy. Więc jeżeli zhydrolizujemy 100% sacharozy otrzymamy inwert który zawiera 50% fruktozy i 50% glukozy. Apiinwert i Diamant to właśnie syropy z hydrolizy cukru sacharozy. Jeżeli jeden ma 40% fruktozy to znaczy że ma 40% glukozy(oczywiście to są pewnie zawartości minimalne), pozostałość to po prostu nie rozłożona sacharoza.

Natomiast skrobia to polisacharyd składający się z wielu cząsteczek glukozy. Są dwa rodzaje skrobi, tworząca nie rozgałęzione łańcuchy amyloza i rozgałęziona amylopektyna. Dla pszczół im wyższa zawartość w surowcu tej pierwszej tym lepiej, bo najłatwiej ją zhydrolizować i nie powstaną niekorzystne z punktu widzenia pszczół związki jak choćby maltoza. Ze zbóż największy udział amylozy w skrobi ogólnej ma pszenica i kukurydza. Dla przykładu syrop wytworzony ze skrobi ziemniaczanej będzie dla pszczół gorszy, bo będzie zawierał więcej wielocukrów których pszczoły nie mogą strawić i odkładają w jelicie tworząc dodatkowy balast. Teoretycznie idealnie hydrolizując skrobię powinniśmy otrzymać roztwór czystej glukozy. Skąd tam zawartość fruktozy? Pewnie z rozbijania amylopektyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 maja 2015, 17:47 - ndz 

Rejestracja: 18 stycznia 2012, 01:22 - śr
Posty: 413
Lokalizacja: wlkp.
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
wojo90 pisze:
A czy stosował ktoś syrop z holger food z Lubonia


Ja stosowałem rok temu, miałem w planach zakarmić część rodzin tym syropem, część cukrem. W praktyce nie było czasu i zakarmiłem wszystkie rodziny w 80% holgerem reszta cukier. Wszystkie przezimowały. Rok temu miałem rekordowo silne rodziny, tydzień od zakwitnięcia rzepaku miałem wielkopolskie na trzech korpusach, ostrowskie podobnie i musiałem dokładać czwarty. Ale to akurat nie zasługa tego syropu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 maja 2015, 23:08 - wt 

Rejestracja: 04 lutego 2014, 13:06 - wt
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: dadan
Miejscowość z jakiej piszesz: Poznań
W sprzyjających warunkach różnice pomiędzy pokarmami się zacierają, ale w trudnych okresach widać, ze syropy zbożowe (apifood, apifortuna, itp.) wypadają słabiej niż prawdziwe inwerty cukrowe (diamant, apiinwert).

Przez wiele lat doświadczenia w tym względzie na pasiece kilkusetpniowej dokonywał pan St. Kosicki. Dla zainteresowanych proszę o kontakt 503 139 757.

Tak silnych rodzin jak obecnie dawno nie miał! Obiektywnie polecam, jego doświadczenie jest bezcenne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 maja 2015, 22:02 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 czerwca 2014, 08:46 - pn
Posty: 162
Ule na jakich gospodaruję: LN 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Zachodniopomorskie
LELITTA , możesz trochę więcej szczegółów .


Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2015, 00:06 - pt 

Rejestracja: 04 kwietnia 2015, 20:51 - sob
Posty: 40
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
Diamant skrystalizował mi w tym roku . 3 rodziny dochodzą do siły. Ledwo przezimowały z moją pomocą ,a specjalnie do silnych i zdrowych wlałem . Może na połowę czerwca się wykurują.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2015, 21:00 - pt 
janekwąs pisze:
Diamant skrystalizował mi w tym roku . 3 rodziny dochodzą do siły. Ledwo przezimowały z moją pomocą ,a specjalnie do silnych i zdrowych wlałem . Może na połowę czerwca się wykurują.



Nie szukaj winy w pokarmie 5 rok karmie inwertem i jest Cacy


Na górę
  
 
Post: 08 maja 2015, 21:20 - pt 

Rejestracja: 04 kwietnia 2015, 20:51 - sob
Posty: 40
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
Testuje 5 rok inwerty po 3 rodziny i na żadnym inwercie nie da się zazimować pszczół.Natomiast na cukrze pszczoły normalnie zimują i aktualnie mają po kilkanaście ramek wielkopolskich czerwiu i siłę 3 korpusów wielkopolskich.
Nie zimuję na ścieśnionych gniazdach tylko na pełnych korpusach .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2015, 21:30 - pt 

Rejestracja: 15 kwietnia 2015, 23:27 - śr
Posty: 181
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Chojnice
janekwąs pisze:
Nie zimuję na ścieśnionych gniazdach tylko na pełnych korpusach .


Prawdopodobnie jest to przyczyna krystalizacji inwertu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2015, 21:33 - pt 

Rejestracja: 05 grudnia 2010, 21:54 - ndz
Posty: 1492
Lokalizacja: Wołów
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Ja jak pisze BoCIAnK też zimuje już piąty rok na Apifodzie i nic moim pszczółkom złego się nie dzieje warunek silne rodziny i obsiadane wszystkie ramki z tym pokarmem , na nie obsiadanej ramce pokarm potrafi się z krystalizować

_________________
Odkłady pszczele: wielkopolskie i dadant tel.693305282 lub PW


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 maja 2015, 22:34 - pt 
janekwąs pisze:
Testuje 5 rok inwerty po 3 rodziny i na żadnym inwercie nie da się zazimować

To chyba kiepsko testujesz od 5 lat zimuje ponad 120 rodzin i dziś powiem tylko tyle do Cukru bym nie wrócił chyba żeby mi go ktoś wymieszał podał swoim pszczółkom i przywiózł już jako gotowy produkt czyli
Podany pszczołą (przeinwertowany ) odwirowany i w wiaderkach by go ponownie podać moim :wink:


Na górę
  
 
Post: 08 maja 2015, 22:49 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 stycznia 2011, 09:09 - pn
Posty: 1276
Lokalizacja: Busko-Zdrój woj.świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
BoCiAnK pisze:
dziś powiem tylko tyle do Cukru bym nie wrócił chyba żeby mi go ktoś wymieszał podał swoim pszczółkom


Jaki inwert Kolega by polecił ?.

pozdrawiam

_________________
sklep internetowy ModneButy.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 maja 2015, 00:28 - sob 

Rejestracja: 04 kwietnia 2015, 20:51 - sob
Posty: 40
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
Szoszon pisze:
Prawdopodobnie jest to przyczyna krystalizacji inwertu.


Raczej nie bo krystalizacja wystąpiła nad kłębem ,a pod kłębem były kryształy tylko w tych 3 rodzinach .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 maja 2015, 00:56 - sob 

Rejestracja: 04 kwietnia 2015, 20:51 - sob
Posty: 40
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
Przed zimą już osłabły pszczoły .Podczas zimowlii sporo pszczół się osypało na dennicę .Dzisiaj są 6-8 krotnie słabsze od tych na cukrze. Moim zdaniem inwerty mogą reagować z amitrazą kiedy jednocześnie karmi się i leczy warrozę bo są szybko zasklepiane ramki i amitraza zastaje zamknięta pod zasklepem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 maja 2015, 01:49 - sob 

Rejestracja: 04 kwietnia 2015, 20:51 - sob
Posty: 40
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
Według materiałów konferencji pszczelarskiej w każdym testowanym inwercie HMF wzrósł w ciągu 12 miesięcy i to sporo . Natomiast w syropie cukrowym zmniejszył się znacząco .Amitraza to kwas mrówkowy , a kwas w połączeniu z inwertem szybko zasklepionym może powodować jeszcze bardziej gwałtowniejszy wzrost HMF-u w ów inwercie i śmierć dużej części pszczół jeszcze przed nowym rokiem ,a gdyby przeżyły to wiosną pojawia się nosema .
Jak już rozwiązałem zagadkę znikających pszczół to łapkujcie w górę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 maja 2015, 02:55 - sob 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
janekwąs pisze:
Testuje 5 rok inwerty po 3 rodziny i na żadnym inwercie nie da się zazimować pszczół.Natomiast na cukrze pszczoły normalnie zimują i aktualnie mają po kilkanaście ramek wielkopolskich czerwiu i siłę 3 korpusów wielkopolskich.
Nie zimuję na ścieśnionych gniazdach tylko na pełnych korpusach .

