FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
kwasek cytrynowy?? http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=13458 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | xarus [ 20 czerwca 2014, 21:54 - pt ] |
Tytuł: | kwasek cytrynowy?? |
czesc Koledzy Czy dodaje sie do syropu cukrowego jakieś dodatki np kwasek cytrynowy.Jeśli tak to jakie ma to znaczenie? pozdrawiam Darek |
Autor: | Tamten [ 21 czerwca 2014, 15:04 - sob ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
xarus pisze: czesc Koledzy<BR abp="158">Czy dodaje sie do syropu cukrowego jakieś dodatki np kwasek cytrynowy.Jeśli tak to jakie ma to znaczenie?<BR abp="159">pozdrawiam <BR abp="160">Darek Ja kiedyś w Pszelarstwie wyczytałem, żeby dawać, więc dawałem. Potem napisali, żeby niczego nie dodawać, więc przestałem. Różnicy nie widzę, choć mam zbyt małą pasiekę, żeby to statystycznie stwierdzić. |
Autor: | miły_marian. [ 21 czerwca 2014, 15:30 - sob ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
Kwasek cutrynowy to to samo co sok z cytryny. A sok z cytryny i miód to to jak ogień i woda, czyli nawzajem się zwalczają. I jak podamy do syropu a on jst słodki to jak bym do ognia podali wode i nie zgadzają się nawzajem. Pozdrawiam miły_marian |
Autor: | Tamten [ 21 czerwca 2014, 15:48 - sob ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
miły_marian. pisze: sok z cytryny i miód to to jak ogień i woda, czyli nawzajem się zwalczają. I jak podamy do syropu a on jst słodki to jak bym do ognia podali wode i nie zgadzają się nawzajem. Pozdrawiam miły_marian Nie bardzo to rozumiem. W Internecie jest wiele przepisów i zachęt do picia wody z miodem i cytryną. Nikt nie pisze, żeby to szkodziło. Na czym miałoby polegać ich niezgadzanie się? |
Autor: | górski_pszczelarz [ 21 czerwca 2014, 16:27 - sob ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
kwasek cytrynowy dodaje się do syropów cukrowych żeby obniżyć ich pH. przy niższym pH łatwiej zachodzi hydroliza sacharozy do glukozy i fruktozy dzięki czemu oszczędza się część pszczół, które w innym wypadku zużyłyby się do przerabiania syropu. Z resztą pH miodu też jest kwaśne i mieści się w granicach 3,3-4,9. Także zakwaszenie syropu powoduje to że jest on kwasowością podobny do miodów. |
Autor: | miły_marian. [ 21 czerwca 2014, 20:04 - sob ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
Tamten. Najnowsze badania naukowców dopiero teraz pisza ze miód i cytryna wzajemnie sie zwalczają. Czyli miód z wodą i cytryna to jak ogien i woda wzajemnie się nie kochają. Albo miód z wodą albo z cytryną. Pozdrawiam miły_marian |
Autor: | Stanisław Ł. [ 21 czerwca 2014, 22:06 - sob ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
Miły_marian ma racje ja też czytałem że nie należy spożywać herbaty z miodem i cytryna, było to wyjaśnione naukowo chemicznie ale to nie moja specjalizacja więc nie pamiętam ja bardziej od metalurgi i odróbki skrawaniem. |
Autor: | Tamten [ 21 czerwca 2014, 22:24 - sob ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
Stanisław Ł. pisze: Miły_marian ma racje ja też czytałem że nie należy spożywać herbaty z miodem i cytryna, było to wyjaśnione naukowo chemicznie ale to nie moja specjalizacja więc nie pamiętam ja bardziej od metalurgi i odróbki skrawaniem. Ja pisałem nie o herbacie, ale o wodzie z miodem i cytryną. Co w tym szkodliwego? |
Autor: | górski_pszczelarz [ 21 czerwca 2014, 23:19 - sob ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
