FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2025, 09:09 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Pełny tytuł który nie zmieścił się w polu opisowym: jak odróżnić nastrój rojowy od bezmateczności w silnych rodzinach zalanych miodem w mało lotne dni?

Czy jest możliwe aby rodzina była jednocześnie w nastroju rojowym i również bezmateczna?

Miód sklepią w nadstawkach, ale węzy nie ciągną (chwilowy brak pożytku). Larw nie widać, a jeśli już to po 2 w mateczniku (trutówki?). Ramki gniazdowe pozalewane nakropem. Poławiacze pyłku puste. Mateczników z 10. Matki z powodu pogody w gęstwinie pszczół nie mogę znaleźć jeżeli jest, bo mogłem ją przenieść niechcący do odkładów z matecznikami, albo może już jest na diecie rojowej. Pszczoły coś tam latają, ale wiadomo: pogoda kiepska i ciężko ocenić, a ja na pasiece jestem od godziny 16 dopiero.
Dodam jeszcze, że nie mam ramek z suszem, a węzę jeżeli łaskawie odciągną (a robią to ostatnio niechętnie) to zalewają nakropem.

Czy są jeszcze jakieś szczegóły, na które warto zwrócić uwagę (albo nie wymieniłem)? Może są jakieś zabiegi, które warto wykonać w takiej sytuacji poza zrywaniem mateczników. Niektóre z tych mateczników były zasklepione również, ale tu pogoda mogła zapobiec rójce. Ta pogoda...

Planuję teraz poczekać na młode matki z odkładów (1-2 dni) i nalotem rozładować nastrój rojowy w macieżakach, tylko pytanie czy w takie nielotne dni to coś pomoże? Ramek nie chcę przekładać, bo mogą mi zaciąć młodą matkę, albo z moim szczęściem to przeniosę staruchę do odkładu z młodą matką i mi się wyroi.

Bardzo proszę kolegów o poradę :thank:

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Przecie bezmatek słychać

Sol Bąk jeśli się nie mylę w rodzinie bez matki wentylują na potęgę no i nie ma jajek na ramkach.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
Malcolm, że co bez matki robią? :thank: :thank: :thank: :thank: :thank: :thank:

bezmatek idzie poznać od razu, otwierasz ul i wiesz,
Sol Bąk, jak mialeś mateczniki to najprawdopodobniej Ci się wyroiły już dawno.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp-->dadant
Pawełek. pisze:
bezmatek idzie poznać od razu, otwierasz ul i wiesz,

Pawełek rozszerz swoją wypowiedź. Też jestem ciekaw jak po otwarciu ula już wiesz czy jest bezmatkiem, pomijam brak czerwiu.

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Pawełek., to ja nie jestem ale napewno uzupełni co bedzie brakować
Czytanie pszczół to to samo co czytanie Ikony tak twierdzą (bracia )od P. Putina
Bezmatek w zimie (jęczy)
Osierocona rodzina na początku mrowi sie na wlotku
W bezmatku przy przeglądzie pszczoły nadmiernie szumią są nie spokojne
rozłażąsie po całym ulu przytym charakterystycznie unoszą odwłoki , przestają intensywnie bronić ula (nie zawsze), spada ilość przynoszonego pyłku przestają budować itd reszte kol.Pawełek.,

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
stantom20 pisze:
Pawełek., to ja nie jestem ale napewno uzupełni co bedzie brakować
Czytanie pszczół to to samo co czytanie Ikony tak twierdzą (bracia )od P. Putina
Bezmatek w zimie (jęczy)
Osierocona rodzina na początku mrowi sie na wlotku
W bezmatku przy przeglądzie pszczoły nadmiernie szumią są nie spokojne
rozłażąsie po całym ulu przytym charakterystycznie unoszą odwłoki , przestają intensywnie bronić ula (nie zawsze), spada ilość przynoszonego pyłku przestają budować itd reszte kol.Pawełek.,
ale w zasadzie nie ma co dodawać, może jedynie to że rodzinę bezmateczną możesz poznać podchodząc do ula wieczorem, rodzina z matką będzie ładnie szumieć cicho i delikatnie, rodzina bez matki będzie głośna bardzo, niespokojna, normalną rodzinę otwierasz, lekko podymisz i robisz co chcesz pszczoły są zajete swoimi sprawami, bezmatek się rozłazi, jest bardzoo głośny, pszczoły unoszą odwłoki odsłaniając gruczoł na odwłoku, jakby nawoływały matkę, szczerze nie dasię tego pomylić z niczym innym, otwierasz ul i od razu wiesz że coś jest nie tak i nie ma matki.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Awatar użytkownika

Gdyby ktoś był ciekaw to dzisiaj ok godziny 11 wyszedł mi rój. Matka była podcięta więc znalazłem ją pod ulem, pszczoły weszły spowrotem do środka po ok 30 minutach. Zrobiłem z matki odkład. Dałem 4 ramki czerwiu na wyjściu z innej rodziny i strzepnąłem korpus pszczół z miodni feralnego rojącego się ula. Dałem trochę węzy. Do miodobrania powinien być spokój, bo matka nie czerwiła już od tygodnia.

Ule na jakich gospodaruję: ostrowskiej i wielkopolskie
Pszczoły huczą i się mrowią zaraz po stracie matki, po paru godzinach zakładają mateczniki i wszelkie te oznaki znikają, co innego zimą gdy nie ma czerwiu i nowej matki nie mogą sobie zrobic. Więc z pół godziny po przeglądzie warto zerknąc na wylotki, czasem można zgnieśc matkę i wtedy od razu będzie się wiedziec że zginęła matka.

Awatar użytkownika

robi00, jeśli tak to po zerwaniu ostatniego matecznika bezmateczność również powinna się od razu pokazać.

Pewność że matki nie ma w ulu jest dopiero po przesianiu rodziny przez izolator.

Awatar użytkownika

Co jest ciekawe, to fakt, że w ulu, z którego wyszła rójka pociągnęły mateczniki ratunkowe. Tym bardziej ciekawe, bo znalazłem w nim 5 jajeczek w sposób doskonały złożone. Te pszczoły robią wszystko, żeby tylko zająć mi czas ;).

Natomiast w przygotowanym odkładzie matkę mi skasowały.

Dzisiaj jeszcze z nimi porozmawiam, a jutro poddaję NU do odkładu.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]