Od 30 lat zimuję pszczoły z czego 24 lata na cukrze i 6 lat na Apifoodzie i do tego pierwszego napewno nie wrócę. Zdecydowanie lepsza forma pszczół po zimie jak zacząłem zimować na Apifoodzie a co bardzo ważne przygotowanie pszczół do zimowli o wiele przyjemniejsze na gotowym syropie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 maja 2015, 09:02 - sob 
komeg,
Ja zimuje na Apifood :wink:
janekwąs,
Przestań wysnuwać teorie bo to co piszesz mija się z rzeczywistością
i prawdą


Na górę
  
 
Post: 09 maja 2015, 09:06 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 listopada 2014, 19:36 - sob
Posty: 2206
Lokalizacja: Janów Lubelski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
BoCiAnK pisze:
komeg,
Ja zimuje na Apifood :wink:
janekwąs,
Przestań wysnuwać teorie bo to co piszesz mija się z rzeczywistością
i prawdą


A może ma duże pozostałości miodu z roślin krzyżowych i to jest przyczyną krystalizacji ?

_________________
Pasieka Knieja .https://www.youtube.com/channel/UCZZuAq ... subscriber


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 maja 2015, 09:24 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwietnia 2011, 08:58 - śr
Posty: 3389
Lokalizacja: Dąbrowa pow Pajęczno
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
A to pokarm z syropu cukrowego nie krystalizuje, czy jest brak obserwacji w tym kierunku ? :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 maja 2015, 11:25 - sob 

Rejestracja: 04 maja 2011, 09:26 - śr
Posty: 71
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Też zimuję na Apifoodzie i w tym roku mam każdą rodzine inną pod względem mocy.Mam rodziny na trzech korpusach ale i też słabe.Te słabsze miały pokarm w części skrystalizowany,jednak z biegiem rozwoju,zwiększania liczebności pszczół w ulu ten skrystalizowany pokarm pod wpływem wyższej temperatury stawał się znowu syropem.
Wniosek:jak już BoCiAnK pisał, ramki muszą być zimą obsiadane przez pszczoły.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 maja 2015, 11:39 - sob 

Rejestracja: 04 kwietnia 2015, 20:51 - sob
Posty: 40
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: warszawa
Pszczelarze często pytają czy syropy polecane do dokarmiania pszczół na zimę, zakupione
w danym roku, mogą być wykorzystane do dokarmiania rodzin pszczelich w kolejnym
sezonie. W czasie przechowywania, zmianie może ulegać nie tylko skład cukrów
w tych syropach powodując ich krystalizację, ale także zwiększać się poziom zawartości
toksycznego dla pszczół związku - 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF). Literatura
podaje, że zawartość HMF w syropach stosowanych do dokarmiania pszczół nie może
przekraczać poziomu 20 mg/kg świeżej masy. W przypadku krystalizacji syropów wywo-
łanej niewłaściwym składem cukrów, wymagane są dodatkowe nakłady aby je upłynnić,
co zwiększa koszty ich stosowania. Szybkość przemian chemicznych, w szczególności
tempo tworzenia HMF, zależy od pH syropów oraz od temperatury i czasu ich przechowywania.
Deklaracje producentów odnośnie stabilności i warunków przechowywania wytwarzanych przez nich syropów do dokarmiania pszczół na zimę nie są jednoznaczne i
często sprzeczne. Różnorodność oferowanych na rynku syropów skrobiowych i syropów
inwertowanych, polecanych do dokarmiania pszczół oraz brak dostatecznych i pełnych
informacji odnośnie stabilności tych syropów w czasie przechowywania, stwarza potrzebę
przeprowadzenia szczegółowych badań w tym kierunku. Celem badań było określenie
optymalnych warunków przechowywania (temperatura, czas), gwarantujących przydatność
oferowanych na rynku syropów jako pokarmu zimowego rodzin pszczelich.
W badaniach porównywano trzy dostępne na rynku syropy skrobiowe i jeden syrop
inwertowany oraz syrop cukrowy wykonany we własnym zakresie (kontrola). W
doświadczeniu uwzględnione zostały następujące temperatury przechowywania: pokojowa
(około 20˚C), magazynowa (około 10-14˚C) i lodówki (około 4˚C). Badania wykonano
po 3, 6, 9 i 12 miesiącach przechowywania w ww. temperaturach. W próbkach
syropów świeżych oraz przechowywanych przeprowadzono oznaczenia składu chemicznego
(woda, pH i wolne kwasy, przewodność elektryczna właściwa), łącznie ze składem
cukrów (fruktozy, glukozy, sacharozy, maltozy, maltotriozy) i maltodekstryn (DP4-DP7)
oraz zawartością HMF.
Skład chemiczny świeżych syropów różnił się nieznacznie od wartości deklarowanych
przez producentów i w czasie 12-miesięcznego okresu przechowywania w temperaturach
około: 20˚C, 10-14˚C i 4˚C nie zmienił się istotnie. Stwierdzono natomiast istotne
zmiany w składzie cukrów syropu inwertowanego i cukrowego. Zmiany te, w przypadku
syropu inwertowanego dotyczyły sacharozy, której zawartość obniżyła się z 4,3 do 1,3
g/100 g w czasie 12 miesięcy przechowywania w temperaturze pokojowej. Stwierdzono
również w tym syropie wzrost zawartości HMF-u w czasie przechowywania w temperaturze
pokojowej, z początkowej wartości 47,4 do 64,2 mg/kg po 12 miesiącach. W
syropie cukrowym, niezależnie od temperatury przechowywania, już po okresie 3 miesię-
cy zaobserwowano rozkład sacharozy, której zawartość po 12 miesiącach obniżyła się z
62,7 g/100 g do 13,8 g/100 g w temperaturze pokojowej, do 16,8 g/100 g w temperaturze
magazynowej i do 36,5 g/100 g w temperaturze lodówki. W tym samym czasie zawartość
cukrów prostych (fruktozy i glukozy) wzrosła odpowiednio do 27,3; 12,7 i 7,1 g/100 g.
Zaobserwowano również zmiany w zawartości erlozy w tych syropach w czasie przechowywania
w różnych temperaturach. W syropie cukrowym, przechowywanym nawet
przez 12 miesięcy w temperaturze pokojowej, nie stwierdzono obecności HMF. Badania
zostaną powtórzone w 2014 roku na nowych partiach tych samych syropów, jak w roku
poprzednim, z równoczesnym uwzględnieniem syropu cukrowego sporządzonego we
własnym zakresie.


TU WSZYSTKO ZOSTAŁO NAPISANE KTO MĄDRY TO NIE DA NIEPOTRZEBNIE MĘCZYĆ SIĘ PSZCZOŁOM Z HMF-EM. W SYROPIE CUKROWYM PO 12 MIESIACACH PRZECHOWYWANIA W TEMPERATURZE POKOJOWEJ NIE STWIERDZONO HMF-U A WEDŁUG ROZPISKI ZAWARTOŚCI HMF-U W RÓŻNYCH POMIESZCZENIACH ( POKOJOWA,MAGAZYNOWA I LODÓWKOWA) TO W ULOWEJ PRAKTYCZNIE PO 3 MIESIĄCACH HMF BĘDZIE TAK NISKI I DLATEGO PSZCZOŁY TAKIE ZDROWE NA WIOSNĘ I JURNE .Przepraszam znowu wcisnął mi się kaps lok i teraz każdą literkę bym musiał edytować .Przepraszam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 maja 2015, 12:03 - sob 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
Szkoda że nie napisałeś jakie wyniki miał syrop izoglukozowy apifood: z 27 mg/kg wzrosło w czasie przechowywania do 35 mg/kg.Co nie zmienia faktu że to w labolatorium badano a nie w rodzinie pszczelej. Praktyka Ma się całkiem innaczej. Sprawdź sobie jeszcze co to jest ten HMF i z czym się to je no i dla uzupełnienia twojej wiedzy jaki jest skład cukrowy miodu naturalnego pokarmu pszczół.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji