FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

kwasek cytrynowy??
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=13458
Strona 1 z 1

Autor:  xarus [ 20 czerwca 2014, 21:54 - pt ]
Tytuł:  kwasek cytrynowy??

czesc Koledzy
Czy dodaje sie do syropu cukrowego jakieś dodatki np kwasek cytrynowy.Jeśli tak to jakie ma to znaczenie?
pozdrawiam
Darek

Autor:  Tamten [ 21 czerwca 2014, 15:04 - sob ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

xarus pisze:
czesc Koledzy<BR abp="158">Czy dodaje sie do syropu cukrowego jakieś dodatki np kwasek cytrynowy.Jeśli tak to jakie ma to znaczenie?<BR abp="159">pozdrawiam <BR abp="160">Darek


Ja kiedyś w Pszelarstwie wyczytałem, żeby dawać, więc dawałem. Potem napisali, żeby niczego nie dodawać, więc przestałem. Różnicy nie widzę, choć mam zbyt małą pasiekę, żeby to statystycznie stwierdzić.

Autor:  miły_marian. [ 21 czerwca 2014, 15:30 - sob ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

Kwasek cutrynowy to to samo co sok z cytryny. A sok z cytryny i miód to to jak ogień i woda, czyli nawzajem się zwalczają. I jak podamy do syropu a on jst słodki to jak bym do ognia podali wode i nie zgadzają się nawzajem. Pozdrawiam miły_marian

Autor:  Tamten [ 21 czerwca 2014, 15:48 - sob ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

miły_marian. pisze:
sok z cytryny i miód to to jak ogień i woda, czyli nawzajem się zwalczają. I jak podamy do syropu a on jst słodki to jak bym do ognia podali wode i nie zgadzają się nawzajem. Pozdrawiam miły_marian


Nie bardzo to rozumiem. W Internecie jest wiele przepisów i zachęt do picia wody z miodem i cytryną. Nikt nie pisze, żeby to szkodziło. Na czym miałoby polegać ich niezgadzanie się?

Autor:  górski_pszczelarz [ 21 czerwca 2014, 16:27 - sob ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

kwasek cytrynowy dodaje się do syropów cukrowych żeby obniżyć ich pH. przy niższym pH łatwiej zachodzi hydroliza sacharozy do glukozy i fruktozy dzięki czemu oszczędza się część pszczół, które w innym wypadku zużyłyby się do przerabiania syropu. Z resztą pH miodu też jest kwaśne i mieści się w granicach 3,3-4,9. Także zakwaszenie syropu powoduje to że jest on kwasowością podobny do miodów.

Autor:  miły_marian. [ 21 czerwca 2014, 20:04 - sob ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

Tamten. Najnowsze badania naukowców dopiero teraz pisza ze miód i cytryna wzajemnie sie zwalczają. Czyli miód z wodą i cytryna to jak ogien i woda wzajemnie się nie kochają. Albo miód z wodą albo z cytryną. Pozdrawiam miły_marian

Autor:  Stanisław Ł. [ 21 czerwca 2014, 22:06 - sob ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

Miły_marian ma racje ja też czytałem że nie należy spożywać herbaty z miodem i cytryna, było to wyjaśnione naukowo chemicznie ale to nie moja specjalizacja więc nie pamiętam ja bardziej od metalurgi i odróbki skrawaniem.

Autor:  Tamten [ 21 czerwca 2014, 22:24 - sob ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

Stanisław Ł. pisze:
Miły_marian ma racje ja też czytałem że nie należy spożywać herbaty z miodem i cytryna, było to wyjaśnione naukowo chemicznie ale to nie moja specjalizacja więc nie pamiętam ja bardziej od metalurgi i odróbki skrawaniem.

Ja pisałem nie o herbacie, ale o wodzie z miodem i cytryną. Co w tym szkodliwego?

Autor:  górski_pszczelarz [ 21 czerwca 2014, 23:19 - sob ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

Stanisław Ł. pisze:
Miły_marian ma racje ja też czytałem że nie należy spożywać herbaty z miodem i cytryna, było to wyjaśnione naukowo chemicznie ale to nie moja specjalizacja więc nie pamiętam ja bardziej od metalurgi i odróbki skrawaniem.


należy pamiętać że pszczoły to nie ludzie i niekoniecznie złe jest dla nich to co dla nas. A kolejna sprawa to źródło tych danych. Jakaś publikacja naukowa by się przydała odnośnie tego odkrycia, bo amerykańscy naukowcy często podają sprzeczne informacje i niekoniecznie należy w nie wierzyć.

Autor:  xarus [ 22 czerwca 2014, 11:58 - ndz ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

Dzięki za odpowiedz .A ile go stosować ?

Autor:  DarekP [ 22 czerwca 2014, 20:22 - ndz ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

Sądzę, że utrzymania niższego PH syropu wystarczy użyć wody destylowanej lub po filtrze RO(taka woda ma PH od 5,5 - 6,5). Nie wiem tylko czy cukier nie podniesie dodatkowo PH bo może zawierać węglany.
Jestem nowicjuszem w temacie pszczelarstwa więc jeszcze nie wszystko pojąłem, mam jednak wrażenie , że pszczoły generalnie wolą miękką wodę właśnie przez niższą zawartość węglanów. Stąd też może właśnie nasze muchy wolą pobierać wodę z mchu. Mech lubi rosnąć na torfie, a torf obniża PH wody.

Autor:  wiesiek33 [ 22 czerwca 2014, 20:31 - ndz ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

Dodanie kwasku powoduje inwertazę cukru czyli rozkład na cukry proste . Gdzieś BocianK pisał w jakich proporcjach należy stosować . Ogólnie cukier inwertuje się kwasem siarkowym ale nie polecam eksperymentowania na własną rękę .

Autor:  asan [ 23 czerwca 2014, 08:01 - pn ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

DarekP, woda RO ma PH 7. Ale że jest b. dobrym rozpuszczalnikiem* to momentalnie chłonie dwutlenek węgla z powietrza co znacząco obniża PH bo brak jest buforu. Natomiast cukier powodu że PH syropu jest wysokie.
Co do kwasku to daje małą szczyptę na 3L syropu.

* - tak dobrym że u mnie w ciągu kilku dni rozpuściła napisy na wężu dopuszczonym do kontaktu z żywnością.

Autor:  sinat-ra [ 23 czerwca 2014, 09:43 - pn ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

Co do tego żeby nie mieszać cukru z cytryną, to widziałem publikację ale chodziło nie o czystą wodę z cukrem a o herbatę. Coś ( nazwy związku nie pamiętam) z herbaty reaguje z kwasem cytrynowym.

Autor:  Tamten [ 23 czerwca 2014, 09:50 - pn ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

miły_marian. pisze:
Najnowsze badania naukowców dopiero teraz pisza ze miód i cytryna wzajemnie sie zwalczają. Czyli miód z wodą i cytryna to jak ogien i woda wzajemnie się nie kochają. Albo miód z wodą albo z cytryną. Pozdrawiam miły_marian


sinat-ra pisze:
Co do tego żeby nie mieszać cukru z cytryną, to widziałem publikację ale chodziło nie o czystą wodę z cukrem a o herbatę. Coś ( nazwy związku nie pamiętam) z herbaty reaguje z kwasem cytrynowym.


No właśnie, więc miły_marian czasem się myli, choć bardzo dużo można się od niego nauczyć. Ja tam piję wodę z miodem i cytryną i jeszcze żyję...

Autor:  asan [ 23 czerwca 2014, 10:03 - pn ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

sinat-ra, chodzi o glin (aluminium) pochodzący z herbaty, który pod wpływem kwasu zmienia się w związek przyswajalny. Wystarczy w google wpisać "herbata cytryna glin".

Autor:  Stanisław Ł. [ 23 czerwca 2014, 21:38 - pn ]
Tytuł:  Re: kwasek cytrynowy??

Możesz dać cytrynę do herbaty tylko najpierw musisz wyjąć fusy bo w nich jest zawarty glin. Pozdrawiam Stanisław

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/