Stanisław Ł. pisze: Miły_marian ma racje ja też czytałem że nie należy spożywać herbaty z miodem i cytryna, było to wyjaśnione naukowo chemicznie ale to nie moja specjalizacja więc nie pamiętam ja bardziej od metalurgi i odróbki skrawaniem. należy pamiętać że pszczoły to nie ludzie i niekoniecznie złe jest dla nich to co dla nas. A kolejna sprawa to źródło tych danych. Jakaś publikacja naukowa by się przydała odnośnie tego odkrycia, bo amerykańscy naukowcy często podają sprzeczne informacje i niekoniecznie należy w nie wierzyć. |
Autor: | xarus [ 22 czerwca 2014, 11:58 - ndz ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
Dzięki za odpowiedz .A ile go stosować ? |
Autor: | DarekP [ 22 czerwca 2014, 20:22 - ndz ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
Sądzę, że utrzymania niższego PH syropu wystarczy użyć wody destylowanej lub po filtrze RO(taka woda ma PH od 5,5 - 6,5). Nie wiem tylko czy cukier nie podniesie dodatkowo PH bo może zawierać węglany. Jestem nowicjuszem w temacie pszczelarstwa więc jeszcze nie wszystko pojąłem, mam jednak wrażenie , że pszczoły generalnie wolą miękką wodę właśnie przez niższą zawartość węglanów. Stąd też może właśnie nasze muchy wolą pobierać wodę z mchu. Mech lubi rosnąć na torfie, a torf obniża PH wody. |
Autor: | wiesiek33 [ 22 czerwca 2014, 20:31 - ndz ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
Dodanie kwasku powoduje inwertazę cukru czyli rozkład na cukry proste . Gdzieś BocianK pisał w jakich proporcjach należy stosować . Ogólnie cukier inwertuje się kwasem siarkowym ale nie polecam eksperymentowania na własną rękę . |
Autor: | asan [ 23 czerwca 2014, 08:01 - pn ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
DarekP, woda RO ma PH 7. Ale że jest b. dobrym rozpuszczalnikiem* to momentalnie chłonie dwutlenek węgla z powietrza co znacząco obniża PH bo brak jest buforu. Natomiast cukier powodu że PH syropu jest wysokie. Co do kwasku to daje małą szczyptę na 3L syropu. * - tak dobrym że u mnie w ciągu kilku dni rozpuściła napisy na wężu dopuszczonym do kontaktu z żywnością. |
Autor: | sinat-ra [ 23 czerwca 2014, 09:43 - pn ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
Co do tego żeby nie mieszać cukru z cytryną, to widziałem publikację ale chodziło nie o czystą wodę z cukrem a o herbatę. Coś ( nazwy związku nie pamiętam) z herbaty reaguje z kwasem cytrynowym. |
Autor: | Tamten [ 23 czerwca 2014, 09:50 - pn ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
miły_marian. pisze: Najnowsze badania naukowców dopiero teraz pisza ze miód i cytryna wzajemnie sie zwalczają. Czyli miód z wodą i cytryna to jak ogien i woda wzajemnie się nie kochają. Albo miód z wodą albo z cytryną. Pozdrawiam miły_marian sinat-ra pisze: Co do tego żeby nie mieszać cukru z cytryną, to widziałem publikację ale chodziło nie o czystą wodę z cukrem a o herbatę. Coś ( nazwy związku nie pamiętam) z herbaty reaguje z kwasem cytrynowym. No właśnie, więc miły_marian czasem się myli, choć bardzo dużo można się od niego nauczyć. Ja tam piję wodę z miodem i cytryną i jeszcze żyję... |
Autor: | asan [ 23 czerwca 2014, 10:03 - pn ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
sinat-ra, chodzi o glin (aluminium) pochodzący z herbaty, który pod wpływem kwasu zmienia się w związek przyswajalny. Wystarczy w google wpisać "herbata cytryna glin". |
Autor: | Stanisław Ł. [ 23 czerwca 2014, 21:38 - pn ] |
Tytuł: | Re: kwasek cytrynowy?? |
Możesz dać cytrynę do herbaty tylko najpierw musisz wyjąć fusy bo w nich jest zawarty glin. Pozdrawiam Stanisław |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |